Kore Gelenekleri ve Görenekleri

Kore Gelenekleri ve Görenekleri

Kore gelenekleri ve görenekleri pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu. Türk insanları tarafından genellikle sevilen Korelilerin gelenekleri nelerdir? Neler yerler? Aile hayatları nasıl? Evlilik gelenekleri ne şekilde? Nasıl düğün yaparlar? Ölüm törenleri nasıl? gibi pek çok sorunun cevabına içeriğimizde yer verdik.

Kore, izlenme rekorları kıran dizileriyle dünyaca tanınan ülkelerden biri. Başarılı ve bir o kadar da çok güçlü bir ülke olan Kore’de birbirinden renkli ve farklı gelenekler bulunmaktadır. Zaman zaman dizilerde izleyicilere gösterilen bu renkli geleneklerin özü çok daha ilgi çekici.

Okul, iş, evlilik, çocuk, yemek ve ölüm detayları üzerine yüzlerce geleneği bulunan Kore’nin köklü bir yapısının olduğu söylenebilir. Kapalı ve katı bir gelenek sistemi olduğu için uygulanan geleneklerin asırlardır devam ettiği de bilinmektedir. Ailelerin çocuklarını bu gelenekler doğrultusunda yetiştirmesi zorunludur. Bilhassa evlilik ve kan bağı Kore geleneklerinin temelini oluşturmaktadır. Bu konuda annenin söylediği her sözcük oldukça önemlidir. Evlilik için anne onayı olmazsa olmaz kabul edilmektedir.

Kore’de Düğün Öncesi Gelenekler ve Görenekler

Kore’de düğün öncesi geleneklerin temelini bohça oluşturur. Bu açıdan Türk kültürüyle paralellik gösteren gelenek, kızların hamaratlıklarını sergilemek için hazırladıkları ürünlerden oluşur. Geline ait olan bohça, erkek evine geldiğinde kapıda yüksek sesle bohça geldiği dile getirilir ve satın alınmak için pazarlığa girişilir. Bohça dışında düğün öncesi hediyeleşme merasimi de bulunmaktadır. Gelinin ailesi damadın ailesine hediyeler alır. Aynı şekilde erkek tarafından da gelinin ailesine hediyeler verilir.

Tören şeklinde düzenlenen hediye merasiminde önemli olan çiftin huzurlu ve mutlu bir yuvaları olması için hediye takdim etmektir. Bu hediyelerden en önemlisi ördektir. Kore’de ördek bereket ve mutluluğun sembolüdür. Bu nedenle çift de bu hediyeyi memnuniyetle kabullenir.

Kore’de Düğün Kıyafetlerinde Gelenek ve Görenekler

Kore’de düğün gününün çok özel bir yeri vardır. Gelinlik yerine yöresel kıyafetlerin giyildiği bu törende rengârenk görüntüler ortaya çıkar. Gelin, rengini kendi istediği hanbokları giyerken üzerine jeogori isimli ceketlerden giyer. Altına giydiği özel etek ise chima adını alır. Ayakkabıları da ipekten özel olarak hazırlatılır.

Düğün günü gelinde dikkat çeken bir diğer özellik yanaklarına kondurulan kırmızı beneklerdir. Bu benekler gelinin henüz bekâr olduğunu simgeler. Saçlar ise chingong ismi verilen örgü modeliyle toplanır. Başlıkları geleneksel kıyafetlerine uygun olur.

Damatların kıyafetleri ise gwanbok ismini almaktadır. Siyah kuşağın yanında siyah başlıklarıyla beraber geline eşlik ederler.

Kore’de Düğün Günü Gelenekleri

Kore’de düğün, gelin evinde yapılmaktadır. Düğünün sona ermesinin ardından gelinler gama adı verilen sandukalar içinde erkek evine taşınırlar. 4 kişinin taşıdığı sandukalar, erkek evine bırakılarak gelin teslim edilir.

Düğün günü nikâhın kıyıldığı mekân ise geleneksel dekorla hazırlanmış bir odadır. Duvarlarına çiçeklerle resim çizilen bu odada gelin ve damat birbirilerine din adamları eşliğinden söz verirler.

Kore’de Evlilik Yaşı ve Geleneklerde Kız Çocukları

Kore’de yasal olan evlilik yaşı 17’dir. Kızlar 17 yaşından sonra kiminle evlenmek istediklerine kendileri karar verebilirler. Bunun yanında evlenmek istedikleri kişinin aile tarafından kabul edilmesi o kadar kolay değildir. Damat bilhassa kızın annesi tarafından özel bir sınava tabi tutulur. Sorularla geleneklere olan bağlılığı test edilir.

Geleneksel evliliklerin çoğunda dikkat çeken özelliklerden bir tanesi kız çocuklarının aile izni ile 13 yaşında evlenebildikleridir. İki aile kabul edip anlaştıktan sonra çocukların küçük olmasında herhangi bir sorun yoktur.

Kore’de Geleneksel Misafir Yemekleri

Kore mutfağı, dünya mutfakları arasında yerini almış donanımlı ve lezzetli adreslerden biridir.  Bilhassa bulgogi bilinen en geleneksel yemekler arasındadır. Marine edilmiş pirzola olan galbi, Kore’de misafirlere en çok sunulan yiyeceklerden bir tanesidir. Aynı zamanda dduk isimli özel yemek de sıkça evlerde yenilmektedir.

Acılı rice cake, eomuk ve kimchi, Kore mutfağının en sevilen yiyecekleri arasında yerini almaktadır. Bilhassa kimchi, geleneksel lahana turşusu olarak en genel ifadeyle sık sık tüketilen mezelerden biridir.

Kore’de Sokak Yemeği Geleneği

Dünyada Hindistan’dan sonra sokak yemeği konusunda en geniş kültüre sahip olan mutfaklardan biri de Kore’dir. Neredeyse her caddesinde sıralanmış birçok sokak satıcısına denk gelebilirsiniz. Sevdiğiniz lezzetleri birbirinden ayrı ustaların elinden deneyebilirsiniz. Sokak lezzetleri arasında en çok dikkat çekense dak kkochi ismi verilen tavuk şiştir. Tavukların sebzelerle beraber mangalda pişirilmiş bu hali, Kore ziyaretçileri arasında en çok sevilen besinlerden biridir.

Sokakta en çok sevilen tatlı ise ggultarae isimli tatlıdır. Bir nevi pişmaniyeye benzeyen bu lezzet hemen her tatlıcıda muhakkak bulunmakta. Bununla beraber shaved ıce olarak bilinen özel Kore dondurması da sokak lezzetleri arasında yerini almış durumda.

Kore’de Aile Gelenekleri

Kore’de kalabalık yaşam stiline sahip aileler bulunmaktadır. 4.kuşağa kadar aynı evin içerisinde yaşanabilmektedir. Bebeklerin ölüm oranı yüksek olduğu için aile içinde çok çocuk tercih edilmektedir. Dolayısıyla geniş ve müstakil evler satın alınmaktadır.

Her ne kadar modern çağda böyle bir inanış olmadığı düşünülse de Kore’de erkek çocukları kız çocuklarından daha değerlidir. Yasalar karşısında her iki cinsiyet de aynı kabul edilir fakat erkekler bilhassa aile içinde bir adım öndedir. Ailenin başı en yaşlı erkek üye kabul edilir ve her sözüne itaat edilmesi önemlidir. Bunun yanında erkek çocukları önce annelerinin daha sonra büyükbabalarının sözlerinden asla çıkmazlar.

Kore’de Misafir Olma Gelenekleri

Kore’de herhangi bir ailenin evine misafir olarak gittiyseniz eve ayakkabıyla girmeniz büyük bir hakaret olarak kabul edilmektedir. Evin her yerine temiz ayakla basmanız geleneklere saygı duyduğunuzu göstermektedir. Bunun yanında misafirin ağırlandığı odalar çoğunlukla yerde bulunan minderlerdir. Az eşyalı evlere sahip olan Koreliler kalabalık aile yapısına sahip oldukları için yalnızca ihtiyaç duydukları eşyaları temin ederler.

Misafir olduğunuz Kore evlerinde size pek çok ikramda bulunulacaktır. İkramları kabul ederken iki elinizde almaya özen göstermelisiniz. Kore’de tek elle ikram kabul etmek uğursuzluk anlamına gelmektedir. Bunun dışında evine gittiğiniz bayan, size Kore çayı ikram ettiyse bu evinize dönmeniz gerektiğini belirten bir ikramdır. Misafirliğin son bulması bu çayla gerçekleşir.

Kore’de Okul Gelenekleri

Kore, eğitime önem veren ülkelerden biridir. Bu nedenle eğitim, kültürlerinde de yerini almış unsurlardan bir tanesidir. İlkbahar döneminde açılan okullarda, bu mevsimin yeni başlangıçlar yarattığına inanılmıştır. Çoğunlukla Mart ya da Nisan ayında başlayan okullarda yeni öğrenciler, okula at eşliğinde girerler. Çok eski bir gelenek olmasa da birkaç şehirde kendini gösteren bu uygulama, çocukların kendilerini okula ait hissetmelerini sağlamak amaçlı düzenlenmekte.

Liselerde başlangıç yapan öğrencilere okul müdürü ya da öğretmenleri tarafından gül taktim edilmektedir. Aynı zamanda üniversite başlangıçlarında da dileklerin yazılmış olduğu balonların gökyüzüne bırakılması da gelenekler arasında yerini almakta.

Kore’de Ölüm Gelenekleri

Kore’de çocuklar büyüyene dek her doğum günlerinde barbunya yenmektedir. Barbunyanın kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılmaktadır. Özellikle barbunya kırmızısının ölüme dair kötü ruhlardan kurtardığı düşünülmektedir.

Ölüm söz konusu olduğunda hemen herkesin beyaz giymesi gerekmektedir. Aile fertlerinin ölüyü evde 3 gün tutabilme hakkı bulunmaktadır. Bedeni sargılanan ölünün yüzüne doğal bir makyaj yapılmaktadır ve kötü kokmaması için çeşitli kokular sürülmektedir. Ölüyü ziyarete gelenler ailesine başsağlığı dileyerek ortamda kalmazlar.

Yaklaşık 3 yıllık yas süreci olan ölümün her yıl aynı gün törenle hatırlandığı bilinmektedir.

Kore’de Dini Gelenek ve Görenekler

Kore, dini inanç bakımından en zayıf ülkelerden biri kabul edilmektedir. Halkın yarısının ateist olması dini geleneklerin tamamıyla sona ermesine sebep olmaktadır. %25’lik bir oranla Budizm ağırlıklı bir dini yaşayışa sahip olan Kore, Budizm’den çok Şamanizm geleneklerini devam ettirmektedir. Evlilik öncesi ve sonrasında selamlaşmaların ve hediyeleşmelerin temelinde Şamanizm bulunmaktadır. En az yaşam stilleri kadar mutfak lezzetleri de et ağırlıklı olarak Şamanlıktan kalmaktadır. Bunun dışında dini geleneklerini korudukları tek zaman diliminin ölüm anı olduğu söylenebilir. Dini törenler ancak o zaman yapılmaktadır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Seul’de yaşayan bir sevgilim var. Kendisi bana Kore gelenek, görenek ve adetlerini anlattı. Sanırım geleneksel kore gelini olmamı istedi ama ben bunu yapabilir miyim bilmiyorum. Bu konuda akıl alabileceğim birisi varsa lütfen yazsın.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM