Japon balığı neden ölür? sorusu, Japon balığı besleyen ya da beslemeyi düşünen hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Japon balığının ömrünü uzatmak ve daha iyi bakmak için öncelikle hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızda fayda vardır.
Japon balığı akvaryum balıkçılığında en çok tercih edilen türlerin başında yer almaktadır. Tatlı su balıkları ailesinden gelir ve yüzme keselerine sahiptir. Özelliklerine bakıldığında Asya kökenli bir balık olduğu ve başlangıç aşamasında ilk kez Japonya’da yetiştirildiği görülmektedir. Oldukça hoş renklere ve şekillere sahiplerdir. Ağırlıklı olarak turuncu, kırmızı, beyaz ve siyah renklerde olurlar. Kuyruklarının uzunluğu ve değişik vücut şekilleri onlara hoş bir hava katar. Erkek olanlarının renkleri daha canlı iken dişilerin daha dolgun bir vücuda sahip olduğunu fark edebilirsiniz.
Japon balıklarının en büyük avantajı diğer balıklarla rahatlıkla birlikte yaşayabilecek barışçıl türler olmalarıdır. Eğer doğru bakım sağlanırsa uzun süre yaşayabilirler. Bakmış olduğunuz Japon balıkları kısa sürede ölüyorsa, Japon balıklarının ölme nedenlerini öğrenmeniz ve buna göre hareket etmeniz önemlidir.
İçerik
Japon balıkları her ne kadar dayanıklı ve popüler ev balıkları olsa dahi zaman zaman yanlış bakım nedeniyle öldükleri görülebilir. Eğer Japon balığınız öldüyse ve yeni bir balık almayı düşünüyorsanız, öncelikle balığın neden öldüğünü ve bu ölümleri nasıl engelleyebileceğini öğrenmenizde fayda vardır.
Su Kalitesi Sorunları
Japon balıkları su değişimlerine karşı oldukça hassaslardır. Sularının her daim temiz olması önemlidir. Bu nedenle düzenli olarak sularına değiştirmeye özen göstermeniz şarttır. Ayrıca bir anda farklı özellikteki sulara adapte olmalarının mümkün olmayacağını unutmamalısınız.
Hastalık ve Enfeksiyonlar
Japon balıklarında enfeksiyon nedeniyle yaşanan ölümler sıklıkla görülmektedir. Genellikle ıslak yüzgeç hastalığı, velvet hastalığı ve beyaz nokta hastalığı gibi hastalıklara yakalanırlar. Bu hastalıklara yakalandıklarında yetersiz beslenmek, kötüsü kalitesi, stres gibi etkenlerle bağışıklığı zayıflamış durumda ise; ölmeleri oldukça yüksek ihtimaldir. Hastalık ve enfeksiyonlara karşı bir veterinere götürmenizde fayda vardır. Ayrıca Japon balığının ölümünün enfeksiyon nedenli olduğunu düşünüyorsanız ve akvaryumunuzda farklı balıklar bulunuyorsa önlem almaya özen göstermelisiniz.
Beslenme Sorunları
Her balık cinsi gibi Japon balıklarının da kendilerine özgü bir diyet uygulamaları gerekmektedir. Uzun süre aç kalmaları gibi aşırı beslenmeleri de ölüme neden olabilir. Bu nedenle Japon balıklarını yüksek kaliteli yemlerle beslenmeli. Ayrıca düzenli aralıklarla yemleme yapmalısınız.
Japon balıklarının yaşam süresi, çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Doğru çevre koşullarında yetiştirilmeleri, uygun bir diyet sürdürmeleri ve stres altında olmamaları halinde oldukça uzun ömürlülerdir.
Bir Japon balığının yaklaşık 6 ila 10 yıl arasında yaşadığı görülmektedir. Ekstra dikkat ettiğiniz takdirde 15 yılın üzerinde dahi yaşamaları mümkündür. Balıklarınızın uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam etmesi için şunlara dikkat edebilirsiniz.
Japon balığının hareketlerinde yavaşlama olduğunu hissediyorsanız ve ölmek üzere olduğunu görüyorsanız, öncelikle ölümüne neden olan faktörü belirlemeye özen göstermelisiniz.
Japon balıklarının ihtiyaç duyacağı su miktarı, balıkların hacmine, balık sayısı, su kalitesi gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak bir balık için 15 lt civarında su olması önemlidir. Balık sayısı arttığında su miktarının doğru orantılı olarak artmasına gerek olmadığını unutmayın. Ancak yine de akvaryumda daha fazla su bulunmalıdır.
Akvaryumdaki balık sayısı arttığında sirkülasyon ve filtrasyon oranının da artırılması gerektiğini aklınızda bulunmalısınız. Böylece oksijenin yayılmasını ve atık maddelerin kaldırılmasını sağlamış olursunuz.