İmplant nedir, nasıl yapılır konusu diş sıkıntısı olan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Diş köklerinde farklı nedenlerden ötürü açığa çıkan boşluklar zaman içinde genişleme yapabilmektedir.
Dişi çıkan ve sonra yerine başka diş gelmeyen çenelerde, boşluklar büyük sorun teşkil etmektedir. Boşluğun genişlemesi diğer dişlerin zaman içinde kaymasını, boşluğu değerlendirerek aralarında açılma yaşanmasını sağlamaktadır. İmplant yapımı bu nedenle çok önemlidir. Tüm boşlukların doldurulması, estetik açıdan oldukça önemlidir.
Uzman doktorlar tarafından steril ortamlarda yapılması gereken implant, dikkat ve tecrübe gerektiren bir durumdur. Hastaların tedirgin olması yeterince zorlayıcı olabilmekte ve doktorların tavrı bu noktada önemli kabul edilmektedir. İmplant diş yaparken sakin ve rahatlatan doktorların seçilmesi bu nedenle önemlidir.
İçerik
İmplant ne demek sorusu uzmanlar tarafından, vidalama işlemi olarak tanımlanmaktadır. Çene kemiğinde boş bulunan diş köklerine vida takılması olarak da anlatılabilmektedir. Tarif edildiğinde biraz ürkütücü görünse de diş tedavisi açısından implant çok önemlidir.
Diş boşlukları yerine sorunsuz şekilde takılabilen ve ömür boyu kullanılan implantlar, çene sağlığına zarar vermemektedir. Titanyumdan yapılan vidalar çenede açılan boşluklara yerleştirilmektedir ve diş boşluğu doldurulmaktadır.
İmplant yapılması için bazı şartların yerine getirilmesi önemlidir. Kişinin kemik yapısından yaşına kadar birçok etken implant tedavisini belirlemeye yardımcı olmaktadır.
İmplant nasıl yapılır cevabı verilirken ilk adım çekilen dişlerin noktasını belirlemektir. Sonrasında bu noktalardan biraz ileriye küçük kesiklerin açılması gerekmektedir. Açılan küçük oyuklar yavaş yavaş genişletilerek içerisine, vücut için herhangi bir sorun teşkil etmeyen vidalar yerleştirilmektedir.
Vidalar yerleştirildikten sonra kapakları kapatılmaktadır. Kapakların kapanmasıyla birlikte uyum süreci başlamaktadır. Uyum süreci implantın nereye yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. Üst çene alt çeneye nazaran çok daha güçlüdür. Dolayısıyla uyum sürecinde farklılıklar oluşabilmektedir.
İmplant uyumu için doktorunuz süre verecek ve süre dolduğunda dişlerin röntgeni çekilecektir. Çekilen röntgen sonucunda her şeyin yolunda gitmesi halinde implant sonrası diş takılması işlemine geçilecektir.
İmplant yapılırken geçici diş uygulaması her doktorun tavsiye ettiği bir durum değildir. Vidalar takıldıktan sonra geçici diş takmak yerine kapak kapatılması daha hızlı uyum sağlamaktadır.
İmplanta uyum sağlayan çene yapısı röntgen sonrasında diş takılmasına hazır demektir. Bu esnada atılan dikişlerin de iyileşmiş olmasına özen gösterilmelidir. Dikişiler iyileştiyse bu durumda diş ölçüleri alınabilir demektir.
İmplant üzerine yerleştirilen dişlerin diğer tüm dişlerle orantılı olması önemlidir. Kusursuz şekilde alınması gereken ölçü, dişlerin güzelce yerleştirilmesini sağlayacaktır. Hazırlanmış olan dişler, vidaların üzerine başka bir vida yardımıyla tutturulmaktadır. Sonrasında dışarıdan bakıldığında dişte herhangi bir sorun olmaksızın güzel bir görüntü ortaya çıkmaktadır.
İmplant iyileşme başlığı düştü diyebilmek için birkaç ay geçmesi gerekmektedir. Kişinin implant kapakları ile sorun yaşamaması için bu esnada doktorun her söylediğini yerine getirmesi çok önemlidir.
İmplant iyileşme süreci kişinin çene yapısına ve uzmanın profesyonelliğine göre değişmektedir. Kusursuz bir iş çıkaran dişçi ile implant başarısı düşük olan bir dişçi ne yazık ki aynı sonucu sağlamamaktadır.
İmplant iyileşmesi en erken 2-3 ay kadar sürmektedir. Süreç içerisinde ağız bakımından beslenmeye kadar birçok etken, sürecin uzamasına ya da kısalmasına yardımcı olabilmektedir.
İmplant süreci, dışarıdan bakıldığında korkutucu görünebilmektedir. Kişi, iyileşmek için implantı araştırdığında gördükleri karşısında dehşete düşebilmektedir. Ne var ki implant göründüğü kadar acı içeren bir süreç değildir.
İmplant yaptırmak istediğinizde uzmanınızdan genel veyahut lokal anestezi talebinde bulunabilirsiniz. Lokal anestezi yapıldığında ağzınızda hareket eden elleri hissetmeniz doğaldır ancak yapılan hiçbir işlemi acı olarak duyumsamazsınız.
Genel anestezi birçok doktorun kabul ettiği bir işlem değildir. Kişinin tamamıyla bayılmasını gerektirecek bir işlem yoktur ancak bazı hastaların farklı ve geçerli sebeplerle başvuruda bulunması, genel anesteziyi de kabul ettirebilmektedir.
İmplant sonrasında ağız sağlığı ve temizliği dikkat gerektirmektedir. Bakımın aksatılması halinde kanama, ağrı ve dönemsel acılar yaşandığı bilinmektedir. Bakımı yaparken özellikle implant dişin yanlarındaki 2 dişe dikkat etmek önemlidir.
İmplant olan dişin çevresindeki iki dişin kökleri, bakteri ve yemek artığı biriktirebilmektedir. Bu birikimler kısa süre içerisinde implantın bozulmasına neden olabilmektedir. Diş ipi kullanımı bu nedenle çok önemlidir.
Dişlerin arasını temizleyebilmek adına en büyük yardımcı diş ipidir. Diş ipi, diş fırçası ve diş macunu kadar önemlidir bu nedenle implant bakımında da olması gereken malzemelerden bir tanesidir.
İmplant bakımında diş fırçanızın ince ve yumuşak olmasına özen göstermelisiniz. Her dişin arasını detaylı şekilde temizlemek, implantınızı daha uzun süre korumanızı mümkün kılacaktır.
İmplant sonrası beslenme hemen herkesin tedirgin hissettiği konulardan biridir. Tedaviniz bittikten sonra birkaç gün boyunca sıvı gıdalarla beslenmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Sıvı gıdaların tanecikli yapıda olmaması, canınızın yanmamasını sağlayacaktır.
Çorba, dondurma, su, meyve suyu, püre ve yoğurt kıvamındaki besinler önceliğiniz olmalıdır. Tükettiğiniz besinler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Her ikisinin de aşırı olması, implant dişin acı vermesine neden olacaktır.
Ameliyatlı olan kısmı kullanmamaya özen göstermeniz önemlidir. Çiğneme işini yapabileceğiniz diğer dişlerle yapmanız, iyileşme sürecini hızlandırmayı sağlayacaktır.