Genellikle YDS olarak bilinen yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı nedir? Ne işe yarıyor? Kimler YDS’ye girebilir? YDS puanları kaç sene geçerli? Nerelerde kullanılır? gibi YDS hakkında merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabı içeriğimizde bulabilirsiniz.
Türkiye’de ilköğretim yıllarından itibaren yabancı dil eğitimi verilmeye başlanıyor. İngilizce merkezli alınan yabancı dil eğitimi daha sonraki yıllarda öğrencinin seçimiyle paralel olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca ve diğer alternatif dil seçenekleriyle çeşitleniyor.
Aldığınız yabancı dil eğitiminin sizi bir yerlere taşıması ve kabul edilebilir seviyede olması için Yds aşamasını başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Yabancı dil sınavı olarak açılan bu kısaltma, kişilerin belli sayıda soruya doğru cevap vererek eğitimlerinde basamak atlamalarına yardımcı olmaktadır.
Müfredat kapsamında aldığınız tüm eğitimi içeren yabancı dil sınavı, başarılı sonuçlandığı takdirde formasyondan lisansüstü derecelere kadar puan artışına yardım etmektedir. Bu bağlamda pek çok aşama için Yds’nin atlatılması gerektiği ve puanın etkili olduğu muhakkaktır.
İçerik
Yds, Türkiye genelinde yapılan yabancı dil sınavıdır. En az lise mezunu olmak koşuluyla hayatınızın birçok aşamasında Yds’den faydalanmanız gerekebilmektedir. Bilhassa lisede bölümü, yabancı dil olan öğrencilerin girdiği yabancı dil sınavı, üniversite tercihlerinde etkili rol oynamaktadır. Kişi puanına bağlı olarak aldığı dil eğitimine uygun herhangi bir dal tercih edebilmektedir. Yalnızca lise mezunları için değil pek çok kişi mesleki kademelerinde ilerlemek için Yds’ye girmek zorunda kalmaktadır. Her kademinin ve her giriş amacının farklı puan barajı bulunmaktadır.
Yds ilk kez 7 Nisan 2013 yılında gerçekleştirilmiş bir sınavdır. Daha önce farklı isimlerle yapılan sınav, 2013 yılında format değiştirerek biraz daha basitleştirilmiş ve seçici hale getirilmiştir.
Yds’ye hangi amaçla girdiğiniz oldukça önemlidir. Sebebiniz sınavın işe yarayacağı alanı da belirleyecektir. Lise sonrasında üniversitede yabancı dil bölümü okuyabilmek için ya da tercih etmek istediğiniz bölümün hazırlık barajını aşmak için Yds’ye ihtiyacınız olacaktır. Hazırlığı atlayabilmeniz size 1 yıl kazandıracaktır. Bunun yanında lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra yüksek lisans yapmak isterseniz Yds’ye girmeniz gerekmektedir.
Her üniversite yabancı dili zorunlu kılmasa da %90’ı Yds puanı istemektedir. Aynı zamanda mesleğinize başlamadan önce özellikle özel sektörde yabancı dil barajını aşmış olmanız önemlidir. Rakiplerinizin arasından sıyrılmak için Yds işe yarayacaktır. Yaşınız kaç olursa olsun kıdem atlayabilmek için Yds’ye girmeniz gerekebilir. Üniversitede öğretim görevlisinden profesöre kadar herkes İngilizce bilmez, sınavdan iyi bir not almak zorundadır.
Yds’ye girmek için herhangi bir kuruluşta çalışıyor ya da okuyor olma zorunluluğunuz yoktur. Yaş sınırını aştıktan sonra İngilizce veya diğer dillerden herhangi birinden sınava girebilirsiniz. Bunun dışında doçentlik, doktora ve sanat alanlarında yeterliliğini ispat etmek isteyenler de yabancı dil sınavına girebilirler.
Yüksek lisans yapmak isteyen lisans mezunları Yds’ye girebilirken herhangi bir kurumda çalıştığı halde kurumlar arası geçiş yapmak isteyenler de girme hakkına sahiptirler.
Yurtdışı görevine gitmek isteyen kişiler dil sınavını vermek zorundadır. TUS veya DUS’a girmesi gereken kişiler, KPSS’ye girecek olan adaylar Yds olmadan başarılı olamamaktadır.
Yds’de tam olarak 80 soru bulunmaktadır. Her soruya doğru cevap veren öğrenci 100 tam puan alacaktır. Dolayısıyla her sorunun puan değeri 1,25’tir. Sınava hangi amaçla girdiğiniz alacağınız puan için de önemlidir. Doçentlik için giren bir adayın 52 net yaparak 65 puan alması gerekirken yüksek lisans yapmak isteyen öğrencinin daha az net yapması yeterli olmaktadır. Sınava hangi amaçla girerseniz o kadar soru çözüp puanınızı alabilmeniz mümkündür. Sorular arasında alanlar farklı olsa da tüm soruların puan değeri aynı kabul edilmektedir.
Yds’ye girecek olan öğrenciler, sınavın tamamının 150 dakika olduğunu unutmamalılar. 80 soru için yaklaşık olarak 1 saat 30 dakika ayrılmaktadır. Her bir soruya yaklaşık olarak 1 dakika 52 saniye denk gelmektedir. Yüzeysel olarak her bir sorunun 2 dakika olduğu düşünülebilir.
Bazı sorular 1 dakika dahi sürmezken bazılarına 1 dakika 52 saniye yetersiz gelmektedir. Birbirinden farklı alanlarda gelen sorulara ayrılması gereken dakika dağılımı da farklılık göstermektedir. Şöyle ki; 15 soruluk gramer alanına yaklaşık olarak 12-13 dakika ayrılması gerekirken 9-10 soruluk cümle tamamlama sorularına 15 dakika gerekmektedir.
Yds’de konu dağılımı yapılan düzenlemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kalıplaşmış soru dağılımında ufak oynamalar hariç hemen her şey aynıdır.
Yds’de yanlışın doğruyu götürme gibi bir durumu söz konusu değildir. Sınava ilk kez girecek pek çok kişinin yanlış bildiği bu durum, sınav anında adayın huzursuz olmasına neden olmaktadır. Adaylar seçenekleri en aza indirdikten sonra kararsızlık yaşamaları durumunda ihtimali en güçlü buldukları seçeneği tercih edebilirler.
Yds temelde İngilizce ve Almanca olmak üzere; Fransızca, İtalyanca, Arapça ve İtalyanca yapılabilmektedir. Dillerle ilgili bilinmesi gereken en temel şey sınavın kaç kez yapılacağıdır. Almanca, Rusça, Arapça, Fransızca, İngilizce sınavına girecek olan kişiler için sınav yalnızca 1 kez yapılacaktır. Hem ilkbahar hem de sonbahar döneminde yapılmayacak olan sınavların tarihlerini dikkatli takip etmek gerekmektedir.
Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenicenin yanı sıra Japonca, Korece, Lehçe, Macarca dilleri de Yds kapsamındadır. Ayrıca Sırpça, Portekizce, Yunanca ve Ukraynaca da dil sınavında yer alan diller arasındadır.
Sınava girecek olan adaylar; Ermenice, Farsça, Gürcüce, Bulgarca, Çince sınavlarının Ankara’da yapıldığını bilmelidir. Bunların yanı sıra Japonca, Korece, Lehçe, Macarca ve Yunanca, Sırpça sınavları da Ankara dışında yapılmamaktadır.
Yds’ye istediğiniz dilde girmek isterseniz araştırmanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki; dilin, ÜAK tarafından geçerliliğinin kabul edilmiş olması gerekmektedir. İkinci husus ise dilin Yds kapsamında olan dillerden biri olması gerekmektedir.
Sınava girmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri dilin geçerliliğidir. Bilim dili olarak kabul edilmeyen dillerden ne kadar puan alırsanız alın işe yaradığı alan oldukça kısıtlı kabul edilecektir.
Yds’ye girecek olan adaylar tek dönemde iki dilden sınava giremezler. Sınav tarihleri birbirinden farklı olsa da adaylara yalnızca bir dönemde bir kez sınava girme hakkı tanınmaktadır. Tercihinizi önceliğiniz olan dilden yana kullanabilirsiniz. İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca kişilerin ilk girdikleri ve bir sonraki döneme ertelemedikleri diller arasında yer almaktadır. Sonrasında Rusça, Arapça ve Farsça gelmektedir. Tercihiniz, işiniz ve amacınızla orantılı olarak öncelik taşıyacaktır.