Siyatik Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Siyatik Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Siyatik nedir? Belirtileri neler? Diğer bel ve bacak ağrıları ile nasıl ayırt edilebilir? Siyatik için hangi doktora gidilmeli? Teşhis ve tedavisi nasıl olur? gibi siyatik konusunda aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Belden başlayıp bacak arkası, diz kapağına dek ortaya çıkan bölgesel ağrıya siyatik ağrısı denir. Siyatik, dönem dönem değişiklikler gösterse de artan ağrılar şeklinde hissedilmektedir. Bilhassa beklenmedik zamanlarda ani hareketler ya da hapşırma, öksürme gibi refleksif davranışlar siyatik ağrısını arttırmaktadır. Uzun süre oturmak ya da ayakta dikilmek, siyatik ayrılarını tetikleyecektir.

Omurganın kıkırdak kısmında meydana gelen zarar, disklerin yerinden kayması ve iltihap kapması siyatiğe neden olabilir. Ağrıların temel sebebi, bu iltihaplanmalardır. Zaman içinde vücuda yayılmaya başlayan siyatik ağrısı, bir süre sonra tahammül edilemez bir hal alır. Devamlı dinlenmek, fizik tedavi görmek bunun yanında ilaç tedavisini kabul etmek gerekir. Tedavi süresince doktor talimatlarına uyulması hastalığın daha hafif atlatılmasını sağlayacaktır.

Siyatik Nedir? 

Bel ve bacak arasında yer alan siyatik siniri boyunca meydana gelen ağrıya, siyatik ağrısı adı verilmektedir. Daha çok bacağın ve belin arka bağlantısı olan bölgede kendini hissettirir. Zaman içinde artan ağrı kimi zaman uyku sırasında dahi ani sancılar yaratabilmektedir.

Kalça kısmında meydana gelen uyuşmalar, sancımalar, bacakta beklenmedik zamanda görülen gerilmeler siyatik habercisi sayılabilir. Vücudun hassas noktalarından birinde yer alan siyatik siniri, gerekli hassasiyet gösterilmediğinde yürüyemez hale gelmenize sebep olabilir. Belin bacağın tamamıyla bağlantısı olan bu sinir, aynı zamanda tüm vücut ile temas halindedir. Bu sebeple bu noktada meydana gelen herhangi bir ağrı, boyun kısmına kadar etki edecektir.

Siyatik İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Siyatik, tek bir alanın hastalığı olarak kabul edilemez. Ortopedi ve nöroloji alanları siyatik konusunda gidilebilecek 2 branştır. Eğer doktorunuz farklı bir neden görür ise; gereken bölüme sizi sevk edecektir.

Siyatiğin Nedenleri Nelerdir?

Siyatik ağrısının temel sebebi, sinirlerin tahribatıdır. Yani hor kullanılan bir bacak, çok zorlanılan bir kas, zaman içinde ağrı yapmaktadır. Siyatik ağrısına sebep olacak bir zorlama basit bir yük taşıma dahi olabilir. Ters bir hamle ile bacağınızı zorladığınızda sinirleriniz, sorun yaratmaya başlar. Bu ağrılar, siyatik sinirinde olursa biraz daha dayanılmaz olmaktadır.

Zorlamalar dışında yapılan bir kaza, basınç, iltihap birikmesi, omurlara sinirin sıkışması, disk sorunları, kireçlenme gibi nedenler de siyatik ağrılarına neden olabilir.

Vücudun kalça ya da bel kısmına yapılan herhangi bir yanlış iğne, siyatik sinirini olumsuz yönde etkileyebilir. Buna bağlı olarak kalçadan ayak parmaklarına kadar siyatik ağrısına sebep olabilir.

Siyatiğin nedenlerinden biri de zor yapılan normal doğumlardır. Kişinin kendini zorlayarak basınçla beline doğru bastırması sinirlerinin hasar görmesine neden olabilir. 

Siyatiğin Belirtileri Nelerdir?

Siyatik ağrısının temel belirtisi, kalça kısmından başlayarak arka bacak kısmının tamamında hissedilen ağrıdır. Devamlı çekilme hissiyle beraber kasların gerginliği ve sancısı hemen her hastada görülen belirtilerdir.

Siyatik sağ ya da sol bacakta etkisini hissettirebilir. Bu etki; bacakta his kaybı, karıncalanma, basamama, batma gibi sorunlar meydana getirir. Bunun yanı sıra sertleşme ve beklenmedik anda giren kramplar da belirtiler arasındadır.

Bir süre oturmanın sonucunda meydana gelen ağrılar ya da uzun süre yürüdükten sonra arka bacakta görülen sancılar genel belirtilerdir. Bu sebeplere göz atıldığında hastanın bacak sağlığında meydana gelen en ufak ağrı ya da sancı muhakkak doktora gösterilmelidir.

Siyatik Teşhisi Nasıl Konur?

Ağrılar nedeniyle doktora başvuru yapan hasta, her şeyden önce başlangıçtan bahsetmelidir. İlk olarak ağrının ne yaparken başladığı, ne kadar süredir devam ettiği önemlidir. Doktor, bu sorulara yanıt verildikten sonra birkaç egzersiz yaptırarak hastanın neresinde problem olduğunu çözecektir.

Sırt üstü yatırılan hastanın ayağı karın kısmına doğru çekilir. Bacak arkasında ya da arka bel kısmında meydana gelen ağrı, siyatik teşhisi koymak için yeterlidir. Bunun yanında elbette tetkikler uygulanacaktır. Röntgen, tomografi ve MR çekimi ile sinir kontrolü yoluyla soruna göz atılacaktır.

Siyatik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siyatik hastalığının tedavi süreci yatak istirahati ile başlar. Hasta, ne kadar dinlenirse o kadar kolay iyileşir. Tedavi sürecinde yatağın altının biraz daha sert tutulması önemlidir.

Yatak istirahati dışında seanslar şeklinde fizik tedavi uygulanmalıdır. Doktor, kaç seans fizik tedavi önerdiyse o seanslar kesinlikle bitirilmelidir. Bunun yanında akupunktur, kas gevşetici masajlar da yapılabilir.

İlerleme kaydeden siyatiklerde doktor ilaç tedavisi uygulayabilir. Bu tedavilerin içinde B vitamini takviyeleri ve kas gevşetici kremler de bulunabilir.

Tedavi sürecinde hastanın devamlı dinlenmesi, kendini sıcak tutması, zorlamaması ve ağır sporlar yapmaması önemlidir. Bilhassa ağır taşıma ve spor zorlamaları siyatik tedavisi boyunca uzak kalınması gereken durumlardır. 

Siyatik Tedavisi Sürecinde Hasta Ekstra Neler Yapabilir?

Tedavi süresi boyunca hasta, doktorunun vermiş olduğu ilaçları kullanmalıdır. Bunun yanında istirahat ve fizik tedavi kurallarına da uymalıdır.

Doktor yönlendirmesi dışında kişinin kendi için yapabileceği farklı dinlenme yolları olabilir. Bunlardan ilki akupunkturdur. Akupunktur iğneleri doğru noktalara uygulandığında vücudun daha rahat hareket etmesini sağlamaktadır. Yine doktor yönlendirmesi ile akupunktur tedavisi görülebilir. Hastaların kendini daha iyi hissetmesini sağlayan bu teknik, siyatik için de çok tercih edilir.

Akupunktur dışında kişiler, sıcak-soğuk banyo ya da hamam, sauna tercih edebilirler. Kas ve sinir sistemi için sıcak uygulamalar önemlidir. Hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

Siyatik sorunu kendini yineleyebilen bir sorundur. Bu yüzden olabildiğince dikkat etmek gerekir. Bu süreçte devamlı masaj ve dinlenme fikri olumlu sonuç verecektir.

Siyatik Ne Kadar Sürede Geçer?

Hastaların doktor talimatına uyması siyatik ağrıları için önemlidir. Verilen ilaçlar ve fizik tedavi, düzenli olarak yapıldığında yaklaşık 5 hafta içinde olumlu sonuç alınacaktır. Bu 5 hafta içinde kişi, ağrılarını arttıracak herhangi bir davranışta bulunmazsa kısa sürede ağrı sorunu çözülecektir.

Masaj, sıcak-soğuk kompres, istirahat siyatik ağrılarının kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir. Aksine devamlı ayakta durmanız gereken bir işiniz varsa bu durumda biraz uzak kalmanız gerekebilir. Zorlanan bacak, hastalığın kısa sürede iyileşmesine engel olacaktır. Bununla da kalmayıp yürüme engeline kadar sorun teşkil edecektir.

Siyatiği Önlemenin Yolları Nelerdir?

Siyatik teşhisi konsun ya da konmasın gün içinde yapılması gereken egzersizler vardır. Bu egzersizler devamlı yapıldığında kaslarınızın düzenli çalışması daha kolaydır. Siyatik ağrılarının pek çok nedeni bulunmakla beraber temelinde zorlamalar ve tembel kaslar bulunmaktadır.

Henüz siyatik ağrılarınız başlamadan önlem almak niyetindeyseniz bunun önüne geçebilmek için bolca egzersiz yapmalısınız. Bilhassa esneme germe çalışmaları bacaklar için birebirdir. Yapılması gereken temel egzersiz yürüyüştür. Yürümek, bacakları sağlıklı ve güçlü kılmanın tek yoludur. Bunun yanında bel ağrısına engel olabilmek içinse yüzmek iyi hissettirecektir.

Bayanların siyatik olmamak adına alması gereken en önemli önlem ayakkabılardır. 3 ya da 5 cm’den yüksek topuklu ayakkabı ayağınızı belinize kadar zorlayacaktır.

 Siyatik Kişinin Kendisi Tarafından Fark edilebilir mi?

Siyatik teşhisi koyabilmek için doktor çok daha güvenilir bir seçenektir fakat kendiniz belirtilerden birkaçına denk geldiyseniz minik egzersiz teknikleriyle durumunuzu anlayabilirsiniz.

Dik oturur pozisyonda, ayağınızın diz kapağına elinizi koyun. Daha sonra göğsünüze doğru yavaşça çekin. Bu egzersiz belinizde herhangi bir ağrıya neden oluyor mu kontrol edin. Bunun hemen arkasından sırt üstü uzanın ayağınızın birini kırmadan yukarıya dimdik kaldırmaya çalışın. Bu hareket ağrıya sebep oluyor mu kontrol edin. Ağrınız varsa doktor muayenesi fikir kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Siyatik Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Ağrı ilk olarak bacak arkası ya da bel bölgenizde başlayacaktır. Kısa sürede artış gösterme ihtimali yüksek olduğu için bir an önce önlem alınmalıdır.

Ağrıyı dindirmek için her yarım saatte bir soğuk kompres uygulayın. Bu şekilde eğer zorlama sebebiyle ortaya şişkinlik ya da morluk çıktıysa hafifleyecektir. Ağrı, şişlik ya da morarma soğuk kompres ile son bulacaktır. Sonrasında sıcak kompres uygulamalısınız. Sıcak baskı ya da ısı bantları kaslarınızın daha rahat çalışmasını sağlayarak ağrınızı hafifletecektir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Siyatik ne kadar sürede iyileşir diye araştıran arkadaşlar bu durumun kişiden kişiye değiştiğini unutmasın. Annemde oldu. Doktor 2 hafta dedi ve 8 hafta sürdü. Oysa o kadar da dikkat etmişti. Kendinizi üzmeyin, elbet zamanı gelince düzelir.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM