Hesap işletim ücretlerinin geri alınıp alınmadığı, hesap işletim ücreti alan bankaların müşterileri tarafından sıklıkla merak ediliyor. Bu yazımızda hesap işletim ücreti geri alınıyor mu? Nasıl geri alınır? sorularının cevaplarını vermekteyiz.
Hesap işletim ücreti, her işlemden büyük kar elde eden bankalar nedeni ile hesap sahiplerinin en çok şikayet ettikleri durumlar arasında yer alıyor.
Hesap işletim ücreti, bankaların müşterilerinden farklı başlıklar altında aldıkları paradır. Bu alınan para, her bankaya göre farklılık göstermektedir. Genellikle her 3 ayda bir ya da her 6 ayda bir hesap işletim ücreti alınır. Bankanın hesap işletim ücreti bir nevi verilen hizmetin karşılığıdır.
Hesap işletim ücretleri, hala pek çok banka tarafından uygulanıyor olsa da geri alınması da mümkün hale geldi.
Kimi bankalar hesap işletim ücretleri müşteri hizmetlerini aradığınızda direkt olarak iade ederken kimi bankalar bu işi zorlaştırmaktadır.
İçerik
Hesap işletim ücreti, müşteriler için bir süre sonra sorun teşkil etmeye başlıyor. Hem fazla hem de otomatik para kesimi müşterileri zor durumda bırakıyor fakat verdiğiniz hesap işletim ücretlerini geriye alabilme şansınız bulunmakta.
Bankaların hesap işletim ücretini geri vermesi için yapmanız gereken ilk şey, işletim ücreti kesildiğini ispatlamak. Bu da dekontlar sayesinde mümkün. Bankaya gidip, hesap işletim ücreti kesildiğine dair dekont alırsanız o zaman geri alma işleminin ilk adımını atmış olursunuz.
Hesap işletim ücreti kesen bankaya, itiraz dilekçesi yazmadan önce dekont alma işlemini tamamlamalısınız. Kaç kez ya da kaç ay kesim ücreti alındığına dair dekontlarınız tamsa ikinci adım itiraz dilekçesi yazmaktır.
Yazdığınız itiraz dilekçesinde olması gerekenler kimlik bilgileriniz ve banka hesap bilgilerinizdir. Dilekçeyi yazdıktan sonra iadeli taahhütlü şekilde bankanın genel merkezine göndermelisiniz.
Dilekçenizde vurgulamanız gereken ilk nokta kesilen hesap işletim ücretlerini geri almak istediğinizdir. Sonrasında geri alamamanız durumunda yasal haklarınızı kullanacağınızı bildirmelisiniz. Her dilekçede olduğu gibi bu dilekçede de cep telefonu numaranız, açık adresiniz ve imzanız bulunmalı.
Bankalara gönderdiğiniz itiraz dilekçesi hesap işletim ücretinizi geri almanızı sağlayacaktır. Yine de bazı bankalar, geri iade etmeme konusunda ısrarcılar. Bu durumda paranızı geri almak için yapmanız gereken bir diğer işlem, tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmak.
Yazılan itiraz dilekçesine olumlu ya da olumsuz şekilde bankalar dönüş yapmaktadır. Olumsuz yanıt geldikten en geç bir ay sonra kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru yapabilmek için; banka dekontları, bankanın yanıt verdiği dilekçenin bir nüshası, sizin bankaya gönderdiğiniz itiraz dilekçesinin nüshası ve orijinali, kimlik belgesi yanınızda bulunmalıdır. Gerekli olan evrakları tamamladıktan sonra tüketici hakem heyeti gerekeni yapacaktır. Birkaç ay içinde, tüketici hakem heyeti aracılığıyla hesap işletim ücretiniz geri yatmış olacaktır.
Bankaların hesap işletim ücreti kestiğine dair elinizde dekont olduğu müddetçe paranızı geri almanız mümkün. Her banka, dekontlara dayanarak yazılan itiraz dilekçelerini ciddiye almaz. Bu durumda yapmanız gereken yasal yollara başvurmak.
Eğer paranızı alma konusunda ısrarcıysanız muhakkak tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmalısınız. Bu kuruma gerekli evraklarla gittiğinizde çok yoğun olma nedeniyle sizi bir süre bekletecektir ancak er ya da geç paranızı geri almanız mümkün.
Bankaların kâğıt parasından kendi masraflarına kadar pek çok farklı isimle müşterilerinden aldıkları para, hesap işletim ücreti adı altında toplanmaktadır. Sizden kesilen bu paranın yasal olmadığına dair pek çok mahkeme kararı söz konusudur. Bu sebeple paranızı geri almayı istemekte sonuna kadar haklısınız.
Gerekli prosedürleri yerine getirdiğiniz müddetçe hesap işletim ücretini talep etme hakkınız var. Üstelik bankalar, bunu size bir şekilde iade ediyorlar. Bu da müşterinin hesap işletim ücretini geri almasının yasal olmasından kaynaklanıyor. Birçok banka tüketici hakem heyetine gitmenize gerek kalmadan yalnızca itiraz dilekçenize dayanarak paranızı iade ediyor. Yasal süreçle uğraşmamak için dilekçenize verilen olumlu yanıt hesabınıza paranın yatmasını sağlıyor.