Bambu Yaprakları Neden Sararır?

Bambu Yaprakları Neden Sararır?

Bambu yaprak sararması, yaşam alanlarında bambu yetiştirenlerin dönem dönem karşılaşabileceği bir sorundur. Egzotik görünümü ve hızlı büyüme özelliği ile bambular, özellikle son yıllarda oldukça popülerleşmiştir. Ancak Türkiye, bambuların doğal yaşam alanı olmadığından çeşitli sağlık sorunlarının oluşması ve bu sorunların bitkinin ölümüne dahi neden olması mümkündür. Bu nedenle bambu yaprak sararması gibi sorunları ciddiye almak önemlidir.

Bambu Yaprakları Neden Sararır?

Bambu yapraklarının sararmasının birden fazla nedeni olabilir. Ancak çözüm bulmak için sararmanın hangi nedenden kaynaklandığını keşfetmek önemlidir.

  • Bambu yapraklarında sararma yaşanmasının en sık karşılaşılan nedeni bitkinin yanlış sulanmasıdır. Özellikle aşırı sulama nedeniyle köklerde çürüme olabileceği bilinmektedir. Yetersiz sulamanın en net belirtisi ise; yapraklardaki sararma ve kurumadır.
  • Fazla gübreleme yaprakların sararmasına neden olabilecek faktörlerden bir tanesidir. Gübreleme nedeniyle bitkinin köklerinin yanması ve bu nedenle de yaprakların renk değiştirmesi olasıdır.
  • Bazı mantar enfeksiyonları yaprakların zarar görmesine ve sararmasına neden olabilir. Bu fungal enfeksiyonların oluşma nedeni ise; genellikle sulama sorunları nedeniyle ortaya çıkan kök çürümeleridir.
  • Bambu bitkisi zararlılara karşı hassas olan bitkilerden bir tanesidir. Bitki bitleri, örümcek akarları, yaprak bitleri gibi çeşitli zararlar yapraklarda sararmalara ve yaprak dökülmelerine neden olabilir.
  • Bitkinin çarpma, çekiştirme gibi fiziksel hasarlar alması nedeniyle yaprak sarmaları görülebilir.
  • Bambu bitkisi aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda yaşamaya uygun bir bitki değildir. Doğru sıcaklıklarda yetiştirilmemesi, nem eksikliği, yetersiz aydınlatma gibi faktörler yaprakların sararmasına neden olabilir.

Bambu Yapraklarının Sararması Nasıl Önlenir?

Bambu yapraklarının sararmasına önlemek için bazı ipuçlarına dikkat etmenizde fayda vardır.

  • Bambu bitkisini doğru olarak sulamaya özen göstermelisiniz. Toprağının nemli kalmasına dikkat etmeli; ancak aşırı sulamadan da kaçınmalısınız. Ayrıca sulama sıklığı bitkinin büyüklüğü ve çevresel koşullara göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak haftada bir ya da 2 kez sulamanın yeterli olduğunu söylemek mümkündür.
  • Bambu bitkisinde oluşabilecek mantar enfeksiyonlarının önüne geçmek için sulama sıklığı ve toprak drenajının düzenli kontrolü önemlidir.
  • Özellikle açık havada yetiştirilen bambu bitkileri için zararlılara karşı önlemlerin alınması son derece önemlidir. Bunun için doğal yöntemlerden faydalanabilir ya da kimyasal yöntemlere başvurabilirsiniz.
  • Bambu bitkisinin bakımında fiziksel hasarları önlemek oldukça önemlidir. Bu nedenle bitkinin herhangi bir yere çarpmasında engel olmalısınız. Ayrıca rüzgâr ve çeşitli doğal etkenler de sararmalar ya neden olabilir.

Bambu Yaprak Sararması Bitkinin Ölmesine Neden Olur mu?

Yaprak sararması sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Her yaprak sararması sonrasında bambunun öleceğini söylemek doğru değildir. Ancak yaprak sararması sorunu zamanında çözülmez ve tedavi edilmezse bitkinin ölümüne neden olabilir.

Bitki yaprakları, bitkinin beslenmesi ve fotosentezi için oldukça önemlidir. Sararmış yapraklar ise; bitkinin fotosentez yapma yeteneğini azaltarak daha az besin elde edebilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle bitkinin zayıflaması söz konusu olur. Büyüme durur ve en sonunda bitki ölebilir.

Bambu Bakımı Nasıl Yapılır?

Bambu bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için doğru bir şekilde bakılması önemlidir. İşte bambu bitkisinin bakımı için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar:

  • Bambu, önemli toprakları seven bir bitkidir. Ancak aşırı sulama, bitkinin köklerinin boğulmasına ve yapraklarında sararma oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle sulama yapmadan önce bambunun toprağını kontrol edebilirsiniz. Toprağın, hafif nemli ve kurumaya yakın olduğunu hissettiğinizde sulama yapabilirsiniz. Çeşitli faktörlere göre değişmekle birlikte haftada ortalama birkaç kere sulamanız yeterli olacaktır.
  • Bambu; zengin besinlere sahip olan toprakları seven bir bitkidir. Bu nedenle düzenli gübreleme yapmak oldukça önemlidir. Gübreleme yapmak için büyüme mevsimi seçebilirsiniz. Büyüme mevsiminde her 15 günde bir gübreleme yapmanız yeterli olacaktır. Eğer gereğinden fazla gübreleme yaparsanız yanma sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
  • Bambu, aydınlık ortamı seven bir bitki olsa da doğrudan güneş ışığından kaçınılması gerekmektedir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalması, yapraklarda yanık ve kurmalara neden olabilir. Bu nedenle bitkiyi aydınlık ancak doğrudan güneşe maruz kalmadığı bir yere konumlandırmanızda fayda vardır.
  • Bitkinin yapraklarında oluşan toz ve kiri düzenli olarak nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.
  • Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmesi için zaman zaman sararmış ve ölmüş yaprakları kesmenizde fayda vardır.
  • Bambu hızlı büyüyen bitkilerden bir tanesidir. Bitki büyümesine rağmen küçük bir saksıda bulunuyorsa köklerinin sıkışması ve böylece bitkinin zarar görmesi mümkündür. Bu nedenle bitki büyüdükçe kabını değiştirerek daha büyük bir saksıya almanız gerekmektedir.

Bambu Toprağı Nasıl Olmalı?

Bambu bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygun bir toprağa ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Genel olarak bitkinin hafif nemli ve iyi drene olan toprakları sevdiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı ipuçlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Bambu bitkisi için hafif asidik toprak idealdir. PH değerinin 6 ile 6,5 arasında olmasına özen gösterebilirsiniz.
  • Zengin besin içeriğine sahip toprakları seven bir bitkidir. Bu nedenle özellikle potasyum, fosfor, azot gibi mineraller açısından zengin bir toprak seçebilirsiniz.
  • Gevşek ve hafif yapılı topraklar bambu bitkisi için ideal bir seçim olacaktır. Böylece bitkinin kökleri kolaylıkla yayılabilecektir.
  • Aşırı nemli topraklar bambu için doğru bir toprak çeşidi değildir. Bu nedenle bitkinin ölmesinin önüne geçmek için drene toprakları tercih edebilirsiniz.

Bambu bitkisi için bir karışım hazırlayacaksanız yarısının bahçe toprağı olmasına özen gösterebilirsiniz. %25 oranında torf ya da kompost kullanabilir. Kalan kısmını ise; ince kumdan ilave edebilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM