Gebelik döneminde anne adaylarına çok sayıda tetkik ve muayene yapılmaktadır. Gebeliğin son dönemlerinde yapılan muayenelerden bir tanesi çatı muayenesidir. Çatı muayenesi, doğumun hangi yolla yapılacağı konusunda fikir veren önemli bir muayenedir.
Çatı muayenesi hemen her anne adayını endişelendiren bir uygulamadır. Çatı muayenesinin gebeliğin gidişatı ve bebeğin gelişimine olumsuz bir etkisi olmamasına rağmen bu endişe çoğu zaman görülür.
Muayenenin uygulanış biçimi ya da acı olacağı korkusu gebeleri ciddi anlamda tedirgin etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Çatı Muayenesi Nedir?
İçerik
Çatı muayenesini yapmak için uzmanlar genellikle gebeliğin 37.haftasını tamamlamasını bekler. Bu noktadan sonra doğuma kadar kalan zaman içinde herhangi bir çatı muayenesi yapılabilir. Kısacası çatı muayenesi için 38. hafta ideal olmaktadır.
Bazı uzmanlar, erken doğrum söz konusu değilse çatı muayenesini gebeliğin 39. haftasına da atabilmektedir. Çatı muayenesi ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi olduğundan aceleci olmayan uzmanlar en doğru kararı vermektedir.
Bazı uzmanlar çatı muayenesi için 34 ve 35. haftaları tercih etmektedir. Özellikle erken doğum beklenen anne adaylarında çatı muayenesi 37. gebelik haftasından önce, uzman gerek görürse yapılabilir.
Çatı muayenesinin gebelik ilk dönemlerinde yapılmasının hiçbir anlamı bulunmamaktadır.
Gebeliğin sonuna yaklaştıkça vücut kendini doğuma hazırlamakta ve çatı kemikleri bu anlamda muayene için uygun durumda olmaktadır. Erken yapılan çatı muayenesi amacına uygu sonuçları vermeyeceğinden gereksiz bir uygulama olacaktır.
Çatı muayenesi her gebelikte mutlaka yapılmalıdır gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. Bazı hekimler çatı muayenesine gerek duymadan, birçok detayı değerlendirerek doğum yöntemi konusundaki fikrini anne adayına söyleyebilir.
Günümüzde birçok uzman çatı muayenesine gerek duymamaktadır ama hatrı sayılır oranda uygulanmaya devam edilir.
Doğumu normal doğum yöntemiyle yapmak düşüncesinde olanlarla da çatı muayenesinin ne zaman olacağını doktor belirlemektedir. Bebeğin kilosu, gelişimi, beklenen doğum tarihi göz önünde bulundurularak muayene için genellikle 37.hafta beklenmektedir.
Annenin daha önce erken doğrum geçmişi varsa, gebeliğin gidişatına göre erken doğrum bekleniyorsa çatı muayenesi, gebeliğin 34’üncü ve 35’inci haftalarına çekilebilir.
Sezaryen doğum olmasına karar verilmiş gebeliklerde çatı muayenesi yapılmasına gerek duyulmamaktadır.
Bebeğin aşırı kilolu olması, gebeliğin riskli olması, annenin daha önce sezaryen doğum yapmış olması gibi nedenlerle kesin olarak sezaryen doğum yöntemine kadar vermiş olanlarda çatı muayenesine gerek kalmayacaktır.
Doğum yöntemi konusunda kafasında netlik olmayanlarda, karar vermek için ilerleyen haftaları beklemek isteyenlerde her iki doğum yöntemine de hazır olmak adına çatı muayenesi uygulaması yapılması uygun olmaktadır.
Riskli gebeliklerde çatı muayenesi gibi vajinal muayeneler, tehlikeli olabilmektedir.
Çatı muayenesinin de kanama, amniyon sızıntısı gibi tehlikeleri olabileceğinden riskli gebeliklerde genellikle çatı muayenesi tercih edilmemekte ve uzmanlarca önerilmemektedir. Çoğu riskli gebelikte doğum yöntemi zaten muhtemelen sezaryen olarak belirlenmiştir.
Doğumdan önce çatı muayenesi yapılması mümkündür. Doğum beklenmedik bir tarihte gerçekleşiyorsa ve doğum yöntemi henüz belirlenmemişse doğumdan hemen önce çatı muayenesi yapılması gerekebilir. Doğumdan hemen önce yapılan çatı muayenesi de doğumun gidişatı hakkında fikir verebilmektedir.
Doğumun hemen öncesinde yapılan muayenede çatı darlığı tespit edilirse anne adayı acilen sezaryene hazırlanır ve bebek bu yöntemle dünyaya getirilir. Anne adayı beklenmedik bir tarihte doğuma geldiğinde bebeğin pozisyonu tersse, bebek aşırı kiloluysa doktorlar çoğu zaman doğrudan sezaryene yöneleceğinden çatı muayenesine gerek kalmayabilir.
Çoğul gebeliklerde beklenen doğum tarihleri, tekil gebeliklere göre daha yakın tarihlerde olmaktadır. Çoğul gebeliklerde bebekler aşırı kilo almadan dünyaya gelirler ve biraz acelecidirler. Bu nedenle çoğul gebeliklerde çatı muayenesi 37. gebelik haftası beklenmeden yapılmaktadır.
Çoğul gebeliklerde doğum yöntemi olarak genellikle sezaryen tercih edildiğinden çatı muayenesine gerek kalmaz ama herhangi bir risk yoksa ve anne adayı normal doğum istiyorsa çatı muayenesi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Çatı muayenesi yapıldıktan sonra tekrar edilmesine çoğu zaman gerek duyulmamaktadır. Yapılan ilk çatı muayenesi, doğum yöntemi konusunda yeterli oranda fikir vermektedir. Çatı muayenesine tekrar gerek duyulan durumlar oldukça nadirdir.
Normal doğum istediği halde ilk çatı muayenesinde çatı darlığı olan anne adayları, tekrar muayene talep edebilir ama değişiklik olma ihtimali pek yoktur. İlk doğumunda çatı darlığı sıkıntısı olmasına rağmen normal doğum yapmış olanlar, sonraki doğumlarında tekrar çatı muayenesi olarak normal doğuma karar verebilirler.
Çatı muayenesi her gebeye yapılabilecek rutin uygulamalardan birisidir. Doktor gerek görmezse ya da anne adayı muayeneyi kabul etmezse yapılmaması da mümkündür. Çoğu anne adayı çatı muayenesinden çekindiğinden bu uygulamayı yaptırmamayı tercih etmektedir.
Çatı muayenesi beklenen doğumun hangi yollar gerçekleşeceği konusunda fikir veren bir uygulamadır. Normal doğum yapmak isteyen anneler bunun mümkün olup olmadığı konusunda çatı muayenesi sonrasında fikir sahibi olabilir. Doğum yolunun belirlenmesinde tek belirteç çatı muayenesi değildir. Uzman diğer birçok detayı da göz önünde bulundurarak anne adayına önerdiği doğum yöntemini söylemelidir.
Normal doğum isteyen anneler, doktorlarının da önerileriyle çatı muayenesini yaptırmalıdır. Çatı muayenesi olmayınca normal doğum yapılmaz inanışı da tamamen yanlıştır. İsteyen herkes doktoruna çatı muayenesi istediğini belirterek muayene olabilir. Muayenenin ne zaman yapılacağı konusunu ise doktorunuza bırakmanız en doğrusudur.
Ailede çatı darlığı olup ve bu nedenle normal doğum yapamamış kişiler varsa anne adayında da çatı darlığı ihtimali söz konusu olduğundan çatı muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Anne adayı isterse çatı muayenesi doğum anına kadar bekletebilir. Bebeğin eşinin doğum yolunu kapatması gibi nadir durumlarda çatı muayenesi yapılmasına gerek duyulmamaktadır çünkü böyle durumlarda normal doğum uygun görülmez.
Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında yapılmaktadır. Anne adayı jinekolojik muayene pozisyonunu aldıktan sonra doktor iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumuna bakar. Çatının normal doğuma uygun olması ya da dar olması, bebeğin kilosu gibi bilgiler bir araya getirilerek kıyaslama yapılır.
Çatı muayenesi 5 dakika bile sürmeyen, ağrısız, bebeğe zararsız bir uygulamadır. Çatı muayenesinden tedirgin olan anne adayların kasılma olması durumunda ağrı hissedilebilir ama bu ağrı oldukça hafiftir.
Çatı muayenesi sonrasında kanama olma ihtimali oldukça düşüktür. Çok nadir olarak lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Kanamada artış olması sık rastlanan bir durum değildir. Az miktardaki pembe, kırmızı ve kahverengi lekelenme normal kabul edilir ama kanama miktarındaki artış önemli bir soruna işaret edebilir.
Kanamanın artması durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve kontrole gitmelisiniz. Çatı muayenesinde kanama olanlarda, sonraki gebelikler için çatı muayenesi yapılmaması uygun olmaktadır.