Zayıflarken duraklama dönemi hemen herkesin panik yaptığı, süreç hakkında endişe duyduğu dönemlerden biridir.
Diyetin ilk birkaç haftası hızla kilo vermeye başlayan kişi birkaç hafta içinde tüm kilolarından kurtulacağını düşünmektedir. Ne yazık ki durum o kadar kolay olmamaktadır çünkü kilo vermek tahmin edilenden daha zorlu bir süreçtir.
Zayıflamak istediğinizde istem dışı aceleci olursunuz. Doğru diyeti bulduğunuzu düşünür bir an önce fazla kilolarınızı vermeyi arzularsınız. Sonrasında birden kilo verme hızınız kesilir.
Diyet döneminde duraklama veyahut kilo vermede duraklama dönemi olarak adlandırılan bu süreç, bilgi ve kontrol gerektirir. Panik yapmadan diyeti sürdürmek ve sabırlı olmak duraklama döneminin altın anahtarıdır.
İçerik
Kilo vermem durdu endişesini taşıyan kişilerden biriyseniz her şeyden önce sakin olmalısınız. Kilo vermeniz durmadı yalnızca kilo verme hızınız normale döndü.
Duraklama dönemi olarak isimlendirilen bu süreç, tıp dünyasında plato dönemi olarak adlandırılır.
Plato dönemi nasıl anlaşılır, kilo verme hızınızın az olduğunu nereden anlarsınız gibi soruların cevaplarını bilerek adım atmanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Zayıflarken ilk hafta hızla kilo vermek motivasyonunuzu yükseltmektedir ancak sonrasında birden kilo verme hızınız yavaşlar. Hafta 3-4 kilo verdiğiniz günler geride kalır ve neredeyse yarım kilo verdiğiniz haftalara başlarsınız.
Birçok kişi için motivasyon düşüklüğü ve diyeti bırakma nedeni olan bu süreç aslında diyetin asıl başladığı dönemdir.
Diyette plato dönemi ne kadar sürer sorusunun cevabından önce nasıl anlaşılır sorusunun cevabı öğrenilmelidir.
Anlamak için devamlı tartı kontrollerini yaptırmanız gerekmektedir. İlk haftalarda vücudunuzdan attığınız fazlalıklar, 5 ve 6. haftanın sonunda azalmaya başlamaktadır.
Tartıldığınızda ilk haftalarda aldığınız kilo verme temposunu görmezsiniz. Dolayısıyla vücudunuzda duraklama sürecinin başladığını fark edersiniz.
İlk haftalarda karın şişliğinin azalması, varsa ödemin atılması kişinin biraz incelmesini sağlamaktadır.
Verilen fazlalıklar, gözle görülebilir bir sonuç yaratabilmektedir. Duraklama dönemindeki haftalarda ise gözle görülebilir bir farklılık neredeyse hiç yoktur.
Diyet yaparken kilo vermenin durması doğaldır çünkü verdikleriniz kilo değil fazlalıklardır. İlk haftalarda vücuttan atılan yağ neredeyse hiç yok denecek kadar azdır.
Bağırsakların temizlenmesi, biriken suyun vücuttan uzaklaştırması vücutta birkaç kiloluk fark yaratmaktadır. Birçok kişi, vücudunun arındığından habersiz kilo verdiğini düşünmektedir.
Zayıflama dönemi devam ederken vücut her geçen gün daha az yiyecek geldiğini fark eder. Dolayısıyla bu şekilde devam etmesine karşı önlemini almak zorunda hisseder.
Önlem alabilmek için yediğiniz en ufak besini yağ olarak depolamaya başlar. Hücrelere enerji tasarrufunu emreder ve yağ yakma hızında hızla düşüş süreci başlar.
Açlık krizi nedeniyle alınmış olan bu önlemler, diyet boyunca devam edecektir.
Vücut az besin aldığı için kendini fazla enerji harcamamaya odaklayacaktır. Dolayısıyla kilo verme süreciniz bundan sonra daha yavaş ilerleyecektir.
Zayıflamaya karar veren kişiler bir an önce bu kararı hayata geçirmeyi amaçlarlar. İstediklerini elde etmek için hızlı şekilde diyete kalkışırlar.
Çoğu kişi ilk 2 hafta çok hızlı şekilde kilo verir. Arkasından gelen 3 ve 4. haftalarda ise kilo verme hızı azalır.
6.haftaya girildiğinde ise duraklama dönemi kendini ciddi şekilde hissettirmeye başlar.
Kilo verme hızı 6-7 ve 8. haftalarda neredeyse tamamıyla durur. Bundan sonraki haftalar içerisinde hem diyetiniz hem de egzersizleriniz etkisini gösterecektir.
İyi bir diyet, kaliteli egzersizler ile kilo verme oranınızda artış olacaktır. Yavaş yavaş gerçek kilo verme süreci başlayacaktır.
Zayıflama süreci tamamıyla metabolizma ile ilgili bir süreçtir. Yetersiz metabolizma hızına sahip olan kişiler, duraklama dönemine girildiğinde neredeyse hiç kilo vermez.
Tekrar eski haline gelip kilo verme sayısında azalma olması ise birkaç haftayı bulur.
Diyette duraklama dönemi diyet boyunca varlığını hissettiren bir dönemdir. İlk haftalardaki hızı arayanlar için diyetin tamamı duraklama dönemi olarak bilinmektedir.
Hem kilo vermek hem de kilo verme hızında düşme olmamasını istemek pek mümkün değildir.
Birçok kişi duraklama döneminin 3. ayın ortalarında yavaşladığını kilo verme hızının daha yavaş yavaş arttığını vurgulamaktadır.
Vücudun bu sürece biraz da olsa adapte olması kilo verme hızını arttıracaktır.
Zayıflamaya hayalleri ile diyete başlayan ve bu sürecin duraklama dönemi ile bölünmesini istemeyen kişiler hayal kırıklığına uğrayabilirler. Duraklama dönemi öncesinde çoğu zaman 5-6 kiloya kadar kilo kaybı olmaktadır.
Duraklama dönemi baş gösterdiğinde ise hafta başına 1 kilo kaybedilmesi dikkat çekmektedir.
Her hafta 1 kilo kaybetmek önceleri can sıkıcı olsa da daha sonra sağlıklı olarak kalıcı zayıflık sağlamaktadır.
Duraklama dönemi uzun süren metabolizmalarda kimi zaman haftada yarım kilo verilmektedir. Vücuttan vücuda değişmesi sürecin sonunu etkilemektedir.
Diyet döneminde her şey yolunda giderken birden alt üst olması, keyfinizi kaçırabilir fakat normalin bu olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
Zayıflama döneminde kilo verme hızında ciddi azalmalar olabilir bunu telafi etmek için diyeti olduğu gibi sürdürmek gerekmektedir. Diyetinize devam etmeniz, kilo verme hızınızın tamamen durmasına engel olacaktır.
Diyette devamlılık göstermek duraklama döneminin en önemli kuralıdır. Diyeti bırakmak, değiştirmeye kalkışmak için en yanlış dönem duraklama dönemidir. Bu nedenle diyet kurallarına uymaya özen göstermelisiniz.
Duraklama döneminde kilo verme hızında azalma olmasından hoşlanmayan kişiler, vücudun sürece adapte olmasını hızlandırabilirler.
Her diyet, egzersiz ile pekiştirilmelidir ancak duraklama döneminde egzersiz kaçınılmazdır. Düzenli olarak spor yapan kişiler, plato döneminde de kilo vermeye devam ederler.
Her gün belli saatler arasında spor yapmak, kişinin kilo verme dönemi üzerinde etkili olacaktır.
Vücudun metabolizma hızı durmadan artış gösterecektir. Duraklama döneminde spor yapmayı sürdürdüğünüzde zayıflarken aynı zamanda sağlıklı kalabilirsiniz.
Birçok kişinin hayali olan fit vücut, duraklama döneminde askıya alınmamalıdır. Nasıl olsa kilo veremiyorum, spora da ara vermeliyim düşüncesi son derece yanlıştır.
Zayıflama sürecinde duraklama döngüsüne girdiyseniz kendinizi daha hızlı olmaya itmelisiniz. Metabolizma hızlandırmak, başarabileceğiniz en etkili adımdır.
Her gün metabolizma hızlandıran besinler yemek bu konuda iyi bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
Sebze ve meyveler arasından sindirim ve boşaltımı hızlandıran, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayan gıdaları tercih edebilirsiniz.
Zayıflama sürecinde metabolizmanızı hızlı tutmak için bitki çaylarından da yardım alabilirsiniz. Adaçayı, nane çayı, yeşil çay sürecin çok daha sağlıklı atlatılmasını mümkün kılacaktır.