Ying Yang; zıtlıkların bir arada bulunduğunu anlatan felsefi bir terimdir. İçeriğimizde yin yang nedir? Anlamı, felsefesi ve efsanesi ne? gibi Yin Yang ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hemen herkesin farkında olmadan hayatının merkezine yerleştirdiği bir felsefe olan Yin Yang çoğunlukla Uzakdoğu kaynaklarında denk gelinen bir ifadedir. Batı dünyasının daha çok felsefe dersleri ve filmlerde gördüğü kavram, kendine özel şekil ile anlatın bir dünya görüşünü temsil etmektedir.
Bilhassa Çin için oldukça önemli olan Yin Yang felsefesi, Çin’e dair her şeyin içine yerleşmiş durumda. Sıklıkla dövüş sanatı, geleneksel tıp ve felsefi dünya görüşü Yin Yang temeline oturtulmuştur.
İki ayrı noktayı ya da iki zıt kutbu ifade eden Yin Yang, negatif ve pozitifin bütünlüğü üzerine kurulmuştur. Tüm bunların yanında sembolün üzerinde yer alan siyah ve beyazın birlikteliğini de anlattığı bilinmektedir.
İçerik
Evren ve doğayı gözlemleyip hayata bu noktadan başlayan iki dünya görüşüne Yin Yang ismi verilmektedir. Dünyanın var oluşunu zıtlıklar birliğine dayandıran felsefe, her şeyin zıttı ile bir bütün olduğunu ortaya koymaktadır.
Kavisli ve dengeli bir yuvarlakla ifade edilen Yin Yang felsefesi, eşit şekilde bölünmüş siyah ve beyaz kısımlardan oluşmaktadır. Siyah kısmın üzerinde beyaz bir yuvarlak, beyaz kısmın üzerinde ise siyah bir yuvarlak vardır. Birbirinin içine girmiş iki ayrı zıtlığı temsil eden şekil aynı zamanda iyilik ve kötülük mücadelesi olarak da tanımlanabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında iyi-kötü, pozitif-negatif, güzel-çirkin gibi dünyanın temelinde bulunan hemen her şey için Yin Yang ifadesi kullanılabilir.
Yin Yang, Çin halkının inanışını koruduğu ve hayatına yansıttığı felsefi akımlardan biridir. Asırlardır Çin’e dair her şeyin içinde yerini almış olan bu felsefe dünyaca tanınmakta ve milyonlarca insan tarafından benimsenmektedir.
Yin ve Yang sözcüklerinin anlamı, pozitif ve negatifliğe dayanmaktadır. Şöyle ki; Yin alçalan olarak kabul edilir. Başka bir ifadeyle negatif olanı temsil eder. Bu bir ölüm ya da bir çirkinlik olabilir. İnsana dair olumsuz hissettiren her şey Yin olarak adlandırılabilir. Yang ise yükselen sözcüğü ile tanımlanmaktadır. Pozitif olanı temsil eden Yang, insanda iyi hissettiren her şey demektir. Genel olarak Yin Yang felsefesinin anlamı ise bu iki zıt noktanın birbirinin içinde zaten var olduğudur.
Yin ve Yang Çin halkı tarafından dünyanın dengeleyicileri olarak kabul edilmiştir. Birbirinden farklı olan ancak uyum sağlayabilen bu iki felsefe, bütün bir enerjidir. Yapılmak istenen işlerde, ibadetlerde ve insanın hamurunda bu iki felsefe bir aradadır. Herkesin içinde bir Yin bir de Yang bulunmaktadır. İyi olan her zaman biraz da olsa kötüdür. Aynı şekilde kötü olduğu düşünülen herkesin içinde iyilikten bir parça vardır.
Felsefe hayata yansıtıldığında ise hayata bakışınızı şekillendirmeyi amaç edinmektedir. Karşınıza çıkacak olan her kötü şeyin içinde iyi olan bir detay muhakkak vardır. Dünyanın kurulması ve döngüsü bu şekilde devam etmektedir.
Ying Yang felsefesinin temeli taoizm inancına değinmektedir. Taoizm konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya da bakabilirsiniz.
Çin mitolojilerine göre evren, başlangıç noktasında bir yumurtanın içinde bulunmaktaydı. Sonsuz bir sessizlik ve boşluk hâkimdi. İlk ortaya çıkan Pan Ku oldu. Pan Ku, evren yumurtasını kırdı ve sonrasında dünyayı 18 bin yılda düzenledi. Kırılan yumurtanın üst kısmı göğe yükselerek Yang’ı ortaya çıkardı. Alt kısım ise yere inerek Yin’i meydana getirdi. Yin dişi olarak dünyaya geldi, Yang ise erkekti. Bu iki uzak nokta birbirini zor da olsa bütünlediler.
Yin soğuk ve karanlıkken Yang sıcak ve hayat doludur. Birbirleriyle anlaşmayı başardıklarında ise ortaya Feng Shu hayat enerjisini çıkarmışlardır. Bu şekilde dengede kalan dünya ikisinin arası bozulduğunda kuraklık ve salgın hastalıklarla mücadele etmektedir. İkisini yaratan Pan Ku, bir gün gelir ölür. Öldükten sonra bir gözünden güneş bir gözünden ay çıkar. Karnından denizler, son soluğundan da rüzgâr doğar. Daha sonra bedeni çürür. Bu çürüme sonrası ortaya çıkan böcekler ise insanı temsil eder. İşte insan, Yin ve Yang ile yaşamına böyle başlamıştır.
Yin Yang’ın temel ilkesi evrende var olan her şeyin zıtlıklar bütünü olduğudur. İkinci ilkeye göreyse her şey en küçük oranla dahi olsa birbirine girmiş, Yin ve Yang’tan meydana gelmiştir. Bu doğrultuda her sorun içinde çözümünü de beraberinde getirmektedir. Üçüncü ilke ise bağımlılık ilkesidir. Yin ve Yang ne olursa olsun asla ayrılamazlar.
Dördüncü temel ilke, iki zıt kutbun devamlı geçişme ve dönüşme içinde olduğudur. Beşinci ilke ise destekleyen ve denetleyen çerçevesinde bir arada bulunduklarıdır. Yin her zaman Yang’ın denetçisi Yang da her zaman Yin’in destekçisi kabul edilmektedir. Bu doğrultuda ikisi birbirinin varlığını ve ortaya çıkardıklarını devamlı kontrol etmektedir. Aynı zamanda birbirlerini destekledikleri de bilinmektedir.
Yin ve Yang arasındaki ilişki geçişme ve dönüşme döngüsüne dayanmaktadır. İyin olan zaman içinde kötü olana geçiş yapabilme özelliğine sahiptir. Bu bakış açısı kişinin zaman içinde fikirlerini değiştirebilme detayını ortaya koymaktadır. İnsan, zamanla kötü ya da iyi fikirlere sahip olabilir ve bu, yaradılışının ona tanıdığı bir haktır. Bu geçişmeye rağmen insan bütün ve barışık şekilde yaşamayı bilmek zorundadır.
Yin Yang görseli dünyada var olan uzaklıkları ifade etmektedir. Bu doğrultuda temsili kavramlar ise Yin için yeryüzü, karanlık, soğuk, pasif, gece, kış, sessizlik, hareketsizlik olarak belirtilebilir. Kavramlara göz atıldığında rahatsızlık veren ya da durağanlığı temsil eden her şey Yin için kullanılmaktadır. Bununla beraber Yang kısmında ise gökyüzü, aydınlık, samimiyet, sıcaklık, gündüz, hareket ifadeleri kullanılmaktadır. Yang dünyada var olan tüm güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır.
Yin Yang sembolü hemen herkesin bildiği bir yuvarlaktır. Kimi zaman siyah ve beyaz gösterilen bu işaret bazen ateş ve su döngüsü ile ortaya konmaktadır. Ateş ve su ifadesinin kullanılma nedeni, dünyada en etkili iki element olmasıdır. Ateş Yin’i temsil ederken su Yang’ı temsil etmektedir. Kötü ve ürkütücü olan Yin’dir. Temiz ve ferahlatan ise Yang’tır. En az siyah ve beyaz zıtlığı kadar ateş ve su zıtlığı da dünyaya hükmetmektedir.