1869-1948 yılları arasında yaşamış Hintli siyaset adamı olan Mahatma Gandi, Batı dünyasında Büyük Ruh olarak adlandırılan önemli bir düşünce adamıdır.
Tarihte gerçekleşen tek pasif direnişin lideri olan Gandi Hindistan’ın Pondarpar kentinde dünyaya gelmiştir. Henüz 13 yaşında iken evlendirilmiş ve 4 çocuk sahibi olmuştur. 1887 yılı içerisinde Londra’ya hukuk eğitimi alması için gönderilmiştir. Aldığı eğitimin ardından Güney Afrika halkının daha temiz ve dürüst bir yaşam sürmeleri için avukatlık mesleğini icra etmiştir.
Fırsatını yakaladığı iyi bir eğitim imkanına nazaran evde kalmayı ve annesine yardım etmekten keyif alıyordu. Mahatma Gandi tarihte yer aldığı Hindistan Bağımsızlık Hareketinin öncüsü olarak günümüzde hatırlanmaya devam etmektedir.
İçerik
Asıl adı Mohandas Karamçand Gandi olan Hindistan siyasi lideri kötülüğün karşısında şiddet olmadan direnebilmenin başlıca savunucularından biridir. Babası tüccar olan Gandi eğitim ve iş yaşamı boyunca pek çok Hintli hemşerisinin köle hayatı sürmesine şahit olmuştur.
Gandi zalimlerin karşısında şiddete başvurmadan mücadele etmeyi savunurken, kendisinin kullandığı üç adet silah bulunmaktadır. İlki kötülerle iş birliği içinde olmamak, ikincisi zalimlere şiddet uygulamamak ve sonuncusu ise ihtiyaçları olduğunda kötülere insani desteği sağlamaktı. Her türlü mücadele için kötülerin yöntemlerini tercih etmek Gandi’ye göre onlarla aynı özellikleri taşımak ile eş değerdi.
Anne ve babasının isteği üzerine daha çocuk denecek yaşta dünya evine giren Gandi, hukuk eğitimini tamamlayarak avukat olmuştur. University College London’da aldığı hukuk eğitimi insanların vatandaşlık haklarını layığı ile müdafaa etmesini sağlamıştır.
Çok iyi şartlarda olmayan yaşam standartlarının yanı sıra annesinin küçük yaşlarda öğrettiği birçok öğütten de vazgeçmeden uygulamaya devam etmiştir. Et yemek istemeyişi ve alkolden ve cinsel yaşamdan uzak kalışı annesinin başlıca öğretileri arasında yer almaktadır.
Temelde pek çok düşüncesi annesininkiler olsa da sürekli okuyan ve araştıran Gandi, bu sayede kendi düşüncelerini belirlemekte idi. Etyememezlik konusunda kuşkularını gidermek amacıyla sürekli araştıra Hint lideri, uzun yıllar Etyemezler Derneği’nin üyesi olmuştur.
Kendi yaşamını adeta insanlığa adamış bir lider olan Mahatma Gandi, benimsediği ilkelerin pek çok insana ulaşması adına sürekli yeni yazı ve kitaplar üretmekten keyif alırdı. Uzun seneler Güney Afrika’da birçok dergi ve gazetenin editörlüğünü yapmıştır.
Ekonomi alanında da denemeleri bulunan Gandi daha çok etyememezlik ve sağlıklı beslenme gibi konular üzerine yazılarını yoğunlaştırmıştır. Yazılarında Gucarati dilini tercih etmiş ve İngilizce ve Hindu dillerinde yazılmış olan kitaplarının da düzenlemelerini gerçekleştirmiştir.
Gandi tarafından kaleme alınmış olan tüm eserler 1960 yılında Hindistan Hükümeti tarafından Mahatma Gandi’nin Tüm Eserleri olarak hayata geçirilmiştir. Tüm eserleri toplamda 50.000 sayfanın bir araya gelmesi sonucunda oluşturulmuştur.
30 Ocak 1948 yılında kanlı bir suikast sonucu Delhi’de yaşamını yitiren Mahatma Gandi, Nathuram Godse ismindeki kişi tarafından öldürülmüştür. Müslümanlar ve Hindular arasındaki kavganın son bulması için açlık grevinde olduğu günlerden birinde suikastçısı tarafından vurulmuştur.
Son sözleri ‘’ Oh Tanrım’’ olan ünlü lider vurulmasının ardından 25 dakika içerisinde yaşamını kaybetmiştir. Ölümünden önceki yıl Hindistan’a bağımsızlığını kazandıran siyasi lider, ölüm oruçları ve zorlu mücadeleler sonrasında ölmeden önceki ideallerine kavuşmuştur.
Sıra dışı hayat hikâyesi ile geçmişten günümüze en çok merak edilen liderlerden biri olan Gandi, benimsediği ve önemli akım niteliği kazanan ilkeleri ile de adından sıkça söz ettirmekteydi.
İlkelerinin şekillenmesinde oldukça etkili olan annesinin yanı sıra, çok fazla okuması ve araştırma ruhlu olması ilkelerinin oluşmasında etkili olmuştur. En önemli ilkelerinden doğruluk, Hint liderinin hayatı boyunca mücadelesini verdiği başlıca ilkelerinden biri olmuştur.
Pasif direniş kavramının Hindistan tarihi ile özdeşleşmesinde önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra siyasi alanda pasif direniş ilk kez Gandi tarafından gerçekleştirilmiştir. Çocukluğunda annesinden etyememezlik olarak gördüğü, daha sonraki yıllarda bilinçli olarak benimsediği felsefi akım etyememezlik ise Gandi’nin öne çıkan ilkelerinden biridir. Yaşamı boyunca ise gösterişten ve abartıdan uzak bir yaşam benimseyerek sadeliğin öncülerinden sayılmıştır.
Mahatma Gandi Hindu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiş ve ölümüne kadar bu dinin etkisi altında kalarak yaşamıştır. Kendi dini inancına ek olarak Budizm, Hinduizm, İslamiyet ve Hristiyanlık gibi dinlere merak salmış ve bu dinler hakkında pek çok kitap ve araştırma yazısı okumuştur. Dinler hakkında uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonucunda evrendeki bütün dinlerin eşitliğini savunmuş ve en çok Hinduizm’in ruhunu arındırdığını savunmuştur.
Hindu dilinde duyguların söz ve davranışlardaki kontrolünün sağlanması anlamına gelen brahmaçarya, ünlü liderin 16 yaşında iken yaşadığı önemli bir olayın etkisinde kalarak benimsediği bir felsefi düşünce şeklidir. Babasının oldukça hastalandığı bir gecelerden birinde dinlenmek için geçtiği odasında eşi ile birlikte olan Gandi, kısa süre sonra babasının ölüm haberini alması ile yıkılır ve büyük suçluluk duygusuna kapılır.
Tarihte çifte utanç olarak ifade edilen bu olayın ardından Gandi henüz 36 yaşında iken eşinin de müsaadesi ile cinsel arzularından vazgeçerek bekar yaşamayı tercih eder. Mahatma Gandi brahmaçarya felsefesi aracılığı ile Tanrı’ya yaklaşmanın ve kişisel benliğin kanıtlanmasındaki çıkış yolunu bu düşünce şeklinde bulmuştur.
Çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim.