Evde sucuk nasıl yapılır? Nasıl kurutulur? Et seçimi nasıl yapılmalı? Sucuk için evde bağırsak nasıl hazırlanır? gibi soruların cevabını bulabileceğimiz bu yazımızda hazır sucuk tercih etmeyip evde kendi sucuğunu kendisi yapmak isteyenlerin akıllarına takılan tüm noktalarda bilgi vermeyi hedefledik.
Uygun koşullarda yapıldığında sağlıklı ve besleyici olan sucuk, probiyotik gıdalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ev yapımı sucuklar, hazırlara nazaran daha sağlıklıdır. Temiz eller, sterilize edilmiş malzemeler ve taze et ile yapılan sucuk çok lezzetli ve besleyici olacaktır.
Yapılan sucuğun fermente olarak kabul görmesi bağırsak içine doldurulması ile mümkündür. Zahmet ve hassasiyet gerektiren bu işlem, sucuğun besleyici değerini korumasına yardımcı olmaktadır. Bağırsak, sucuğun probiyotik dengesini korunmasını sağlayacaktır.
Seçilen etten kurutma tekniğine kadar profesyonellik gerektiren sucuk yapma işlemi, ilk kez yapanlar için püf noktalara sahip olmayı gerektirir. Bu sebeple ilk kez yapacaksanız etinizi sucuk için aldığınızı kasabınıza vurgulamalısınız. Bunun yanı sıra tercih edeceğiniz bağırsakların defalarca temizlenmiş, sterilize edilmiş olduğundan da emin olmalısınız.
İçerik
Kasaptan kıyma alırken bilhassa sucuk yapmak için aldığınızı belirtmelisiniz. Aksi halde şekil verme işleminden lezzetine kadar pek çok sorunla ilgilenmek zorunda kalabilirsiniz. Aldığınız kıymaların 2 kez arka arkaya çekilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Çekilmediği takdirde diri kalacaktır.
Dana ve kuzu kıymasını derin bir kapta birbirine karıştırın. Üzerine sarımsakları rendeleyin. Sarımsakları bir süre tuzlu su içinde ezdiğinizde daha sağlıklı olacaktır. Tamamen birbirinin içine girdiğine emin olduktan sonra sırasıyla pul biberi, karabiberi atın. İki baharatı attıktan sonra yaklaşık 10 dakika yoğurun. Üzerine tuz, kimyon ve zerdeçalı ilave edin. Zerdeçalın kıymanın içine karışması biraz zaman alabilir. Bu nedenle 20 dakika kadar yoğurun. Bu süre içinde kıymanın el sıcaklığıyla kıvam alması da önemlidir. Kıymayı yoğurduktan sonra bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Buzdolabına kaldırmadan önce üzerini streç film ile kapatın. Hava alırsa kuruyacaktır.
Bir gece bekletilen kıyma harcı dolaptan çıkarılırken şekil vermek için kullanılacak olan bağırsağın sirkeli suda bekletilmesi gerekmektedir. En az 1,5 saat sirkeli suda bekletilen bağırsak bu şekilde daha temiz olacaktır.
Kıyma harcını dolabınızdan çıkardığınızda bir kez daha kıyma makinesinden geçirin. Kıyma makinesi yoksa robot da olabilir. Sonrasında üzerine peynir altı suyunu ilave edin. Bu şekilde biraz yumuşaması sağlanacaktır. Harç hazır olduktan sonra bağırsağın giriş kısmına uygun sert bir cisim bulun. Bunun için huni kullanabilirsiniz. Geniş ağız kısmını bağırsağın ucuna yerleştirip kıymaları doldurun. İçeride hava kalmamasına dikkat etmelisiniz. Sonrasında boyutuna ve büyüklüğüne karar verip sert bir ip yardımıyla boğumlara ayırın.
Sucuğu evde yaparken bir gece bekletmeniz önemlidir. Kıymanın dinlenmesi sucuğun lezzetli olmasını sağlar. Bunun yanında beklettikten sonra tadımlık köfte yapabilirsiniz. Tadımlık köfteler, sucuğunuzun tadı hakkında fikir edinmenize yardımcı olur. Özellikle baharat ve sarımsak konusunda muhakkak eksiklikler çıkacaktır. Bu nedenle köfte yapıp tadına baktıktan sonra şekil verme işlemine geçmelisiniz.
Ev yapımı sucukta kullanılan bağırsak, sucuğun gereksiz suyunu yavaş yavaş süzdürür. Sonrasında baharatı ve eti harmanlayarak pişmesini sağlar. Bu esnada bakterileri de çürüttüğü bilinir.
Evde sucuk yapmak isteyen pek çok bayan, bağırsak konusunda endişe etmektedir. Sucuk yapımında kullanacağınız bağırsakları kasaplarda bulabilmeniz mümkün. Bunun dışında internet üzerinde de satışı bulunmaktadır. Alacağınız bağırsaklar temiz ve çok kuru olmazsa sirkeli suda bekletmeniz yeterlidir.
Kuru bağırsakları aldığınızda kaynar su içine en az 3 kez batırıp çıkarmanız gerekir. Dik olarak batırıp çıkardıktan sonra içini hortum yardımıyla temizlemelisiniz. Baştan sona iki kez yıkadıktan sonra yine sirkeli suda muhakkak bekletilmelidir.
Sucuk için hazırlanırken kıymalarınızı muhakkak kasaba giderek seçin. Marketlerde satılan hazır kıymalardan asla tercih etmeyin. Çünkü bu kıymalar ile yapılan sucuklar kısa sürede bozulacak, bağırsak içinde eriyip gidecektir.
Sucuk için et seçiminde bulunurken kaburga bölgesi, döş gibi kemikli kısımlardan et seçmeye özen göstermelisiniz. Kemikli olan etin kıyması oldukça lezzetli olacaktır.
Tercih edeceğiniz etin yağ oranını da dikkate almalısınız. %45 oranında yağlı olan kıyma daha uygun olacaktır. Ne kadar çok yağ kullanırsanız sucuk kızartırken tavanıza o kadar yağ akacaktır. Bu nedenle fazla kullanmanız durumunda sucuğun lezzeti de bozulabilir.
Sucuklarınızı doldurduktan sonra kesinlikle güneş görmeyen, karanlık olan bir yer belirlemelisiniz. Yere temas etmemeleri için her birini ayrı ayrı asmanızda fayda var. Yere temas eden sucuklar, en fazla 1 hafta içinde bozulur. Sağlam kalanlar ise yarı geçirgen bağırsak nedeniyle yerin tadını ve bakterilerini geçirir.
Sucuklarınızı astıktan sonra her 3 günde bir üzerlerini kuru bez yardımıyla silmelisiniz. 3 günde bir üzerinin küflendiğini görebilirsiniz. Bu sucukların bozulduğu anlamına gelmez. Asılan sucuklarda küf temizliğini yaparken haftada bir kez kuruyup kurumadığını da kontrol etmelisiniz. Kurutma işlemi havadaki nem oranına göre değişkenlik gösterecektir. En geç 2 hafta içinde tamamen kurumuş olacaktır. Sucuklar kuruduktan sonra serin, karanlık yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu kurbanda etlerden sucuk yapmayı düşünüyoruz.
Eşim kasaptan sucuk almış ama kasap sucuklar ıslak kurutursunuz demiş. Biz ıslak sucuk nasıl kurutulur bilmiyorduk sayenizde öğrendik 🙂
Yıllar önce annelerimizin evde yaptığı sucukların tadı hiçbir yerde yok. Kaloriferin önünde kurutulurdu. Nasıl bir tadı vardı. Keşke yine olsa.
Bu gün sıcaklık 35 c kurban bayramı ben bu sıcakta sucuk yaptım akşam hazırlayıp ipe astım sabah güneşini gördü öğlen gölgede kalıyor bizim balkon havadar olduğu için iki, üç gün kurutup dolaba atmayı düşünüyorum bağırsak kullanmak iyi içi hava almadığı için vakkum görevi yapıyor sitreçten daha kaliteli bağırsak kontrollü kurutuyor başkaları güneş görmesin diyor ama ben havadar esintili yere astım çok da güzel oldu bir problem yok bu söylediğim nemli havası olan yerler için geçerli olurmu bilemem belki bölgeye göre değişebilir