Sezaryenden Sonra Ne Zaman Egzersiz Yapılır?

Sezaryenden Sonra Ne Zaman Egzersiz Yapılır?

Sezaryendan sonra spor yapılır mı? sorusu yeni annelerin aklına en çok takılan sorulardan birisi. Anne, bir taraftan kilo verip normal hayatına geri dönmek isterken bir taraftan da sezaryen dikişlerinde sorun olup olmayacağını düşünür. İçeriğimizde, doğum sonrası egzersiz konusundaki sorularınızı cevapladık.

Sezaryen doğumlardan annelerin karın bölgeleri ciddi anlamda etkilenmektedir. Karnın birçok katmanının kesilerek bebeğin alınmasına yönelik yapılan işlemde dikişlerin ve karın dokusunun toparlanması zaman alabilir. Anneler doğum sonrasında birçok nedenden kilolarından ve göbek bölgesindeki fazlalıklarından rahatsız olabilmekte ve aceleci davranabilmektedir.

Sezaryen sonrasında kilo vermek için egzersiz kadar beslenme biçimi de önemli bir yere sahiptir. Egzersiz yapmak için kendini hazır hissedenler, bu süreci doğru bir diyetle de desteklemeliler. Taze anneler diyet söz konusu olduğunda emzirme detayını asla es geçmeliler. Diyet, sütün azalmasına neden olacak her türlü zararlı uygulamadan uzak, uzmanlarca hazırlanmış sağlıklı bir beslenme listesi olması ile yapılmalı.

Sezaryenden sonra egzersiz yapmak isteyenler bu konuda önceden tecrübeli olan kişilerden de destek alabilirler. Egzersize nereden başlanacağı konusunda fikir sahibi olmak egzersiz öncesinde faydalı olacaktır.

Sezaryenden Sonra Yapılan Spor Sütü Azaltır mı?

Doğum yapan her annenin doğum sonrasındaki en büyük korkularından biri bebeğine yetememektir. Anneler yapacakları her şeyin öncesinde bebeklerini düşündüğünden biraz tedirgin olabilmektedir. Sezaryen sonrasında spor veya diyet yaptığından sütünün azalacağını düşünüp tedirgin olan annelerin içi rahat olabilir.

Spor yapmak sezaryenden hemen sonra ya da ilerleyen zamanda fark etmeksizin sütün azalmasına neden olmamaktadır. Aksine vücudun hareketli olması, metabolizmanın daha hızlı çalışması, hormonların düzene girmesi vücudun süt üretimine katkı sağlayacaktır.

Sezaryenden Sonra Egzersiz Ne Zaman  Yapılır?

Sezaryen sonrasında ne zaman egzersize başlanacağı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Kimilerinin vücudu daha hızlı toparlanırken kimilerinde iyileşme daha geç olabilmektedir. Sezaryen sonrasında spora başlayacak olanlar doktor kontrollerine gitmeli ve doktordan onay almalıdır. Dikişlerin tamamen iyileşmemiş olması spora başlamadan önce oldukça önemlidir.

Bazı durumlarda dikişler dıştan iyileşmiş görünse de iç kısımda iyileşme oluşmamış olabilir. Bu nedenle sezaryen sonrasında spora başlarken doktor kontrolü daha önemlidir. Sezaryen sonrası spora başlamak için doğumdan sonra ortalama 60 gün beklemek gerekmektedir.

Sezaryen Sonrası Mekik Ne Zaman Çekilir?

Mekik hareketi dikişlerin olduğu bölgeyi ciddi derecede zorlayacağından sezaryen sonrasında en sona bırakılacak egzersiz hareketlerinden biridir. Tam anlamıyla iyileşme olmuş olsa bile sezaryen sonrası yapılan mekiklerde dikiş bölgesinde sızı hissedilebilir. Bölgedeki kasların kasılması ve çalışması ile hissedilen sızı normaldir

Sezaryen sonrasında mekik çekmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Henüz yeni doğrum yapmış kişiler doğum türü ne olursa olsun mekik hareketinden bir süre uzak durmalılar.

Sezaryenden Sonra Ne Zaman Yürüyüş Yapılır?

Sezaryenden sonra yürüyüş yapmaya hemen başlayabilirsiniz ama yürüyüşün formatı bu noktada önemli bir detay haline geliyor. İlk günlerde hafif yürüyüşler idealken; iyileşme sonrasında ağır egzersizlere başlamadan önce tempolu yürüyüşler ideal olacaktır.

Sezaryen doğumdan 2-3 hafta sonra tempo yavaş yavaş artırılarak yürüyüş yapılması uygundur. Anneler, mekik, şınav ve diğer kardiyo egzersizleri yapmak için uzunca bir süre beklerken; bu süreyi yürüyüş yaparak değerlendirebilirler.

Sezaryen Sonrasında Pilates Yapılır mı?

Her doğrum biçiminde kadın vücudunun kendisini toparlayabilmesi için en az 6 ay süre tanımak gerekmektedir. Pilates zor bir egzersiz türüdür ve tüm vücudu zorlayabilir. Sezaryen sonrasında pilates düşüncesi olanların uzunca bir süre beklemesi idealdir. Hamileyken bile yapılması mümkün olan pilates, söz konusu dikişler olunca doğum sonrasında biraz askıya alınmalıdır. Pilatese başlamadan önce de hafif egzersizlerle vücut pilates için hazırlanabilir.

Sezaryen Sonrasında Dikiş Yeri İyileşmeden Spor Yapılır mı?

Sezaryen işleminden sonra dikiş yerlerinin tam anlamıyla iyileşmesi biraz zaman alabilmektedir. Bu süreci hareketsiz geçirmek anne adaylarının en son isteyeceği şeydir. Dolayısıyla dikiş yerleri tam iyileşmeden hafif egzersizler yapılması uygundur.

Hafif tempoda, küçük adımlarla yapılacak yürüyüş sezaryen sonrası dikişler iyileşmeden önce yapılacak en doğru spordur. Bunun dışında dikişte iyileşme olmadan sezaryen sonrasında ağır egzersiz yapılması önerilmemektedir.

Sezaryen Sonrası Spor Yapmak Dikişlere Zarar Verir mi?

Sezaryen sonrasında spor yaparken yapılacak yanlış bir hareket tam iyileşmemiş hücre dokusuna zarar verebilmektedir. Anneler sezaryen doğum sonrasında ani hareketlerden bile uzak durmaları gerekirken; egzersiz konusunda daha dikkatli davranmalılar.

Spor olsun diye yapılan hareketlerin birçoğu genellikle göbek bölgesini harekete geçirmektedir. Sezaryen dikişinin olduğu göbek bölgesini darbelerden, kasılmalardan, gerinmelerden korumak gerektiğinden spor konusunda aceleci davranmamak en doğrusu olacaktır.

Sezaryen sonrasında karnı etkilemeyen ağır kaldırma egzersizleri bile dikişlerin açılmasına neden olabileceğinden bilinçsiz spor yapmaktan da uzak durulmalıdır. Bir uzman eşliğinde hem dikişlere ve vücuda zarar vermeyerek hem de spordan en etkin şekilde faydalanarak spor yapmak en doğrusudur.

Sezaryen Sonrası Egzersiz Hareketleri

Sezaryen sonrasında iyileşmenin ilk döneminde yapılacak egzersizler kısıtlıdır ama sonra yavaş yavaş hemen her sporu yapmaya başlayabilirsiniz. Sezaryenden sonraki ilk haftalarda hafif yürüyüşlerle spor alanına adım atabilirsiniz. Doğumdan bir ay sonra parklarda yer alan aletlerle hafif egzersizleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Doğumdan iki ay geçtikten sonra doktor kontrolünüzde herhangi bir sıkıntı görülmemiş ve tam iyileşme gerçekleşmişse yavaş yavaş mekik çekme hareketine başlayabilirsiniz. Mekik çekerken önce kendinizi hafifçe kaldırmalı ve yarım mekikle başlamalısınız. İlerleyen günlerde mekiğin şiddetini ve sayısını yavaşça artırabilirsiniz. Doğumun üzerinden 6 ay geçtikten sonra hemen her egzersiz hareketini yapmaya başlayabilirsiniz.

6 ay sonunda birçok egzersiz hareketiyle birlikte pilates yapmaya da hafiften başlayabilirsiniz. Bu süre zarfında hafifçe her hareketi belirli bir süre yapmalı ve acı hissetmediğinizden emin olmalısınız. Ağrı, sızı, acı söz konusu değilse her hareketin şiddetini yavaşça artırmaya başlayabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen sonrasında spor yapanlar, egzersiz öncesinde, egzersiz sırasında ve sonrasında birçok detaya dikkat etmeliler. Egzersiz için uygun zaman gelmişse ve spora başlıyorsanız; önce vücudunuzu uygun hareketlerle ısıtın ve egzersiz öncesindeki sıvı alımınıza dikkat edin.

Egzersiz öncesi rutinleri tamamladıktan sonra egzersiz sırasında özellikle vücudunuzu dikkatle incelemelisiniz. Egzersiz hareketlerini yaparken dikiş yerlerinizde farklı bir ağrı hissederseniz; sızıntı şeklinde olsa bile kanama görürseniz; egzersizi hemen sonlandırmalı ve acilen bir doktora gitmelisiniz. Egzersiz yaparken sorun yaşamazsanız; egzersizi başladığınız tempoda, belirlediğiniz sürede sonlandırabilirsiniz.

Egzersiz sonrasında vücudunuzu daha fazla zorlamamalı ve mümkün olduğunca dinlenmelisiniz. Hem emziriyor olmaktan dolayı hem de vücudun yorulmuş olmasından ötürü egzersiz sonrasında bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Egzersiz başından sonunda kadar herhangi bir sorunla karşılaşırsanız; egzersizi hemen sonlandırmalı ve spor yapmak konusunda bir süre ara vermelisiniz. Egzersizde sadece belirli hareketlerde zorluk çekmişseniz; o hareketleri spor programınızın bir süre çıkartmanız en doğrusu olacaktır.

Sezaryen Sonrası Toparlanma için Ne Zaman Korse Kullanılır?

Sezaryen sonrasında annelerin özellikle göbek bölgesinden şikayetçi oldukları biliniyor. Sezaryen göbeği olarak tabir edilen bu fazlalığın giderilebilmesi için egzersiz yanında korse kullanımı da oldukça etkili oluyor. Sezaryen doğrum sonrasında korse kullanmak düşünceniz varsa öncesinde mutlaka doktora danışmalı ve onay almalısınız.

Korse yanında göbek bölgesinde kullanılmak üzere tasarlanmış zayıflama kemeri ve benzerlerinin kullanımı konusunda da temkinli olmak gerekir. Zayıflama kemerlerinin titreşimli olanları, sezaryenin hemen sonrasında kullanılırsa dikişlerin açılmasına yol açabileceğinden genellikle önerilmemektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Ben normal doğum yaptıktan 15 gün sonra spor yapmaya başlamıştım ama tabi hafif programlarla. 3 ay sonra ağırlık kaldırmaya başladım. Biraz da iş kişide bitiyor.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM