Boğaz Kuruluğu Nedenleri, Teşhisi Ve Tedavisi

Boğaz Kuruluğu Nedenleri, Teşhisi Ve Tedavisi

Boğaz kuruluğu nedenleri, teşhisi ve tedavisi yaşam kalitesini arttırmak isteyen kişilerin araştırdığı unsurlardan biridir. Hemen herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı boğaz kuruluğu problemi kolay kolay geçmeyen ve doğru adımlar atılmadığında çözülemeyen bir problemdir.

Üst ve alt solunum yolları arasında bir köprü görevi gören boğaz, farklı nedenlere dayalı olarak enfeksiyon kapabilmektedir. Enfeksiyonların oluşturduğu onlarca rahatsızlığın arasında boğaz kuruluğu da yer almaktadır.

Boğaz kuruluğunun nedenleri yalnızca enfeksiyonlara dayandırılamaz. Aynı zamanda çeşitli alışkanlıklardan ötürü de bu sorunla karşı karşıya kalındığı görülmektedir. Erken teşhis ve tedavi yöntemi le boğaz kuruluğu önlenebilmekte, kısa süre içinde tedavi edilebilmektedir.

Boğaz Kuruluğu Nedir?

Boğaz kuruluğu ve nefes alamama sorunu o bölgede meydana gelen problemlerin hissettirdiği rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Boğazlarınızda kuruluk hissi olması çoğu zaman yutkunurken acı çekmenize neden olabilmektedir. Gıcık hissine de sebebiyet verebilen bu sorun, öksürme ve derin nefes alma dürtüsünü harekete geçirmektedir.

Birçok kişinin yaşamış olduğu boğaz kuruluğu birden fazla sebebe bağlanabilmektedir. Tükürük salgısının yetersiz kalmasından burun tıkanıklığına kadar bu problemi yaratan pek çok sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır.

Boğazda tıkanma hissi ve nefes darlığına kadar ilerleyebilen bu durumu, önceden görmek ve müdahale etmek bir hayli basittir. Belirti takibi yapılması, atılması gereken ilk adım olarak bilinmektedir.

Boğaz Kuruluğu Belirtileri

Çoğu zaman havada nem oranı azaldığında kendini gösteren boğaz kuruluğu, kişinin boğaz bölgesinde yutkunmaya yardımcı olan tükürüklerin azalmasıyla görülür.

İlk belirti boğaz civarında yutkunacak kadar dahi sıvının kalmamış olmasıdır. Bununla beraber kaşıntı da bu sorunun genel belirtileri arasında yer almaktadır. Boğaz kısmında devamlı tatlı bir kaşıntı hissedilmektedir.

Boğazınızda zamansız şekilde yanma hissettiren kuruluk, sürekli acı çekmenize sebebiyet vermektedir. Ayrıca boğazdan kulaklara kadar varan dengesiz bir ağrı durumu da kendini göstermektedir.

Boğaz kuruluğu gıcık öksürük belirtileriyle beraber tüm bu acı ve ağrı belirtileri de kendini göstermektedir.

Boğaz Kuruluğu Nedenleri

  • Boğaz kuruluğu nasıl geçer sorusuna cevap verebilmek için öncelikle nedenleri biliyor olmak önemlidir. İlk neden ise kişinin salgı sorunu olmasıdır. Tükürük enzimlerinizin gerektiği gibi salgılanamıyor olması, boğaz kuruluğu sebepleri arasında kabul edilmektedir.
  • Devamlı ağzı açık uyumak da boğaz kuruluğuna sebebiyet verebilmektedir. Burundan alınması gereken nefesin ağız yoluyla alınıp verilmesi bu bölgedeki ıslaklığın kuruması anlamına gelmektedir.
  • Şeker ve tansiyon hastalığı, boğaz kuruluğuna sebebiyet veren hastalıklar arasında yer almaktadır.
  • Kullanılan ilaçlar da kurumanın nedenleri arasında kabul edilmektedir. Sistemik hastalıklar nedeniyle alınan ağır ilaçlar, boğaz kuruluğu sonucunu doğurmaktadır.
  • Burunda meydana gelen enfeksiyonlar boğaz kuruluğu yapabilmektedir.

Boğaz Kuruluğu Farklı Hastalıklara Neden Olabilir mi?

Boğaz bölgesinde meydana gelen kuruma hissi, basite alınmaması gereken bir histir. Öncelikle birkaç gün izleyip geçici olup olmadığı gözlemlenmelidir. Daha sonra geçmemesi halinde boğaz kuruluğu teşhisinin netleşmesi için doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Yaşanan kuruluk probleminin farklı hastalıklara kaynaklık edebilmesi, başka bir hastalığın habercisi olma ihtimali bulunmaktadır. Hastaların hemen hepsi enfeksiyonlarda, burun eti ve sinüzit teşhislerinde önce boğaz kuruluğu şikâyetiyle doktora gitmektedir.

Bilhassa boğazda meydana gelen enfeksiyonların artış göstermesine, kulak bölgesinde ağrı yaşanmasına neden olduğu için boğaz kuruluğunun zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir.

Boğaz Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Boğaz kuruluğunun teşhis edilebilmesi için öncelikle belirtilerden en az 2 tanesinin takip edilmesi gerekmektedir. Doktorlar size şikâyetlerinizi sorduğunda belirtilerden bahsedebilirseniz, teşhis süreci çok daha başarılı geçecektir.

Rahatsızlığın teşhis edilmesi çoğu zaman muayene ile olmaktadır. Boğazlarınıza bakan doktor durumu anlayabilmektedir. Farklı bir nedene dayalı olan boğaz kuruluğu içinse her ihtimale karşı kan ve tükürük tahlili yapılmaktadır.

Ölçümlerinizde şeker rahatsızlığı gibi önemli rahatsızlıklar çıkarsa hastalığın netleşmesi daha kolay olmaktadır.

Boğaz kuruluğu teşhisi için doktorun muayenesinde herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa bu durumda doktor nasıl uyduğunuzu soracaktır. Ağzı açık uyuyanlardan biriyseniz hastalığın teşhisi kolay bir hal alacaktır.

Boğaz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz kuruluğu için tedavi arayışında olan kişiler, hastalığın neden kaynaklandığını bilmeliler. Neden kaynaklandığı netleşirse ilaç tedavisi veyahut ilave tedavi yöntemleri uygulanabilecektir.

Boğaz kuruluğu tedavisinde öncelik kullanılan ilaçlardır. İlaçlar nedeniyle kuruluk durumu söz konusu ise değişikliğe gidilecek ve ilaç düzenlemesi yapılacaktır.

Kuruluk sebebi sistemik rahatsızlıklarsa bu durumda bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekecektir.  Önce bu hastalıklar iyileştirilmeli daha sonra boğaz kuruluğu tedavisine başlanmalıdır.

Boğaz kuruluğuna neden olan sorun, tükürük bezleri tıkanıklığıysa bu durumda bezlerin tedavisi gerçekleştirilmektedir. Daha sonra düzenleyiciler verilerek boğaz kuruluğu sorunu giderilmektedir.

Boğaz Kuruluğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Boğaz kuruluğu sorunu yaşayan kişiler, doktor tedavisinin yanı sıra yaşam kurallarında da birtakım değişiklikler yapmalıdır. Bu değişikliklerden ilki su tüketimidir.

Ne kadar çok su içilirse boğaz kuruluğu ile mücadele etmek de bir o kadar kolay olacaktır. Boğazlarınızın tükürük üretebilmesi ve bölgede acıya neden olan kuruluğu gidermesi için içtiğiniz su miktarını arttırmalısınız.

Su tüketirken ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamasına özen göstermelisiniz. Bu sayede bölgede tahriş sorunu doğmadan rahatlama hissi meydana gelecektir.

Ballı limonlu çay, boğaz kuruluğuna en iyi gelen içeceklerden bir tanesidir. Çok sıcak olmamak şartıyla günde birkaç bardak, ballı limonlu çay tüketebilirsiniz.  Sakız çiğneme ve nefes alıp verme konusunda doğru teknikleri uygulama da boğaz kuruluğunu gidermeye yardımcı olacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM