İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş görememezlik raporu nedir? Hangi durumlarda verilir? İş görememezlik raporu parası kimlere verilir? Geçici ve kalıcı iş görememezlik raporu nedir? Hamilelik durumunda alınır mı? gibi soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

İş kazası ya da çeşitli sağlık sorunlarından dolayı çalışamaz durumda olan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik raporu ve ödeneği vermektedir. Bu rapordan yararlanmak isteyen çalışanların bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir.

İş göremezlik raporu geçici ve sürekli olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır. Sigortalı olarak çalışan kişilerin sigortalı olunduğu için alınan hizmet neticesinde herhangi bir sebepten dolayı çalışamaz duruma gelmeleri halinde almaya hak kazandıkları rapor iş göremezlik raporudur. Bu hizmetin temel amacı insanların çalışamaz durumda oldukları dönemdeki maddi kayıplarını en aza indirebilmektir.

Halk arasında rapor parası olarak bilinen iş göremezlik ödeneği pek çok kişinin ne kadar ve ne zaman alınacağı gibi soruların akılda oluşmasına neden olan bir konudur.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

Sigortalı olarak çalışan kişilerin iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda iş göremezlik durumunun tespit edilmesi durumunda SGK tarafından verilen ücretli rapordur. Yasalar gereği bütün çalışanlar iş göremezlik raporu konusunda eşit haklara sahiptir. Bayanların hamilelik durumları ya da çalışılan mesleğe dair bir hastalığın gerekli testler sonucunda tespit edilmesi, iş göremezlik raporu almak için geçerli sebepler arasındadır.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

İş göremezlik raporu sigortalı işçilerin sağlık sorunları nedeniyle çalışamayacağını bildirmek ve karşılığında çalışamadığı günlerini parasını alabilmek için aldığı rapordur. Bu rapor için resmi bir doktor tarafından muayene edilmek ve sonucunda iş görememeye neden olan rahatsızlığın tespit edilmesi gerekir.

Rahatsızlığın durumuna ve iyileşme süresine göre rapor süresi değişmekte ve dolayısıyla alınacak rapor parası da değişiklik göstermektedir. İş göremezlik raporu işçilere çalışamadıkları günlerin parasını da alabilme hakkı verir. Bu nedenle iş yerinde geçirilen kazaların ya da meslek hastalıklarının mutlaka resmi bir doktor tarafından rapor edilmesi çalışılamayan günlerinde parasını alma hakkı sunar.

İş Göremezlik Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik raporu almış olan ve ücretinin ne zaman yatacağını merak eden pek çok sigortalı çalışan bulunmaktadır. Her yıl rapor parası ödeneklerinin yatacağı tarihler belli olmakta ve bu raporu alan kişiler belirlenen tarihlerde rapor paralarını alabilmektedir.

2017 yılı içinse SSK tarafından rapor parasının yatma tarihi her ayın 8’i ile 14’ü arasındaki tarihlerdir. Yasalar gereği iş göremezlik rapor ücreti almaya hak kazanmış olan kişilerin ödeme alacakları ayın kesinleşmesi durumunda uygun tarihlerde ücreti hesaplarında görebilirler.

İş göremezlik rapor parasının yatırılması için işçinin rapor süresinin dolması ve tekrardan işinin başına dönmüş olması gerekir. Bu şartı sağlayan çalışanların en geç 45 gün içerisinde rapor paralarını almaları mümkündür.

İş Göremezlik Rapor Parası Nereden Alınır?

İş göremezlik rapor parası ödemeleri SGK ile anlaşmalı olan kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.  Bu konuda çalışanların pek çok akıllarına takılan detayı öğrenebilecekleri E-Devlet sistemi iş göremezlik rapor parasının da nereden ve ne zaman alınacağı konusunda bilgi alabilecekleri adrestir.

T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile hesabına giriş yapan kullanıcılar sistemdeki gerekli yönlendirmeleri takip etmeleri sonrasında rapor parasını nasıl alacaklarını öğrenebilirler.

İş Göremezlik Rapor Nasıl Hesaplanır?

Çeşitli nedenlerden dolayı iş göremezlik raporu alarak istirahatini gerçekleştiren kişilerin bu istirahatlerinin sonunda alacakları ücreti kendileri de rahatlıkla hesaplayabilirler. Her bir rapor günü karşılığında alınacak ücretin belirlenebilmesi için rapor başlangıç tarihinden önceki 3 aylık sürecin toplan kazanç miktarının 3 aylık prim günü sayısına bölünmesi ile bulunan sonuç günlük rapor parasının karşılığıdır.

Yatarak tedavi gören çalışanlar için günlük kazancın yarısı, ayakta tedavi gören çalışanlar için ise günlük kazancın 2/3’ü kadarı rapor gün sayısı ile çarpılarak toplam hak ediş bulunmaktadır.

İş göremezlik raporu almak durumunda alan kişi o süreç içerisinde sigortalı olsa bile, rapor parasının alınmasına hak kazanabilmek için son 1 yılda 90 günlük prim ödemesinin yatırılmış olması gerekli şarttır. Bu noktada iş göremezlik durumu öncesindeki 3 aylık dönemde sigorta primi ödemesi bulunmasa dahi, bir önceki 3 aylık dönem baz alınarak rapor ücreti hesaplaması yapılır.

SGK İş Göremezlik Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK geçişi iş göremezlik durumundaki çalışanlar için iş verenlerin girmeleri gereken işlem online rapor giriş internet sayfası bulunmaktadır. Sigortalı işçinin iş göremezlik rapor parasını alabilmesi için iş veren tarafından giriş işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekmektedir.

Yaşanılan iş kazası ya da meslek hastalığının boyutu ne olursa olsun SGK tarafından verilen hizmetlerden yararlanabilmek için giriş belgeleri önemli bir gerekliliktir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu rapor girişi için bilgilerin yer aldığı belgedir. İş verenin rapor girişi ihmal etmesi halinde her bir rapor için asgari ücretin yarısı tutarında iş verene ceza kesilmektedir.

Sürekli İş Göremezlik Raporu Kimlere Verilir?

SGK tarafından iş kazası ya da meslek hastalığı geçiren sigortalının tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden çalışamayacak olmasının tespit edilmesi durumunda sürekli iş göremezlik raporu verilmektedir. Bu durumda olan kişilere kurum tarafından yetki verilen sağlık çalışanlarının iş göremez durumdaki çalışanın mesleğini geri kazanma gücünün %10 oranında yitirmiş olmasına bakılarak sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

Sürekli iş göremezlik geliri için yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi koşullar aranmaksızın kişinin iş göremezlik durumu göz önünde bulundurulur. Sürekli iş göremezlik geliri de tam iş göremezlik ve kısmi olarak ikiye ayrılmaktadır. Tam iş göremezlik durumunun %100 oranında tespit edilmesi durumunda aylık gelirin tamamının iş göremezlik geliri olarak bağlanması mümkündür. Kısmı iş göremezlik gelirinde ise aylık gelirin %70 oranındaki miktar bağlanır.

İlginizi Çekebilir: Malulen Emekli Edilecek 21 Hastalık Listesi

Geçici İş Göremezlik Raporu Kimlere Verilir?

Geçici iş göremezlik raporu sigortalının iş kazası ya da hastalanması sonucunda dinlenmesi için verilen rapordur. Sağlık ocakları, sağlık kurulu ya da tek bir uzman hekim geçici iş istirahat verme konusunda yetkilidir. Geçici iş göremezlik raporunun geçerli olması ve karşılığında çalışılmayan günlerin de parasının alınması için rapor alınan kurumun SGK tarafından yetkili bir kurum olması şarttır. Tek bir doktordan alınan geçici iş göremezlik raporlarında en fazla 40 güne kadar olan rapor günlerinin ücreti ödenmektedir.

Annelik Halinde İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Sigortalı olarak çalışan bir kadının hamileliğinin başlangıcından itibaren doğumdan önceki ve sonraki sekiz haftalık süreçteki rahatsızlık ve çalışmaya engel teşkil eden durumlar analık hali olarak ifade edilmektedir.

4/a ve4/b sigortalılık statüsünce analık hallerine bağlı olan iş göremezlik süresince emzirme ve geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanılır. Raporlu olunan süre içinde işyeri sigortalı bayanlara rapor parasını ödemez. Bu ücret SGK tarafından raporlu olunan süredeki toplam miktarın 2/3’ü kadarı hesaba yatırılır.

Hamileliğin 32. Haftasından itibaren kadın sigortalı çalışanlar iş göremezlik rapor almaya hak kazanır. Bayanlar kendi doktorlarından talep edecekleri doğum izin belgesi ile çalışmayı bırakabilirler. İsteğe göre doktorunda onayı ile 37. Haftaya kadar çalışmaya devam edilebilir ve bu 5 haftalık süreçte doğum izin sürecine eklenerek ücreti alınabilir.

YAZAR HAKKINDA

Eser Tekin Eser Tekin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okudum ve fen bilgisi öğretmeni olarak mezun oldum. Ancak belli bir yerde kalmanın bana göre olmadığını anlamam ile beraber öğretmenlik yapmamaya karar verdim. Hayatımı gezip, görerek geçiriyorum. Çoğu zaman gezilerim kamp yaparak, otostop çekerek oluyor. Dinler, kültür ve sanat ilgi alanlarım arasında. Bilgizma.com sitesinde, tecrübelerimi okuyucularla paylaşmayı çok seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Sürekli iş göremezlik raporu şartları neler? Psikolojik rahatsızlıklar için alınır mı? Abim bipolar. Bu hastalık nasıl ispatlanır?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM