Hamileliğin 4. Ayı Nasıl Geçer?

Hamileliğin 4. Ayı Nasıl Geçer?

Hamileliğin 4. ayına geldiğinizde birçok şeyin değiştiğiniz fark edebilirsiniz. Her şeyden önce hamilelik artık birçok açıdan kendini daha fazla göstermektedir ve anne artık hamileliğin daha fazla bilincindedir. Hamileliğin dördüncü ayı 13 ile 16 haftalık dönemi kapsamaktadır.

Dördüncü ayın başlamasıyla birlikte ikinci trimestere de girmiş bulunuyorsunuz. İkinci trimester, 6’ıncı ayın sonunda son bulacaktır. İkinci trimester için en rahat dönem denebilir çünkü ilk aylardaki rahatsızlıklar son bulmuş; son aydaki sıkıntılar henüz başlamamıştır. Hamileliğin tadının çıkartılabileceği bu 3 aylık dönemi keyifle geçirmeye özen gösterin.

Hamileliğin 4. Ayında Nasıl Beslenilmeli?

Hamileliğin 4. ayının gelmesiyle birlikte anne adayları daha sık acıkma hissedebilirler. Bu nedenle çoğunlukla doyurucu ve besleyici etkisi olan öğünler hazırlamalılar. Mide bulantısı büyük ihtimalle bitmiş olduğundan anne adayı artık daha rahat beslenebilir.

Çok nadir olarak bulantının, kusmanın devam ettiği anneler olabilir. Bu durumda anne adayları kendilerini çok zorlamadan bir şeyler yemeye çalışmalıdır çünkü bebek artık hızla büyüdüğünden stoklar yetersiz kalkmakta ve bebek annesinden beslenmeye başlamaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Neler Yenir?

Hamileliğin 4. ayında yeme içme konusunda sıkıntı çekmeyen anne adayları artık kahvaltılarda mutlaka bir yumurta tüketmelidir. Yumurtayla beraber, peynir ve sebzeye ağırlık vermeliler. En sağlıklı ve lezzetli meyve olan zeytinden istenilen miktarda yenebilir.

Hamileliğin 4. ayında tavuk yerine kırmızı et tüketimi önerilmektedir. Daha sağlıklı olan kırmızı etle pek çok vitamin alınabilir. Öğünlerinize artık yeşil mercimek, kuru fasulye gibi faydalı bakliyatları da eklemelisiniz.

Hamileliğin 4. Ayında Nelerden Uzak Durmalı?

Hamileliğin 4. ayında mide açısında rahatlamayı fırsat bilip zararlı besinlere yönelen anneler dikkatli olmalıdır. Bulantınız aşırı ve zararlı yiyecekler yemenize bağlı olarak tekrar başlayabilir.

Sağlıklı olmayan her türlü besini hayatınızdan çıkartmalısınız. Bu aydan sonra hazır köftelerden, az pişmiş etlerden, fast food türü gıdalardan, asitli içeceklerden uzak durmalısınız.

Hamileliğin 4. Ayında Beslenme Planı Nasıl Olmalı?

Gebeliğin dördüncü ayında bebeğin büyümesine bağlı olarak anneler daha sık acıkabilir. Bu nedenle öğünlerdeki porsiyonların aşırıya kaçılmadan artırılması gerekir.

Porsiyonu karbonhidrat türü bakımından artırmak yerine protein, kalsiyum açısından zengin besinlerden artırabilirsiniz. Günde 3 ana 3 ara öğüne devam edilmeli; gerek görülürse bir ara öğün daha eklenmelidir.

Hamileliğin 4. Ayında Egzersiz

Hamilelik döneminde pek çok anne rehavete kapılıp egzersiz yapmaktan kaçınmaktadır. Hamilelik döneminde tehlike görülmemişse ve doğru egzersizler yapılırsa egzersiz yapılmasında sakınca yoktur.

Egzersiz konusunda gebeliğin durumu ön planda tutulmalıdır. Egzersiz düşüncenizden doktora mutlaka bahsetmeli ve onay almalısınız.

Hamileliğin 4. Ayında Hangi Egzersizler Yapılır?

Gebeliğin dördüncü ayında anneye ani hareketler yaptırmayacak, zıplama, titreme gibi karna etki etmeyecek, uzanma ve gerinme hareketi olmayacak egzersizler yapılmalıdır. Bu bağlamda en ideal egzersiz hafif tempolu bir yürüyüş olacaktır. Dilerseniz hamilelik yogası, hamilelik pilatesi de yapabilirsiniz. Hamilelere yönelik egzersizler yaptıran salonlara başvurabilirsiniz.

Hamileliğin 4. Ayında Egzersiz Yapmaya Engel Durumlar

Hamileliğin 4. ayında bazı nedenlerden egzersiz yapılması yasaklanabilir. Yapılan testler sonucunda bebekte risk görülmüş ve amniyosentez yapılmışsa, annede devam eden kanama varsa, plasentaya bağlı sorunlar tespit edilmişse doktor egzersiz yapmayı yasaklayabilir. Daha önceki gebeliği düşükle sonuçlananlar, gebeliğin ilk üç ayında düşük riski olanlar da egzersiz açısından kısıtlanabilir.

Hamileliğin 4. Ayında Yapılan Testler

Hamileliğin hemen her döneminde testler, tetkikler yapılmaktadır. Hamileliğin dördüncü ayında anne adayı gebelik takibi için yine çağrılır. Her ay ultrason kontrolü mutlaka yapılacaktır ama bazı özel durumlarda muayeneler daha sık olabilir. Dördüncü ayda bebeğin sağlık durumuna dair önemli bilgiler içeren testler de yapılmaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Yapılan Kan Testleri

Hamileliğin 4. Ayında anne adaylarına yönelik bir kan testi bulunmamaktadır. Nadir olarak doktor gerek görürse tahlil isteyebilir. Bu ay içinde bebekteki bazı hastalıkların belirlenmesi açısından fikir veren, iki testin devamı olan üçlü test yapılmaktadır.

Üçlü testte anneden kan alınarak çıkan sonuca göre oran hesabı yapılır. Üçlü test, gebeliğin 16. haftasında yapılmaya başlanmaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Yapılan Ultrason Tetkikleri

Hamileliğin dördüncü ayında ultrason ile bebek ölçümleri yapılmaya devam edilir. Bebeğin kilosu, boyu, uzuvların gelişimi hakkında bilgi almak için ultrason ölçümleri önemlidir. Bu ayda henüz organ gelişimine yönelik incelemeler yapılmamaktadır.

Ultrason kontrolünde şanslıysanız bebeğin cinsiyetini öğrenebilirsiniz ama cinsiyet konusundaki daha kesin bilgiler için 5. ayı beklemek gerekir.

Hamileliğin 4. Ayında Annedeki Değişimler

Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte anne adayındaki rahatsızlıkların miktarında artış görülecektir. İlk haftalara göre çok değişik sorunlar görülebilir. Anneler rahatsızlıklarından doktora mutlaka bahsetmelidir ki doktor rahatlatıcı önerilerde bulunup gerek görürse tıbbi öneri de bulunabilsin.

Hamileliğin 4. Ayında Annedeki Fiziksel Değişiklikler

Hamileliğin 4. ayında annelerde kabızlık sorunu başlayabilir. Kabızlığa bağlı olarak oluşan hemoroit gebelik sonlanana kadar düzelmeyebilir. Ancak rahatlatıcı tedaviler, doktor kontrolünde uygulanırsa etkili sonuç alınabilir.

Dördüncü ayda annenin vücudunda güneş lekesine benzer kararmalar oluşabilir. Hormonların etkisiyle pigment sistemi değiştiğinden cilt rengi koyulaşabilir. Anne adaylarında bulantılar sona ermiş olup artık mide yanması gibi rahatsızlıklar başlayabilir.

Anne adaylarında bu aydan itibaren uykular daha düzenli hale gelecek ve son üç aya girene kadar da pek bozulmayacaktır. Annelerde bu ay içinde bacak krampları yaşanabilir. Böyle şikayetleri olanlar mutlaka doktora bahsetmelidir ki magnezyum takviyesi ile kramp sorunu ortadan kaldırılabilsin.

Hamileliğin 4. Ayında Annedeki Duygusal Değişiklikler

Anneler bu ayda bebeklerini henüz çok net hissedememektedir. Hareketlerin hissedilmesi için 20. hafta beklenmelidir. Bu ay içinde bebeğin cinsiyetini öğrenebilme ihtimali vardır.

Cinsiyet öğrenildikten sonra anne adayları buna bağlı olarak hassaslaşabilir ve artık bebeğine isim vererek sevmeye başlayabilir. Aşırı duygusallık hala devam etmekle birlikte sebepsiz ağlamalar da sürmektedir.

Hamileliğin 4. Ayında Cinsellik

Hamileliğin dördüncü ayında düşük riski artık ortadan kalkmıştır. Ancak farklı riskler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle cinsellik konusunda yine doktor kontrolü ve önerisi ön plandadır. Cinselliğin doğumu tetiklediği, bebeği rahatsız ettiği, gebelikte tehlikeli olduğu düşünceleri tamamen yanlıştır.

Hamileliğin 4. Ayında Cinsel İlişki Olur mu?

Hamileliğin dördüncü ayında, riskli bir durum söz konusu değilse cinsel ilişki olmasında bir sakınca yoktur. Bu aydan sonra düşük riski ortadan kalkmış olmasına karşın anne, baba farklı konulara takıldığından cinsellik geri planda kalabilir. Annenin karnının hafiften büyümeye başlaması, bebeğin hareketlenmesi çiftlerde cinselliğe engel olmaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Cinsel İlişkiye Engel Durumlar

Hamileliğin dördüncü ayına gelmesine rağmen kanaması kesilmemiş olanlar, daha önce düşük ya da ölü doğumla bebeğini kaybetmiş olanlar, plasentaya bağlı sorunları olanlar cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Cinsel ilişki yaşayıp kanaması olanlarda doktor cinselliği yasaklayacaktır.

Hamileliğin 4. Ayında Görülebilecek Tehlikeler

Hamileliğin 13 ve 16. haftalarında karşılaşabileceğiniz tehlikeler, ilk üç aya göre oldukça değişmiştir. İlk üç ay yaşanan riskler büyük oranda ortadan kalkmıştır. Buna karşılık karşınıza çıkacak diğer tehlikelere karşı hazırlıklı olmakta yarar vardır.

Hamileliğin 4. Ayında Düşük Riski Var mıdır?

Hamileliğin 4. ayında düşük riski ve gebeliğin ilk haftalarındaki sorunlar ortadan kalmıştır. Kanama olanlarda büyük oranda kanama kesilmiştir ama nadir olarak devam edebilir. Dördüncü aydan sonra gebelikte daha farklı riskler ortaya çıkmaktadır.

Hamileliğin 4. Ayında Amniyon Sıvısına Yönelik Problemler

Bu ay içinde görülebilecek sorunlar plasentaya, bebeğin amniyon sıvısına bağlı gelişebilmektedir. Plasenta konum itibarıyla yanlış yerde olabilir ya da bebeğe giden kan akışında sorun görülebilir. Amniyon sıvısında yetersizlik ortaya çıkabilir ya da amniyon sıvısı sızıntısı yaşanabilir.

Hamileliğin 4. Ayında Hafta Hafta Gebelik

Hamileliğin dördüncü ayında bebeğin 13. haftadaki görünümüyle, ayın sonunda yani 16. haftadaki görünümü bile oldukça farklıdır. Hızlıca büyüyen bebek artık tamamen bir bebeğe benzemiştir ve hatları yavaş yavaş yuvarlaklaşmaya başlar. Kasları güçlenen bebeğin hareketleri yavaştan hissedilmeye başlanabilir.

Gebeliğin 13. Haftası

Bebeğin kalbinin hızla geliştiği ve hızının artmaya başladığı bu haftada kalp hızı 120-130 civarındadır ve biraz daha artacaktır. Birbirinden uzak gözler, bu haftadan itibaren birbirine yaklaşmaya ve yüzde ortalanmaya başlayacak.

Bebeğin karaciğeri, bu hafta itibariyle gelişmeye başlamışken; pankreası ve safrası çalışmaktadır. Pankreas insülin üretmeye başlamıştır ve karaciğer için bu hayati önem taşır. Bebeğin en geç olgunlaşacak organı akciğerler oluşmuştur ve gelişmeye devam etmektedir.

13 haftalık bebek kilo bakımından 26 grama ulaşmıştır. Boyu ise ortalama 9 cm civarında olacaktır. Ölçümler ultrason cihazları arasında farklılaşabilir. Bu haftalarda kilo, boy ölçümlerine çok takılmamak gerekir.

Gebeliğin 14. Haftası

14’üncü hafta bebeğin beyin gelişiminin hızlandığı ve iyileştiği bir dönemdir. Beyin artık tam anlamıyla çalışmaya başlar. Beynin çalışmasıyla birlikte bebek artık daha bilinçli hareketler yapmaktadır. Bu haftalarda sesleri tanımaya başlayan bebeğin duyması henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Bu haftalarda annesinin sesini içten duyarken; dışarıdan gelen seslere karşı henüz çok tepkili değildir. Sesler bebek için şuan uğultudan ibarettir.

Bebeğiniz içinizde ellerini açıp kapatabilir, parmaklarını oynatabilir ve kollarını, bacaklarını hareket ettirebilir. Bebek artık zaman zaman gerinmeye ve tekmelemeye başlamıştır ama anne bunları hala çok net hissedemez. Bu haftalarda annede bağırsaklar yer değişimine gittiğinden bağırsak hareketleri daha net hissedilir ve bu hareketler çoğunlukla bebeğin hareketleri ile karıştırılır.

Bebeğin boyu bu haftanın sonunda 10 cm’e ulaşmıştır. Bebek artık kilo alma açısından daha hızlı olacaktır. Bu hafta sonunda kilosu 45 grama gelmiştir. Bebek artık her hafta var olan kilosunun iki katına ulaşacaktır.

Gebeliğin 15. Haftası

Bu hafta bebekte tüylerin çıktığı dönemdir. Lanugo adı verilen minik tüyler bebeğin tüm vücudunu saracaktır. Lanugo tüyleri bir nevi bebeğin cildini korumak için oluşmaktadır.

Sürekli su içinde olan bebeğin cildi tüyler sayesinde koruma altına alınacaktır. Bu tüyler doğuma yaklaştıkça dökülse de bir kısmı bebeğin vücudunda kalabilir. Doğumdan sonra kalan bu minik tüyler de dökülecektir.

Bu haftaya kadar cildi şeffaf olan bebeğin cildi artık pembeleşmeye başlamıştır. Şeffaflığın kaybolmasıyla birlikte kılcal damar görünümleri kaybolmaktadır. Pembelik ilerleyen haftalarda yok olacak; bebek normal ten rengine kavuşacaktır.

Bu hafta bebekte kemik dokusu oluşmaya başlar. Önceden su kıvamında olan kıkırdaklar artık kemikleşmeye başlar. Kemikleşmeyle birlikte bebeğin hareketlerinin hissedilmesine az kalmıştır. Gebeliğin 15’inci haftasında bebekte tat almayı sağlayacak tomurcuklar dilde oluşmaya başlayacaktır. Tat duyusu ilerleyen haftalarda tamamen geliştiğinde bebek artık tat alabilir.

Annenin yediği, içtiği aromalı tatlar amniyon sıvısı aracılığıyla bebeğe geçtiği bilinmektedir. Amniyon sıvısındaki tadı bebek artık almaya başlayacaktır. Bu nedenle beslenirken aşırı yoğun tatlardan uzak durmanızda yarar vardır.

Bebek bu haftanın sonunda 12 boya ulaşmaktadır. Kilo geçen haftanın iki katına yakın artmış ve 75 grama ulaşmıştır. Ortalama dışındaki bazı bebeklerde kilo, 90 grama yakın da hesaplanabilir.

Gebeliğin 16. Haftası

Geçtiğimiz haftalarda bacaklar, kollar ve kafa ile vücut arasında orantısızlıklar varken bu haftadan itibaren bu orantısızlıklar ortadan kalkmaktadır. Bacakların boyu artık kolları geçecek ve vücut daha da büyüyüp kafanın büyük görünmesin neden olan durumu ortadan kaldıracaktır.

Bebeğin kemikleri ve kasları bu hafta itibariyle daha da güçlenmiştir. Geçtiğimiz haftalarda başlayan yoğun hareketlilik aynı şekilde devam etmektedir. Bu hafta bebekteki tüyler artmaya devam ederken cildin rengi ten rengine biraz daha yaklaşmıştır.

Zayıf olan anne adayları bebeğin hareketlerini bu hafta hissetmeye başlayabilir. İkinci gebeliği olanlar da bebeğin hareketlerini bu erken haftalarda hissedebilirler.

Bebeğin hareketlerini bu haftalarda içinizde balık kayıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bir iki haftaya kadar hareketler daha güçlü olacak ama hala sık sık hissedemiyor olacaksınız.

Bebeğin duyma yetisi artık daha da gelişmiştir. Anne konuştuğunda bebek anneyi daha rahat duyar ve bazen tepki verebilir. Bu haftada bu nedenle bebekle sık sık iletişim kurulması önerilmektedir.

Annenin hamileyken bebeğiyle konuşması doğum sonrasında annenin sesini tanımasına ve doğduktan sonra bebeğin kendisini daha rahat hissetmesine yardımcı olmaktadır. İlerleyen süreçte anne ile bebeğin ilişkisinin sağlam olması için gebelik dönemindeki iletişim önemlidir.

Bebek 16. haftaya gelindiğinde 110 grama ulaşmıştır. Ortalama olarak bu haftadaki bebeklerin kilosu 100 gram ile 150 gram arasında değişmektedir. Bebeğin boyu ise yaklaşık 13 cm civarındadır. Bu haftadan sonra vücut kısmı daha hızlı uzayacağından boy ve kilo artışı daha hızlı olabilecektir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ay Ay Hamilelik

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM