Ghrelin Hormonu (Açlık Hormonu) Nedir? Özellikleri, Etkisi ve Arttırma Yolları

Ghrelin Hormonu (Açlık Hormonu) Nedir? Özellikleri, Etkisi ve Arttırma Yolları

Ghrelin hormonu nedir? Ne işe yarar? Görevleri nelerdir? Leptin hormonu ve Ghrelin hormonu beraber mi çalışır? Kilo alma ve verme metabolizmasını nasıl etkiler? gibi Ghrelin hormonu ile alakalı merak ettiğiniz tüm soruların cevabı içeriğimizde.

Açlık hormonu olarak tanımlanabilecek olan Ghrelin hormonu, yemeklerden önce yükselen, kişiyi aç olduğuna dair ikna eden hormondur. Bu konuda beyne sinyal göndererek tokluk aşamasına geçilmesi gerektiğinin mesajını vermektedir.  Yemek sonrasında ise azalan bir hormon olduğu söylenebilir. Yemek sonrası yükselen Leptin hormonunun karşıtı olarak bilinen Ghrelin hormonu kişinin uykularını kaçıracak kadar etkisi altına alabilen bir hormondur.

Enerji dengesini sağlayan hormonlardan biri olan Ghrelin, kişinin gün boyu dirençli kalmasında önemli rol oynar. Açlık etkisi uyandırdıktan sonra el ayak boşalması, tansiyon düşmesi bu hormonun sonuçları üzerine ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde besin alımı üzerinde de etkileri olduğunu söylemek mümkündür. Kişinin besin alınımının düzenlenmesi Ghrelin hormonunun kontrolü altındadır.

Ghrelin Hormonu (Açlık Hormonu) Nedir?

Vücutta 28 aminoasitlik bir uyarıcı olan Ghrelin, mide içinde salgılanan açlık sinyali veren hormondur. Mide ile beraber tüm sindirim sisteminde salgılanan hormon, yağ dokularının içinde bulunur. Gün içinde tüm açlık kontrollerini sağlayan hormon, bunlarla beraber besin dengesi üzerinde de etkisini hissettirmektedir. Üstelik hormonun sağlamış olduğu bu denge, kişinin büyümesi üzerinde de oldukça etkilidir.

Yemek yemeden önce açlık hissetmeye başladığınızda kanda bulunan Ghrelin hormonunun arttığını anlayabilirsiniz. Beyin üzerinde etkisi oldukça kuvvetli olan bu hormon, kişinin başka hiçbir şey düşünmeden yalnızca yemeğe odaklanmasına neden olmaktadır. Üstelik artan bir yapısı olduğu için yemek yiyene kadar durmayacaktır.

Ghrelin Hormonu (Açlık Hormonu) Tarihçesi

İnsan üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ilk kez 1999 yılında ortaya atılan Ghrelin hormonu, Japon bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Büyüme, gelişme, iştah arttırma ve açlık üzerine yapılan çalışmalar sonucunda, Ghrelin hormonunun gelişim üzerindeki etkileri ortaya çıkarılmıştır. Önce farelerin metabolizması üzerinde denenen birkaç deney sonrasında mide, açlık ve kanda bulunan Ghrelin hormonu arasında bağ kurulmuştur. Mide boşaldıkça Ghrelin hormonunun arttığını gözlemlenmiştir. 28 aminoasitli bileşik çözüldükten sonra insanlar üzerinde de araştırmalar yapılmıştır. Nihayetinde insanda da farede olduğu gibi açlık ile Ghrelin hormonu arasında bağlantılı kurulmuştur.

Ghrelin Hormonu(Açlık Hormonu) Özellikleri

Kanda bulunan Ghrelin oranının test edildiğinde mide ile ters orantıda olduğu dikkat çekmiştir. Test sonuçlarına göre mide boşaldıkça, kandaki Ghrelin hormonu artış göstermektedir. Beslenme saatlerinden ve düzeninden etkilenen Ghrelin hormonu, kişinin obezite ya da anoreksik olmasına göre de değişkenlik gösterir. Bu duruma göre kişiden kişiye değişen hormon, obezite sorunu olan kişilerde devamlı yüksek sonuçlarda görülür. Kişi devamlı kendini aç hissedip, yemek yeme gereksinimi duyar. Anoreksik olan bireylerde ise Ghrelin hormonu oldukça düşük değerlerde seyretmektedir. Yemek yeme isteği, iştah yok denecek kadar azdır.

Ghrelin Hormonu ( Açlık Hormonu) Etkileri

Yemek yemek isteyen kişi ile kendini tok hisseden kişi arasında Ghrelin ve Leptin hormonu farkı bulunmaktadır. Ghrelin hormonu, kişinin açlığıyla paralel olarak harekete geçen bir hormondur. Canı tatlıdan, makarnaya pek çok şey isteyen ya da balık çeken biri Ghrelin hormonunun kontörlü altındadır.

Her 25 ile 30 dakika arasında beyne sinyal gönderen Ghrelin hormonu, beyni açlık konusunda ikna etmeyi başarır. Sonrasında kişinin tüm bedensel faaliyetleri bu doğrultuda seyretmeye başlar. Hormonun beyne gönderdiği her mesaj en az yarım saat etki içermektedir. Dolayısıyla kişi aç ise yarım saat boyunca bunun tekrarını hissetmektedir. Aynı şekilde açlık oranı düşükse hormon her yarım saatte bir kez henüz yeterince aç olmadığına dair mesajlar gönderir.

Ghrelin Hormonu ( Açlık Hormonu) Görevleri Nelerdir?

Çoğu midede bulunmakla beraber bağırsak, hipofiz, böbrek, kalp, tiroit ve tükürük bezinde de bulunan Ghrelin hormonu özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çokça önemlidir. Çocukların metabolizma hızı yüksek olduğu için yağ yakımı da bir o kadar çabuk gerçekleşir. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu besini temin edebilmesi için Ghrelin hormonu beyne sinyal gönderir. Büyümeyi doğrudan etkileyen hormon aynı zamanda spor yapan kişiler için de bir o kadar önemlidir. Vücudun yağ yakma oranı ile Ghrelin hormonu doğru orantılıdır.

İştah düzenleme görevi bulunan Ghrelin hormonunun ayrıca enerji ve vücut ihtiyaçlarını belirleme yetkisi de bulunmaktadır. Tüm bunlarla beraber hormonun ortama adapte olma, öğrenmeyi kolaylaştırma, sinir sistemini etkileme gibi görevleri de bulunmaktadır.

Ghrelin Hormonu ( Açlık Hormonu) Nasıl Düşürülür?

Kişilerin zaman içinde devamlı kilo almalarının temel nedeni Ghrelin hormonudur. Yapılan yanlış diyetler nedeniyle Ghrelin hormonu düşürülmek yerine yükseltilmektedir. Bu nedenle bilinçli ve kontrollü olmakta yarar vardır. Ghrelin hormonunu düşürmek için Leptin hormonunu arttırma üzerine yoğunlaşılmalıdır.

Kilo verme niyetiniz varsa işlenmiş her türlü gıdadan uzak kalmanız gerekir. İşlenmiş hazır gıdalar, Ghrelin hormonunun artmasını sağlamaktadır. Kişi hızlı yakılan hazır gıdalar nedeniyle kendini devamlı aç hissetmekte, sürekli yemek yeme gereksinimi duymaktadır. Buna engel olmak için organik ve taze beslenmeye dikkat edilmeli, tuz ve şeker gibi kilo almaya meylettiren besinlerden uzak durulmalıdır.

Ghrelin Hormonunu ( Açlık Hormonu) Arttırma Yolları Nelerdir?

Ghrelin hormonunu arttırmak için metabolizmanızı yormadan hemen eriyebilecek besinler tüketmelisiniz. Bu besinler sizin devamlı aç kalmanızı sağlayacak, hormonun yükselmesine meydan yaratacaktır. Bilhassa şekerli besinler metabolizmayı hızlandırdığı için şeker oranında artış sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra glisemik indeksi yüksek olan besinler yemeye dikkat ederseniz Ghrelin hormonunuz da o kadar yüksek olacaktır.

Yedikçe yeme istediği ortaya çıktığı için Ghrelin hormonunda artış sağlamanın yollarından biri de yemektir. Eğer midenizi genişletir ve öğünlerini sıklaştırırsanız acıkma süreleriniz kısalacaktır. Bununla beraber iştah arttırıcı ilaç takviyeleri alabilmeniz de mümkündür.

Ghrelin Hormonunun ( Açlık Hormonu) Fazla Olması Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Ghrelin hormonunun kontrolden çıkarak fazla olması işleri biraz çıkmaza sürükleyebilir. Kişinin istediği kiloya gelene dek açlık hissetmesi, güzel bir durumdur ancak istediği kilodan sonra hızla kilo artışı söz konusu oluyorsa bu durumda Ghrelin hormonunu düşürmeye çalışmalıdır. Obezite sorunu olan bireylerin her birinde kontrolsüz Ghrelin hormonu artışı söz konusudur. Bu sıkıntı kişinin vücudunun yağlanmasına, zaman içinde veremeyeceği kadar çok kilo almasına neden olur. Tüm bunların yanında sağlıksız beslenme yöntemiyle kilo alınırsa bu durumda sağlık problemleri de baş göstermeye başlayacaktır.

Ghrelin Hormonunun ( Açlık Hormonu) Az Olması Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Ghrelin hormonu, kişinin gelişmesi ve büyümesi için önemli bir hormondur. Bilhassa belli yaş aralığında hormonun eksik olması ciddi sorunların işareti olabilmektedir. Her şeyden önce gelişimin yavaşlamasına, öğrenme güçlüğünün doğmasına sebebiyet vermektedir. Bunun yanında hormonun az olması kişinin kendini devamlı yorgun ve bitkin hissetmesine neden olmaktadır. İnsan vücudunda yer alan enerji üzerinde etkili olan Ghrelin hormonu, yetersiz olduğunda tip2 diyabete sebebiyet vermektedir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM