Görsel sanat dallarından birisi olan baleyi icraat eden kişilere balerin denir. İçeriğimizde, balerinleri yakından inceledik ve balerin nedir? Kime balerin denir? Nasıl balerin olunur? sorularının cevaplarını verdik.
Bale dansçıları kendilerine verilen öyküyü, vücut dilleriyle anlatan sanatçılardır. Müzik ve türlü figürlerin tüm ahengiyle bir araya geldiği bale sanatında sanatçının emeği ve görsel şovu bulunmaktadır. Zor ve bir o kadar da çaba gerektiren bale sanatı, bayanların da erkeklerin de içinde bulunduğu karma sanatlardan biridir. Kimileri için dansı ifade ederken kimileri için de tiyatroyu anlatmaktadır. Her ikisinin de karması olan bale, bale sanatçısının ustalığıyla görsel bir şova dönüşmektedir.
Duygu, düşünce ve işine bağlılığını olduğu gibi sahneye döken bale sanatçısı, kostümleri ve hareketleriyle ilgi odağıdır. Dünyanın hemen her yerinde yoğun ilgi gören sanat dallarından biri olan bale, milyonlarca insanın hayranlık duyduğu bir zenginliktir.
İçerik
Balerin, bale sanatını icra eden sanatçılara verilen isimdir. Sahnede kimi zaman tek başına kimi zaman birkaç dansçıyla yer alan balerinler, kendilerine verilen öykü ve senaryo doğrultusunda aylarca, yıllarca hazırlanırlar. Çoğunlukla küçük yaşlarda başlayan bale sevdası erkeklerden çok bayanlarda görülmektedir. Küçük bir kız çocuğuyken eğitilen ve vücudu alıştırılan balerinlerin bir süre sonra tüm figürleri rahatlıkla yapabildikleri görülmektedir. Severek ve isteyerek sanatını icra eden her balerin işinin en iyisi, sahnelerin yıldızı olmaktadır.
Belli figürlerle adım atış temellerine hâkim olan, müzikli sanat yapan kişilere balerin adı verilmektedir. Balerin, bale sanatını yapan bayanlar için kullanılan bir isimdir. Erkekler içinse balet ismi kullanılmaktadır. Modern çağın her şeye kucak açması en az bayanlar kadar erkeklerin de baleyle ilgilenmesi sonucunu doğurmuştur.
Belerin, rolünü canlandıracağı kişinin duygu durumuna dâhil olabilen kişidir. Yapacağı her davranışın bir öyküsü vardır. Ekibiyle beraber provalara katılarak bu süreçte profesyonel olmayı hedeflemektedir. Egzersizler, provalar sonrasında sahneye çıkarken kostümü ve makyajıyla oldukça etkileyici görünen balerin, ayak parmaklarının üzerinde zarafetle dansını sergiler. Sahne sona erdiğinde arkadaşlarıyla beraber seyirciyi selamlar. Müzik ve bedeni arasındaki muhteşem denge alkışlanmayı hak edecek kadar güzeldir.
Tüm profesyonel balerinlerin hikâyelerine göz gezdirdiğinizde küçük yaştan itibaren çalıştıklarını görebilirsiniz. Balerin olmanın altın kuralı, henüz vücudun esnek olduğu dönemde eğitim alarak esnekliği yitirmemektir. Küçük yaşta özel bale kursları ya da özel bale öğretmeniyle birebir dersler alarak bu sürece adım atabilirsiniz. Lise yıllarından itibaren konservatuvar hazırlığında olması gereken balerin gerekli birikimini bu noktadan sonra profesyonelleştirmeyi amaç edinir. Konservatuvardan son olarak üniversite mezunu olarak ayrılan kişi, farklı sahnelerde ve oyunlarda yer alarak kendini ispat edebilir.
Baleye başlamak için en ideal yaş aralığı 4 ve 5’tir. Özellikle 12 yaşını geçtikten sonra fiziksel anlamda bale yapmak oldukça zorludur. Balerin olmak için küçük yaşta eğitim almaya başlanmalı sonrasında profesyonel donanımla zenginleşilmelidir.
Balerin olmak isteyen bayanların her şeyden önce güçlü bir fizikleri olmalıdır. Bedenen güçlü olmayan kişiler, bu sanata uzun süre tahammül edemezler. Özellikle ayak bileği ve ayak parmaklarının çok dayanıklı olması önemlidir. Bu sürece geç başlanırsa parmak yamuklukları, morarmalar ve incinmeler kaçınılmazdır.
Balerinlerin sahip olması gereken bir diğer özellik ritim kulağının olmasıdır. Müziğe uyumlu ve ayırt edebilen kişiler daha rahat balerin olmaktadır.
Bale sanatı sabır gerektirir bu nedenle balerin olmak isteyen bayanların sabırlı ve çalışkan olması esastır.
Dünyanın en sevilen sanat dallarından biri olan bale, balerinler için uygun şartlara sahip salonlarda sergilenmektedir. Balerinler, tüm çalışmalarını ve provalarını bu sahnelerde gerçekleştirmekte ve yine burada sahnelemektedirler. Çoğunlukla kapalı salonlarda sahnelenen bale sanatı, kimi zaman açık hava tiyatrolarında da gösterime girmektedir.
Yorucu ve uzun saatlere dayanan bale çalışmaları, kişinin azmi ve çalışkanlığıyla doğru orantılıdır. Günler ve hatta yıllarca çalışma gerekebilen gösteriler için hazırlanan balerinler sonunda muhteşem bir eser ortaya çıkarmaktadırlar.