İyot içeren besinler, hipotiroidi ve guatr gibi iyot eksiliği sonucunda ortaya çıkan hastalıkların önlenmesi adına beslenme programında mutlaka bulundurulmalıdır. İyot içeren besinleri ve bu besinlerin günlük olarak ne kadar tüketilmesi gerektiğini sizin için inceledik.
Tiroid hormonlarının dengede çalışabilmesi için vücudun mutlaka ihtiyacını duyduğu minerallerden biri olan iyot, eksikliği söz konusu olduğunda guatr gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır. Eksikliğinde kilo alma, kronikleşmiş halsizlik, yorgunluk, mutsuzluk gibi sıkıntılar görülürken aynı kabızlık ve duygu durumu bozuklukları ortaya çıkar. Ayrıca kadınlarda adet dönemi düzensizliklerine neden olur. Eğer çocuklarda iyot eksikliği görülürse; büyüme geriliği ile karşılaşmak mümkündür.
Birçok vitamin ve mineralin vücuda yiyecekler aracılığı ile girmesi gibi iyot mineralinin de yeteri kadar karşılanabilmesi için iyot içeren besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. İyot içeren besinleri, beslenme programınıza eklediğiniz takdirde, çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz.
İçerik
Her türlü tarifi oldukça beğenilen ve lif bakımından en zengin yiyeceklerden biri olan patates, fırında pişirildiğinde içeriğindeki iyotun daha belirgin şekilde ortaya çıkması sağlanmaktadır. Diğer pişirme yöntemlerine nazaran iyot mineralinden istifade etmek isteyenlerin patatesi fırınlanmış olarak tüketmeleri önerilmektedir.
Kahvaltılarından haşlanmış yumurtayı eksik etmeyenler birçok vitaminin vücutlarını girmesini sağlarken aynı zamanda iyot mineralinden de fayda sağlamaktadır. İyi haşlanmış olmak şartı ile günlük düzenli olarak haşlanmış yumurta tüketmek ortalama 15 mikrogram iyot mineralin vücuda girişi anlamına gelir. Çocukların dahi günlük almaları gereken iyot miktarından oldukça az bir miktar olsa da gün içinde tüketilecek diğer iyot içerikli besinlerle gereken iyot ihtiyacını karşılamak mümkün olacaktır.
İyot mineralini zorlanmadan almanın mümkün olduğu diğer besinlerden biri de yoğurttur. Her yaştaki bireyin severek tükettiği yoğurt, iyot bakımından oldukça zengindir ve bir kâse yoğurt günlük iyot ihtiyacının karşılanması için yeterli gelmektedir. Genellikle kalsiyum içeriğinin yüksek olmasından dolayı sağlık için sıklıkla yenilen yoğurt, aynı zamanda iyot açısından da son derece faydalı ve zengin besinlerden biridir. Tiroid bezlerinin yavaş çalışmasından dolayı birçok sağlık sorunu ile karşılaşanlar düzenli olarak yoğurt tüketerek iyotun eksikliğinin neden olduğu hastalıkları en aza indirebilirler.
Genellikle eğlencesine tüketilen bir besin olarak konserve mısır, içindeki vitamin ve mineraller bakımından ele alındığında iyot bakımından son derece zengin bir besin olduğu ortaya çıkmaktadır. Özellikle çocukların bayılarak yediği konserve mısır, iyot mineralinin etkisi ile büyüme ve gelişim çağında olan çocukların bağışıklıklarını olumlu yönde etkilemektedir. Kalorisi düşük bir yiyecek olmasından dolayı iyot eksikliği yaşayanlar bu eksiklikleri sevdikleri bir besin olan konserve mısır ile giderebilirler.
Birçok vitamin ve minerali aynı anda içlerinde barındırabilen bazı balık türleri, oldukça yoğun iyot miktarına ev sahipliği yapan besinlerin başında gelmektedir. Karides, hamsi ve morina balığı gibi tuzlu su mahsulleri iyot eksikliği için birebir olan besinlerdir. Sıkça tüketmeye uygun olan balık türleri olmaları düzenli olarak balık tüketimi ile vücuttaki iyot başta olmak üzere birçok mineral eksikliğinin giderilmesine yardımcı olacaktır.
Saf kilo alma kaynağı olarak görülen beyaz ekmeğin bazı masum yönleri de mevcuttur. İyot içeriği yüksek besinlerden biri olması beyaz ekmeğin faydalı özellikleri arasında yer almaktadır. Her evde mutlaka her gün bulunan ekmek ile etkili bir iyot kaynağına sahip olmak mümkündür. Bir dilim ekmek içerisinde bulunan yaklaşık 25 mikrogram iyot miktarı günlük alınması gereken iyot mineralinin kolay şekilde alınmasını sağlamaktadır. İyot oranına nazaran kalori miktarının yüksek olmasından dolayı günlük aşırı ekmek tüketiminden kaçınılması önerilmektedir.
Erik, mevsiminde olduğu kadar kurusu ile yılın her günü ulaşılması mümkün olan besinler arasında yer almaktadır. A vitamini ve lif bakımından zengin olması kuru eriğin sağlık için oldukça kıymetli olmasına neden olurken, iyot içeren özelliği de daha faydalı bir meyve haline dönüşmesine neden olmaktadır. İyot içerdiği için kuru eriğe olan bakışı değişenlerin günlük 5-6 adet kuru erik tüketmeleri önerilmektedir.
Gelişim çağında olan çocuklardan kemik erimesi başlayan yetişkinlere kadar faydası saymakla bitmeyen besinlerden biri olan süt, kalsiyum kaynağı olma özelliğinin yanı sıra ayrıca önemli birde iyot minerali kaynağıdır. Bir bardak tüketilen sütün içerisinde yaklaşık 60 mikrogram iyot bulunmakta ve buda çocukların günlük almaları gereken miktarın büyük çoğunluğunu karşılamaya yetmektedir. Azı kadar fazlası da vücudun genel dengesini bozacak özellikte olan iyotu dengeli ve yeteri kadar besinlerden almak her sağlıklı birey için gereklidir.
Eşsiz bir potasyum kaynağı olarak bilinen ve lezzeti ile en çok sevilen meyvelerden biri olan muz, iyot zengini olan besinlerin başında gelmektedir. Lif içeriği yüksek olması muz meyvesinin oldukça doyurucu ve tok tutucu özellikte olmasını sağlarken, vücuda giren iyot miktarının da oldukça fazla olmasına neden olmaktadır. İyot eksikliği sebebiyle guatr ya da diğer tirit bezi hastalıklarına yakalanan kişilerin iyot içeren besinlerle birlikte muz tüketmeleri de önerilir. Ancak kalorisi yüksek bir meyve olmasından dolayı kilo sorunu olanların dikkatli tüketmeleri önerilir.
Besinlere dayalı sağlık konularının büyük bölümünde eşsiz faydaları ile baklagiller mutlaka karşımıza çıkmaktadır. İyot minerali konusunda da bizleri yanıltmayan baklagiller, özellikle kuru fasulye gibi tüketim sıklığı oldukça fazla olan bir besinde iyot oranının oldukça fazla olması, baklagiller faydalarının bir kez daha artmasına neden olmaktadır.
İyot içeren meyveler arasında içerdiği iyot oranı en yüksek olan kızılcık yaklaşık 100 gramında 400 mikrogram iyot bulundurmaktadır. C ve K vitaminleri bakımından son derece zengin bir meyve olmasının yanında pek çok sağlık sorununa da iyi gelmesi, kızılcık meyvesinin mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden biri olmasına neden olmaktadır. Diğer meyvelere göre çok fazla yenen bir meyve olmayan kızılcığın kurutulmuş halini kuruyemiş olarak tüketmek de birçok sağlıklı yönünden faydalanmayı sağlayacaktır.