Suriye hükümetince ülke 14 ile ayrılmış durumdadır. En üst idari kısım Arapça Muhafaza olarak isimlendirilmiştir. 14 ilin yanı sıra Suriye 206 bucağa bölünmüştür.
Suriye şehirlerinin yönetimi bakanlar kurulunun onayından geçen valilerin elindedir. Valinin sorumlulukları arasında idari işler, sosyal sorumluluk ve ulaştırma gibi önemli görevler bulunmaktadır. İl meclisi ile görevlerini birlikte yürüten vali, ilçe ve bucakların yönetimi içinde yetkili kişiler görevlendirmekle yükümlüdür.
Yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkede dini ve etnik yapılar farklılık göstermektedir. Suriye’de bulunan insanların büyük bölümünün Sünni’dir. Çoğunlukta olmalarına rağmen şimdiye kadar iktidara gelebilmiş değillerdir. Ayrıca nüfusun büyük bölümünü Araplar oluşturmakta ardından Kürtler çoğunluğu oluşturmaktadır.
İçerik
14 ilin öne çıkanlarından biri olan Halep Suriye’nin Kuzeybatısında yer almaktadır. Türkiye ile komşu olan bu şehir 18.500 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Halep’in Kuzeydoğusunda Fırat nehri bulunmaktadır. En son 2010 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre yaklaşık 3.500.000 nüfusa sahiptir. Şehrin çoğunluğunu yine Araplar ve Kürtler oluşturmaktadır. Afrin, Bab, Münbiç, Sefire ve Halep ilçesi Halep’in önemli ilçeleri arasındadır.
Suriye’nin Devlet Başkanlarından Başşer Esad’ın doğduğu yer olan Lazkiye Arapça ’da Muhafaza Lazkiye olarak bilinmektedir. Suriye’nin kuzeybatısında yer alan şehir Türkiye’ye komşu konumdadır. Suriye yönetimi için önemi büyük olan Lazkiye 58 kilometrekare alana sahiptir. İlk çağ önemlerinden itibaren Suriye için önemli bir liman şehri özelliğinde olmasından dolayı siyasi ve ticari anlamda pek çok mücadelenin şehri olmuştur. Bu sebeple kurulan hükümetlerin ömrü oldukça kısa sürerek değişikliğe uğramıştır.
Suriye’nin ülkemiz ile komşu olmasındaki en önemli sınırlardan biri olan İdlip şehri, ülkesinin Kuzeybatısında yer almaktadır. İdlip’te bulunan Cilvegözü isimli sınır kapısı Türkiye ile Suriye arasındaki en önemli bağlantıdır. 1516 yılında kökeni Türk olan Memlük Devlerinde olan İdlip, Mercidabık Savaşındaki yenilgisi nedeniyle Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir. Ancak 1918 yılında Suriye ile 1. Dünya Savaşında karşılaşan Osmanlının yenilgiye uğraması sonucunda Türk egemenliği bu bölgede sona ermiştir. 2010 yılının verilerine göre ilin nüfusu yaklaşık 2.000.000 civarındadır.
Suriye’nin en az nüfusa sahip şehirlerinden biri olan Süveyde, 5550 kilometre kare yüzölçümüne sahiptir. Dürzi dağlarının büyük bir bölümü bu şehrin sınırları içerisindedir. Şehrin önemli bir kısmını Dürziler oluşturmakta ve geri kalanında Suriyeli Müslüman Araplar yer almaktadır. Aynı zamanda Süveyde Şehri Yunan Ortodoks halkına da ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin yerli halkı batı kısımlarda yer alan Dürzi dağlarının yamaçlarını tercih etmektedir. Göçebe bedeviler ile doğu kesimlerde yaşamaktadır. Süveyde ili de üç farklı ilçeye ayrılmış vaziyettedir. Bunlar; Süveyde ilçesi, Salkhad ve Shahba ilçeleridir.
Suriye’nin batısında yer alan Tartus şehri Lübnan ile komşu konumdadır. Batısında ülkemizin Akdeniz bölgesi bulunmaktadır. Yüz ölçümü net olarak bilinmemekle beraber, yaklaşık 1900 kilometrekare olduğu söylenmektedir. En son yapılan nüfus sayımı verilerine göre şehrin nüfusu 800.000’dir. Tartus şehri 5 ilçeye bölünmüştür. Şeyh Bedir, Baniyas, Duraykış, Safita ve Tartus ilçeleridir. İlçelerde kendi sınırları dahilinde bucaklara ayrılmıştır.
Başkenti yine Hama ilçesi olan şehir, 2010 yılı nüfus verilerine göre yaklaşık 2.200.000 kişinin yaşadığı bir şehirdir. Resmi dil olarak Arapça konuşulan Hama şehri 5 ilçeye bölünmüştür. Sukaylabiye, Hama, Masyaf, Muhardef ve Selimiye ilçeleridir. Suriye’nin tüm illerinde olduğu gibi Hama şehri de bazı bucaklara ayrılmış durumdadır.
Suriye’nin başkenti olarak bilinen Şam ülkenin güneybatısında yer almaktadır. 685 metre denizden yüksekliğe sahip olan şehir Akdeniz’e 96 kilometre uzaklığındadır. Kuzeyinde Lübnan ve Kasiyun Dağları yer almaktadır. Şam şehrinin doğu ve güney kesimleri ovalara doğru açılmaktadır.
Barada Irmağı Şam için önemli cazibe merkezlerinden biridir. Irmak sayesinde bölgede bazı sebze, meyve ve tahıl yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ancak şehrin giderek betonlaşması bahçelerin daha az oranda olmasına neden olmaktadır. Sahip olduğu kara ve demir yolları sayesinde Halep, Amman ve Bağdat gibi şehirlerle bağlantılıdır. Şam uluslararası havaalanı sayesinde Suriye için önemli bir konumda iken, çeşitli endüstri alanları da oldukça gelişmiş durumdadır.
Yüzölçümü açısından Suriye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Humus, Yaklaşık 1.700.000 nüfusa sahiptir. Resmi dilin Arapça olduğu şehir 6 adet ilçeye ayrılmıştır. Tam olarak yüzölçümü netleşmemiş olsa da 42.223 kilometre kare olduğu söylenmektedir.
Suriye’nin 14 şehrinden bir diğeri olan Rakka, Fırat Nehri’nin üzerinde yer almaktadır. Rakka’nın batı kesiminde Halep bulunmaktadır. En son nüfus verilerine göre yaklaşık 219.000 insanı içeren şehir aynı zamanda Veysel Karani Camisi’nin de bulunduğu yerdir. 639 yılında Hristiyanların elinden Müslümanlar tarafından alınmış olan Rakka bugünkü adını almıştır. Şehrin yüzölçümü 19.616 kilometrekaredir.
Ürdün ile sınır komşusu olan Dera, Suriye’nin güneybatısında yer almaktadır. Şam’dan sonra gelen en büyük şehridir ve başkente 100 kilometre güneyinde bulunmaktadır. 2010 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre 230.570’dir.
Tarihinin Kenanlılar dönemine kadar uzanmasından dolayı antik şehir özelliğindedir. Medine ve Şam arasındaki hac yolunun üstündeki konumu nedeniyle Haçlıların saldırıları ile karşı karşıya kalmıştır. Tarihte Eyyübiler, Memlükler ve Osmanlının hakimiyetine girmiştir.
Başkenti Hasiçi olan Haseki, Suriye’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Haseki’nin kuzeydoğusunda ise Fırat Nehri bulunur. Fırat Nehri ile sınır olmasından dolayı toprağının verimli ve bereketli olduğu bilinmektedir. Şehir aynı zamanda yüzden fazla arkeolojik sit alanı barındırmaktadır.
Tarihi özelliğinin oldukça yoğun olmasından dolayı Suriye için önemli bir turizm bölgesidir. Bu sayede şehir ekonomik açıdan diğer illere nazaran daha gelişmiş durumdadır. 4 ilçeye bölünmüş olan Haseki, Hasiçi, Kamışlı, El Malikiye ve Resuleyn bölgelerinden oluşmaktadır.
Şam şehrinin 450 kilometre uzaklığında, Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Deyrizor, aynı zamanda Fırat Nehrinin üzerinde bulunmaktadır. Osmanlı Döneminden önce küçük bir kasaba özelliğinde olan şehir, 1915 yılında Osmanlı Ermenilerinin getirildiği şehirdir. Burada Ermeni Müzesi ve anıtı yer almaktaydı ancak geçtiğimiz yıllarda Işid tarafından yok edilmiştir.
Hayvancılık ve tarım bakımından oldukça gelişmiş olan şehirde pamuk ve tahıl ağırlıkta yetiştirilmektedir. Deyrizor şehrinde çoğunlukla Sünni Araplar yaşamaktadır. Ayrıca bölgede Kürt ve Ermeni toplulukları da bulunmaktadır.
Suriye’nin en küçük şehirlerinden biri olan Kuneytire, Golan ve Dera sınırları arasında kalan bölgedir. Son yıllarda büyük bir bölümü İsrail işgali altında bulunan şehir, sadece kent merkezi ile Suriye yönetimi altındadır. 1861 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Kuneytire 2 ilçeye bölünmüştür. 2010 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre ortalama insan sayısı 81.000 civarındadır.
Yaklaşık 3.000.000’a yakın nüfusu ile Suriye’nin önemli şehirlerinden biri olan Rif Şam, 17.656 kilometrekare alana sahiptir. Şam ilinin sınırları ile çevrili olmasından dolayı Bu şehrinde başkenti Şam olarak kabul edilmiştir.9 ilçeye bölünmüş olan Rif Şam, El Kuteyfe, Rif Şam, El-Nabk, El -Tel, Deraya, Duma, Katana, Yabrut ve Zebadani ilçelerinden oluşmaktadır. İlçelerde kendi içinde bucaklara bölünmüştür. Şehrin resmi dili Arapça’dır.