Bilirubin Nedir? Bilirubin Seviyesi Neyin Göstergesidir?

Bilirubin Nedir? Bilirubin Seviyesi Neyin Göstergesidir?

Bilirubin nedir, bilirubin seviyesi neyin göstergesidir soruları birçok kişi tarafından merak edilir. Vücudun işleyişi üzerinde söz sahibi olan ve birçok noktada ipucu özelliği taşıyan bilirubin, kimi zaman gündeme gelebilir.

Yapılan testler sonucunda doktorların bilirubin seviyesi düşük ya da yüksek dediği görülür. Her iki durumun da ne anlama geldiğini bilmek, bilirubinin görevinin ne olduğu hakkında fikir edinmek önemlidir.

Bilirubin seviyesinin normalde kaç olması gerektiğini bildiğinizde test sonuçları hakkında kendiniz de fikir edinebilirsiniz. Özellikle iç organ sağlığı açısından önemli olan bu madde, kimi zaman önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Bilirubin Nedir?

Vücut, kırmızı kan hücrelerini parçalarken ortaya çıkan sarımsı maddeye bilirubin ismi verilir. Bilirubin, karaciğerde bulunan bir maddedir ve karaciğer sağlığı hakkında çok önemli ipuçları taşır.

Sindirim esnasında vücuttan dışarı atılan bilirubinin zaman zaman sızma yaptığı görülebilir. Karaciğerinizde meydana gelen herhangi bir hasar olduğunda bilirubin maddesi idrara sızar. İdrarla beraber kana da sızarsa tehlikeli bir durum ortaya çıkar.

Normal şartlar altında herhangi bir sorun yaşanmıyorken sızmalar bazı hastalıkların habercisi olabilir. Yalnızca karaciğer hasarı değil vücudun bazı noktalarında da sorun olduğunu ortaya çıkarabilir.

Seviyeyi takip etmek ve zaman zaman test yapmak bu açıdan büyük önem taşır. Bilirubin total değerleri göz önünde bulundurularak vücudun işleyici kontrol edilebilir.

Bilirubin Sızması Nasıl Anlaşılır?

Bilirubin sızması durumu dışarıdan birkaç belirti verir. Hastalıkların belirtileri ortaya çıkar ve doktorunuz sizden bir tahlil ister.

Tahlili yaptırmanız halinde değerler kontrol edilir ve bilirubin değerinin düşük ya da yüksek olduğu görülür. Düşük ya da yüksek olması durumlarında farklı değerlendirmeler yapılır.

Bilirubin değeri çoğu zaman idrar testi ile ortaya çıkar. Ne var ki her zaman idrara sızma görülmez, idrar testi de yetersiz kalır. İdrarda bulunmaması halinde kan testi ipucu verecektir.

Kan değerlerinde bilirubin olması gerekenden farklı çıkarsa bu durumda hastalık hakkında önemli bir bulgu elde edilmiş olur. Sızmayı fark ettikten sonra teşhis aşaması biraz daha kolay olabilir.

Normal Bilirubin Seviyesi Kaç Olmalı?

Bilirubin seviyesi dendiği zaman akla 2 seçenek gelmelidir.

  • Birinci bilirubin seviyesi direkt bilirubin ya da konjuge olarak da bilinir. Bu kategoride seviye 0 ila 0,3 mg/dL olmak durumundadır.
  • İkinci bilirubin seviyesi ise total bilirubin olarak bilinir. Bu kategorinin aralığı ise 0,3 ile 1,9 mg/dL arasında olmak zorundadır.

Sonuçlar doğal aralıkların dışında olunması halinde yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu unutulmamalıdır. Tahlil yapılması ve değerlerin gözden geçirilmesinin ardından sorunun nerede olduğunu tespit etmek gerekir.

Bilirubin seviyesinin ortalamaların dışında olmasına neden olan etkenler arasında yaş ve genel sağlık durumu da vardır. Kronolojik rahatsızlığı olan kişilerde ya da yakın zamanda önemli bir sağlık problemi yaşayan kişilerde bilirubin seviyesi farklı çıkabilir.

Bilirubin Seviyesi Neyin Göstergesidir?

Bilirubin seviyesi kaç olmalı sorusu kadar ne anlama geldiği de önemlidir. Bilirubin seviyesi kan ya da idrar testinde normal aralıkta çıkmalıdır.

Özellikle karaciğerinde hasar olan kişilerde seviye farkı görülür çünkü bilirubin normal şekilde sindirimle dışarı atılır. Vücutta sağlık problemi meydana geldiğinde bir sonraki aşamaya geçemeden kana ya da idrara karışarak değerlerin değişmesine neden olabilir.

Normal seviyede olan bilirubin ise her şeyin yolunda olduğunun göstergesidir. Zaman zaman yapılan ölçümlerde istikrarlı sonuç almak sağlık açısından önemlidir.

Bilirubin Seviyesinin Düşme Nedenleri

Yapılan testlerde bilirubin düşüklüğü görülebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda çok büyük bir endişe duymadan yalnızca sorunun kaynağını bulmak gerekir.

Vücutta bilirubin eksikliği baş gösterdiğinde kafein tüketip tüketmediğinize dikkat etmelisiniz. Test yapıldığında yakın zamanda kafeinli herhangi bir ürün tükettiyseniz bilirubin seviyesinin düşük çıkması normal karşılanır.

Oksijen eksikliği de bilirubin seviyesinin düşük çıkmasına neden olur. Bahsi geçen bu sebep diğer sebebe kıyasla daha önemlidir. Oksijen eksikliği yaşanıyorsa acil müdahale edilmesi tavsiye edilir.

Penisilin İlacı Bilirubin Seviyesini Düşürür mü?

Bilirubin değerleri düşük çıktığında kullandığınız ilaçlara da dikkat etmelisiniz. Çoğu zaman es geçilen ancak doğrudan etkisini hissettiren ilaçlar, kan değerlerinde de söz sahibidir.

Test yaptıracağınız zaman hangi ilaçları aldığınızı, kaç ölçekle kullandığınızı bildirmeniz gerekir.

Yapılan incelemeler sonucunda penisilin ilacının bilirubin seviyesinde düşüklüğe neden olduğu görülmüştür.

Özellikle düzenli olarak penisilin alması gereken kişilerin bu seviyeye dikkat etmesi, testler esnasında ilacı kullandığını doktoruna söylemesi önemlidir.

Barbitürat İlaçları Bilirubin Seviyesini Düşürür mü?

Bilirubin düşürmek söz konusu olduğunda barbitürat ilaçları kullanılır. Barbitürat ilaç kategorisi, uyku ilaçları ve sakinleştirici olan ilaçlardır. Uyku ilacını devamlı kullanan kişilerde bilirubin seviyesinin normalden daha düşük olduğu görülmüştür.

Aynı şekilde sakinleştirici ya da antidepresan ilaçları düzenli kullananlar da bilirubin seviyelerinde düşüş olduğunu görebilirler.

Bilirubin seviyesinin düştüğünü gördüğünüzde kendi başınıza karar vermemeniz önemlidir.

Özellikle anti-depresanları yalnız başınıza bırakmak ya da dozlarında oynama yapmak çok tehlikelidir. Seviyenin normal değerlere gelebilmesini doktor kontrolünde gerçekleştirmek gerekir.

Ağrı Kesiciler Bilirubin Seviyesini Düşürür mü?

Total bilirubin yüksekliği nasıl düşürülür sorusu araştırıldığında ağrı kesicilerin etkili olduğu görülmüştür. Her ağrı kesicinin bilirubin seviyesini düşürdüğü söylenemez ancak bazıları doğrudan etkili olup bilirubinde düşüşe neden olabilir.

Bilirubin düşüşüne neden olan ağrı kesiciler, nonsteroidal antienflamatuar olarak adlandırılanlardır. Bu kategoride yer alan ağrı kesiciler dışında herhangi bir ilacı doğrudan etkili kabul etmek yanlış olacaktır.

Bilirubin Yüksekliği Nedir?

Bilirubin yükselmesi ne anlama gelir sorusu da sıklıkla sorulan sorulardandır. Sarılık olarak isimlendirilen bu durum ciltte ve gözün beyaz kısmında sararma şeklinde kendini gösterir.

Bilirubin düşmesine karşın yükselmesi çok daha tehlikeli kabul edilir. Yükselme meydana geldiği zaman vücutta anormal şekilde hızlı alyuvar yıkımı gerçekleşiyor demektir.

Bilirubin Yüksekliğinin Nedenleri Nedir?

Bilirubin yükselmesinin nedenleri birkaç madde ile izah edilebilir.

  • Siroz rahatsızlığı olması doğrudan bilirubin yükselme sebebi olarak kabul edilir.
  • Anemi rahatsızlığının yaşanması da bilirubin seviyesinde artış olması anlamına gelir.
  • Kişinin kullandığı ilaçlara tepki olarak bilirubin yüksekliği problemi ortaya çıkabilir.
  • Devamlı alkol tüketilmesi bilirubin seviyesinde hızlı şekilde yükselme yaşanması anlamına gelir.
  • Safra kesenizde taş varsa bilirubin seviyesi, testlerde yüksek çıkacak demektir.
  • Viral hepatik problemi olan kişilerde de bilirubin yüksekliği olduğu söylenebilir.
  • Gilbert sendromu da bilirubin eksikliği nedeni olarak bilinir.

Bilirubin Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

Bilirubin yükseklik belirtilerinden ilki iştah kesintisi ve halsizliktir. Devamlı bitkin hissetmeniz, yemek yememeniz, yorgun hissedip uykuya meyletmeniz önemli belirtiler olarak kabul edilir. Bunların yanında mide bulantısı ve kusma da önemli belirtiler arasında yer alır.

Karın bölgesinde şişkinlik olması ve aralıklı şekilde ağrı yaşanması da bilirubin seviyesinin yükseldiğini düşündürmelidir. Kişide, kusmayla beraber titreme sık sık ateşlenme belirtileri de kendini gösterebilir.

Vücutta ödem oluştuğunda bilirubin seviyesinden şüphe edebilirsiniz. Bir başka ipucu ise dışkının kil renginde olmasıdır. Bu bulgu en temel belirtiler arasında kabul edilir.

Kaşıntının olması da bilirubin seviyesinin yükselmesi anlamına gelebilir. Cildinizi ara ara yoklayıp bu belirtinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM