Hamileliğin 2. Ayı Nasıl Geçer?

Hamileliğin 2. Ayı Nasıl Geçer?

Hamileliğin ikinci ayında anne adayı hamile olduğunu net olarak öğrenmiştir. İkinci ay içinde bebeğin ultrasondaki görüntüsünü görmek, kalp atışlarını dinlemek mümkündür.

Hamileliğin ikinci ayında anne adayları gebeliğin daha fazla farkındadır. Bu süreçte baba adayları henüz bebeğe dair bir şey hissedemezler ama kalp atışlarını dinleyerek bebeklerini fark edebilirler.

Gebeliğin ikinci ayında bebeğin gelişimi oldukça hızlı olacaktır. Ultrasındaki görüntülerinden büyüme hızını anlamak mümkün. Bebek büyüdükçe, annedeki hormon seviyesi yükseldikçe anne adaylarının rahatsızlıkları da artmaktadır.

Hamileliğin 2. Ayında Beslenme

Bebeğin çok hızlı büyüdüğü bu dönemde beslenme konusundaki hassasiyet, ilk haftalardaki gibi en üst seviyede olmalıdır. Folik asit açısından zengin beslenmeye aynı şekilde devam edilmeli.  Bebeğin beyin gelişiminin en üst düzeyde olduğu bu haftalarda zengin bir beslenme planı uygulamalısınız.

Hamileliğin 2. Ayında Neler Yenmeli?

Hamileliğin ikinci ayında hem annenin kendini daha dinç hissetmesi için hem de bebeğin gelişimi en sağlıklı şekilde tamamlaması için vitamin, mineral bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Bebeğin beyin gelişimine destek olması için omega-3 içeriği zengin olan çiğ badem, balık, çiğ ceviz tüketilmelidir.

Bebekte kemik ve omurga oluşumları ilk haftalarda gerçekleşmektedir. Bu süreçte eksiklik olmaması adına kalsiyum ve demir açısından da zengin beslenilmelidir. İkinci ayda bol bol süt ürünleri, kırmızı et, yeşil mercimek tüketilmelidir. Anne adaylarının bu dönemde günlük kalsiyum ihtiyaçları 1000 mg’dır.

Vitamin, mineral eksikliği söz konusu olursa doktorunuz takviye almanızı isteyebilir. Genellikle pek çok hamileye vitamin takviyeleri verilmektedir. Özellikle besinlerden pek alınamayan D vitamini için destek ihmal edilmemelidir.

Hamileliğin 2. Ayında Nelerden Uzak Durmalı?

Hamileliğin ikinci ayında az pişmiş yumurtadan, midyeden, pastörize edilmemiş peynirlerden, az pişmiş etlerden uzak durmalısınız. Ek olarak doktorun önermediği hiçbir bitki çayını da içmemelisiniz.

Bazı bitki çayları gebeliği riske sokabilecek kadar etkili olabilmektedir. Aşırı yağlı ve ağır yiyecekler bu haftalarda midenizi rahatsız edebilir.

Hamileliğin 2. Ayında Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Anne adayları ikinci ayda yoğun mide bulantılarından dolayı iştahsızlık yaşayabilir. Az beslenmeye bağlı olarak da kilo almak yerine kilo verme durumuyla karşı karşıya kalabilirler. Mide bulantısı gibi bir sorunu olmayan anne adaylarında kilo artışı aylık ortalama 1 kilo olacaktır.

Anne adayları, bu ay içinde kilo almayıp verirlerse bile endişe duymamalıdır. Annenin kilo vermesi bu aylarda bebeği henüz etkilememektedir. Gebelikte kilo almaya ne kadar geç başlarsanız o kadar iyi olacaktır.

Hamileliğin 2. Ayında Egzersiz

Hamileliğin ikinci ayında özel bir durum söz konusu olmadıkça egzersiz konusunda kısıtlama yapılmaz. Anne adaylarının gebeliği öğrendiği ilk günden, doğumun gerçekleştiği güne kadar ani hareketlerden kaçınmaları gerektiğini unutmamaları gerekir.

Hamileliğin 2. Ayında Hangi Egzersizler Yapılır?

Hamileliğin ikinci ayında hissedilen kasık ağrılarına en iyi çözüm yürüyüştür. Yürüyüş tüm vücudun çalışmasını sağlayan en ideal egzersizlerdendir ve hamileler için gayet uygundur. Hamilelik yogası, hamilelik için uygun pilates hareketleri de bu dönem için uygun olmaktadır.

Hamileliğin 2. Ayında Egzersiz Yapmaya Engel Durumlar

Hamileliğin ikinci ayında anne adaylarında düşük riski söz konusuysa, bebeğin genel durumu ile ilgili sıkıntı varsa, baştan ya da sonradan oluşan bir kanama varsa egzersize ara vermek gerekebilir. Bu konuda doktorun tavsiyesini dinlemek en doğrusudur.

Hamileliğin 2. Ayında Yapılan Testler

Hamileliğin ikinci ayında, ilk ayda olduğu gibi sık sık test yapılmamaktadır. Hamileliğin ikinci ayı genellikle bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamaya yönelik bulgular aramakla geçer. Bazı durumlarda doktor kan ve idrar testini yenilemek isteyebilir.

Hamileliğin 2. Ayında Yapılan Kan Testleri

Hamileliğin ikinci ayında gerek olmadıkça kan testi yapılmamaktadır. Anne herhangi bir rahatsızlık geçirirse, kendisini kötü hissederse, herhangi bir şikayetle doktora danışırsa; doktor tanı koymak için bir takım kan testleri isteyebilir.

Hamileliğin 2. Ayında Ultrason Taramaları

Hamileliğin ikinci ayında ultrasonla bakıldığında bebeğe dair bulgular görülebilir. Ayın sonuna doğru bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Ayın ilk haftalarında ise ultrasonda çok minik de olsa bir görüntü alınabilir.

Kalp atışı duyulması beklenirken doktor bebeğin kalp atışını duyamazsa; kalp atışı duyulana kadar her hafta kontrole çağırabilir.

Bu aydan sonra ultrason tetkiklerinde sadece bebek değil; anne ve bebek arasındaki oluşumlar da takip edilecektir. Oluşan göbek kordonu, kordondan geçen kan akışı, plasentanın durumu da artık ultrason ile izlenecektir.

Hamileliğin 2. Ayında Bebek Gelişimi

Hamileliğin ikinci ayı bebeğin hızla büyüdüğü dönemlerden birisidir. Bu dönemin en önemli gelişmelerinden birisi bebeğin beslenmesine ve oksijen almasına yarayacak olan göbek kordonunun oluşmasıdır.

Hamileliğin 2. Ayında Bebeğin Boyutu

Hamileliğin ikinci ayında bebeğin boyutu 1,5 ila 2 santimetre arasındadır. Ultrasonla görülebilir hale gelen bebeklerin kalp atışlarının duyulması her zaman aynı haftada gerçekleşmemektedir.

İkinci ayda henüz bebeğin kilo ölçümü söz konusu değildir. Kilo ölçümünün tahmini yapılabilmesi için bebeğin bazı uzuvlarının ve oluşumlarının tamamlanmış olması gerekir.

Hamileliğin İkinci Ayında Bebekteki Oluşumlar

Hamileliğin ikinci ayında bebeğin kalbi oluşmaya başlamaktadır. Kalpteki dört odacıkta oluşmuş ve kan pompalamaya başlamıştır. Kalp gelişimi geç kalırsa; kalp atışının duyulması da geç olacaktır. Bu ay içinde kalple birlikte beyin, omurilik ve omurga sistemi de oluşmaya başlamıştır.

Bebeğin amniyotik kesesi de meydana gelmiştir. Bebeğiniz artık amniyotik kesesi içinde güvenle yaşamaktadır. Amniyon sıvısı bebeği pek çok rahatsızlığa karşı korur ve 9 aylık serüvenini güvenle sonlandırmasını sağlar. Bu aşamadan sonra artık kontrollerde amniyon sıvısı miktarına da bakılmaktadır.

Hamileliğin 2. Ayında Annedeki Değişimler

Anne adayları bebekleri büyüdükçe bir takım ek belirtiler yaşamaya başlamıştır. Beta HCG seviyesi arttıkça belirtiler de şiddetini artırır. İkinci ayda anne adaylarını pek çok değişim beklemektedir. Bu belirtilerin bir kısmı fizikselken bir kısmı ruhsal değişimlerdir. Anne adayları bu ay içinde vücutlarının çeşitli bölgelerinde ağrılar hissedebilirler.

Hamileliğin 2. Ayında Anne Vücudundaki Değişimler

Hamileliğin ikinci ayında anne adaylarının vücutlarında çoğunlukla rahatsızlık verici değişimler olacaktır. Anne adaylarında sabah bulantıları bu haftalarda başlar ve hızla yoğunlaşır. Anne adayları ikinci ayda ağızda tat değişikliği, kusma, baş dönmesi, sabah yorgunluğu gibi rahatsızlıklar hissedebilirler. Bazı anne adaylarında hiçbir belirti olmadan gebelik devam edebilir. Şanslıysanız gebeliği hiç belirti olmadan da sonlandırabilirsiniz.

Bazı anne adaylarında aşerme gibi bir gebelik belirtisi de görülebilmektedir. Aşerme daha geç aylarda olabileceği gibi ikinci ayda da başlayabilir. Anne adaylarına, aşerip istedikleri her neyse tüketmeleri önerilmektedir.

Anne adaylarında bu ay içinde idrar konusunda rahatsızlıklar görülebilir. Rahim, mesaneye baskı yapmaya başladığından anne adaylarında daha sık tuvalete gitme gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu duruma alışmakta yarar var çünkü idrar torbasına baskı, gebeliğin son dönemine kadar sürebilmektedir.

Hamileliğin 2. Ayında Ruhsal Değişimler

Anne adaylarındaki duygusal hassasiyet çokça artmıştır. Aşırı duygusallık, sürekli ağlama gibi durumlarla karşılaşılabilir. Anne adayları hormonların vermiş olduğu etkiyle gergin ve sinirli olabilir. Vücuttaki rahatsızlıklar da annenin sinirlenmesine neden olabilir.

Hamileliğin 2. Ayında Cinsel Hayat

Hamilelik boyunca çiftlerin en merak ettiği konulardan birisi cinselliktir. Anne adayları, bebeklerine bir şey olacak korkusuyla gebelik söz konusuyken cinsel ilişkiden uzak durmaktadır. Babalarsa bu durumda biraz daha rahattır. Cinsel ilişki konusundaki kararı doktorun vermesi bu noktada önemlidir.

Hamileliğin 2. Ayında Cinsel İlişki Önerilir mi?

Hamileliğin ikinci ayında doktor doğrudan cinsellik konusunda bir öneride bulunmaz. Ancak anne adayları bu konuda merak içinde olduklarından doktora konuyu danışabilirler. Normal şartlarda gebeliğin son ayına kadar cinsel ilişkide bulunmakta herhangi bir sakınca yoktur. Çiftlerin ortak kararıysa cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi de bir problem değildir.

Hamileliğin 2. Ayında Cinselliğin Yasaklandığı Durumlar

Bazı gebelikler çeşitli riskler taşıdığından cinsel ilişki yasaklanması gündeme gelebilir. Başından beri düşük riski olanlarda, sonradan düşük riski gelişenlerde, daha önce düşük yapmış olanlarda cinsel ilişkinin yasak olması gündemdedir.

Düşük riski olmaksızın kanama olmasında, cinsel ilişki sonrasında kanama görülmesi halinde doktor cinsel ilişkiyi yasaklayabilir.

Hafta Hafta Gebeliğin İkinci Ayı

Hamileliğin her gününün büyük bir gelişimle geçtiği ikinci ayda bebeğin pek çok organı da oluşmaktadır. Bebek henüz büyüme değil; oluşum aşamasındadır.

Ultrasona her hafta girseniz; bebeğin nasıl büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Ancak gebeliğin bu ayında kalp atışı duyulana kadar sık çağrılsanız da kalp atışı duyulduktan sonra bir sonraki ay yapılacak tarama testlerine kadar büyük olasılıkla kontrole çağrılmayacaksınız.

5. Hafta Gebelik

Bebek bu haftada hala şeffaf yapıdadır ve iç organları oluşmaya başlar. Diş, tırnak saç minerallerinin oluşumu da yavaş yavaş başlamıştır. Bebeğin dış derisinde ise bağırsak, akciğer, karaciğer, pankreas gibi hayati önem taşıyan organlar oluşmaya başlamaktadır.

Göbek kordonunun oluşmaya başlamasıyla bebek artık anne vücudunda beslenmeye başlayacaktır. Bu hafta içinde göbek kordonunun oluşumu başlamıştır. Göbek kordonu, gebelik sonlanana kadar bebeğinizi besleyecek ve onunla sizin arasında hayati öneme sahip bir bağdır.

6. Hafta Gebelik

6. haftada bebeğin boyutu yaklaşık olarak 2 ila 5 milimetre arasında değişmektedir. Altıncı hafta bebeğin kalp atışının duyulması için en ideal haftadır ama kalp atışı duyulması yedinci, sekizinci haftaya sarkabilir.

Bu hafta içinde bebeğin solunum ve sindirim sistemi hızla gelişmeye başlar. Bebeğin beyni üç farklı kısma ayrılmış olarak gelişmeye devam etmektedir. Kafanın iki tarafından ileride öne doğru gelerek gözleri oluşturacak göz vezikülleri oluşmuştur. Bebeğin gövdesinin üzerinde kol ve bacaklarına ait tomurcuklar belirginleşmeye başlamıştır. Plasenta da hızlı gelişimini tamamlamaktadır.

7. Hafta Gebelik

Yedinci haftaya gelinmiş olmasına karşın bebek için hala embriyo tabiri uygundur. Geçtiğiniz haftadaki ölçüsünün iki katına ulaşan bebek bu haftada ortalama 1 cm civarındadır. Bu hafta gövdede oluşan kol, bacak tomurcuklarının uçlarında yüzgeç şeklinde oluşumlar görülmektedir. Bu yüzgeç şeklindeki oluşumlarda ilerleyen haftalarda bebeğin ayakları ve elleri haline gelecektir.

Bu hafta bebekteki en önemli gelişimler yüz bölgesinde gerçekleşiyor. Bebeğin yüzünde bulunan  pek çok detay yavaş yavaş oluşmaya başladı. Burun delikleri, göz çukurları ultrasonla görülemiyor olsa da oldukça belirgin hale gelmiş durumda.

Bebeğin geçen hafta oluşmaya başlayan pankreas ve apandisi artık tamamen oluşmuştur. Bağırsakların gelişimi konusunda farklı bir süreç işlemektedir. Bağırsaklar bebeğin vücudunda oluşmaya başlamaz. Göbek kordonu içinde oluşmaya başlayan bağırsaklar, ilerleyen haftalarda göbek içine doğru yerleşecektir.

8. Hafta Gebelik

Sekizinci haftada artık bebeğin kilosundan söz edilebilir. Bebeğiniz nu haftada yaklaşık 1 gram kadardır. Boyu ise 1,5 cm civarına gelmiştir. Bebeğin gözleri hızla gelişmektedir. Her ne kadar gözlerini gebeliğin son haftalarına doğru açacak olsa da şimdiden göz kapakları oluşmuş durumdadır. Üstelik retina tabakasında renk oluşumu bile başlamıştır.

Bebeğin kol ve bacakları tomurcuk olmaktan çıkmış; bir miktar uzamıştır. Kol ve bacaklar üzerinde şimdilerde el ve ayakların yumruları görülmektedir. Bebeğin kalbinde 4 odacık tamamen oluşmuş olup bebeğin vücuduna kan pompalanmaya başlanmıştır.

Beyindeki aktif ve hızlı gelişimden ötürü bebeğin kafası, vücuduna göre daha büyük durmaktadır. Bebek doğduğunda bile kafası bir miktar büyük olacaktır ama bir miktar dengelenme gebeliğin ilerleyen haftalarında gerçekleşecektir.

Bebeğin dış genital organları henüz gelişmediğinden; cinsiyet tahmini söz konusu değildir. Dış genital organlar oluşmasa da bebeğin yumurtalık ya da testisleri oluşmuş olup ultrasonla izlenememektedir. Bebek artık anne karnında hareket etmeye başlamıştır ama anneler bu hareketleri henüz hissedemezler.

Hamileliğin 2. Ayında Oluşabilecek Tehlikeler

Hamileliğin tamamı boyunca anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen riskler her zaman olacaktır. Riskleri en aza indirmek adına anne adaylarının bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Anne adayları dikkatli davranarak tehlikeleri ortadan kaldırabilir.

Enfeksiyonlara Karşı Korunma

Anne adaylarını bu ay içinde tehdit eden en önemli sorun enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar düşük riski ortaya çıkarabilecek kadar güçlü olabilmektedir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonuna karşı tedbirli olmak adına anneler kişisel temizliklerine dikkat etmelidir.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Hamileliğin kesinleşmesiyle birlikte artık anne adayları yediklerine içtiklerine tamamen dikkat etmelidir. Hamilelikte ilaç kullanımı en hassas konulardandır. Bu süreçte anne adayları doktora danışmadan asla ilaç kullanmamalıdır.

Radyasyona Maruz Kalma

Gebeler, X ışınları olan alanlardan kesinlikle uzak durmalıdır. Bebeğin gelişimini tamamladığı ilk aylarda radyasyon en büyük tehlikelerdendir. Gebelik süresince anne adayları X ışını yayan cihazlardan geçmemeli; röntgen ve tomografi çektirmemelidir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ay Ay Hamilelik

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM