Ağaç Böceği (Kurdu) Nasıl Yok Edilir?

Ağaç Böceği (Kurdu) Nasıl Yok Edilir?

Ağaç böceği nedir bilmek ve ağaç kurdundan nasıl kurtulur öğrenmek, mobilyalarınızın ve evdeki pek çok eşyanızın varlığını sürdürebilmesi için son derece önemli. Eğer önleminizi almazsanız gözle görülemeyecek boyuttaki ağaç böcekleri, eşyalarınızı kemirerek zedeleyip, kullanılmaz hale getirebilir.

Ahşap eşyalar, mobilyalar ve döşemeler, her zaman ağaç böceği riski ile karşı karşıyadır. Bu zararlı böcek, yerleştiği yerden, mücadele etmeden uzaklaştırılamaz. İstilacı bir tür olduğundan, yerleştiği yerde hızla üreyerek, en zarar verici şekilde beslenmeye başlar. Öyle ki, bir kez yerleşip çoğaldığında, mücadele sonucu yok edilse bile, ahşap eşyalara kazdığı tüneller sebebiyle, büyük zararlar verirler.

Ağaç böceğinin varlığı, görülmesi zor olduğundan, beslenme sırasında çıkardığı sesten anlaşılabilir. Sessiz bir ortam sağlandığında, beslenme sırasında kazdığı tünellerin sesleri net bir şekilde duyulabilir. Ses duyulamayan bir ortamdaysanız, ahşap eşyalarınızı sık sık kontrol ederek, delikler var mı, deliklerin çıkışlarında birikmiş tahta tozu var mı diye inceleyebilirsiniz. Bunlar yapılmadığında, fark ettiğinizde geç kalmış olabilirsiniz.

Ağaç Böceği Nedir?

Son derece güçlü bir çene yapısına sahip bu böcek, 2.5 mm’lik boydan, 5 mm’lik boya kadar ulaşabilir. Gövdesinde, her iki tarafta 3’er tane olmak üzere, 6 tane bacağı bulunur.

Kın kanatlılardandır ve kolaylıkla yer değiştirebilir. Doğal ortamlarda çokça rastlanmasına rağmen, şehir hayatına adapte olmayı başarmış ve özellikle döşemelerde kendilerini yer bulmuşlardır.

Ağaç böceği, yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Yumurtadan çıktığında, larva görünümündedir ve hızla tüketmeye hazır boya gelecektir.

Lavanta İle Ağaç Böceğini Yok Etme

Evinizdeki mobilyalarınızda ağaç böceğine rastlarsanız, hızlı yayıldıklarından, sizin de mücadele hızlı olmanız gerekir.

Evde, kimyasal madde kullanımı riskli sonuçlar doğuracağından, ilk etapta en az zararlı yöntem olan, lavanta yağını kullanabilirsiniz. Ağaç kurdu ile mücadele için, sadece maruz kalan ahşap eşyalar değil, evin tamamında lavanta yağını kullanmalısınız.

Tüm süpürgeliklere, kapı ve pencere pervazlarına sürerek işe başlayabilirsiniz. Bu hareketiniz ile bir tür kalkan oluşturabilirsiniz. Daha sonra, eşyalarınızın dip ve köşelerine süremeye devam ederek, mücadelenizi detaylandırabilirsiniz.

Ağaç böceği, lavanta kokusundan nefret eder. Lavanta yağı kullanarak, bir an uçup giden bir koku yerine, günlerde böcekleri uzak tutacak bir önlem almış olursunuz.

Limon Suyu İle Ağaç Böceğini Yok Etme

Limondaki keskin kokulu asitler, ağaç böceklerini yanıltarak, ahşabın yenilecek bir şey olmadığını hissettirir. Limonun sıkıldıktan sonraki suyundan çok, kabuğunun rendelenmesi ve sıkılması sonucu elde edilecek, çok daha acı ve keskin kokulu suyunu kullanmak, daha kısa sürede etki edecektir.

Vernikle Ağaç Böceğini Yok Etme

Ağaç böcekleri, mobilyalara yerleştiklerinde, çoğunlukla henüz yapım aşamasındadırlar. Verniğin tadından, kokusundan hoşlanmayan ağaç böceği, vernikli noktalarda tünel kazmazlar. Doğal olması için verniklenmeyen mobilyalarınız veya döşemeleriniz varsa, hızla vernikleyerek, ağaç böceğinden kurtulabilirsiniz.

Ağaç böceğinin bulunduğu tünelin üzeri verniklendiğinde, böcek beslenmeyi bırakacağından, içeride ölecektir. Vernikli ağaçlardan uzak duran ağaç böcekleri, mekanınızı terk edecektir.

Vicks’le Ağaç Böceğini Yok Etme

Vicks, pek çok şekilde sağlık için kullanıldığı gibi, ağaç böceği ile mücadelede de son derece etkili bir silahtır. Sürüldüğü yerde uzun süre salınmaya devam eden keskin kokusu ve yağlı yapısı sayesinde kaplayıcı etkisi ile ağaç böceği görülen ahşabın tamamen bu madde ile kaplanması gereklidir.

Vicks sürülen mobilya, Vicks’in bir kısmını emeceğinden, silindikten ve temizlendikten sonra bile hala ağaç böceklerinden korumaya devam ediyor olacaktır.

Buharla Ağaç Böceğini Yok Etme

Ağaç böceği, meyve ağaçlarını çok sever. Yerleşmesi kolay olduğu için ve üremeye hazır olduğu için özel olarak tercih ederler. Bir meyvelikte ağaç böceğine rastlandığında, son derece hızlı şekilde tedbir alınmalıdır.

Doğal yöntemler, genel olarak uzun zaman aldığından, kimyasal mücadeleye ihtiyaç vardır. Meyvelerin zarar görmemesi için, ilaçlı buhar yöntemi ile mücadele edilebilir. Ağaç böceğine özel üretilmiş bu ilaç, seyyar buhar makinesine konarak, ağaç gövdelerine direkt uygulanır. Genellikle, aynı anda etkisi görülür ve ağaç böcekleri ölmeye başlar. Fakat ağacın içinde kalan ve ulaşılmayan böcekler olabileceğinden, gün aşırı tekrar edilmelidir.

YAZAR HAKKINDA

Eser Tekin Eser Tekin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okudum ve fen bilgisi öğretmeni olarak mezun oldum. Ancak belli bir yerde kalmanın bana göre olmadığını anlamam ile beraber öğretmenlik yapmamaya karar verdim. Hayatımı gezip, görerek geçiriyorum. Çoğu zaman gezilerim kamp yaparak, otostop çekerek oluyor. Dinler, kültür ve sanat ilgi alanlarım arasında. Bilgizma.com sitesinde, tecrübelerimi okuyucularla paylaşmayı çok seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM