Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Çıkabilir Mi?

Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Çıkabilir Mi?

Çekme belgeli araç; herhangi bir nedenden dolayı trafiğe çıkması yasaklanmış olan araçlara verilen isimdir. Bu yazımızda, çekme belgesinin ne olduğu, neden verildiği, çekme belgeli araçların trafiğe geri dönüşü ve alış, satışı hakkında sizi bilgilendirmeyi amaçladık.

Çekme belgeli araç denince akla doğrudan olumsuz bir durum gelebilir. Ancak çekme belgeleri araçların da alınıp satılabildiğini bilmeniz de yarar var. Normal araç alış satışına göre daha zor bir prosedürü olsa da biraz uğraşınca işlemi gerçekleştirmeniz mümkün.

Aracın çekme belgesini almasına neden olan belirli durumlar vardır. Bunlara bakıldığında aracın hurdaya çıkması halinde trafiğe tekrar çıkması mümkün değil ama diğer seçenekler için istisnai durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca çekme belgeli araçların alınıp satılması da mümkün. Ancak, ilerleyen dönemlerde sorun yaşamamak adına çekme belgeli araç satın alacağınız zaman biraz daha dikkatli olmanızda fayda bulunmakta.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çeşitli nedenlerle trafikten çekilme belgesi düzenlenmiş araçlara çekme belgeli araç adı verilmiştir. Araç trafikten herhangi bir nedenle çekilmişse trafiğe geri dönmesi bazı durumlarda mümkündür. Burada belirleyici unsur aracın kullanılabilir halde olması denebilir.

Araca Çekme Belgesi Nedir? Neden Verilir?

Araçlara çekme belgesi genellikle üç sebepten verilir. İlk sebep zorunluluklara yöneliktir. Aracın ömrünü doldurmuş olması, kaza, yangın gibi ciddi hasarlarla hurdaya çıkma veya kullanılamaz hale gelme bu zorunluluklar kapsamında kabul edilmektedir. Araca çekme belgesi verilmesinde ikinci sebep isteğe bağlı durumları kapsamaktadır. Son sebepte ise çalınma durumu söz konusudur. Üç durumdan herhangi biri nedeniyle çekilen araç sahibinin üzerinden düşer ve araca kasko, sigorta gibi işlemler yapılamaz.

Araca Çekme Belgesi Verilirken İstenen Belgeler

Araçlara çekme belgesi verileceği zaman bazı belgeler talep edilmektedir. İlk olarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden tescil belgesi alınması gerekiyor. Şoförler cemiyetinden alınacak iki adet araç tescil müracaat formu,dilekçe, araç sahibinin nüfus cüzdanı, ehliyetinin aslı ya da noter tasdikli bir örneği istenecek diğer belgelerdir. Ayrıca Taşıt Vergi Dairesinden borcu yoktur yazısı almanız gerekecektir. Tüm belgelerin daktilo ile yazılması önemli bir detaydır.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Dönerse Nasıl İşlem Yapılmalı?

Çekme belgeli aracı trafiğe geri döndürebilmek için önce aracın son iki sebepten çekilmiş olması gerekmektedir. Bu durumdaki araçlarda geriye dönük vergilerin ödenmesi halinde trafiğe geri dönüş söz konusu olabilmektedir. Bu durumda tabi ki kasko, sigorta gibi işlemlerin de yapılması gibi durumlar ortaya çıkıyor.

Çekme Belgeli Araç Nasıl Alınır?

Çekme belgeli araç alımında belirli işlemler grubu vardır. İlk olarak noterden aracın satışı alınır ve bu esnada plaka değişikliği söz konusu olacaksa notere bildirilir. Alınan aracın hasarı giderilip düzenlendikten sonra sigortası yaptırılır. Ek-1 formu yani araç trafik tescil ve müracaat işlem formu doldurulur. Tüm bunlar tamamlanınca muayene istasyonuna gidilir. Araç muayeneden geçerse elde var olan evraklarla trafik tescil bürolarına ya da şubelerine gidilip tescil yaptırılır. Aynı merkezde plaka ve ruhsat da alınmalıdır. Ruhsatınızı elinize aldıktan sonra bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek ruhsatı ibraz etmeniz gerekecektir.

Çekme Belgeli Araç Alınırken Dikkat Edilecekler

Araç trafiğe çekilirken çekilecek olduğu dönemin 6 aylık MTV borcu yatırılmış olarak çekilmektedir. Araç mayıs ayında çekme belgesi almış ise bu aracı trafiğe ağustos ayında trafiğe sokacaksanız bir sonraki dönemin MTV borcunu yatırmanız gerekmektedir. Araç iki yıl ve sonrasında trafiğe sokulacaksa 2 yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmeyecek; sadece aracın trafiğe sokulduğu dönemin vergileri ödenir.

Çekme belgesi olan her aracın pere kaydı olmadığını bilmelisiniz. Yani araç çekme belgesi almışsa perstir, hurdadır düşüncesi yanlıştır. Pere kayıtları için Tamer kayıtlarına bakılması gerekmektedir. 3 yaşından küçük olan çekme belgeli araçlardan alacaksanız muayenesine dair belgeyi mutlaka talep ediniz. Aksi halde araç hiç muayene görmemiş görünecek ve size ekstra gider yaptıracaktır.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Çekme belgeli araç işlemleri ne kadar sürer? 3 ay içerisinde işlemleri tamamlayıp trafiğe çıkması mümkün olur mu?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM
Mobil Sürüme Geç