Mors Alfabesi Nedir? Nasıl İcat Edildi? Nerelerde Nasıl Kullanılır?

Mors Alfabesi Nedir? Nasıl İcat Edildi? Nerelerde Nasıl Kullanılır?

Pek çoğumuzun yabancı filmlerden aşina olduğu mors alfabesi, aslında teknolojide büyük öneme sahip. Mors alfabesi nedir? Nasıl icat edildi? Nerelerde kullanılır? Nasıl öğrenilir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Telgraf yöntemi ile yapılan haberleşmelerde tercih edilen mors alfabesi, nokta ve çizgilerin belirli bir sistem dahilinde bir araya gelmesi ile oluşturulmuş bir alfabe türüdür. Mors alfabesinde yer alan çizgi ve noktalar, günümüz alfabesinde yer alan her bir harfin karşılığı olarak kullanılmaktadır.

1832 yılında İngiltere’ye eğitim için gelen Samuel Morse tarafından geliştirilmiş bir alfabedir. Aslında Amerikalı olan ve heykel ve resim sanatı ile ilgilenen Morse, o yıllarda telgraf iletişim aracına merak salması ile birlikte bu alfabeyi icat etmiştir.

Mors alfabesi 1835 yılında geliştirilmiş olmasına karşın 2 yıl sonra kullanılmaya başlanmıştır. Pek çok filmde kullanılan Mors alfabesi karmaşık gibi görünse de kısa sürede öğrenilerek pratik yapılabilecek kolaylıktadır.

Mors Alfabesi Nedir?

Mors alfabesi kısa ve uzun olmak üzere iki sinyalin çeşitli kombinasyonlarda kullanılması ile oluşmuş bir alfabedir.  Samuel Morse tarafından icat edilmesinin ardından 1840 yılında alfabenin patenti için başvuruda bulunulmuştur.

Mors alfabesi ile kurulan ilk hat olan Baltimore, Maryland ve Washington arasında kurularak iletişim sağlanmıştır. Morse tarafından geliştirilen Alfabenin sistematiği o dönem oldukça karmaşık bulunmuş ve Alfred Veil ile birlikte bu konunun daha basite indirgenmesi sağlanmıştır. Amerikan Mors kodu adı verilen yeni sistemde kısa ve uzun sinyallerin yanında duraksamalarda mors alfabesinin daha anlaşılır nitelikte olmasını mümkün kılmıştır.

Mors Alfabesi Nasıl İcat Edildi?

Telgraf ile iletişim eski yıllarda en çok tercih edilen iletişim yollarından biriydi. 1800’li yıllarda kullanılan telgraf sisteminin sadece tek çeşit sinyal gönderme teknolojisine sahip olması mors alfabesinin icat edilmesini gerektirmiştir.

Elektrik bağlantısının bağlanmasına ve kesilmesine dayanan telgraf sistemi yerine uzun ve kısa sinyaller gönderebilen mors alfabesi o yıllarda Samuel Morse tarafından icat edilmiş ve geliştirilmiştir. Mors alfabesinin mucidi olarak pek çok kaynakta Samuel Morse ismi geçse de geliştirilip bugünkü halini almasında Alfred Veil’in de katkıları oldukça çoktur.

Mors Alfabesi Nerelerde Kullanılır?

Günümüz iletişim teknolojisi bu denli gelişmeden önceki yıllarda Mors alfabesinin kullanımı oldukça yaygındı. Özellikle deniz ulaşımında sıklıkla mors alfabesi aracılığı ile iletişim sağlanmıştır. Ayrıca telgraf ve radyo gibi iletişim araçlarının yanı sıra ışıkla haberleşme gereken yerlerde de bu alfabeden yararlanılmıştır. Aslına bakıldığında Mors alfabesi iletişim teknolojisi alanında son derece önemli bir yere sahip olan icatlardan biridir. Ancak günümüzde iletişim teknolojisinde varılan nokta Mors Alfabesinin öneminin azalmasına neden olmuştur.

Mors Alfabesi Nasıl Kullanılır?

Mors alfabesinin kullanımı sırasında bazı nokta ve işaretlere ihtiyaç duyulmaktadır. Farklı kombinasyonlar şeklinde oluşturulan mors alfabesi harfleri, bildiğimiz alfabedeki harflere karşılık gelmekte ve bu şekilde telgraf ve radyolarda iletişim sağlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Mors Alfabesinde bir nokta ve çizginin yan yana gelmesi A harfine karşılık gelmektedir.

Mors alfabesinin pratiği sırasında verici cihazda bulunan ve maniple adı verilen kola memur uzun ya da kısa sinyallere karşılık basışlar yapmaktadır. Kısa basmalar nokta işaretini ifade etmekte uzun basmalar ise çizgiyi ifade etmektedir. Uygulanan kısa ve uzun basışlar sonucunda alıcıya ulaşan sinyaller kelime ve cümleleri oluşturmaktadır.

Mors Alfabesini Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Mors alfabesi genellikle telgraf iletişim yolu ile bağdaştırılan bir alfabe olmasına rağmen radyoculukta da oldukça avantajları olan bir alfabe türüdür. Günümüze kadar ulaşmış olan pek çok mors kodlarını radyo alanında kullanmak için basit bir sisteme ihtiyaç vardır. Mors alfabesini yüksek cızırtı bulunan radyo frekanslarda rahatlıkla kullanmak mümkündür. En büyük avantajı ise çok düşük bant genişliğinde çalışıyor olmasıdır. Yazılı haberleşme şekline nazaran daha hızlı bir sisteme sahip olması ise pek çok cep telefonu üreticisinin günümüzde mors alfabesine uyumlu telefon üretmelerine neden olmuştur.

Mors Alfabesi Tipleri Nelerdir?

Samuel Morse ve Alfred Veil’in Mors alfabesi üzerine yaptıkları çalışmalar sonucunda iki tip mors Alfabesi geliştirilmiştir. Buna göre Veil’in önerisi ile mors alfabesine eklenmiş olan duraklamalar alfabenin daha anlaşılır boyuta ulaşmasını sağlamıştır ve bu haline Amerikan Mors kodu adı verilmiştir. Ticari amaçların dışında tercih edilen bu mors alfabesi tipi için demiryolu kodu da denmektedir. Telgraf operatörleri tarafından kullanılan Amerikan mors kodu, aynı zamanda bir telgraf operatörü olan Thomas Edison’unda kullandığı mors kodudur.

Modern uluslararası mors kodu ise 1848 yılında Friedrick Clemens’in yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirilmiştir. İlk kez Hamburg ve Cuxhaven şehirleri arasında kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda üzerinde birtakım değişiklikler yapılmış ve 1865 yılında Paris’te düzenlenen Uluslararası Telgraf Konferansı’nda Modern Uluslararası Mors kodu olarak kabul görmüştür.

Mors Alfabesi Nasıl Öğrenilir?

Mors alfabesi ile sıklıkla karşılaşılan yabancı filmler, mors alfabesine olan ilginin artmasına ve dolayısı ile de nasıl öğrenileceği konusunda arayışlar içine girilmesine neden olmuştur. Bu konuya merakı olanlar için son derece kolay olan mors alfabesi, öncelikle sistem mantığının kavranması ile kısa sürede öğrenilebilecek zorluktadır.

Alfabemizde yer alan harflere karşılık gelen nokta ve çizgi kombinasyonlarını öğrenmekle mors alfabesini öğrenmeye başlamak mümkündür. Bu noktada pek çok kişi mors alfabesini uygulamalı olarak çalışırken gerçek bir manipleye ihtiyaç duysa da farklı yöntemlerle maniple boşluğunu doldurmak da mümkündür. Bunun için uzun ya da kısa sinyallerin yerini sesle doldurmak öğrenme sürecinde büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Eser Tekin Eser Tekin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okudum ve fen bilgisi öğretmeni olarak mezun oldum. Ancak belli bir yerde kalmanın bana göre olmadığını anlamam ile beraber öğretmenlik yapmamaya karar verdim. Hayatımı gezip, görerek geçiriyorum. Çoğu zaman gezilerim kamp yaparak, otostop çekerek oluyor. Dinler, kültür ve sanat ilgi alanlarım arasında. Bilgizma.com sitesinde, tecrübelerimi okuyucularla paylaşmayı çok seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM