Photoshop kısaca; var olan fotoğraf ve diğer görüntülerin düzenlenmesi işlemidir. Hobi olarak yapılabileceği gibi, profesyonel olarak da yapılabilir. Bu yazımızda Photoshop’un ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve ne işe yaradığı konularına değindik.
Özellikle telefonlarda kullanılabilen Photoshop programlarının yaygınlaşması ile birlikte hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez yaptığı görsel düzenlemelerden biri olan Photoshop, temel anlamı ile incelendiğinde bir fotoğraf düzenlemedir. Elbette profesyonel veya amatör olmak üzere iki bölüme ayırmak mümkündür. Büyük afiş tasarımcılarının, dergi çalışanlarının ya da reklam sektöründe yerini sağlamlaştıran uzmanların yaptıkları Photoshop’lar ile telefondaki İnstagram, Retrica gibi programların yaptığı Photoshop aynı şey değildir.
Photoshop kelimesi var olmayan bir şeyi yaratmak olarak algılanmamalıdır. Daha ziyade zaten olan bir fotoğrafın yeniden düzenlenerek farklı bir forma sokulmasıdır. Yani iki farklı resim birleştirilebilir, fotoğrafın bir kısmı kesilebilir, üzerine farklı bir görüntü eklenebilir, renk ayarları ile oynanabilir ve akla gelmeyecek efektler yapılabilir. Tüm bu işlemlerin sonucunda temelde yeni görünümlü bir fotoğraf oluşmuş olsa da aslında durum, var olan bir resmin değişmesinden ibarettir.
İçerik
Photoshop, önceden oluşturulmuş görüntüleri veya grafikleri (fotoğraflar gibi) değiştirmek için harika bir programdır. Raster veya bitmap grafikleri Photoshop’ta oluşturulur. Raster görüntüler piksel olarak bilinen tek renkli karelerden oluştuğundan, bu grafikler bazen biraz keskin görünebilir.
Photoshop’taki her şey yalnızca bir dizi pikselden oluşur. Dolayısıyla bir şeyi yukarı veya aşağı ölçeklendiriyorsanız, resmin kalitesini çok hızlı bir şekilde kaybedebilirsiniz. Photoshop; web grafikleri, fotoğraf düzenleme ve tasarımları için popüler bir seçimdir çünkü bu projeler sabit bir boyutta kalacaktır. Fotoğrafları düzenlerken birçok benzersiz filtre, özel efekt ve araçlardan faydalanabilirsiniz.
Photoshop’u öğrenmenin en iyi yolu, yerel belediyenizde veya herhangi bir kursta Photoshop’a yönelik dersler almaktır. Yansıyan olmadan fotoğrafların ışıklandırılması, renk ayarlarını düzeltme, beyaz dengeleme problemleri, kontrast ve parlaklık ayarlarının yapımı, renk tonlarının çeşitliliği ve kullanımı gibi hem sanatsal hem de teknik dersler Photoshop kullanımınızı büyük ölçüde geliştirecektir.
İnternette Photoshop öğrenmeye yönelik pek çok video bulabilirsiniz ve bu dersleri izleyerek Photoshop öğrenebilirsiniz. Ayrıca konunun detaylı olarak anlatıldığı kitaplar ve bloglar bulmak mümkündür.
Temel fotoğraf düzenleme bilgisi kırpmak ve ufak değişiklikler yapmaya dayanır. Kırpma aracını kullanarak kenarları düzeltebilir, bir fotoğrafın şeklini ve boyutunu değiştirebilir ve eğri bir kıyı şeridini veya yamuk fotoğraf ufkunu düzeltebilirsiniz.
Bir fotoğrafı aydınlatarak ve ayar katmanlarını kullanarak renklerini değiştirebilirsiniz. Parlaklık, kontrast, ton ve duygunluk ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Düzenleyici fırça ve düzeltme aracı ile rahatsız edici unsurları fotoğrafınızdan silebilirsiniz.
Renkleri siyah beyaza dönüştürün, eski moda bir renklendirilmiş görünüm ekleyin ve Tilt-Shift Blur filtresini kullanarak odaklamayla oynayın. Bu şekilde bir fotoğraf, hiç PhotoShop bilmeyen birisi için büyük adım olacaktır. Tüm düzenlemelerde önemli olan şey renklerin kullanım biçimidir.
Akıllı filtrelerden faydalanarak kompozisyonunuzu genişletebilirsiniz. Bulanıklaştırma filtresi, keskinleştirme, siyah- beyaz ayarı, tilt – shift gibi pek çok ayar resminizin kusursuz olmasını sağlayacaktır. Fotoğrafınıza son bir dokunuş vermek için bir keskinleştirme filtresi uygulayın. Ardından, gelecekteki düzenlemeler için çalışmalarınızı korumak adına, düzenlenmiş dosyanızı PSD biçiminde kaydedin. Fotoğrafınızı çevrimiçi veya e-posta ile paylaşmak için bir kopyasını JPEG olarak kaydedebilirsiniz.
PhotoShop ile neredeyse var olmayan bir dünya yaratmanız mümkündür. Öncelikle programlara iyi şekilde hakim olmanız ortaya çıkaracağınız ürünün kalitesini direkt olarak etkileyecektir. Bu nedenle tüm filtreleri ve araçları iyi şekilde öğrenmeniz gerekmektedir. PhotoShop ile temel bazı işlevleri yapabilirsiniz. Özellikle telefonlarda ve tabletlerde bulunan bazı ücretsiz programlar temel PhotoShop işlevlerine izim verirler. Renk düzenleme, kontrast ayarlama, kesme ve kopyalama işlemleri, iki görüntüyü üst üste bindirme, saydamlık ve opaklık ayarlamaları, keskinlik ayarlaması, zayıflatma, pürüzsüzleştirme ve beyazlatma gibi pek çok efekti kullanabilirsiniz.
Günümüzde PhotoShop en sık yüz ve vücut güzelleştirme amaçlı kullanılmaktadır. Çoğu insan resimlerini sosyal medyada paylaşmadan önce bir dizi filtreden geçirerek kusursuz görüntüyü yakalamaya çalışmaktadırlar. Bunun için; diş beyazlatma, zayıflatma, cilt lekelerini yok etme, bronzlaştırma veya beyazlatma gibi fiziksel görüntüye yönelik işlemler uygulanabilir.
Tüm bu bireysel değişikliklerin aksine mesleki anlamdaki PhotoShop, logo ve grafik tasarımcıları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Afiş hazırlama, kitap kapağı, dergi fotoğrafları, dijital ve yazılı basın ürünleri, albüm çekimleri gibi pek çok görsel materyal bir PhotoShop işlemine tabi tutularak piyasaya sürülmektedir. Özellikle web tasarım sitelerinde ve reklam sektörü gibi sürekli düzenleme gerektiren firmalarda iyi bir PhotoShop elemanı, en önemli elemanlardan bir tanesidir.
Elbette basit düzenleme işlemleri yapmak için ios veya android sistemli telefonlarınıza indireceğiniz tek yönlü uygulamalar yeterli olacaktır. Günümüzde yalnızca telefonlarda bulunan programlarla yapılan PhotoShop’lara yönelik sergiler bulunmaktadır ve yaratıcı işler sayesinde her yıl insanlar binlerce dolar kazanmaktadırlar.
Adobe’un PhotoShop programının yanı sıra pek çok üstün kalitede program kullanabilirsiniz. Picasa, Gimp, Aperture ve Adobe Lightroom en çok tercih edilen PhotoShop programları arasında bulunmaktadır.
Temel olarak incelendiğinde PhotoShop yapmak için Paint bile yeterli olacaktır. Fakat elbette bu programlar çok daha üstün görsellik sunmaktadır. Çalıştığınız görüntülerin çıktısını alırken kalite kaybı yaşatmamak önemlidir. Telefonlarda bulunan programlar ne yazık ki görüntü kalitesinin kaybına neden olmaktadır. Kalite, resim küçükken normal gözükse de resim büyütüldükçe kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu nedenle profesyonel çalışmalar yürütmek istiyorsanız, arayüzü iyi olan programları tercih etmeniz gerekmektedir.