Albinizm (Albino Hastalığı) Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Albinizm (Albino Hastalığı) Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Albinizm ve albino nedir, sorusu albino hastalarını gören pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Genetik faktörlere dayalı olarak ortaya çıkan albino hastalığı, kişilerin; ten, saç, kirpik renklerinin farklı olması ile kendini göstermektedir. Dışarıdan bakıldığında albino hastalarını gören pek çok kişi rahatsızlığı fark edebilmektedir.

Melanin ismi verilen renk pigmentinin herkeste bulunduğu kadar bazı kişilerde bulunmadığı görülmektedir. Albino nasıl olunur sorusunun cevabı da burada yatmaktadır. Renk pigmentlerinde bulunan sorun nedeniyle saç, kirpik, kaş gibi renkli olması gereken bölgeler renk sahibi olamamaktadır.

Albino rahatsızlığı, dünya genelinde yüksek bir orana sahiptir. Farklı çeşitleri olduğu için belirtileri bilip teşhis yapılmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır.

Albinizm ve Albino Nedir?

Albinoluk olarak da isimlendirilen albinizm, genetik olarak renksiz tüy sahibi olma durumudur. Metabolik ve genetik şartlardan kaynaklanan albinizm, kişilerin vücudunda renk pigmentinin üretilmemesine veyahut eksik olmasına dayandırılmaktadır.

Hemen her canlıda bulunan renk pigmentleri vücudun ihtiyaç duyduğu noktalara renk kazandırmaktadır. Albino hastalarında ise bu renkler bulunmadığı için beyaz bir görüntü ortaya çıkmaktadır.

Albino insanların özelliklerine dikkat edildiğinde bazılarının melanin oranının hiç olmadığı görülmektedir. Bazılarında ise az miktarda bulunabilmektedir. Bu tarz hastalara kısmi albino hastası ismi verilmektedir.

Albinizm ve Albinonun Çeşitleri

Albinizm hastalığı kişinin etkilendiği gen ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle birçok çeşidinin olduğunu söylemek doğrudur. Genel bir çerçeve altında toplandığında 8 çeşit albinizm hastalığının var olduğu görülmektedir. En sık görülen tür ise OCA olarak isimlendirilmektedir. Saçlarda ve vücudun diğer noktalarında beyaz kılların ortaya çıkması durumudur.

Oküleralbinizm türü ise gözlerde renk sorunu oluşması durumudur. Bu türe yakalanan hastaların aynı zamanda görme bozukluğu bulunduğu da bilinmektedir. OCA2, OCA3, OCA4 olarak bilinen albinizm türlerinde aynı şekilde tüy rengi sıkıntısı vardır. Ciltleri çok hassas olduğu için güneş ışığından uzak kalmaları gerekmektedir.

Albinizm ve Albinonun Belirtileri

  • Albino hastalığı belirtileri bebeğin dünyaya gelmesi ile kendini göstermektedir. Var olan saçların beyaz olması belirtilerden en önemlisi kabul edilmektedir.
  • Zaman ilerledikçe gözlerde meydana gelen değişim ve renk kaybı, bebeğin albino türlerinden herhangi birini taşıdığını kanıtlar niteliktedir.
  • Genetik testler albino belirtisi olarak kendini göstermektedir. Birkaç testte pigmenteasyon sorununa rastlanması halinde belirtiler de takip edilirse albinizm rahatsızlığı kendini gösterecektir.

Albinizm ve Albino Nasıl Teşhis Edilir?

Albinizm rahatsızlığını teşhis etmenin temelinde göz muayeneleri yatmaktadır. Pek çok hastanın henüz bebekken göz muayenesi ile bu hastalığının teşhis edildiği bilinmektedir. Göz yapısının arkasında bulunan fovea kısmının renksiz olması, göz doktorlarının şüphelenmesi için yeterli olmaktadır.

Muayene sonrasında birkaç tetkik yapılması hastalığın netleşmesi ve teşhisin kesinleşmesi açısından yeterli görülmektedir. Albinizm rahatsızlığının saç ve tüy rengi dışında tek belirtisi gözdür. İkisi dışarıdan da bakıldığı için uzman doktorlar muayene ile bunu rahatlıkla teşhis edebilmektedir.

Albinizm ve Albino Tedavisi

Albinizm tedavisi hastaya göre değişkenlik göstermektedir çünkü hastalığın çeşitleri ve genetik durum, tedavinin gidişatını doğrudan değiştirmektedir. Tedaviye müsait olan albinizm çeşitlerinde  tirozinas enziminin üretilmesini sağlamak,  tedavinin de mümkün olmasını sağlamaktadır. Tedavi şekli bir hayli zorlu geçmekte ve kişilerin yorucu bir süreç atlatmasına neden olmaktadır.

Enzim takviyesi sürecinde birtakım tetkikler yapılması ve sık sık doktor kontrolünde olunması önemlidir. Belli periyotlar halinde göz doktoruna muayene olmak ve cilt uzmanlarından yardım almak esastır.

Albinizm ve Albinodan Korunmak Mümkün mü?

Albinizm için alınabilecek tek önlem evliliktir. Genetik bir rahatsızlık olan albinizm yapacağınız evliliğin sağlıklı olmasını, zorunlu kılmaktadır. Anne karnında dahi fark edilmeyen bir rahatsızlık olduğu için herhangi bir önlem alınamamaktadır. Genetik hastalıkların genel olarak önleme kapalı olması, kişilerin elini kolunu bağlamaktadır.

Albino rahatsızlığı olan kişilerin bebek yaparken detaylıca düşünmeleri, rahatsızlığın çeşidine bağlı olarak uzman hekimlerinden fikir almaları, tetkikler yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Aksi halde nesilden nesle sarkan bir albinizm sıkıntısı kendini gösterecektir.

Albinizm ve Albino Hastalığı Bulaşıcı mı?

Albinizm rahatsızlığı halk arasında görülen ancak birçok kimse tarafından detaylıca düşünülmeyen hastalıklardan biridir. En eski tarihlerden itibaren var olan albinizm rahatsızlığı çoğu zaman korkulacak bir rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır.

Albinizm, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bu sebeple kişilerin korkup albino olan hastalara yaklaşmamaları manasızdır.

Albino hastaları çevreleri konusunda kendileri daha dikkatli olmalıdır. Özellikle göz konusunda kapacakları en basit enfeksiyon dahi uzun süre görme sorunu yaşamalarına neden olabilmektedir. Doğru bir bakımla kendini koruma altına alabilen albinizm hastaları uzun süre bu rahatsızlıkla yaşayabilmektedir.

Albinizm ve Albino Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Albinizm hastalığı olan kişilerin en dikkatli olması gereken nokta güneştir. Cilt yapıları, deri hassasiyetleri çok dikkat gerektirdiği için güneş ışınları albinizm hastalarına zarar vermektedir. Deri yapılarının inceliği, kolay leke kapmalarına cilt hastalıklarına çok kolay yakalanmalarına sebebiyet vermektedir.

Albinizm rahatsızlığı olan kişilerin güneş ışığına doğrudan maruz kalmaları çillenmelerine, derilerinde mavi ve mor lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Güneş gözlüğü kullanmaları, kendilerine özel üretilen güneş kremlerini sürmeleri, başlarını güneş ışığından koruyacak şekilde hareket etmeleri oldukça önemlidir.

Güneşe karşı kendini koruyabilen albinizm hastaları, hastalıkla yaşama konusunda çok büyük sıkıntı yaşamazlar. Devamlı güneşe maruz kalanlar ise cilt hastalıkları ve görme sorunları nedeniyle sık sık problem yaşamak zorunda kalırlar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM