Ciddi bir zaman kazancı sağlayan e fatura nedir? E fatura kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? sorularının cevaplarını bulabileceğimiz bu yazımızda aynı zamanda e faturanın nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
Teknolojinin her geçen gün hayatımızdaki değerini arttırmaya devam ettiği günlerde, tüm dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca kişi tarafından tercih edilen uygulamalardan birisi; e-fatura sistemidir. E-Fatura sistemi sayesinde kişiler normalde daha uğraştırıcı yollardan elde edebilecekleri bilgilere oturdukları yerden erişim imkanı bulabilirler.
Birçok firma E-Fatura uygulamasına duyulan ilginin artması ile birlikte günümüzde bu uygulamayı destekleyen sistemlerini birer birer devreye sokmayı sürdürmektedir. Elektronik ortamda hazırlanan bu fatura türü, kolay ulaşılabilir olması ile diğer normal fatura türlerine göre büyük bir avantaja sahiptir. Kağıt üzerinde kullanılmayan bu fatura sunucular aracılığı ile hem alıcılara hem de satıcılara hızlı bir şekilde aktarılabilir.
İçerik
E-Fatura sistemi temel olarak şuan firmalar tarafından isteğe bağlı olarak hazırlanan ancak çok yakın bir gelecekte neredeyse her firmanın mutlaka müşterilerine sunması gerekecek olan online bir bilgi ve dekont uygulamasıdır. Bu fatura türü ile her türlü kurumsal işlem çok daha basit bir hale gelerek hem firmaları hem de firmalardan hizmet almış olan kullanıcıları pek çok yükün altına girmekten kurtarır. Özellikle tasarruf etmeyi planlayan firmaların E-Fatura uygulamasından faydalanmaları bu konuda önemli bir adım atabilmelerine imkan verebilir.
Tüm firmalar için henüz geçerli olmasa da, devletin belirlediği bazı kriterlere sahip olan kurumsal firmaların e-fatura uygulamasına geçmeleri zorunluluktur. Bu kriterler içerisinde madeni yağ lisansına sahip olan firmalar, bu lisansa sahip firmalardan mal alarak yıllık 25 milyon Türk lirasının üzerinde satış yapan firmalar, alkollü içecek, gazlı içecek ya da tütün ürünleri üretip satan veya bu firmalardan ürün satın alarak satışını gerçekleştiren tüm firmalar e-fatura uygulamasını zorunlu olarak kullanmalıdırlar. Bahsi geçen firmaların e-fatura uygulamasına geçmemesi halinde devlet tarafından sert yaptırımlar ile karşılaşmaları mümkündür.
Pek çok önemli uygulamada olduğu gibi e-fatura uygulamasında da birtakım avantaj ve dezavantajlar bulunur. Bu fatura türünün avantajlarına bakılacak olursa; kağıt, zarf, mürekkep gibi pek çok maliyette azalmanın yanı sıra, faturaların daha hızlı hazırlanabilmesi gibi imkanlardan söz edilebilir. Zamandan kazanılmasını sağlayan E-Fatura sistemi ile faturaların hiçbir şekilde kaybolma riski de bulunmamaktadır. Tahsilatların çok daha kısa bir sürede gerçekleştirilebileceği bu fatura türünde istenildiği vakitlerde kontrol amaçlı geçmiş faturalara ulaşabilmek mümkün olur. Dijital olarak arşivlere alınan faturalar bu sayede saklama ve depolama gibi maliyetlerden firmaları kurtarır. E-Fatura ayrıca çevre dostu olması ile bilinir.
Bu sistemin dezavantajları ise; sisteme bir kere giriş yapıldığında bir daha çıkılamaması, E-Defter geçişi şartının bulunması, mali mühür satın alma zorunluluğunun olması gibi konulardır. Ayrıca bir firma E-Fatura sistemini kullansa bile iş yapacağı diğer firmanın bu sisteme sahip olmaması durumunda E-Fatura uygulaması geçersiz olmakta ve bunun yerine kağıt fatura gönderilmesi gerekmektedir. Bu fatura türünün bir diğer dezavantajı en fazla 7 gün eski olan faturaların dijital ortama girilmesine imkan vermesidir. Sistemin en riskli dezavantajı ise; her faturanın maliye tarafından istenen her an kontrol edilebilmesidir.
Efatura.gov.tr adresinde yer alan portal üzerinden ücretsiz olarak online fatura hazırlama imkanı bulunur. Daha sonra bu fatura üzerinde site içinden düzenleme yapma olasılığı vardır. Bu yöntemin dışında maliyenin yetki verdiği bazı yasal entegratörler ile de fatura oluşturma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yazılım muhasebe alanından gerekli bilgileri çekerek ve e-fatura sistemine dönüşmesini sağlayarak firmaların işlerini oldukça kolaylaştırabilir.