Trafo Nedir ?

Trafo Nedir ?

Transformatör İngilizce adı Trafo Türkçe adı olan ve  Elektrik enerjisini düşürmeye veya yükseltmeye yarayan bakır sargı veya alüminyum sargıdan oluşur.

Bir çok alanda kullanımı olan trafoların çeşitleri bir hayli fazladır. Birbirilerinden farklı amaçlarla da kullanılabilen trafoların amaçlarına göre sarımları ve boyutları değişkenlik gösterebilir. Trafolar genel olarak akımı düşürmek ya da çıkarmak için kullanılır. Elektronik devrelerin önün de makineler içerisinde kombi regülatörlerinin içerisinde ve benzeri bir çok yerde kullanımı vardır.

İnce ve silisli saçlardan oluşan trafolar bu sebeple manyetik alan sağlarlar. Gövde trafonun manyetik alan oluşturmasını sağlar. İçine sarılan sargı ile de akımın düşürülmesi ya da yükseltilmesi sağlanır. Bu durum sargının ne kadar olduğuna göre değişir. Sargı iki şekilde olur. Primer ve Sekonder olarak ikiye ayrılır. Giriş ve çıkış da diyebiliriz. Örnek verecek olursak 220 volt girişi olan bir trafonun çıkışından istediğiniz voltajı alabilirsiniz. Yurt dışında bazı ülkelerde 220 volt yerine 110 volt üzerine imalatı yapılmış cihazlar var. Bu cihazları Türkiye’de kullanabilmek için gereken ek cihaz trafodur. 110 volt elektrik ile çalışan bir cihazı ülkemizde 220 volt ile çalıştırabilmek için şehir şebekesinin önüne 220 volt girişli 110 volt çıkışlı bir trafo koymak gerekiyor.

Trafo Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım alanlarına göre değişebilen bir çok trafo çeşidi mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanları şunlardır:

  1. Kuru tip
  2. Yağlı tip trafo
  3. Akım trafo
  4. İzolasyon trafoları
  5. Oto-trafolar
  6. İç ihtiyaç gerilim trafoları
  7.  Harmonik trafo
  8.  Harmonik filtre reaktorleri
  9. Şönt Reaktör

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM