İş Analisti Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

İş Analisti Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

İş analisti nedir? Nasıl olunur? Ne iş yaparlar? Maaşları ne kadar? gibi analistlik ile alakalı pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz içeriğimiz ile, pek çok kişinin bilmediği; ancak son derece önemli bir iş dalını tanıtmayı amaçladık.

Analist mesleği son günlerde belki de pek çok kişinin duyduğu ve merak ettiği mesleklerden biridir. Özel sektördeki pek çok işletme de var olan bu bölüm, herhangi bir işin, en ufak detayına kadar ayrıntılı olarak tanımlanması ve incelenmesine dayalı bir iş koludur.

Yapılan incelemenin içeriğinde çalışılacak konum ve çevre koşulları, işin genel özellikleri ve eldeki verilerin değerlendirilmesi gibi teknik çalışmaların belli bir sistem içerisinde yazılı bir metin de bir araya getirilmesi analistlerin başlıca görevlerinden biridir.

Şirketlerin en büyük gereksinimi olan teknik çözümlerin işletme ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik çalışmalar yürütmekle yetkili kişiler analistlerdir. Analistlere ihtiyaç duyulan en önemli zaman ise projelerin hayata geçirilmeden önceki araştırma ve değerlendirme sürecidir.

Analist Nedir?

Analist, firma ve markaların bir proje ya da ürün piyasaya çıkarmadan önce, piyasa araştırması ve fizibilite çalışmalarının tamamlanmasında yer alan kişilerdir. İş projelerinin başarılı bir şekilde optimize edilmesinde etkin bir rol üstlenen analistler, uygulama ve yazılımların geliştirilmesi alanında görev üstlenirler.

Analistlik mesleği günümüzde oldukça yaygın bir iş alanı yaratırken, farklı isim ve modellerde de karşımıza çıkabilmektedir. Konu ve özellikleri birbirinden farklı olsa da ortak özellikleri analistlerin iyi bir analiz yeteneği ve araştırmacı ruha sahip olmalarını gerektirmektedir.

Analist Ne İş Yapar?

Analistler çalıştıkları kurumun ihtiyaç ve beklentilerini doğru bir şekilde analiz ederek elde ettiği sonuçlara en uygun çözüm önerisi sunabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Çalışmalarının tek ortak noktası çözüm odaklı olmak durumundadır. Söz konusu herhangi bir projenin tüm unsurlarını kapsayan sorun ve ihtiyaçlar için ortak bir analiz sonucu çıkarmak ve proje sürecini en doğru şekilde yönetmekle görevlidirler. Ayrıca projedeki diğer kişilerinde sorumluluklarını eksiksiz yerine getirip getirmediklerini de iş analisti statüsünde olan kişiler kontrol etmektedir.

Analist Nasıl Olunur?

Geleceğin gözde mesleklerinden biri niteliğinde olan analistlik üniversitelerin mühendislik bölümünden mezun olanların tercih edebilecekleri bir alandır. Bu doğrultuda Bilgisayar Mühendisliği, Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin analist olarak işe başlama ihtimallerinin çevremizdeki örneklerden yola çıkarak oldukça yüksek olduğunu görmek mümkündür.

Tüm bu bölümlerin ortak özelliği Mühendislik mesleği olsa da iyi bir analist olabilmek için analitik zekâ yeteneğinin gelişmiş düzeyde olması daha da önemli kriterlerden biridir. Ayrıca Bilgisayar Teknolojileri, İşletme ve İstatistik Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak da analist unvanına sahip olabilmek için seçilebilecek bölümlerdir.

Analistlerde Olması Gereken Karakteristik Özellikler

Analistlerde olması gereken genel yetenek, analitik özelliklerinin gelişmiş olması her seferinde belirtilse de aslına bakıldığında iyi bir analist olabilmek oldukça geniş kapsamlı bir konudur. Yenilikçi düşünce yapısı, olaylara farklı bakış açısından bakabilme ve problem çözebilme yeteneği olan kişilerin bu meslekte başarılı olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür.

Diğer yandan öncelikle kişisel organizasyonu konusunda başarılı olabilen kişiler analistlik mesleğini de layıkıyla yerine getirebilirler. Zaman yönetimi ve çalışılacak sektör hakkında bilgi sahibi olmak da bu işte bulunan kişilerin başarı oranını artıran unsurlardır.

Analist Maaşları Ne Kadardır?

Araştırma ve Geliştirme konusunun önemli bir parçası olan analistler, müşteri odaklı hizmet vermekle görevli kişilerdir. Geçtiğimiz yıllarda analist mesleğinin tanımı daha dar kapsamda iken artık gelişmiş olan mühendislik alanları analist mesleğinin daha geniş kapsamda olmasına neden olmuştur. Bu sebeple bulundukları firma ve konum gibi özellikler doğrultusunda maaş kazanan analistlerin ortalama 2500 ile 4000 TL arasında maaş aldıklarını söylemek mümkündür.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM