Bebeklerde su çiçeği hakkında aklınıza takılan hemen hemen her bilgiyi bulabileceğiniz bu yazımızda bebeklerde su çiçeğinin belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Aşısız bebekler için ne yapılmalı? Su çiçeği görüntüsü nasıldır? gibi pek çok sorunun cevabı mevcut.
Virüs kökenli ve çocukluk dönemine ait olan suçiçeği hastalığı bu dönemde görülme sıklığı en çok olan hastalıklardan biridir.
Su çiçeğine neden olan varicella zoster adındaki virüs aynı zamanda zona hastalığına da neden olabilmektedir. Bebeklik döneminde ortaya çıktığında suçiçeği olarak kendini gösteren virüs, yetişkinler ve yaşlılarda ise zona olarak kendini göstermektedir.
Vücutta döküntüye neden olan suçiçeği hastalığını kısa sürede teşhis etmek mümkündür. Özellikle bulaşıcı bir hastalık olması sebebiyle suçiçeği geçiren ya da geçirmekte olan kişilerle aynı ortamda bulunulma olasılığı da suçiçeği olma ihtimalini yükseltmektedir. Su çiçeğinin tedavi süreci ise tamamen çocukların bağışıklık sistemlerinin genel durumu ile alakalıdır ve direnci yüksek çocuklar için sadece kaşıntıyı giderecek ilaç ve kremler önerilmektedir.
İçerik
Bebeklerin en 9-10 yaşına kadar geçirme ihtimalleri en yüksek hastalıklardan biri olan suçiçeği, gösterdiği belirtiler ile teşhisi oldukça kolay bir hastalıktır. Ancak bazı bebeklerde çok az belirti vermesi ve kırmızı döküntülerin suçiçeği döküntüleri ile benzer olmadığı durumlarda detaylı laboratuvar araştırmaları ile kesin teşhis koyulabilmektedir.
En önemli belirti olarak vücudun her yerinde oluşan kırmızı döküntüler ve kaşıntıdır. Aynı zamanda yüksek ateş, iştahta azalma, halsizlik ve döküntülerin verdiği kaşıntı hissi ile bebeklerin genel durumlarındaki rahatsızlık en sık görülen belirtilerdir.
Çocuklarda görülme sıklığı en yaygın bir hastalık olması ve kızarıklıklarla kendini belli eden bir hastalık olması nedeniyle suçiçeği teşhisi en kolay hastalıklardan biridir. Suçiçeği şüphesi ile doktora başvuran ailelerin dahi bu konuda haklı çıkma oranları oldukça yüksektir.
Hastalığın ilk beş gününde suçiçeğinin vücudun birçok yerindeki etkilerini yoğun bir şekilde görmek mümkündür. En çok sırt, el ve yüz bölgesinde çıkan kırmızı kabarcıklardan yola çıkarak uzman doktorlar bu hastalığın teşhisini çok rahat bir şekilde koymaktadır.
Suçiçeği geçiren bebekler için doktorlar tarafından önerilen en etkili tedavi yöntemi virüs kaynaklı bu hastalığın bakteri ve enfeksiyona yol açmasını önlemektir. Ayrıca kaşıntının giderilmesine yönelik krem ya da losyon kullanılması en sık uygulanan suçiçeği tedavi yöntemlerinden biridir. Belirtileri daha yoğun şekilde hisseden çocuklar için ise ağrı kesici ilaçlar hastalık sürecinin daha rahat geçirilmesine olanak sağlamaktadır.
Tedavi süresince suçiçeği olan çocuğun ve diğer aile bireylerinin temizlik ve kişisel hijyen kurallarına da ayrıca dikkat etmeleri gerekiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken diğer en önemli noktalardan biri de suçiçeği tedavisi için kesinlikle aspirin kullanılmaması gerektiğidir. Bu dönemde bilinçsizce aspirin kullanmak çocuklarda reye sendromu adı verilen ve karaciğer yağlanmasına bağlı olarak işlev kaybına neden olan bir rahatsızlığa yol açmaktadır.
1 yaşına gelen bebeklerin rutin aşı takvimlerinde yer alan suçiçeği aşısı her bebeğin bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmaları amacıyla yapılan bir aşıdır. Tüm aşılarda olduğu gibi suçiçeği aşısı ile de bu hastalığa karşı korunmak mümkündür. Ancak bağışıklık sistemi düşük olan çocukların aşılı olmalarına rağmen bu hastalık virüsüne yakalanmaları da söz konusudur.
Aşı nedeniyle hafif seyirde geçiren bebeklerin yanı sıra birde aşısız olan çocukların suçiçeği geçirme olasılıkları aşılı olanlara göre daha yüksektir. Su çiçeğine karşı doğal yoldan bağışıklık kazanacak olan aşısız çocukların tedavi sürecinde oldukça dikkatli olmakta fayda vardır. Döküntü ve kaşıntıların daha yoğun olması söz konusudur. Ancak çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda aşısız olmasına rağmen aşılı çocuklar kadar da hafif geçirmesi mümkündür.
Su çiçeğini her çocuk farklı şiddette ya da sürede geçirmektedir. Buna göre ortalama suçiçeği geçirme süresinin 7 ile 10 gün arasında olabileceğini söylemek mümkündür. Vücut direnci ve bağışıklığı yerinde olan bebekler ilk bir hafta içinde tüm döküntü ve kaşıntıdan kurtulmaları mümkünken, bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda iyileşme süresi 10 günü bulabilmektedir.
Bulaşıcı bir özellikte olan suçiçeği hastalığı çocukluk dönemi hastalığı olarak nitelense de 1 yaşından küçük bebeklerde de görülme olasılığı bulunan bir hastalıktır. Suçiçeği aşısının bir yaşından sonra yapılıyor olması bu hastalığa dair virüsün bulunduğu ortamlarda bebeklerin bulunması daha bebekken suçiçeği geçirilmesine neden olmaktadır. Bu sebeple 1 yaşından küçük bebeklerde önlem amacıyla suçiçeği geçirdiği bilinen kişilerden bir süre uzak durulması etkili olacaktır.
Bebeklerin iki yaşına kadar düzenli olarak yaptırılması gereken aşıları arasında suçiçeği, risk oranı en düşük hastalık olmasına karşın mutlaka yaptırılması önerilen bir aşıdır. Suçiçeği aşısı için en uygun zaman bir yaştır. Bir yaşında suçiçeği olmayan bebeklerin 15. Ayına kadar bu aşıyı olmaları gerekmektedir. Suçiçeğine yakalanma oranını düşüren ve yakalanıldığında daha hafif geçirilmesini sağlayan aşı anne ve babaların ihmal etmemeleri gereken bir aşıdır.
Su çiçeğine dair konu edilen en önemli konulardan biri de bu hastalığı geçiren bebek ve çocuklara banyo yaptırılıp yaptırılmamasıdır. Ancak tedavi sürecinin hızlanması ve kaşıntının hafiflemesi için kısa bir duş aldırmak çocuğun rahatlamasını sağlar. Bu sebeple lif ve sabun kullanmadan sadece ılık su ile çocuğun yıkanması vücuttan virüslerin kısa sürede atılmasına da yardımcı olacaktır. Ayrıca su çiçeğinin yüksek ateşe neden olması da ılık duş aldırmanın ateşi düşürmeye yardımcı etkisi olacaktır. İçi su dolu kırmızı kabarcıkların vücutta iz bırakmaması için banyo sırasında lif ya da kese ile ovmak son derece sakıncalıdır. Suçiçeği sırasında banyo yaptırmanın temel amacı ılık su ile çocuğun rahatlamasına olanak sunmak olmalıdır.
Su çiçeğinin bulaşıcı olduğunu ve bu nedenle bu hastalığı taşıyan kişilerle temas edilmemesi gerektiğini bilmeyen yoktur. Bu bilgiye ek olarak evin içinde genel temizliğe dikkat edilmesi ve çocuk okula gidiyorsa kızarıklıklar kabuk bağlayıp düşene kadar okula gönderilmemesi diğer çocukların sağlığı açısından önemlidir.
Aşı suçiçeği hastalığından korunmak için en etkili yollardan biri olsa da bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye çalışmak da çoğu zaman aşıdan daha etkili olacaktır. Bu sebeple bebeklerin ilk iki yıl anne sütünden mahrum kalmamaları dirençli bir vücut yapısına sahip olmak için oldukça gereklidir.
Su çiçeğine neden olan varicella zoster virüsü iki saate kadar havada canlı kalabilme özelliğine sahip olan ve bu nedenle kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Suçiçeği geçiren kişinin hapşırması, öksürmesi ya da solunumu diğer kişilerin bu hastalık virüsünü kapmalarına yol açmaktadır. Ayrıca ciltteki döküntülerle temas edilmesi durumunda da su çiçeğinin bulaşması mümkündür.
Hastalık virüsünün bulaşmasının ardından yaklaşık iki haftalık kuluçka süresi bulunmaktadır. Kuluçka süresi sonrasında artık vücutta kızarıklık ve kaşıntı olarak belirti vermeye başlayan hastalık dünya genelinde en sık rastlanılan çocukluk dönemi hastalıklarından biridir ve tedavisi mümkündür. Vücutta oluşan kabarcıkların 5 güne kadar geçmesi beklenmektedir. Kabuk bağladığı süreçte su çiçeğinin bulaşıcı etkisi oldukça azalır. Kabukların iz bırakmaması içinde elle müdahale etmeden kendinin düşmesi beklenmelidir.
1 yaş altı bebeklerde su çiçeği tehlikeli mi? 7 yaşındaki oğlum su çiçeği geçiriyor. Kızım daha 5 aylık. Ona da geçerse sorun olur mu?