Depresyon Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Depresyon Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Depresyon; genellikle fark edilmeyen bir hastalık olup, kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir. Depresyonun ne olduğunu bilir ve gerek kendinizde gerekse sevdiklerinizde depresyon belirtilerini hissettiğinizde teşhis koyması için bir hekime danışabilirsiniz. Sizin için depresyon nedir? Belirtileri neler? Nasıl teşhis ve tedavi edilir? sorularının cevaplarını verdik.

Depresyon zihinsel, duygusal, bedensel belirtilerle kendini gösteren, oldukça önemli bir ruhsal hastalıktır. Çökmüş ruh hali, hayattan zevk almada belirgin bir azalma ile kendini gösterir. Depresyonda olan kişi mutsuz, geleceğe karşı umutsuz ve karamsardır. Geçmişte yapmaktan çok zevk aldığı şeylerden bile keyif alamaz hale gelen hasta gün boyu hüzünlüdür ve kendini yalnız hisseder. Hasta olan kişinin çevresine ve kendisine ilgisi azalmış; huzursuzluk hali baş göstermiştir. Tüm bunlar depresyonda olan kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkilemeye başlamıştır.

Depresyon beraberinde fiziksel rahatsızlıkları da getirebilmektedir. Depresyonun tedavi edilebilir olması birçok hasta için umut vericidir. Tedavinin ertelenmesi, hastanın tedaviye inanmaması depresyon tedavisini güçleştirmektedir. Tedavi edilemeyen depresyon hastada daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hasta yakınlarının tedavi konusunda dikkatli ve destekçi olması önemlidir. Depresyona teşhis koyulurken depresyonun türü de belirlenir ve tedavi planı buna göre yapılır. Tedavide çoğunlukla ilaç kullanımı söz konusudur ama hafif depresyonlarda psikiyatrik tedavi yeterli olabilir. Kimi zaman ilaç tedavisi ile seanslar birlikte yürütülebilmektedir.

Depresyon Nedir?

Depresyon, kişiyi birçok açıdan etkileyen önemli ruhsal hastalıklardan bir tanesidir. Çok ciddi bir hastalık olmasına karşın çoğunlukla fark edilmez veya tedavi ciddiyetle yapılmaz. Bu durum sonucunda depresyondaki kişide depresyon nedeniyle ortaya çıkan yakınmalar daha ciddi hale gelmektedir.

Depresyon Nedenleri

Depresyon genellikle tek bir nedenden ortaya çıkmaz. Birçok neden bir araya gelerek kişiyi depresyona sürükler. Hayatta yaşanan olumsuzluklar, yas, doğum, lohusalık, iş yaşantısında yaşanan problemler, evlilikte ve aile içinde yaşanan sorunlar,yoğun alkol tüketimi, mevsim değişiklikleri, menopoz, ciddi hastalıklarla kullanılan ilaçlar depresyona neden olabilir.

Depresyon Belirtileri

Depresyon kişide kendisini bazı belirtilerle göstermektedir. Günlük aktivitede yavaşlama, halsizlik, cinsel ilgide azalma, sosyallikten kaçınma, iştahsızlık ya da tam aksine aşırı yeme isteği, uykusuzluk, uykuya dalma da güçlük, eklem ağrıları, mide rahatsızlıkları, dikkatin toplanmasında güçlük, umutsuzluk hissi, çaresiz hissetme gibi belirtilerden bir ya da birkaçı depresyonu düşündürebilir.

Depresyonda Olduğunu Düşünenler Ne Yapmalı?

Depresyon belirtilerinden kendisinde olduğunu düşünenler, kendi kendilerine teşhis koyup bilimsel olmayan tedavi yöntemlerini denememelidir. Kendisini sürekli mutsuz hisseden, hiçbir şeyden keyif almayan kişiler mutlaka en kısa zamanda bir hekime başvurmalıdır. Depresyon daha ileri seviyeye varmadan terapi yoluyla tedavi mümkün olabilir. Kendinizi kötü hissettiğiniz her zaman terapistinizle görüşebilir; önerilerini alabilirsiniz ama bunun yanında aile bireylerinden destek alarak daha aktif bir yaşam oluşturabilirsiniz.

Depresyon Türleri

Depresyonun en yaygın türleri kronik ve klinik olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Depresyonu herkes kendine özgü yaşamaktadır. Bu nedenle çok farklı depresyon türlerinden söz edilebilir. Klinik depresyon majör depresyon olarak da bilinir. Majör depresyonda uykusuzluk, çalışamama, yemek yiyememe, keyifsizlik durumları söz konusudur. Tek başına çocuk büyütmek, aile büyüklerine bakmak, kariyerde sıkıntılar yaşamak majör depresyonu tetikleyebilir. Bunun yanında kronik depresyon bir süredir devam eden sıkıntılı ruh halini ifade eder. Majöre göre kronik depresyonun şiddeti daha hafiftir ve günlük yaşam bu durumdan etkilenmez. Bunlar dışında atipik, bipolar, mevsimsel, doğum sonrası depresyon gibi çeşitli depresyon türleri vardır. Bunlar kronik ve klinik depresyona göre daha basit yapıdadır. Hatta bazen kendiliğinden geçici olabilmektedir. Örneğin doğum yapan kadınlar doğumdan sonraki iki üç aylık sürecin ardından toparlanabilir ya da sonbahar ve aylarında depresif ruh haline bürünenler yaz yaklaştıkta bu ruh halinden sıyrılabilirler.

Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?

Hekimler hastaya pek çok açıdan yaklaşarak hastalığın teşhisini koyar. Hastanın ve ailenin geçmişine yönelik sorular teşhise yardımcı olur. Büyük olasılıkla depresyonun daha net tespiti için görüntüleme testi de istenebilir. Depresyon ile başka hastalıkların karıştırılmasına engel olmak için bazı kan testleri istenebilir. Örnek olarak depresyonla hipotiroidizm benzerlikler gösterebilir. Depresyon belirti, günlük yaşantıdaki bazı alışkanlıkların neden olduğu belirtilerle karıştırılabilir. Çok alkol tüketimi, bazı ilaçlar, çeşitli bağımlılıklar depresyona benzer belirtilere neden olabilir.

Depresyon Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavisi edilmeyen, doğru planlanmayan tedaviler sonucu düzelmeyen depresyonlar kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verebilmektedir. Bu kişilerde alkol ve madde kullanımı artmaya başlamaktadır. Depresyonla birlikte çeşitli fiziksel hastalıklar seyredebilir. Bu durumda depresyon tedavisine bu hastalıkların tedavisi de eklenmelidir. Depresyon tedavisi planlanırken bütüncül yaklaşım önemlidir. Depresyon tedavisinde en yaygın tercih edilen tedavi yöntemi, ilaçla tedavidir. Genellikle ilaç tedavisi psikoterapi ile desteklenir. Tedavide antidepresan ilaçları oldukça etkilidir. Hekimler bu ilaçları önerirken yan etkileri en hafif olanlardan tercih ederler. Toplumda bağımlılık yaptığına inanılsa da bu ilaçların böyle bir etkisi yoktur. Son dönemde geliştirilmiş olan ilaçlar sayesinde başka yöntemlere gerek kalmadan %70 üzerinde iyileşme görülebilmektedir. Tedavide ilaçlar etkisini ortalama 2-3 hafta civarında göstermektedir. İlaca terapi tedavisi de eklenirse iyileşme daha kısa sürede olup daha etkin olabilmektedir. Depresyonun tedavi sürecinde en önemli şey sabırdır. İlaçlar etki ederken sabırla yapılan terapilerle kişinin olumsuz düşüncelerinden arındırılması hedeflenir. Hasta terapilerle hastalıkla mücadele etmeye kendisini hazır hisseder ve aktifleşir.

Depresyon Hastalarına Öneriler

Depresyon teşhisi koyulmuş hastalar tedavilerine destek olmak için bazı hususlara dikkat etmelidir. Öncelikle hasta iyileşme konusunda sabırlı olmak zorundadır. Depresyon sinsice ve yavaşça ilerleyen bir hastalık olduğu gibi tedavisi de aynı şekilde zaman alır. İlaçların mutlaka doktorun önerdiği şekilde tüketilmesi önemlidir. Aksi halde ilaçlardan bir fayda beklenemez. Doktorunuzun tedaviyi en doğru şekilde planlamasına yardımcı olmak için kendinizle ilgili her türlü bilgiyi anlatın. Endişe ettiğiniz, sizi huzursuz eden her detayı doktorunuzun bilmesi gerekiyor. Tedaviye başladıktan sonra kendinizi iyi hissediyor olsanız bile ilaçları doktorunuz önerene kadar asla bırakmayın. Tedavinin ne zaman ve nasıl biteceğine sadece doktorunuz karar vermelidir. Tedavi dışında siz de kendinize destek olabilirsiniz. Gündelik hayatınızda minik değişiklikler yapıp kendinize yeni hedefler koyun. Bu süreçte uyandığınız zaman yataktan derhal kalkın ve odayı terk edin. Depresyonda yatakta geçirilen süreç saplantılı düşünceleri doğurur ve sizi aşağı çeker. Bunun dışında günlük hayatınızda aktif olup kendinize yeni hobiler edinebilirsiniz. Böylece durup düşünmeye çok vaktiniz kalmaz. Depresyonda olan kişinin uzun düşüncelere dalacak ortamlardan kaçınması gerekir.

Çocuklarda Depresyon

Depresyon sadece yetişkinlerin yakalanabileceği bir hastalık gibi düşünülmemeli. Çocuklar çağımızın getirdiği birçok nedenden depresyona yakalanabilmektedir. Bilgisayar kullanımının artması sonucu pasifleşen çocuklar depresyona yatkın olabilir. Okuldaki başarısızlık, arkadaş ortamında dışlanmışlık, aile içinde sorunlar çocuğu depresyona yaklaştırabilir. Çocuklarda depresyon belirtilerinin yetişkinlerde olduğundan çok farkı yoktur. Ancak belirtiler çocuklarda daha kolay fark edilebilir. Çünkü çocuklar genellikle günün büyük çoğunluğunda neşelidir. Çocuğun duygu durumunun değiştiğini, artık mutsuz bir çocuk olduğunu anlamak bu nedenle daha kolay olmaktadır. Çocuklarda görülen depresyonlarda hekimler tedavi aşamasında ilaç kullanımı ikinci planda bırakmaktadır. Çocukların terapi ve aile desteği ile tedavi edilmesi yetişkinlere oranla daha mümkündür. Çocuk zaten bu durumda kurtulmak istediği düşüncesini kabul etmiştir. Düzenli terapi, ailece yapılan etkinlikler, çocuğun dışarıda daha fazla vakit geçirmesi, derslerinde başarılı olması için alınacak destekler tedaviye yardımcı ve hızlandırıcıdır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM