Fotoğrafları düzenlemek, farklı bir boyut kazandırmak amacı ile kullanılan photoshop programları bu alanda profesyonel olarak çalışan grafikerler tarafından kullanıldığı gibi amatör fotoğrafçılar tarafından da tercih edilir. Amaca göre doğru photoshop programını kullanmak ise; işinizi oldukça kolaylaştırır. Sizin için piyasadaki en iyi 10 programı ve özelliklerini paylaşıyoruz.
Günümüzde hem fotoğraf hem de resimlerin düzenlenebilmesi amacıyla sık sık tercih edilen grafik programlarından birisi olan photoshop, tüm dünya üzerinde neredeyse her bilgisayar kullanıcısının en popüler yazılımları arasında yer alır.
Photoshop programları sayesinde farklı birçok formattaki resim ya da fotoğraf dosyaları üzerinde anlık olarak düzenlemeler yapılabilir ve istenilen formatta bilgisayarlara kaydedilerek çeşitli platformlarda yayınlanması sağlanabilir.
Kullanım alanı oldukça geniş olan photoshop programları, internet üzerinden ücretsiz olarak temin edilebilir. Ancak bazıları çok daha gelişmiş özelliklere sahip oldukları için paket ya da üyelik şeklinde satış üzerinden kullanıcılara sunulur. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte git gide daha da başarılı hale gelen photoshop programlarının en iyileri, 10 farklı başlık altında incelenebilir.
Benzer İçerik: Photoshop Nedir? Nasıl Yapılır?
İçerik
Tartışmasız en iyi photoshop programları içerisinde ilk sırada yer alan ve bu başarısını yıllardır sürdüren Adobe Photoshop yazılımının en son sürümü olan Adobe Photoshop CC, her türlü ihtiyaca yönelik bir resim ve fotoğraf düzenleme aracıdır. Düzenleme ve değiştirme işlemlerinin yanı sıra sıfırdan tasarım yapılabilmesine de olanak sağlayan programın tek kötü yanı; ücretsiz deneme sürümünün kısa süreli olması ve sonrasında kullanmaya devam edebilmek için premium üyelik gerektirmesidir. Creative Cloud iş birliği ile geçmiş yıllara göre çok daha başarılı bir şekilde karşımıza çıkan bu programda, maskeleme, HDR görüntüleme, animasyonları yönetme, çeşitli efektler ekleme, fırça ve palet seçenekleri gibi çok sayıda benzersiz seçenek mevcuttur. Fotoğraflar üzerinde meydana gelen renk kararmalarında ya da objektif bozukluklarında kolay yoldan düzeltme sağlayan program bu nedenle fotoğraf stüdyolarının vazgeçilmezleri arasındadır.
Açık kaynak kodu ile pek çok bilgisayar kullanıcısının gözdesi olmayı başaran GIMP, tamamen ücretsiz bir fotoğraf ve resim düzenleme aracıdır. Adobe Photoshop CC’ye benzer özellikler taşıyan program, Adobe’ye göre birkaç tık geride kalmaktadır. GIMP ile temel bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaç duyabilecekleri tüm grafik tasarım içerikleri tek bir çatı altında toplanır. Basit arayüzü ile dikkat çeken programda, en yeni bilgisayar kullanıcıları dahi her türlü fotoğraf ve resim düzenleme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
Resim ya da fotoğraf düzenlemek için tercih edilebilecek en kullanışlı programlardan birisi olan Paint.NET, ücretsiz bir resim editörü arayışında olanların imdadına yetişmektedir. Farklı katmanlar üzerinden düzenleme yapılabilmesine imkân veren yazılım, bu sayede editörlük işlerini çok daha kolay bir hale getirir. Program aracılığı ile tüm görseller üzerinde kesme, kırpma, boyutlandırma, renk ayarlarını değiştirme, efekt ekleme gibi farklı birçok düzenleme yapılabilir.
Adobe’nin, Photoshop CC’ye rakip olan ücretsiz resim ve fotoğraf düzenleme programlarına karşı bir koz olarak piyasaya sunduğu Adobe Photoshop Express, Adobe Photoshop’un biraz daha az özellikli hali olarak tanımlanabilir. Kullanımı karşılığında hiçbir ücret gerektirmeyen Adobe Photoshop Express, Windows 8 gibi en yeni işletim sistemlerinde dahi sorunsuz şekilde çalışabilir. Fotoğrafların hareket halindeyken dahi hızlı ve pratik bir şekilde değiştirilebilmesine imkân veren yazılım, bu özelliği ile günümüzde oldukça yaygın olarak tercih edilir.
Hızlı açılma imkânının yanı sıra gerçek zamanlı kullanılabilecek filtre seçenekleri ile ideal bir fotoğraf düzenleme programı olan ChocoFlop’ta ayrıca yeni resim tasarımları da yapılabilir. Zengin metin katmanları ile kullanıcılarına benzersiz seçenekler sağlayan programın farklı birçok formatı açabilmesi de avantajlarından birisidir. Photoshop programlarını az biraz bilen herkesin kısa sürede kavrayabileceği menüleri ile ChocoFlop, ücretsiz bir dijital resim düzenleme aracı olarak gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Diğer photoshop programlarından farklı olarak resim ve fotoğrafların yanı sıra videoların da üzerinde düzenleme yapılabilmesine fırsat veren CinePaint ile her türlü imaj işlemini sorunsuz şekilde gerçekleştirebilmek mümkündür. Video projelerinde kullanılacak olan videoların kare kare açılarak düzenlenebildiği sistemden, bugün film endüstrisindeki pek çok firma faydalanmaktadır. Örneğin; Tom Cruise’nin ünlü filmi olan Son Samuray’da, filmin sonunda gökyüzünden okların yağdığı sahnede CinePaint yöntemi ile düzenleme yapılmış ve havadan gelen oklar filme sonradan eklenmiştir. Hem Windows hem de Mac işletim sistemlerinde CinePaint programı ideal bir grafik editörü olarak tanımlanabilir.
Fotoğraf editörü özelliklerinin bulunmasına rağmen bilgisayar kullanıcıları tarafından daha çok resim boyama amacıyla kullanılan Pixia, dünya üzerinde pek çok bilgisayarda yerini almış popüler yazılımlar içerisindedir. Katman desteği sağlayan bu program aynı zamanda farklı kalem, fırça ve filtre araçları ile göz doldurur. Kullanıcıların pek çok ihtiyacına bir arada cevap verme özelliği ile tercih edilebilecek Pixia ayrı ayrı pencereler halinde açtığı katmanları nedeniyle grafik işlerine yeni başlayan kişiler için bazı anlarda bir miktar zorlayıcı olabilmektedir. Yine de üstün düzenleme özellikleri ve hızlı program akışı ile sevilen bu yazılım sayesinde, oldukça başarılı resim düzenleme işleri çıkarabilmek mümkün olur. Programın güzel olan başka bir yanı da; tamamen ücretsiz şekilde sunulması ve geliştiricileri tarafından her daim güncellenerek piyasada tutulmasıdır. Birden fazla dil desteği olan programın Türkçe arayüzü ise henüz bulunmamaktadır.
Üreticisi olan Open Sword Group tarafından geliştirilen ve çoğunlukla pixel art ile ilgilenenler için ideal olan bu program, ücretsiz kullanımıyla dikkat çekmektedir. Mac türü işletim sistemine sahip bilgisayarlarda çalışan Pixen, pixel sanatçıları için bulunmaz bir Hint kumaşı olarak da tanımlanabilir. Rakibi olan MSPaint’e göre çok daha gelişmiş özellikleri nedeniyle tercih edilebilecek bu yazılım, Photoshop programına nazaran daha kolay anlaşılabilirliği ile neredeyse kusursuz bir grafik programı haline gelmektedir.
İlk versiyonunun çıkışının ardından oldukça popüler olan ve bu nedenle git gide daha fazla kişiye hitap etmeye başlayan PhotoPlus, en iyi 10 photoshop programı arasına ücretsiz kullanım seçeneği ve kullanıcı dostu menüleri ile girmektedir. Bilgisayar kullanıcılarının temel grafik ihtiyaçlarını sorunsuz bir şekilde karşılayan programın neredeyse her özelliği bünyesinde barındırması ile Adobe Photoshop’a rakip olduğu söylenebilir. Katmanlar üzerinden çalışma olanağı vermesinin yanı sıra hazırlanan tüm dosyaları farklı formatlarda kaydedebilme özelliği ile son yılların en gözde grafik düzenleme yazılımı PhotoPlus, HTML görüntü haritaları oluşturulabilmesine imkân sağlaması ile web masterler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Yazılımda yer alan farklı filtre ve çizim araçları sayesinde resim ve fotoğraflar üzerinde hızlı düzenlemeler sadece birkaç tıklama eşliğinde yapılabilir.
En iyi photoshop programları arasında son sırada ücretsiz ve kolay kullanımı ile dikkat çeken Splashup yer alır. Diğer resim ve fotoğraf düzenleme programlarından farklı olarak çevrimiçi bir şekilde düzenleme imkânı sunan bu programda, özellikle acil zamanlarda her türlü resim dosyası üzerinde hızlı düzenlemeler yapabilmek mümkün olur. Flash tabanlı alt yapısı ile siteye girildiği anda kolaylıkla yüklenen Splashup, bilgisayarlara ekstra herhangi bir yazılım kurulmasına gerek bırakmadan doğrudan web tarayıcısı üzerinden fotoğraf editörlüğü fırsatı sunar. Adobe Photoshop’a benzer arayüzü ile profesyonel grafik editörü kullanıcılarının dahi sıkıştıkları anlarda yönelebilecekleri bu programı isteyen herkes gönül rahatlığıyla kullanabilir.
Eğer profesyonel olarak photoshop ile ilgilenecekseniz Adobe haricinde bir program kullanmayın. İnterneti biraz karıştırırsanız ücretsiz versiyonlarını da bulursunuz.