İstihare Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

İstihare Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

İstihare namazı nedir, nasıl kılınır merak edilen konulardan biridir. İstihare namazının güçlü namazlardan biri olduğu ve kişinin, yeni başlangıçlardan önce bu namazla adım atması gerektiği düşünülmektedir.

Rüya ile haber almak şeklinde tanımlanan ancak çoğu kişi tarafından yanlış bilinen istihare namazı, hayırlısını istemek için kılınmaktadır. Yeni bir işe başlamak ya da yeni bir konuda adım atmak istendiğinde Allah’tan yardım istemek esasına dayanmaktadır. Bu şekilde düşünüldüğünde istihare namazının bir dua namazı olduğunu söylemek doğru olacaktır.

İstihare Namazı Nedir?

İstihare nedir sorusunun cevabı, hayırlı olanı istemektir. Allah’a edilen dua ile kılınan istihare namazında, kişi doğru şekilde namaz kılıp duasını okumaktadır. Sonrasında kendisi için istediği şeyi dile getirmektedir.

Sünnet namazlardan biri olan istihare namazının herhangi bir mecburiyeti bulunmamaktadır. Hz. Muhammed, istihare namazıyla ilgili hadislerde bulunmuş ve namazın hayırlı olduğunu dile getirmiştir. Birçok rivayete göre istihare namazının mutluluk getirdiğini söylemiştir.

İstihare namazı niçin kılınır, sorusunun cevabını bildikten sonra kılmak daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Kuralları olan ve kendine özel duası bulunan bu namaz, kişilerin amaçlarının iyi sonuçlar vermesi için kılınmaktadır.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihare namazının kılınışı sabah namazının kılınışına benzemektir. 2 rekâtlı sünnet namazı olan istihare için öncelikle doğru şekilde abdest alınmalıdır.

Abdest sonrasında niyet olarak istihare namazı dile getirilmektedir. Namaza durulduğu ilk rekâtta öncelikle Allah-u Ekber diyerek Sübhaneke duası okunmaktadır. Dua bittikten sona euzü-besmele çekilerek Fatiha suresi okunmaktadır. Fatiha son bulduktan sonra zamlı sure olarak Kâfurun suresi tamamlanmaktadır.

Kâfurun suresi bittikten sonra rükûa gidilmektedir. Sonrasında secde edilmekte ve 2. rekâta başlanmaktadır.

İstihare namazının 2. rekâtında besmele çekerek Fatiha suresi okunmaktadır. Sonrasında zamlı sure olarak İhlas suresi tamamlanmaktadır. İki kez secdeye gidip geldikten sonra oturulmakta Ettahiyyatu, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunmaktadır. Sonrasında selam verilerek namaz sonlandırılmaktadır.

İstihare Namazının Ne Zaman Kılınır?

İstihare namazı gece kılınmak zorunda olunan bir namaz değildir. Pek çok kişi uyku öncesinde kılınmalıdır, rüyada görülen hayırlıdır şeklinde ifadeler kullanmaktadır ancak böyle bir durum söz konusu değildir. İstihare namazı sonrasında ne renk ne de başka bir mesaj gönderilmemektedir.

İstihare namazını kılmak için günün her anı uygundur. Önemli olan tam odaklanma sağlamak ve niyeti hedef belirlemektir. Namazı ne için kılıyorsanız onu aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Dikkatlerin dağılmaması, kimsenin hedeften şaşmaması amacıyla gece saatlerinde kılınmasının doğru olduğuna inanılmaktadır.

İstihare Namazının Kuralları

İstihare namazı ne zaman kılınır öğrendikten sonra kurallarını da bilmek gerekmektedir. Her şeyden önce namazın kılınışında ve dualarında herhangi bir değiştirme yapmamak esastır. Hz. Muhammed’in sünnet olarak kıldığı bu namaz ilk günden itibaren aynı dualarla kılınmakta ve duaların değişikliği yapılmamaktadır.

Namazı kurallarına uygun şekilde kıldıktan sonra duasının yapılması çok önemlidir. İstihare duası okunmadan kılınan bu namaz yalnızca sünnet namazı yerine geçecektir. Tüm bunlarla beraber istihare namazını kıldıktan sonra kimseyle konuşmadan uyumak çok daha faziletli kabul edilmektedir. Namaz sonrası dua edip hemen uyumak tavsiye edilmektedir.

İstihare Namazının Faziletleri

İstihare namazı ve duası, kişinin herhangi bir konudaki sıkıntısını tereddüdünü almak için kılınmaktadır. Bir konuda şiddetli kararsızlık yaşandığında istihare namazı ile huzur bulmak, doğru olanı seçmek tavsiye edilmektedir.

İstihare namazını kıldıktan sonra kişinin kendini hafif ve rahat hissetmesi, kararın hayırlı olacağına delalet etmektedir. Bu noktada Allah’tan hayırlısını istemek, yanlışı seçmemek adına dua etmek namazın en önemli faziletidir. Doğruyu seçme konusunda etkili bir namaz olduğu bilinmektedir.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM