Gelincik Neden Korkar?

Gelincik Neden Korkar?

Gelincik neden korkar?” sorusu, özellikle kümes hayvanları besleyenlerin sıklıkla merak ettikleri bir konudur. Gelincikler, tavşan familyasına ait canlılar olmakla birlikte doğada yaşadıklarından beslenmek için genellikle kümes hayvanlarından faydalanırlar. Yaklaşık 1-2 kilo ağırlığında olan gelincikler, 20-30 santim aralığındadır. Çoğunlukla koyu renkte tüylerle örtülü olurlar. Ancak tüyleri arasında gri ve kahverengiler de olabilir.

Gündüzleri uyuyan ve geceleri aktif olarak yaşamlarını sürdüren gelincikler, tek tek başlarına olduğu gibi sürüler halinde de yaşayabilirler. Yaşamını sürdürebilmek için bitki ve meyvelerin yanı sıra küçük böcek ve kümes hayvanlarını da yiyebilirler.

Gelincik Neden Korkar?

Evinden ve kümeslerinden gelincik hayvanlarını uzaklaştırmak isteyenler genellikle gelincik neden korkar öğrenerek hareket ederler. Bu aşamada gelinciklerin aslında son derece kolay bir şekilde korkutulan hayvanlar olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Doğal ortamlarında yaşamaya devam edebilmek için karşılaştıkları tehlikelere karşı hazırlıklı olan bu hayvanlar bazı taktikler sayesinde kolaylıkla korkutabilir.

  • Gelincikler genellikle gece saatlerinde etrafta hiç kimse yokken kümeslere girerler. Gürültülü ortamlardan ise mümkün oldukça uzak dururlar. bu nedenle ortama gürültü yapacak bir çan asmayı düşünebilirsiniz.
  • Ses gibi ışıklı ortamlar da gelinciklerin uzak durduğu yerlerdendir. Eğer mümkünse gelinciği uzaklaştırmak istediğiniz yere bir ışık kaynağı yerleştirebilirsiniz.
  • Eğer gelinciğin yaklaştığını görüyorsanız hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Hızlı hareket olan ortamlardan kaçacaklarını görebilirsiniz.
  • Gelincikler, küçük ve tehlikelere açık hayvanlardır. Bu nedenle bahçenizden gelinlikleri uzak tutmak için kedi, köpek gibi hayvanları barındırmayı düşünebilirsiniz.

Sansar ve Gelincik Aynı mı?

Sansar ve gelincik hayvanının tam olarak aynı olduğunu söylemek mümkün değildir. Sansarlar, bir familyayı ifade eder. Bu familyanın içerisine gelincikler de dahildir. Yani gelinciğin sansar ailesinden bir hayvan olduğunu söylemek mümkündür. Ancak her sansar gelincik değildir.

Gelincik Hayvanı Evden Nasıl Uzaklaştırılır?

Özellikle kalabalık ve yoğun bir bölgede yaşamıyorsanız evinize gelincik girme sorunuyla karşılaşmanız olasıdır. Soğuk havalarda ve kış dönemlerinde yemek bulmakta zorlanan gelincikler evinize yiyecek aramak için girebilirler. Aynı zamanda eşyalarınıza zarar verme riskleri de vardır. Bunun için bazı önlemler almanızda fayda vardır.

  • Gelinciklerin evinize girmesini engellemek için alabileceğiniz en etkili yöntem kapıları ve camları kapalı tutmaya özen göstermek, onlara içeri girebilecekleri bir imkân tanımamaktadır.
  • Gelinciklerin bazı kokulara karşı hassasiyetleri bulunur. Özellikle evinizin giriş alanlarında nane yağı, limon yağı gibi doğal yağlara yer verebilirsiniz. Ayrıca kapı önüne ekeceğiniz lavantanın da faydasını görebilirsiniz.
  • Her ne kadar öncelikli olarak önerilen bir yöntem olmasa dahi eğer gelinciklerden kurtulamıyorsanız onlar için özel olarak üretilen gelincik ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Ancak bu ilaçlarla temas edebilecek diğer evcil hayvanlarınızın ya da çocuklarınızın da risk altında olacağını unutmamalısınız.
  • Piyasada istenmeyen haşere ve hayvanlara karşı hizmet veren çeşitli firmalar bulunmaktadır. Eğer sizin de evinizde ya da bahçenizde böyle bir sorun varsa profesyonel bir yardım almayı düşünebilirsiniz.

Gelincik Kümese Girmemesi İçin Ne Yapılır?

Gelincikler, genellikle kümes hayvanlarına verdikleri zararlarla bilinen hayvanlardır. Kümesinizdeki hayvanları gelinciklere karşı koymak için bazı önlemler alabilirsiniz.

  • Kümes hayvanlarını korumak için alabileceğiniz en etkili yöntem kümesin çevresini tamamen kapatmaktır. Bunun için delikleri mümkün olduğunca küçük olan tellerden faydalanabilirsin.
  • Eğer gelinciği kümesinizde görürseniz elinizle tutarak dışarı atmanızda bir sakınca yoktur. Size zarar vermeyecektir.
  • Kümesin etrafında bulunan çalılar ve otlar gelinciklerin aradığı kuytu ortamı sunar. Bu nedenle mümkün olduğunca kümesin etrafını açık tutmanız önemlidir.

Gelincik İnsana Zarar Verir mi?

Gelincikler, insanlardan mümkün olduğunca uzak duran hayvanlardır. Bu nedenle size karşı doğrudan bir saldırıda bulunmazlar. Ancak evinize girmeleri, yiyeceklerinizi yemeleri ya da bahçenizdeki kümes hayvanlarına zarar vermeleri mümkündür. Ayrıca bazı insanlar gelinciklerin tüyleri nedeniyle alerjik reaksiyonlar da geçirebilirler.

Gelincik Nasıl Saldırır?

Gelincikler, insanlara saldırmazlar. Ancak kümes hayvanları için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Gelinciklerin, hayvanları boğarak öldürdükleri bilinmektedir. Aynı zamanda özellikle eşlerine karşı oldukça ve vefalı olduklarını söylemek gereklidir. Kümesinize saldıran bir gelinciği yakaladığınızda öldürmemeye özen göstermelisiniz. Öldürdüğünüz gelinciğin eşinin kümesinize musallat olma riski oldukça fazladır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Hayvanlar

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM