Ağır metal nedir? Ağır metaller hangileri? İnsan sağlığı üzerindeki etkileri neler? İnsan vücudundan nasıl atılır? gibi soruların cevaplarına yer verdiğimiz yazımızda ağır metallerle ilgili aklınıza takılanları bulabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme kurallarına uyduğunuz halde, ağrılardan ve hastalıklardan kurtulamıyorsanız, farkında olmadan, ağır metal zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Ağır metaller, doğada bol miktarda ve serbest dolaşımda olduğundan, kolaylıkla size ulaşıyor. Vücutta birikmesi ise, sinsi ve belirtileri zor fark edilir hastalıklara sebep olabiliyor. Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz için yaptığımız; bol su içmek ve balık yemek gibi hareketler, sağlıksız balık ve su yüzünden, zararlı hale gelebilir.
Kas yorgunluğu ve kramplar, ağır metal birikmesinin en tipik belirtilerinden olduğundan, doktor kontrolüne ihtiyacınız olabilir. Zehirlenme noktasına gelmeden önce, vücutta bu elementlerin birikmesine engel olmak, hayat kalitesinin yükselmesi için en uygun yöntemdir. Bazı basit beslenme alışkanlığı değişiklikleri, vücutta dolaşan ağır metallerin birikmeden atılmasını sağlayabilir.
İçerik
Ağır metal ismini alan elementler, metal benzeri yapıları sebebiyle bu ismi alır. Tüm elementler içinde, hakkında tam açıklama yapılamayan bir türü ifade eder.
Ağır metaller gurubunda; aktinitler ile lantanitlerle beraber, geçiş metalleri yanı sıra yarı metal denen elementler vardır.
İnsan vücudunun işleyişi sırasında; demir ve çinko başta olmak üzere, mangan ve kobalt elementleri kullanılır ve eksiklikleri sonucunda hasar meydana gelebilir. Cıva ve kalay gibi elementler ise vücutta ağır metal zehirlenmesine sebep olup, hayati tehlike yaratabilir. Vücut fonksiyonları için ihtiyaç duyulan metalik elementlerin de, fazla alınması gereksiz ve tehlikeli olabilir.
Arsenik, en biline ve en tehlikeli ağır metaldir. Alyuvarların bütünlüğünün bozulmasına sebep olduğundan, zehirlenme sırasında, en kısa sürede etki eden ve ölümcül sonuçlara sebep olan bir ağır metaldir.
Bilinen bir diğer tehlikeli ağır metal ise kurşundur. Diş dolgusu gibi, hayatın pek çok alanında karşılaştığımız bur ağır metal, uzun süre maruz kalındığında, beyin fonksiyonlarını, geri dönülemez bir şekilde bozarak, deliliğe sebep olabilir.
Açık deniz balıklarının bünyesinde yüksek miktarda bulunan cıva, sağlıklı beslenme amacındayken, zehirlenme ile karşılaşılmasına sebep olabilir, son derece hızlı etki eder ve etkileri geri döndürülemez.
Ağır metaller; su ve gıdalar ile birlikte, kolaylıkla vücuda girdiği halde, kolay kolay atılamaz. Vücutta birikmeye başlayınca, hayati fonksiyonların aksamasına, uzun süre tedbir alınmadığında ise hayati tehlikede hastalıklara sebep olabilir.
Vücudun en önemli iç organlarından biri olan böbrekler, ağır metal birikmesinden olumsuz etkilenir ve süzme işini tam yapamaz. Kanser hastalarının hikayeleri incelendiğinde, büyük çoğunluğunun, ağır metal zehirlenmesine maruz kaldığı görülmektedir.
Sağlıklı olduğu için, hiç olmazsa hafta bir kere yenmesi tavsiye edilen balığın, nereden geldiğini bilmekte fayda vardır. Balığın tutulduğu denizler, iç deniz özelliğinde ise, büyük bir olasılıklı cıva gibi ağır metaller barındırıyordur. Bu balıklar yendiğinde, içindeki ağır metaller, kolaylıklar vücuda geçecektir.
İçtiğiniz suyun, kaynağını bilmekte çok önemlidir. Ağır metaller, suda çözündüklerinden, içme suyu vasıtasıyla vücuduna girebilir ve uzun vadede birikmeye sebep olabilir.
Ağır metal zehirlenmesi, kişinin kendinden geçmesi gibi acil durumlar şeklinde fark edildiğinde, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek yardım alınmalıdır. Vücuttan atılması, ilaç desteği olmasına rağmen, çok kısa bir sürede mümkün olmamaktadır.
Gıdaların bazıları, ağır metal elementlerini kendisine tutturma ve vücuttan atılırken, bu zararlı elementi de kendisi ile götürme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile bilinen ve en kolay ulaşılabilen gıda; sarımsaktır. Sarımsak, özellikle pişirilmeden tüketildiğinde, ağır metallerin zararlı etkilerini azaltacaktır. Birikmesini beklemeden, ilaç tedavisini ihtiyaç kalmadan, sağlıklı beslenme yöntemler ile ağır metal birikmesi engellenmelidir.