Biotin nedir? Ne işe yarar? Eksikliği nasıl anlaşılır? Biotin eksikliğinin belirtileri nelerdir? Hangi besinlerde biotin bulunur? sorularının cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Biotin, H vitamini olarak bilinen ve B grubu vitaminleri arasında yer alan bir vitamindir. Saç ve cilt sağlığı ile birebir ilgili olan bir vitamin olmasından dolayı kozmetik ürünlerin içeriğinde mutlaka biotin vitaminine yer verilir.
Güzellik vitamini olarak da nitelenen biotin suda çözünebilen ancak vücutta depolanmayan faydalı bir vitamindir. B vitamini kategorisinde yer almasından dolayı vücudun önemli enerji kaynaklarından biri sayılır. Pek çok yiyecekte bulunur ve merkezi sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında katkısı büyüktür.
Besinler aracılığı ile alınan biotin vitamini yağ ve karbonhidratın sentez edilmesinde kullanılır. Çok fazla önemi bilinmeyen bir vitamin olmasına karşın, yeteri kadar vücutta bulunmaması durumunda bazı önemli hastalıklarla karşılaşmak mümkündür.
İçerik
Keşfi henüz 1940’lı yıllara dayanan biotin vitamini şeker ve yağın metabolize edilmesinde kullanılarak kimyasal enerjinin açığa çıkmasını sağlayan vitamindir.
Özellikle saç ve cilt sağlığı için önemi büyük olan bir vitamin olmasının yanında, yağ ve şekerin doğru sentez edilememesi sonucunda enerji kaybı yaşanabilir. Ayrıca vücuda gıdalar aracılığı ile yeteri kadar biotin alınamaması durumunda cilt için faydalı bazı enzimlerin üretimi de söz konusu olmaz ve cilt hastalıkları kaçınılmaz olabilir. Çoğu zaman cildin kuru olması ve ciltte beyaz renkteki lekeler biotin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Biotin saç ve cilt sağlığına olduğu kadar karaciğer ve beyin gibi hayati organlar içinde oldukça önemli bir vitamindir. Hamilelik döneminde, zayıf saç ve tırnak tedavilerinde genellikle biotin vitamini takviyelerinden yararlanılmaktadır.
İnsanların vücudunda eksikliğin söz konusu olması durumunda önemli hastalıkların baş göstermesi olasıdır. Bu nedenle biotin içeren besinleri günlük mutlaka tüketmeye özen göstermek gerekir. Çok sayıdaki gıda maddesinde bulunan H vitamini herkesin kolaylıkla ulaşıp tüketebileceği bir vitamindir.
Her gün tüketilen temel yiyeceklerin bazıları biotin açısından oldukça zengindir. Ancak bu yiyeceklerin ortak özelliklerinin arasında yüksek kalorili ve kolesterol değerlerinin yüksek olması yer almaktadır. Bu sebeple özellikle biotin eksikliğini besinler aracılığı ile gidermek isteyenlerin tercih ettikleri yiyeceklerin düşük kalorili ve az yağlı besinler olmalarına dikkat etmeleri gerekir.
Yumurta sarısı, tavuk ciğeri, yer fıstığı, badem, fesleğen, yeşil biber, siyah çay ve maydanoz gibi birçok yiyecekte biotin bulunmaktadır. Biotin eksikliğine bağlı olarak gelişen rahatsızlıkları önlemek için bu tür yiyeceklerle ağırlıklı olarak beslenmek faydalı olacaktır. Bu noktada uzman doktor önerisi ile biotin hapı takviyesine başlanarak da vücudun gerekli ihtiyacı karşılanabilir.
Bitin vitamini doğal olarak birçok besin maddesinde bulunan ve sağlıklı beslenildiği sürece gıdalarda alınması mümkün olan bir vitamindir. Ancak çok fazla değeri anlaşılamayan bir vitamin olmasından dolayı çoğu kişi biotin eksikliğinden müzdariptir.
Takviye olarak piyasada satılan pek çok ürün bulunmaktadır. Bu tür ürünlerin kullanımına mutlaka mevcut sağlık sorunları doğrultusunda başlamak doğru olacaktır. Yiyecekler yolu ile de vücuda biotin vitamini girişinin olmasından dolayı gerekli dozun belirlenmesi için uzman kişilerden destek almak önemlidir.
Suda çözünebilen bir vitamin olması ise aşırı kullanımından dolayı herhangi bir sorunla karşılaşmamayı sağlar. Piyasada bulunan birçok güvenilir vitamin markasından biotin temin edilerek vücudun ihtiyacını duyduğu eksiklik giderilebilir ve daha sağlıklı ve enerjik hissetmek mümkün olabilir.
İnsan vücudunun pek çok uzvu için faydalı özelliğe sahip olan biotin, sağlıklı ve parlayan saçlara sahip olmak isteyenlerin vazgeçilmez vitaminlerinden biridir. Saç dökülmelerinin ciddi oranda önüne geçen ve saçların daha hızlı uzamasını sağlayan vitamin saç yıpranmalarının da önüne geçer.
Saç sağlığının yanı sıra tırnak yapısının da oldukça güçlü ve dayanıklı olmasını sağlayarak dış etkenlere karşı korur. Tırnaklarda oluşan sararmaların, lekelerin ve kırılmaların önüne geçer. Şeker hastalarının da doğal yoldan biotin ihtiyaçlarını gidermeleri daha az ilaca bağlı olmalarını sağlar.
Cilt sağlığı içinde faydaları yadsınamaz olan biotin ile cildin daha esnek ve parlak görünmesi olasıdır. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmasının yanı sıra zayıflama konusunda da yardımcıdır.
Eksikliği durumunda vücutta bazı belirtilere yol açan biotin, saç ve cilt yapısındaki solgunluk ve dökülmeler başlıca belirtiler arasındadır.
Bazı insanlar biotin içeren yiyecekler açısından zengin beslenmelerine karşın saç dökülmesi ve çeşitli cilt hastalıklarına maruz kalabilirler. Böyle kişilerin ek olarak biotin takviyesine ihtiyaç duymaları kaçınılmaz olabilir.
Saç dökülmesine ek olarak yağlanma ve kepeklenme de biotin eksikliğinin önemli belirtileridir. İştahsızlık, yorgunluk, kansızlık ve depresyon gibi durumlarda da bu vitaminin eksikliğinden şüphe edilebilir.
Önemi insanlar tarafından çok fazla bilinmemesinden dolayı yiyeceklerde biotin vitaminini olup olmadığına dikkat etmemek başlıca eksikliğin nedenlerinden biridir. Yeteri kadar protein ağırlıklı beslenmemek, sigara ve alkol tüketimi, yetersiz beslenme ve bazı kas hastalıkları için kullanılan ilaçlar biotin eksikliğine neden olmaktadır.
Pek çok sağlık sorunun biotin yetersizliğinin önüne geçmesinden dolayı gereken önemin verilmemesi durumunda görülen şikayetlerin artması söz konusudur. Bu sebeple biotin bakımından zengin beslenmek ve gerekirse ek takviye haplarına başlamak sağlıklı olmayı sağlayacaktır.
Sağlıklı bireylerin vücutlarının biotin dengelerini korumaları için günlük kullanım miktarı önerisi 150-300 mcg’dır. Herhangi bir biotin eksikliğine bağlı rahatsızlığı olmayanlar için ideal kullanım miktarı budur. Ancak çeşitli saç ve cilt hastalıkları söz konusu ise günlük biotin tüketiminin 3000 mcg’a kadar çıkması muhtemeldir.
Biotin vitamini takviye olarak tek başına alınabildiği gibi diğer vitaminlerle de birlikte alınabilir. Diğer vitaminlerle birlikte alınmasının ise vitaminlerin emilimine ve daha faydalı olmalarına katkı sağlar.
Dış etkenlerden kaynaklı saç dökülmelerinin önlenmesinde biotin takviyesinin büyük önemi mevcuttur. Ancak genetik faktörlere dayalı saç dökülmeleri için biotin tek başına çok fazla faydası olmayan bir vitamindir. Yetersiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak oluşan biotin eksikliğinde saç dökülmesi ve diğer saç sorunları ile karşılaşmak olasıdır.
Saç köklerinin beslenmesine ve daha güçlü olmasına katkı sağlayan H vitamini, kaliteli bir saç yapısı için olmazsa olmaz vitaminlerden biridir. Özellikle saçlarını boyatan ve düzenli şekillendiren bayanların saçlarındaki biotin eksikliğinin hissedilmesi daha mümkündür. Sadece eksikliği durumunda sağlık sorunlarına yol açan H vitamini, fazlalığı durumunda herhangi bir soruna yol açmayıp idrar ile dışarı atılabilir.
Doğal içeriğinde herhangi bir toksit madde bulundurmayan biotin sağlığa yan etkisi olmayan bir vitamindir. Günlük ideal tüketim miktarından fazla kullanılsa dahi uzmanlar yan etkiye maruz kalınmayacağını bildirmektedir. Ancak zararı ya da yan etkisinin olmamasından dolayı pek çok kişi saç ve cilt sağlığı için kendi başlarına biotin takviyesi kullanımına başlamaktadır.
Tedbir amaçlı olarak mutlaka takviye vitamin kullanımlarında da uzman kontrolünden ve onayından geçmek gerekir. Aksi halde bilinçsiz vitamin kullanımının da zararları ile karşılaşmak olasıdır. Oluşan eksikliğin ve sağlık sorunlarının giderilmesi için kullanılacak biotin dozunun ideal oranında olması uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilebilir.
Biotinli şampuanlar işe yarar mı? Yoksa gıda olarak almak daha mı yararlı? Bana saçma geliyor direkt tüketmek yerine saça sürmek.