Uyumayan bebekler, özellikle anneler için büyük bir sorundur. Bebeğim uyumuyor ne yapabilirim diyenler için uyumayan bebek nasıl uyutulur sorusunun cevabını içeriğimizde detaylı olarak verdik.
Bebek, eve yeni gelen düzen demektir. Eğer bebeğinizin düzenini kısa sürede oluşturup uyuması için uygun şartları hazırlamazsanız bu durumda sizin de düzeninizin yerle bir olması an meselesidir. Bebeklerin uyumasıyla ilgili en yanlış bilinen şey ise çok uyutulması gerektiğidir. Bu yanlış fikri değiştirmek için bebeğinizin yalnızca ihtiyacı olduğu kadar uyuması gerektiğini unutmamalısınız.
Uyuması gereken bebeğin, devamlı sıkıntı yaratması ya da ailesini de uyutmamasının temel nedeni ailenin yanlış davranışlarıdır. Bebeğin eve geldikten sonra her ağlamasında yatağından çıkarılması, her uyku arasında karnının doyurulması yapılan en genel yanlışlardır. Bunlar dışında sürekli uyutulmaya çalışılması ve anne ya da babanın uyuma saatini dikte etmesi de bebeğin sıkıntılı bir süreç yaşamasına neden olmaktadır.
İçerik
Bebeğinizin düzenli ve huzurlu uyumasını istiyorsanız bu durumda uyku esnasında yaşadığı kısa süreli uyanmalara müdahale etmemelisiniz. Bebekler yaşlarını doldurana kadar uyuma veya uyandıktan sonra tekrar uykuya dalma sorununu yaşarlar. Bu süreci olabildiğince sağlıklı atlatmak önemlidir.
Her şeyden önce bebeğinizin uyku süresinin en fazla 60 dakika olabileceğini bilmelisiniz. 60 dakikada bir kez muhakkak uyanan bebekler, kesintisiz uykuya çok sonra adapte olurlar. Uyandıktan hemen sonra bebeği yerinden alır, sallar ya da müzik açarsanız bebek bunu uzun bir süre alışkanlık haline getirir. Bu nedenle uyanan bebeğinize kendiliğinden tekrar uykuya dönmesi için fırsat tanıyın.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerin Günlük Alması Gereken Süt Miktarını Hesaplama
Bebeğinizi uyutmaya niyetlendiğinizde her ne şekilde uyutuyor olursanız olun uykuya dalmadan önce yatağına yatmayı öğrenmesini sağlayın. Şöyle ki bebeğiniz uyumak istediğinde onu tam dalmadan yatağına bırakırsanız uykuya dalma yerinin yatak olduğunu anlar. Bu şekilde öğrenir ve daha sonra uyku sorunu yaşamak zorunda kalmazsınız. Uyur uyanık yatağında bulunan çocuğun başında beklemek gibi bir yanlışa da düşmeyin. Bırakın karanlıkta ve sessiz bir ortamda kendi kendine uyusun. Ağlaması durumu değiştirmeyecektir. Bir süre sonra susup dalacaktır.
Uyumayan bebeklerin uykuya alışması, uyumayı sevmesi kendini rahat ve güvende hissetmesi ile mümkündür. Bu yüzden bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Bunu yapmanın ilk yolu uyku arkadaşı edinmesine yardımcı olmaktır. Yumuşak ve sıcak bir uyku arkadaşını o yatağa girmeden yanına yerleştirin. Her uyku öncesinde arkadaşını gördüğünde rahatlayacak daha huzurlu uyuyacaktır. Uyku arkadaşını seçerken zarar vermeyecek, çok renkli olmayan, ses çıkarmayan ve yumuşak nesneleri seçmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında üzerinde boncuk, pul gibi tehlikeli olabilecek maddeler de bulundurmamalıdır.
Bebeğinizin uyku sorunu yaşamasına engel olmak sizin elinizde. Eğer uyku düzeni sabit olsun, size sorun yaratmasın ve kendi de huzurla uyusun istiyorsanız her gün aynı saatte yatırmaya özen göstermelisiniz. Gezmeleriniz, sohbetleriniz ya da beraber vakit geçirme isteğiniz bebeğinizin uyku saatinden daha önemli olmamalı. Her gün aynı saatte yatağa yatırılan çocuk, sorunsuz şekilde bu alışkanlığı edinecektir. İlk birkaç gün sizi reddedecek çok ağlayacaktır fakat daha sonra sizin istikrarınız onun inadına galip gelecektir.
Buna da Bakabilirsiniz: Çocukların 0-72 Ay Gelişim Özellikleri
Bebeğiniz huzursuz uyuyor ya da sık sık uykuları bölünüyorsa bunun nedeni sıkıntılı olması olabilir. Pek çok anne bebeğine hemen yemek yedirdikten sonra uyuma zorunluluğu koşar. Bunun yanında kendini rahat hissetmediği halde bebeğin uykuya dalmasını bekler. Kendiniz nasıl ki uyumadan önce bazı hazırlıklar yapıyorsanız bebeğinizin de buna ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Öncelikle havanın ısı durumunu göz önünde bulundurarak ılık bir banyo, bebeğin çok daha rahat uyumasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında cilde zarar vermeyecek bir masaj, bebeğin uyku saatinin geldiğini anlamasını sağlar. Ayrıca bebeğinizin önce sakin olması sonra uyuması için ninniye de ihtiyacı olacaktır. Bilgisayar ya da telefondan dinletmektense kendi sesinizle bebeğinize ninni söylemeniz uyuması için oldukça etkili olacaktır.
Uyuması gereken bebek, muhakkak karnının tok olmasını ister. Siz bebeğinizi emzirip yatağına yatırdıktan sonra ağlayarak ya da sıçrayarak uyanan bebeğin huzursuzluk nedeni kendiniz de olabilirsiniz. Tok olduğu halde sıkıntılı olmasının nedeni anne sütünde bulunan maddelerdir. Eğer bebeğinizi uyutmadan önce alkol, sigara ya da kahve gibi uyarıcı maddeler bulunduran ürünler tüketirseniz süt yoluyla bebeğinize geçecektir. Sonrasında bebeğiniz bu durumun olumsuz etkilerini yaşayacaktır.
Gecenin geç saatinde uyanan bebeğin ağlayışı tüm evi dolduracaktır. Bu durumda evde bulunan herkesin huzursuz olması, uykudan uyanması sizde de gerginliğe neden olabilir. Bu gerginliğe rağmen bebeğinizin odasına girip kontrol ettiğinizde ona asla kızmamalısınız. Herkes uyuyor, sus gibi ifadeler bebeğinizin daha huzursuz olmasına neden olur. Agresif tavırlar bebeğin korkmasına kendini güvende hissetmemesine neden olacak daha çok çığlık atarak ağlamasına kaynaklık edecektir. Bunun önüne geçmek için sakin ve olumlu bir enerjiyle bebeğinize dokunup birkaç dakika masaj yapmanız yeterli olacaktır.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması özellikle anneler için delirtici bir durum olsa da sabretmekten başka yapacak bir şey yok. Siz ne kadar huzursuz olursanız bebeğiniz de o kadar etkileniyor ve kısır döngü oluşuyor. 6 ay sabredin, durumlar kolaylaşacak.