Sürekli Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Sürekli Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Yeni doğan bebekler istek ve beklentilerini dile getirmek adına ağlama yolunu tercih ederler. Her biri farklı özelliklere sahip olan bebeklerin bazıları sakin bir yapıya sahipken, bazıları ise sürekli ağlar ve anne-babalarının da tedirgin olmalarına neden olur.  Genellikle sebepsiz olan bu tür ağlamalar kolik olarak adlandırılmakta ve bebeklerin pek çoğunda bu durum gözlenmektedir.

Sürekli ağlamaların nedeni acıkma ya da uykunun gelmesi değildir. Aileler ise sürekli ağlayan bebeklerinin bir rahatsızlığı olduğunu düşünerek doktora gitmeyi tercih ederler. Ancak sorun herhangi bir hastalıkta değildir. Anne ilgisine ve şefkatine muhtaç olan bebekler annelerinin kucaklarında çok daha kolay sakinleşebilirler.

Bazı bebekler ise kucakta iken ayakta gezmek isterler. Bebeklerdeki gaz sancısının da vereceği rahatsızlıkta sürekli ağlamalara yol açabilir. Her emzirme sonrasında gazın yeterince çıkarıldığından emin olmak bebeğin rahat etmesini sağlayacaktır.

Bazı Bebekler Neden Sürekli Ağlar?

Bazı bebeklerin kendilerine özgü özellikleri dolayısıyla sürekli ağlamaları vardır. Devamlı hareketlilik halinde olmaları ya da ağlama isteklerinin birden çok sebebi bulunmaktadır. Bunların başında kucak sevmeleri gelmektedir. Annelerinin sıcacık kucaklarında gün boyu kalmaları onlar için en büyük konfordur. Bu nedenle ev işleri ve diğer sorumlulukları nedeniyle bebeğini çok fazla kucağına alamayan annelerin bebekleri sürekli ağlayabilir.

Diğer yandan kendi kendini rahatlatabilme yeteneğine sahip olan bebekler daha sakinken, bu yeteneği olmayan bebeklerin gazlarını kendilerinin çıkarmaları ve uyumaları oldukça zordur. Tüm bunların anne ya da baba tarafından yapılmasının bebek tarafından istenmesi genellikle uzun süren ağlama nöbetleri ile sonuçlanmaktadır.

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yolları

Sürekli ağlama ihtiyacı hisseden bebeklerin ağlama şekilleri genelde oldukça şiddetlidir. Bu sebeple bebeğin ilk önce sakinleştirilmeye ihtiyacı vardır. Anne sütü alan bebeklerin sakinleştirilmesi, anne göğsüne temas ettirilmesi ile daha kolaydır. Ağladığı için anne memesini reddeden bebeği susturmak için ise ayakta gezdirilmesi ve sallanması gerekir.

Birçok anne ve baba ağlayan bebekleri karşısında çaresiz kaldıkları için arabaları ile gezmeye çıkmaktadır. Araba sesi eşliğinde hafifçe sallanarak gezmek pek çok ağlayan bebeğin susarak uykuya dalmasını sağlayan bir tekniktir.

Bebeklerin Sürekli Ağlaması Hastalık Belirtisi Midir?

Sebepsiz yere sürekli ağlayan bebek karşısında elleri ayakları birbirine dolaşan ailelerin akıllarına ilk olarak bebeklerinin bir hastalığının olduğu ihtimali gelmektedir. Olası hastalıkların erken teşhisi için faydalı olan bu düşünce çoğu zaman yersizdir.

Genellikle nedensiz olan ağlamaların karşısında sabırlı bir tutum sergilemek, bir sonraki ağlama nöbetine karşı hazırlıklı olmayı da sağlayacaktır. Ancak vücutta belirti vermeyen bir hastalığın varlığı ihtimali göz önünde bulundurularak mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.

Sürekli Ağlamanın Bebeğe Bir Zararı Dokunur Mu?

Ağlamak bebeklerin en büyük kozlarından ve ihtiyaçlarından biri olmasına karşın, fazlası ebeveynleri endişeye düşürmektedir. Özellikle günde birkaç kez belli saatlerden gelen ağlama isteklerinin şiddeti ağrı ya da hastalık belirtisine yorulmaktadır.

Uzmanlar tarafından huysuz ya da kolik olarak adlandırılan bebeklerin sürekli ağlamalarının sağlıklarına herhangi bir zararı yoktur. Geçici bir süreç olan bu dönemde sabırlı olmak ve bebeğin sakinleşmesine yönelik davranışlarda bulunmak fayda sağlayacaktır.

Bazı bebeklerde çok fazla ağladıkları için göbeklerinde çıkıntı oluşması olasıdır. Göbek fıtığı olarak adlandırılan bu durum basit bir tedavi şekli ile geçici olan bir rahatsızlıktır. Bu tür rahatsızlıklara yol açmamak için bebek ağlamaya başladığı zaman hemen sakinleştirecek çözüm yollarının bulunması ve kendini sıkacak derece de ağlamasına izin vermemek gerekir.

Ağlama Nöbetleri Ne Zaman Sona Erer?

Bebeğine kıyamayan her anne ve baba bu tür ağlama nöbetlerinin ne zaman sona ereceğini merak etmektedir. İlk üç aya kadar devam etmesi olan kolik bebek sendromunun ilerleyen aylara doğru azalarak sona ermesi söz konusudur. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ağlama nedeniyle uyku düzensizliğinin oluşmamasıdır. Sürekli ağlarken de uyku düzeninin oluşması için bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesi sağlanmalıdır.

Sürekli Ağlayan Bebek Nasıl Uyutulur?

Devamlı ağlama eğiliminde olan bebeklerin uyku düzenlerinde de söz etmek oldukça güçtür. İlk aylarda her fırsata uyumaları gereken bebeklerin ağlama nöbetleri ile uykularının bölünmesi aileler içinde zordur. Kolik olan bebekler genellikle günün aynı saatlerinde ağlamaya başlarlar.

Ağlama saatlerinin kestirilmesi ise sakinleştirilip uyutulması açısından önemlidir. Ağlayacağı tahmin edilen zamandan önce beslenmesinin tamamlanması, gazının çıkarılması ve altının temiz olması ağlarken bile uykuya geçişinin kolay ve sorunsuz olmasını sağlayacaktır.

Çoğu bebek ağlamaktan yorulduğu için bir süre sonra uykuya dalarlar. Bu nedenle ısrarla ayakta sallamak ya da farklı yöntemlerle uyutmaya çalışmak yerine öncelikle kucakta sakinleştirilmesi önerilir.

Saç Kurutma Makinesi İle Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Dış dünyaya adapte olmakta güçlük çeken bazı yeni doğan bebekler bu sorunlarını sürekli ağlayarak ifade ederler. Bebeğin anne karnındaki ortamına olan ihtiyacını gidermek için saç kurutma makinesinin sesi pek çok anne babanın tercih ettiği yöntemlerden biridir.

Anne karnındaki gürültülü sese benzeyen saç kurutma makinesi sesi sayesinde ağlayan bebekler kısa bir süre sonra sakinleşerek susmaktadır. Bu sese alternatif olarak elektrik süpürgesi sesi de bebeklerde aynı etkiyi göstermekte ve hemen sakinleşmelerini sağlamaktadır.

Masaj İle Ağlayan Bebeği Susturma Yöntemi

Gaz problemi olan bebekler ağlamaya fazlasıyla meyillidir. Bu nedenle ağlamaya başlamadan önce tedbir amaçlı masaj yapmak gaz sancılarının büyük ölçüde azalıp bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır.

Banyo sonrasında ya da herhangi bir zamanda bebek yağı ile tüm vücuda masaj yapılması bebeğin gevşeyerek daha sakin mizaçlı olmasını ve daha rahat uyumasını sağlayacaktır.

Bebek masajının ise rastgele teknikler yerine önceden öğrenilmiş olması önerilir. Hassas bir vücuda sahip bebeklere doğru ve rahatlatıcı etkiye sahip masajın gelişimleri açısından da faydası büyüktür.

Kundak Yapmak İşe Yarar Mı?

Günümüzde birçok anne bebeklere kundak yapmanın gereksiz olduğunu düşünse de bu konuya yapılan araştırmalar kundağın bebeğin gelişimi ve sakinleşmesi açısından önemli olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Kundak sayesinde elleri ve ayakları sabit pozisyonda duran bebeklerin uykudan hareket ettikleri için uyanma ihtimalleri azalmaktadır. Diğer yandan anne karnındaki pozisyona uygun şekilde kundak yapılması ise sürekli ağlayan bebeklerin daha kolay sakinleşmesini sağlamaktadır.

Bebeklerin uyku sürelerinin artmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış olan kundak için evde bulunan ince battaniyeleri kullanmak uygundur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kundağın aşırı şekilde sıkılmamasıdır.

Sürekli Ağlayan Bebeği Susturmak İçin Yapılmaması Gerekenler

Bazı anne ve babalar ağlayan bebeklerini susturmak amacıyla bebek için sakıncalı davranışlarda bulunabilmektedir. Özellikle beslenmek ya da uyumak istemeyen bebek ile inatlaşılması, ağlamakta olan bebeğin daha çok sinirlenerek ağlama şiddetini artırmasına neden olmaktadır.

Emmek ya da uyumak için sallanmak istemeyen bebeğin bu isteğine uymak ve sadece kucakta pışpışlanması önerilir. Bu sürede bebeğin yanında olan kişilerin panik olması da ortamın daha karmaşık ve panik havasında olmasına neden olacaktır.

Bebeğin sakinleşmesini sağlamak için anne ve babanın sakin olması, bir süre sonra mevcut sakinliğin bebeğe de geçmesini sağlayacaktır. Annenin sakin bir şekilde ninni söylemesi de bebeğin ninniye kulak vererek ağlamaya son vermesini sağlayacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM