Arı Nasıl Bölünür?

Arı Nasıl Bölünür?

“Arı nasıl bölünür?” özellikle arı yetiştiriciliğine yeni başlayanların öğrenmeyi hedefledikleri konulardan birisidir. Bitkilerin çiçeklenmesi ve bal üretimi açısından oldukça önemli olan bu minik hayvanların bölünme sürecinde faydalanılabilecek farklı yöntemler mevcuttur. Gelin, “Arı kovanı nasıl bölünür?” beraber öğrenelim.

Arı Nasıl Bölünür?

Arıların bölünmesini destekleyecek farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden faydalanarak arılarınızın bölünmesini sağlayabilir ve kovanı ikiye bölebilirsiniz.

  • Arıların bölünebilmesi için uygun koşullarda bulunmaları şarttır. Sıcak ve güneşli ortamda arılar en yüksek verimi sağlar. Bu nedenle kovanları mümkün oldukça sıcak ve güneş alan bir yere yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Kovanın bölünebilmesi için kraliçe arının güçlü olması gereklidir. Bunun için kraliçe arının beslenmesine destek olarak takviyelerden faydalanabilirsiniz.
  • Kovanı düzenli olacak takip edebilirsiniz. Kovanda oluşan yeni yapılar arının doğal olarak bölünmeye hazır olduğunun bir göstergesi olabilir.

Arı Kovanı Nasıl Bölünür?

Kovan sayısını arttırmak isteyen pek çok arıcı yeni arı almak yerine kovanları bölmeyi tercih eder. Şimdiye kadar arılarınızı hiç bölmemişseniz bu adımları takip edebilirsiniz.

  • Arıları böldüğünüzde kovanlar güç kaybeder. Zayıf kovanların ölme riski oldukça yüksektir. Bu nedenle bölme işlemi öncesinde arıları güçlendirmeniz önemlidir. Bunun için ekstra besleme yapabilirsiniz.
  • Yeni bir kovan alınarak kraliçe arı bu kovana geçirilmelidir. Arkasından işçi ve dişi arıların bir kısmı da gelecektir. Eski kovanda kalan arılar ise; yeni bir kraliçe arının gelişmesini sağlayacaktır.
  • Sürecin devamında kovanların yakından takip edilmesi ve ihtiyaç hissedildiği takdirde ilave besleme yapılması önemlidir.

Sonbaharda Arı Nasıl Bölünür?

Arıların bölünmesi için genellikle ilkbahar ve yaz ayları tercih edilir. Sonbaharda yapılacak bölünme için arının gücünden emin olmanız ve ekstra destek konusunda hazır olmanız daha önemlidir.

  • Bölünecek kovanı hazırlarken arıların ihtiyaç duyduğunda beslenmelerini sağlayacak polen, bal ve şekerli su olmalıdır.
  • Ana arı bir kovana alınmalı ve kovanın kalanı mümkün olduğunca eşit bir şekilde dağıtılmalıdır.
  • Ana arı yavruları da yanında tutarak yeni kovana alışacaktır.
  • Eski kovanda ise; yeni bir kraliçe arı seçerek gelişimi beklenecektir.
  • Bu aşamada iki kovan arasında rekabet olmaması adına yeterince besleme gerçekleştirilmelidir.

10 Çıta Arı Nasıl Bölünür?

Kovan bölerken her arıcının uyguladığı farklı taktik vardır. 10 çıtalık bir kovan genellikle 5’er 5’er iki eşit kovana bölünür. Ancak kimi zaman kovanlardan birisinin diğerinden daha güçlü olması da amaçlanabilir. Bu seçenekte amaç güçlü olan kovandan bal alırken zayıf olanın bir sonraki yıla kadar güçlenmesini sağlamaktır.

2 Çıta Arı 30 Günde Nasıl 10 Çıta Olur?

Arıların çıta sayısının artmasında arının bulunduğu ortamın doğal şartları ve hava durumunun büyük önemi vardır. Özellikle soğuk havalarda yaşanan arı ölümleri kovanın küçülmesine neden olur. Ancak şartların iyi olması ve arıcının arıların bakımını iyi yapması durumunda kovan kısa sürede büyüyebilir.

  • Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli etken arıların ihtiyaçlarının karşılanıyor olmasıdır. Arıların su ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamalısınız.
  • Özellikle bölgenizde bulunan kovanlarda salgın bir hastalık başladıysa arılarınızı korumak için ilaçlamanız gerekebilir.
  • Arıları doğru zamanlarda desteklemeniz alacağınız verimin artmasına yardımcı olur.

En İyi Arı Bölme Yöntemi

Arıları bölmek için kullanılan yöntemlerin mantığı aynı olmakla birlikte ufak tefek yöntem farklılıkları bulunabilir. Her yöntemin farklı avantaj ile dezavantajları bulunur. Arıcının tercihi ve arıların durumuna göre en iyi yöntem değişiklik gösterebilir.

İç Ayrımı (Inside-Out Split): Bu yöntemde kovan içerisinden bir miktar arı alınarak farklı kovana taşınır. Son derece basit bir yöntem kabul edilir.

Duvar Bölme Yöntemi (Wall Split): Kovanın içerisinin bir duvar ile bölünmesi yöntemidir. Bu sayede kovanın her iki tarafında da farklı kraliçe arılar oluşur ve kovan ikiye ayrılmış olur.

Üst Bölme Yöntemi (Top Split): İki katlı kovanlarda kovanın üst bölümü alınır ve farklı bir kovana taşınarak bölme gerçekleştirilir.

Çift Kovan Yöntemi (Double Brood Box Method): En çok kullanılan yöntemler arasında yer alır. Arıların bir kısmı farklı kovana alınarak kova ikiye bölünür.

Hazır Ana ile Arı Bölme

Hazır kraliçe arı ile kovanları bölmek daha az riskli ve pratik bir yöntemdir. Şu adımlar izlenerek kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

  1. Var olan kovanın yanı sıra ikinci bir kovan belirlenir. Bu kovana yeni kraliçe arı alınır.
  2. Bu kovana arıların bir kısmı taşınmalıdır.
  3. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde ilk kovandan ikinci kovana arı geçişleri olarak kısa sürede adapte süreci tamamlanır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Hayvanlar

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM