Hamileliğin 6. ayı trimester geçişi olduğundan dönüm noktasıdır. Altıncı ayın bitmesiyle birlikte ikinci trimester biter ve son trimestere girilir. Altın ayın bitmesiyle anne adaylarını daha rahatsız, zor günler beklemektedir. Hamileliğin 6’ıncı ayı 21 ve 24 haftaları kapsamaktadır. Hamileliğin keyifli son zamanlarıdır.
İçerik
Hamileliğin altıncı ayıyla birlikte anne adaylarının kilo alışı daha hızlanmıştır. Altıncı ayda beslenmeye aşırı kilo almamak adına dikkat etmek gerekir. Bunu düşünerek kendinize aşırı kısıtlama yaparsanız; bebeğinizi besinsiz bırakabilirsiniz. Bu nedenle dengeyi sağlamak çok önemlidir. Bu ay içinde ortalama 5-6 kilo almış olursunuz.
Hamileliğin altıncı ayında vitamin değeri yüksek besinlere ağırlık vermeye devam etmelisiniz. Yiyeceğiniz sebze ve meyvelerin mevsime uygun olması kriterleriniz arasında olmalı. Diğer ilaçlı ve hormonlu gıdalar siz ve bebeğiniz için sakıncalıdır.
Tavuk yerine balık ve kırmızı ete yönelin. Bu ay ve sonrasında daha sık acıktığınızı, daha zor doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Hayvansal proteinler tok tutmak konusunda ideal olduğu gibi faydalı bir içeriğe sahiptir.
Hamileliğin altıncı ayına geldiğinizde, hamileliğin vermiş olduğu sıkıntıları daha da şiddetli yaşamamak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bu aylarda acı, tuzlu, şekerli, yağlı yemeklerden, asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Aksi halde ciddi bir mide yanması ve tansiyon sorunu yaşayabilirsiniz.
Hamileliğin bu döneminde sık acıkmayı önlemek adına tabaklarınızı protein bakımından zenginleştirmelisiniz. Sabahları iki yumurta yemeye devam etmelisiniz. 3 ana, 3-4 ara öğün programında değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Serinlemek için en sağlıklı tercihler ayran ve sade sodadır.
Hamilelik bu haftalarında egzersiz yapmak artık giderek zorlaşmaktadır. Karnın iyice belirginleştiği bu dönemde hareketler artık daha kısıtlıdır. Dolayısıyla pek çok spor hareketini artık yapamayacaksınız. Ancak hamileliği hareketli geçirmek her bakımdan daha sağlıklıdır.
Hamileliğin bu döneminden sonra artık en uygun egzersiz tempolu yürüyüştür. Diğer egzersizlerde bacak, karın hareketlerini yapmakta zorlanan anne adayı yürüyüşle kendini zorlamadan tüm vücudunu çalıştırabilir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde harekete engel olan durumlar artık ortadan kalkmış olsa da daha farklı riskler ortaya çıkmıştır. Altıncı aydan sonra annede erken doğum riski olabilir. Böyle bir durumda doktor büyük olasılıkla istirahat önerecektir. Dolayısıyla egzersiz imkansız hale gelmektedir.
Hamileliğin son aylarına yaklaştıkça, annenin ve bebeğin durumuna göre cinselliğe son verilebilir ya da kısıtlama yapılabilir. Doktor kontrolünde gebeliğin gidişatına yönelik farklı durumlar varsa cinsellik tamamen yasaklanabilir.
Hamileliğin altıncı ayında gebelikte bir sorun yoksa cinsel ilişki olmasında sakınca yoktur. Cinsel ilişki gebelikte sorun yoksa genelde sadece son trimesterde yasaklanmaktadır. Hamileliğin altıncı ayında anne adayının rahat etmesi ön planda olacak şekilde cinsel ilişkiye devam edilebilir.
Hamileliğin bu döneminden sonra erken doğum riski ortaya çıkabilmektedir. Plasentaya bağlı sorunlar, rahim ağzı açıklığına bağlı erken doğum riski gibi problemler doktorun cinselliği yasaklamasına neden olabilir. Geçmiş gebeliklerinde düşük yapmış olan annelere ilişki gebeliğin ilk anından itibaren cinsellik yasaktır.
Gebeliğin sonuna doğru yaklaştıkça annedeki değişimler daha göze çarpar hale gelmiştir. Anne adaylarının karnı artık fazlaca belirgindir. Karnın büyümesine bağlı olarak anne kendini daha kısıtlanmış hissedebilir. Bu aydan sonra annede doğuma yönelik düşünceler ve korkular oluşmaya başlayabilir.
Gebeliğin altın ayıyla birlikte anne adaylarında ağırlık hızla artmakta olduğundan varis, bel ve kalça ağrıları, kaslarda güçsüzlük, vajinada batma hissi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kabızlık 4-5 aylarda başlamış olup hala devam edebilmektedir. Midede yanma hissi başlamış olup ne yazık ki gebeliğin sonuna kadar devam edecektir.
Bu haftalarda anneler çoğunlukla doğuma yönelik düşüncelere kapılmaktadır. Doğumun yaklaşmış olması annede panik, korku duygularını ön plana çıkarmıştır. Bedendeki değişimler, kilo almış olmak, fiziksel açıdan ağrı sızı içinde olmak anne adaylarında gerginliğe neden olabilmektedir.
Hamileliğin altıncı ayında bebekte birçok yeni değişiklik meydana gelmiştir. Değişiklikler fiziksel olduğu kadar zihinsel anlamda da hızla ilerlemektedir. Bebek beyin gelişimini tamamlarken bir yan da öğrenmeye devam eder.
Bebek görünüm itibariyle artık tamamen bir bebeğe benzemektedir. Hatları yuvarlaklaştığından ultrasonda daha güzel görüntüler elde edilebilir. Bebek nefes alıyormuş gibi bir görünüm verir ama akciğerlerinde henüz hava bulunmamaktadır. Bebek bu ayın sonunda 30-35 cm civarında boya ve 600-700 gram kiloya sahiptir.
Bebek artık daha sık hıçkırmaya başlar ve anne adayı bunu rahatlıkla hissedebilir. Bebeğin hareketleri dışarıdan hissedilirken; hıçkırıkların hissedilmesi pek mümkün değildir.
Bebek bu ay sonunda artık bir takım hareketleri bilinçli olarak yapar. Kaşlarını çatar, gözleriyle yana doğru bakar ve gözlerini açıp kapatır ama bunların hiçbiri ultrason cihazıyla fark edilemez. Ultrasonla bakıldığında, karna ışık verildiğin bebek rahatsız olup arkasını dönebilir.
Hamileliğin altıncı ayında bir sefer gebelik izlemi yapılmaktadır. İzlemde annenin tansiyonuna ve genel durumuna bakıldıktan sonra ultrason ile bebeğin durumu kontrol edilir. Anneye yönelik ödem kontrolü ve kilo takibi de yapılmaktadır.
Hamileliğin altıncı ayında anne adayı kendisinde herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsa kan tahlili istenmemektedir. Vitamin eksikliğine bağlı olduğu düşünülen belirtiler görülüyorsa doktor kan tahlili isteyip buna göre takviye verebilir. Bu aşamadan sonra gerek görülmedikçe kan tahlili istenmeyecektir. İdrar ve idrar sistemine yönelik şikayetleriniz varsa gerek görülürse idrar tahlili de istenebilir.
Hamileliğin altıncı ayında izlem için gittiğinizde ultrasonla bebek ve rahmin durumuna bakılacaktır. Bebeğin kalp atışı dinlenecek ve bebeğe giden kan akışının durumu incelenecektir.
Ek olarak bebeğin kilo boy ölçümü yapılmaktadır. Bebeğin kontrolünden sonra plasentanın durumu incelenir, amniyon sıvısının miktarına bakılır ve kontrol sonlandırılır.
Hamileliğin altıncı ayında karşılaşılabilecek tehlikeler büyük oranda doğumla ilgilidir. Bu aylardan sonra anneler, bebeğin pozisyonu, plasentanın durumu fazlasıyla endişelendirir.
Anne adayları ikinci trimesterin sonunda garip bir belirti hissettiklerinde mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir. Ayrıca artık bebeğin hareketlerinin yavaş yavaş düzene girmiş olması gerekir. Yani bebek uzun süre hareket etmediğinde önce bebeği hareketlendirmek için onunla konuşmalı, tatlı bir şeyler tüketmeli; hala hareket etmezse bir saat sonra aynı şekilde devam etmelisiniz. Tüm çabalara rağmen netice alamadıysanız doktora gidip ultrason kontrolü yaptırmalısınız.
Bu ay sonunda doğan bebekler prematüre bebek kategorisine alınmaktadır. Yedi ve sekizinci aylarda doğan prematüre bebeklere göre yaşama şansları daha az olsa da tıbbın gelişmiş imkanları sayesinde hayatta kalma olasılıkları yükselmiştir.
Anne adayı kanama, yoğun kasık ağrısı, aşağıya doğru basınç gibi belirtiler fark ettiğinde mutlaka doktora danışmalıdır. Sancılar bu zamanlarda başlayan yalancı sancılarla karıştırılabilir. Karında sertleşme, kasılma her zaman doğum belirtisi olmayabilir.
Bu ay sonunda doğan bebekler doğrudan yoğun bakıma alınmaktadır. İşitme ve görme yetileri tam gelişmemiş bebekler, bu haftada dünyaya geldiklerinde gelişmeyen bu duyularda kalıcı hasarlar olabilir. Ek olarak bebeğin hayatta kalma olasılığı da pek yüksek sayılmaz.
Amniyon sıvısının ciddi miktar sızması, bebeğin sıvısız kalarak tehlikeye girmesine neden olabilir. Anne adayları su gelmesini, idrar kaçağıyla karıştırabilirler. Ayırt etmek güçtür ama amniyon sıvısı aslına kendini hissettirebilir. Bu aylardan sonra artık daha dikkatli bir süreç gerekmektedir.
Su sızıntısı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza giderek kontrol olabilirsiniz. Ultrasonla muayene yapıldıktan sonra size özel bir ped verilir. Sıvı amniyon sıvısıysa pedin renginde değişme olmaktadır.
Amniyon sıvısının gelmesi doğum belirti de olabilir. Henüz erken olduğunu düşünüp doğum olmayacağı düşüncesine kapılmamalısınız. Amniyonun gelmesiyle doğum başlayabilirken; sancı olmaması sebebiyle doğumun kendiliğinden gerçekleşmesi de mümkün olmayabilir.
Hamileliğin altıncı ayında bebek kilo alarak; yağ dokusunu artırarak büyümeye devam etmektedir. Bebeğin hemen her sistemi gelişimini tamamlamıştır. Ancak akciğerlerdeki gelişim için gebeliğin son aylar beklenmektedir.
Büyümeye devam eden bebeğin büyüme hızında yavaşlama olacaktır. Kalpteki kasların gelişimi hızlanırken; diş tomurcukları oluşmaya başlar. Bebeğin ömrü boyunca çalışacak sindirim sistemi artık çalışmaya başlamıştır.
Gebeliğin 21. haftasında bebeğin kilosu 450 gram civarındadır. Boyu ise 29 cm’e kadar ulaşmıştır. Boy olarak fazlasıyla uzayan bebek gerindiğinde, yer değiştirdiğinde rahatlıkla fark edilebilir. Karın yüzeyindeki şişliklerden poposunun konumunu anlamak da mümkündür.
Gebeliğin 22. haftasına gelindiğinde 5,5 aylık hamilelikten söz edilmektedir. Karnın daha belirgin olduğu bu dönemde anne adayları şuan için rahat hareket etmektedir. Bulantı, kusma, baş dönmesi gibi ilk gebelik belirtileri tamamen yok olmuştur.
Nadir olarak bazı anne adayları gebeliğin sonuna kadar mide bulantısı yaşayabilir. Mide yanmasının revaçta olacağı bu dönemde aşırı rahatsızlık hissederseniz; doktordan ilaç talebinde bulunabilirsiniz.
Anne adayın eklemler gevşemeye başladığından ağrıların arttığı bir haftadır. Annedeki kan miktarında artış olmuştur ama bu çok ciddi rahatsızlıklara neden olmaz. Bacak kramplarının arttığı bu haftada magnezyum takviyesi faydalı olacaktır. Aynı zamanda kalsiyum içeriği zengin besinlere de öncelik verebilirsiniz.
Bebek bu haftada tamamen insan görünümüne ulaşmıştır. Bu haftada bebek artık anneyi ve dış sesleri daha rahat duyabilmektedir. Hatta konuşmalara, yüksek seslere tepki de verebilir. Bebeğin kırmızı kan hücrelerinin sayısında artış olmuş ve beyinde gelişme artışa geçmiştir. Bebeğin göz kapakları gelişimini tamamlar ve bebek artık gözlerini oynatabilir duruma gelmiştir. Bebeğin cinsiyeti erkekse sperm üretimi bu haftada başlamaktadır.
22. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 30 cm’e ulaşmıştır. Kilosu ise ortalama 500 gram civarındadır. Sizin bebeğiniz ölçümleri ortalamalardan farklı olabilir. Bu durumda endişe etmenize gerek yoktur. Her bebeğin gelişiminin farklı olduğunu unutmamalısınız.
Gebeliğin 23. haftasına gelindiğinde altıncı ay tamamlanmak üzeredir. Büyüyen rahim idrar kesesinin önüne doğru yerleşmiştir. Bu nedenle annede idrar kaçırması, sık sık idrara çıkma hissi oluşabilir. Ağırlaşan rahim idrar torbasına fazlasıyla baskı yapmaktadır.
Bebeğin hareketlerinin en fazla olduğu dönem bu haftalardır. Bebeğin hareket alanı geniştir ve kendisi hala bir miktar küçüktür. Bu nedenle rahatça hareket edebilir. Bu hafta annenin de hızla kilo almaya devam ettiği bir haftadır.
Gebeliğin başından beri görülme ihtimali olan aşerme, bu haftalarda tavan yapmış durumdadır. Geçen haftalarda başlayan kramplar hala devam etmektedir. Bu haftalarda bebek yüz ve vücut şekli açısından son biçimine iyice yaklaşmıştır. Bebeğin yüzünde özellikle dudaklar dolgunlaşmış ve belirginleşmiştir. Bu haftada bebek artık ufak sesleri bile duyabilir hale gelmiştir.
Gebeliğin 23. haftasında vücuttaki hemen her şey yerli yerindedir. Bebeğin ten rengine ulaşan ve dolgunlaşan cildinde, deri buruşuk görünmektedir. Vücuttaki tüylerinde renkleri bu haftada koyulaşmaya başlamaktadır.
23 gebelik haftasına ulaşmış bebek 550 gram kiloya da ulaşmıştır. Bebeğin boyu ise yaklaşık 30-31 cm civarındadır. Ölçümler, bebeklere az miktarda da olsa değişiklik gösterebilir. Her doktorun ölçümü, ultrason cihazlarının ölçüm sistemleri farklı olabilmektedir.
Altıncı ayın son haftası olan 24. haftada, anne adayında ve bebekte kilo alımı oldukça hızlıdır. Anne adayının bir haftada 300 ila 500 gram arasında kilo alması normal kabul edilmektedir.
Diş eti kanamaları, anne adaylarının bu hafta karşılaşabileceği sorunlardan bir tanesidir. Hormon seviyelerinin, bu hafta ulaşmış olduğu miktar, diş eti kanamalarının en önemli sebebidir.
Bu haftanın en önemli sorunu annelerde gebelik şekeri adı verilen hastalığın ortaya çıkma ihtimalidir. Pek belirti göstermediğinden çok güç anlaşılır. 24 gebelik haftasında yapılan şeker yüklemesiyle gebelik şekerinin tespiti yapılabilir.
Bebeğin algıları bu haftada fazlasıyla gelişmiştir. Yaptığı hareketler artık refleks değil; bilinçli hareketlerdir. Seslere verdiği tepki, parmağını emmesi, yer değiştirmesi hepsi bilinçli olarak gerçekleşir. Bebek anne karnında artık öğrenmeye başlamıştır ve öğrenmeye hayatı boyunca devam edecektir.
24’üncü gebelik haftasında bebeğin kilosu yaklaşık 600 grama ulaşmıştır. Boyu ise ortalama 32 cm civarındadır. Anne babanın uzun boylu olması gibi genetik durumlarda bebeğin boyu bu ortalamanın üzerinde olabilir.