Eczacılık fakültesinde okuyan ve mezun olan adayların, alanlarından herhangi birini seçmelerini sağlayan EUS, uzman olabilmek için gereken sınavlardan biridir. Tıpkı TUS ve DUS gibi önemli bir sınav olan EUS da kişilerin kendi alanlarında gerekli eğitimi almaları için yapılan bir eleme yöntemidir.
Adayları zorlayan ve bir o kadar da profesyonellik gerektiren sınav, ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. ÖSYM, TUS ya da DUS gibi adayların sınava girecekleri noktalardan sınav ücretlerine kadar her detaya yer veren kılavuz yayınlamaktadır. Sınava girmek isteyen adaylar, süreci takip edebilmek için önce bu kılavuzu okumalı daha sonra başvurularını yapmalıdır. Bu şekilde yanlış bir hamle yapmadan sınav başvurunuz rahatlıkla onay alacaktır.
İçerik
EUS, eczacılıkta uzmanlık eğitimi sınavı olarak açılmaktadır. Eczacılık fakültelerinden herhangi birinde uzman eğitim almak isteyen adaylar, bu süreçte önce sınavı aşmak zorundadır. Daha sonra eğitimlerini tamamlayıp istedikleri alanda uzman olarak görev yapabilmektedirler.
EUS’ta adayların mesleki bilgilerini ve pratik donanımlarını ölçmeye yönelik bir içerik bulunmaktadır. Bu bağlamda adaylar, üniversitede eğitim aldıkları tüm konulardan mesul kabul edilmektedir. Eğitimleri boyunca işledikleri her konu karşılarına çıkabilir, her detay sınav sorusu olarak gelebilir.
EUS, eczacılık fakültesi mezunu olan adayların kendi mesleki dallarında tek bir alana yönelerek başarılı olmasını sağlayan bir sınavdır. Özellikle mesleki alan seçimlerinde kişilerin istedikleri alanı tercih edip uzman unvanını alabilmeleri EUS’a bağlıdır.
Ne kadar zorlu bir sınav olsa da yıl içinde binlerce aday bu sınava çalışmaktadır. Binlerce katılımcı arasında çok az adayın uzmanlığa hak kazanacağı bilinmektedir. Elemenin bu denli keskin olmasının temel nedeni sınavın TUS ya da DUS gibi zor olmasıdır.
EUS’a katılmak isteyen adayların eczacılık fakültesi eğitimi almış olması gerekmektedir. Adaylar, üniversitenin son sınıfında uzmanlık eğitimi sınavına katılmaya hak kazanabilmektedir. Önemli olan sınav tarihi geldiğinde mezun olunmuş olmasıdır.
Sınav takvimini takip etmek ve buna bağlı olarak sınava başvuruda bulunmak önemlidir. Sınav başvuruları için mezuniyet tarihleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanında sınava katılmaya hak kazanan bir diğer grup da mezunlardır. Mezuniyet yılınız fark etmeksizin EUS’a katılma hakkınız bulunmaktadır.
EUS, uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınavdan önce adaylar dil yeterliliklerini ortaya koymalıdır. KPDS ya da ÜDS’ye girdikten sonra en az 50 puan almış olan adaylar o zaman eczacılık uzmanlık eğitimi sınavına girmeye hak kazanacaklar. Girdiğiniz dil sınavının geçerliliği bu nedenle oldukça önemlidir. Adaylar, geçerlilik süresini kaybetmemiş olan sınavlardan herhangi birinden 50 ve üzeri alırsa EUS’a rahatlıkla girebilmektedir.
Bu süreçte yalnızca İngilizce dil sınavını verilebilen barajı aşacaktır. İngilizcenize güveniyorsanız iki sınavdan birine girip istediğiniz puanı alabilirsiniz. Dil sınavlarının 5 yıl geçerliliği vardır. 5 yıl içinde 50 üzeri aldığınız sınavla EUS’a katılabilirsiniz.
EUS’a katılmak isteyen adayların alanlarıyla ilgili çözecekleri soru sayısı toplamda 100’dür. ÖSYM tarafından yapılan sınavda dikkate alınan temel nokta eğitim sürecinde hâkim olunan müfredattır. Net şekilde çıkacak soru dağılımı tahmin edilemese de aynı konudan en fazla 15 soru çıkacağı bilinmektedir.
Farmasötik kimya ve farmasötik botaniğin yanında farmasötik teknoloji konularından 15 er soru beklenmektedir. Bunların yanında en az sorunun geleceği konu ise halk sağlığı konusu olacaktır.
EUS’ta adayları bekleyen 13 ayrı konu başlığı bulunmaktadır. Konu dağılımlarında dikkat çeken ise eczacılık eğitiminde hassasiyetle üzerinde durulan konular olduğudur. Analitik kimya, farmasötik toksikoloji, fizyoloji-patoloji, farmasötik teknoloji çıkacak konulardan yalnızca bazılarıdır. Bunların yanı sıra biyokimya, farmasötik botanik, farmasötik mikrobiyoloji ve immünoloji, tıbbi biyoloji konuları da bulunmaktadır. Adayları bekleyen diğer konular ise eczacılık mevzuatı, farmakoloji, halk sağlığı, klinik eczacılık, farmasötik kimya olacaktır.
EUS, 2016 yılının Ekim ayında yapılması kararlaştırılan bir sınavdır. Bu tarihte alınan kararla ilk sınav 2017’nin Eylül ayında yapılacaktır. Daha önce yapılmamış olması, akıllarda soru işaretleri oluştursa da EUS da TUS ve DUS gibi kriterler içermektedir. Bu nedenle süreç adaylar için çok da yabancı olmayacaktır.
İlk kez yapılacak olan EUS için başvurular Haziran ayında yapılıp sınav yeri Ağustos ayında açıklanacaktır. Sınavın bundan sonraki süreçlerde de Eylül ayında yapılacağı bilinmektedir. Ayrıca yılda yalnızca 1 kez, ÖSYM tarafından yapılacağı bilinmektedir.
EUS 2017 yılında ilk kez yapılacağı için katılım durumu net şekilde tahmin edilememektedir. Bu nedenle adayların katılımları ve merkez şehir göz önünde bulundurulduğunda Ankara’nın uygun olduğuna karar verilmiştir. ÖSYM’nin diğer sınavlarının aksine yalnızca 1 ilde yapılacak olan eczacılık uzmanlık eğitim sınavında, adayların belli noktalarda toplanıp sınava alınması sağlanacaktır. Katılıma bağlı olarak mekânsal değişiklikler olursa ÖSYM’nin resmi internet sitesinden muhakkak yayınlanacaktır. Adayların süreç içerisinde siteye devamlı göz gezdirmeleri önemlidir.
EUS’a katılmak isteyen adayların bazı kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Mesleki uzmanlık eğitimi için adayların EUS barajını aşmış olmaları önemlidir. Bu süreçte adayların puanlarını düşüren bir takım konulara ekstra özen göstermeleri gerekmektedir. Bu konulardan ilki, uzmanlık eğitimini kazandığınız halde eğitime devam etmemenizdir. Eğitim hakkını kazanıp ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, eğitim merkezlerinde ders almaya başlamazlarsa bu durumda puanları kesilecektir.
EUS’a girip daha sonra uzmanlık eğitimine başlayan adayların buna rağmen sınava girmeleri de puan kesintisine neden olmaktadır. Ayrıca uzmanlık eğitimi aldığınız esnada istifa etmeniz durumunda yeniden sınava girerseniz puan kesintisi yaşarsınız. İstifa edilmesinin ardından gelen ilk sınava başvuran adayların puanlarında düşme yapılmaktadır.
EUS’a katılan adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet sitesinden öğrenebilirler. Sınavın açıklanmasının ardından tercih süreci başlayacaktır. Tercihlerinizi yaparken kılavuza göz gezdirip uzmanlık eğitimi veren fakülteleri kontrol etmeyi unutmamalısınız. Daha sonra listenizi oluşturup tercihlerinizi tamamlayabilirsiniz. Tercih sonuçları açıklandığında ÖSYM tarafından bir yere yerleştirildiğinizi öğrenir, eğitiminize başlayabilirsiniz. Eğitim süreciniz yaklaşık 3 yıl sürecektir. Tam adıyla “Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi (bitkisel ilaçlar) Eczacılığı” adı altında uzmanlık eğitimi alınacaktır.
Uzmanlık eğitimi alan eczacılar için devlet istihdam oluşturacaktır. Yapılan düzenlemeler ile yatak sayısı 300’e kadar olan hastanelerde her 100 yatak başına 1 uzman eczacı bulundurulması zorunlu tutulacaktır. Klinik uzman olarak isimlendirilecek olan bu uzmanlar, hastanelerin hemen hepsinde kadroda yerini alacaktır.
ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlar gibi EUS da ücretli bir sınavdır. Sınav başvurularınızı yaparken son basamak olan ödeme kısmını tamamlamazsanız başvurunuzun onaylanması mümkün değildir. Bu nedenle sistemde belirtilen ücreti ve başvuru miktarını bankalara gidip ödeyebilirsiniz. Bunun yanında ATM ya da internet bankacılığından da faydalanabilirsiniz.
Ödemenizi yapmak için kredi kartınızdan faydalanmak isterseniz bu durumda ÖSYM’nin ödemeler kısmına gelip kredi kartı numaranızla rahatlıkla ödeme yapabilirsiniz. Yatırma işlemi son bulduğunda kısa sürede başvuru onayınız yapılacaktır.