İso 9001 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?

İso 9001 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?

İso 9001 belgesi nedir, nasıl alınır, ne işe yarar soruları özellikle işletme açmak isteyen kişilerce çok sık sorulmaktadır. Açılmış olan herhangi bir firmanın söz sahibi olmak istediği alanda yetkin olduğunu gösteren belgelerden biri olan İso 9001 birtakım prosedürler sonucunda temin edilebilmektedir.

İso belgesi nedir, almak zorunlu mudur kaygısı yaşayan kişiler bu konu hakkında detaylı fikir edinmeden adım atmamaya özen göstermelidir. Piyasada bu belgeyi temin etmenize yardımcı olacağını söyleyen pek çok firma bulabilirsiniz. Firmaların hangisinin bu işi hakkıyla yaptığını bilmeden, doğrudan güvenmek sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple önce İso 9001 belgesi nedir öğrenip daha sonra prosedür kısmını detaylıca tamamlamak gerekmektedir.

İso 9001 Belgesi Nedir?

İso 9001 belgesi ne işe yarar, almak için hangi yol izlenmeli sorularından önce temel olarak ne olduğunu bilmek önemlidir. İso 9001 belgesi, şirketlerin ya da firmaların kurallara uygun şekilde çalışmaya başladığını gösteren belgelerden bir tanesidir.

Firmaların sistematik, tanımlı kurallara uygun, bağlı ve güncel olduğunun 3. taraflarca denetlenmesi gerekmektedir. Bu denetleme sonucunda herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda yetkili kurumca İso 9001 belgesi verilmektedir.

Şirketin satın alınmasından işletme sistemine, iş planlamasından denetimlerine kadar her konuda kontrol edilmesi bu belgenin alınabilmesi açısından önemlidir. Her detayın kaliteli yapılması halinde 3.taraflarca verilen İso 9001 belgesi, firmanın yetkin ve nitelikli bir firma olduğunu ortaya koymaktadır.

İso 9001 Belgesi Ne İşe Yarar?

Birçok işletme sahibi tamamıyla bilinçsiz şekilde İso 9001 belgesini almakta ve ne işe yaradığını bilmemektedir. Her şeyden önce firma sahibi olarak bu belgenin duvara asılacak herhangi bir belge olmadığını bilmelisiniz. Bu belge, sizin firmanızın geleceğini şekillendirecek ne kadar kaliteli bir firma olduğunuzu ortaya koyacaktır.

İso 9001 belgesi neden alınır sorusuna verilebilecek ilk cevap firmanızın ne düzeyde olduğunu göstermektir. Bu belgeyi aldığınızda firmanızın kalite yönetim sisteminin kusursuz şekilde işlediğini ispat etmiş olmaktasınız.

Belgenin ürüne ya da yapılan hizmete verildiğini düşünmek son derece yanlıştır çünkü daha çok firmanızın sistemine verilen bir belgedir. Bu firmada her şey kusursuz bir kalite ile sistematize edilmiştir, anlamına gelmektedir.

İso 9001 belgesi yalnızca tek bir noktayla ilgilenmemektedir. Firmanın satın almadan insan kaynaklarına, iletişiminden sevkiyatına kadar tüm sistemleriyle ilgili olmaktadır. Her şeyin yolunda gittiğini ortaya koyan belge, gelişme ve iyileşme haberi işine yaramaktadır.

İso 9001 Belgesini Kimler Alabilir?

İso 9001 belgesini kimler alabilir sorusunun cevabı için öncelikle bunun, alınan yerine hak edilen bir belge olduğu bilinmelidir. Bu belgeyi para ödeyerek, geçiştirme cevaplarla alabilmek maharet kabul edilmez. Bunun aksine ne zaman ki firmanız bu belgeyi almaya hak kazanır o zaman gerçekten işinizi iyi yaptığınızı, sistemin iyi olduğunu kanıtlamış olursunuz.

Kalite yönetim sistemi şartlarını sağlamaya yönelik her işletme İso 9001 belgesini almayı hak edebilmektedir.

Belgenin standardı tüm sektörlerde geçerli olduğu için hem özel firmalar hem de kamu kurum ve kuruluşları da bu belgeden temin edebilmektedir. Hastanelerden postanelere kadar her işletme bu belgeyi almaya hak kazanabilmektedir.

İso 9001 Belgesi Nasıl Alınır?

  • İso 9001 belgesini almak için bazı adımların prosedür usulü atılması gerekmektedir. Bu adımların doğru atılması sonucunda belgeyi almak çok da zorlayıcı olmamaktadır.
  • İso 9001 belgesi için ilk adım firmanın ihtiyacının belirlenmesidir. Bu aşamada ihtiyaç belirlemesi yapılarak bir sonraki basamağa geçilmektedir. İhtiyaç aşamasında yapılması gereken ise danışman firma bulmaktır. Yalnız başınıza da yapabileceğiniz bir işlemdir ancak yönetim sistemlerini kurmayı bilmeniz gerekmektedir.
  • Danışman firmanızla İso 9001 sürecini başlattıktan sonra firma sizin için kaliteli yönetim sistemi içeriği oluşturacaktır.
  • Gereken işlemler yapıldıktan sonra bir sonraki basamak başvurunun yapılmasıdır. Başvurunun temel amacı İso 9001 belgesine başvuru yapan firmanın denetlenmeye hazır olduğunu göstermektir.
  • Son basamak ise denetlemedir. Denetlemeden olumlu puan alan firmalar, belgeyi alabilirken olumsuz puan alan firmalar ne yazık ki belgeyi almaya hak kazanamamaktadır.

İso 9001 Belgesi Almanın Faydaları

  • İso 9001 belgesi sayesinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tüm firmalarla rekabet edebilecek seviyede olduğunuzu gösterebilirsiniz. Her geçen gün artan pazar rekabeti, firmaların silinip gitmesine neden olmaktadır. Silinen firmalardan biri olmamak adına İso 9001 belgesini temin edebilirsiniz.
  • Belgenin gerektirdiği sürece göre adımlar atarken diğer yandan firmanızın da tamamıyla profesyonelleştiğini fark edebilirsiniz.
  • İso 9001 belgesi firmaların daha doğru adımlar atmasını sağlamaktadır. Müşterilerini daha iyi anlayan şirketlerden biri olduğunuzu görebilirsiniz.
  • Dünya ülkeleri ile entegre olmaya yardımcı olan belge, dış pazarda da söz sahibi olmanızı kolaylaştıracaktır.

İso 9001 Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Şirket sistemleri, kalite sistem yönetimi konusunda bir fikriniz yoksa İso belgesi için danışman firma tutmanız gerekmektedir. Anlaşmış olduğunuz danışman firmanın sizden istediği bazı evraklar olacaktır. Bu evrakların hemen hepsi şirketinizin detaylarıdır.

Alım satımlardan, çalışanlara, sevkiyattan ürün kalite incelemelerine kadar her alanda belge dosyası oluşturulacaktır. Bu noktada gerekli olan belgelerin, 2 adet iso klasörü ve şirket evrakları olduğunu söylemek mümkündür.

İso 9001 Belgesi Geçerliliği Ne Kadardır?

İso adı altında verilen tüm belgelerin 3 yıllık süreleri bulunmaktadır. Bu 3 yıl içerisinde her yıl düzenli olarak yeniden takip ve denetleme geçirilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde her yıl ara denetim ücreti ödenmesi önemlidir.

Ödenmemesi halinde yasal bir işlem yapılmayacaktır ancak 3.yılın sonunda belgeniz iptal edilecektir. Hem iptal edilme hem de mevcut olan İso 9001 belgesini iade etme durumuna girmemek için ödemeleri düzenli yapmak fayda sağlayacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM