Beyaz altın nedir? Nasıl elde edilir? Beyaz rengi veren nedir? Beyaz altının sararması nasıl engellenir? gibi beyaz altın ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
En az sarı altın kadar değerli olan, dünya üzerinde milyonlarca insan tarafından kullanılan beyaz altın sıklıkla gündeme gelen bir metaldir. Şık ve estetik bir görünüme sahip metallerden biri olan beyaz altın, farklı elementlerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Geleneksel bir değeri olan sarı altınla sık sık karşılaştırılan beyaz altının sarıdan daha değersiz olduğunu düşünmek yanlıştır. En az onun kadar değerli, hoş görünümlüdür. Bunun yanında maddi anlamda sarı altını aratmayacak fiyat aralığına sahip olduğu da söylenebilir.
Sarı altından hoşlanmayan pek çok bayanın kullandığı beyaz altın, zarafet ve şık bir görünüm kazandırmaktadır. Özellikle takı formlarının oldukça rağbet gördüğü söylenebilir. Sık sık sararır mı sorusuyla karşı karşıya kalan beyaz altın satıcıları sararmanın doğal olduğunu ancak çözümünün de bulunduğunu belirtmektedir.
İçerik
Beyaz altın, gümüş renkli altın alaşımlarından bir tanesidir. Bilhassa mücevherlerde tercih edilen beyaz altın, içinde çinko ve nikel gibi metaller bulundurur. Keşfedilen ve henüz işlem görmemiş olan altın, sarı ve yeşil renkli olmaktadır. İçerisine birkaç metal ilave edildikten sonra beyaz altın ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında beyaz altının %100 saf altın olmadığını söylemek mümkündür.
Kuyumcular tarafından en sevilen altın olarak adlandırılan beyaz altın, ucuz metallerin bir araya getirilmesiyle elde edilmektedir. Bu doğrultuda beyaz altını yatırım için almak pek de doğru olmayacaktır. Küçük hediyeler ve günlük takmak için alınan takılar, beyaz altının en sık kullanıldığı alanlardır.
Beyaz altın, ateşle temas haline geçen saf altından ortaya çıkmaktadır. Ateşte kıvamı ayarlanan %80 saf altının içine %15 nikel, %2 çinko karıştırılmaktadır. Harmanlanan karışıma daha sonra %3 oranında bakır ilavesi yapılmaktadır. Sonrasında şekil verme ve soğuma işlemi uygulanmaktadır. En ucuz metaller arasında yerini alan nikel, altında kullanım sıklığı arttıkça değer düşürme özelliğine sahiptir. Bunun yanında nikel oranı fazla olan beyaz altınların kullanılması pek de sağlıklı değildir çünkü alerjik reaksiyonlara sebep olan temel ürünlerden biridir.
Nikel dışında saf altın içine karıştırılan iridyum, platin, palladyum ve rodyum da beyaz altının hazırlanmasını sağlayabilmektedir. Beyaz renkli olan bu metaller daha ucuz bir tasarım ortaya çıkarmaktadır.
Beyaz altın alırken alıcının uyanık ve dikkatli olması gerekmektedir. Bilhassa tanıdığınız kuyumcular varsa onlardan alışveriş yapmanız ekstra önemlidir. Bunun temel nedeni satışlarının pek çoğunda değeri düşük ürünleri ortaya koymalarıdır. Beyaz altın almak isteyen müşteriye nikel oranı yüksek, ucuz altınlar satılmaktadır. Almadan önce sormanız ve hatta detayları hakkında fikir edinmeniz önemlidir. Nikel oranı en düşük beyaz altını tercih ederseniz sağlığınız açısından da oldukça faydalı olacaktır.
Altının kendine özgü saf rengi sarı ve yeşildir. Birçok metalin karıştırılması sonucunda gümüş grisine dönen beyaz altın yine de sarımsı bir tonda kalacaktır. Üzerine muhakkak sert ve beyaz bir rodyum kaplama yapılmaktadır. Bu kaplama sayesinde altının üzerinde daha çok ışıltı ortaya çıkar fakat zaman içinde kullanıma bağlı olarak eski rengine döndüğü görülmektedir. Altının değerini düşüren bu sorun beyaz altının alınmamasının temel sebebidir. Akıllara gerçek değil mi sorusunu getiren sararma problemi, uzun yıllar sonra ortaya çıkan bir dezavantajdır. Bunun yanında tamirinin yapılması da beyaz altını sevenler için teselli olabilmektedir.
Beyaz altının tüm ürünler için sararması söz konusu değildir. En sık sararan takılar ise yüzük ve kolyelerdir. Bunun temel nedeni yüzüklerin devamlı çamaşır suyu, kireç çözücü gibi kimyasallarla temas halinde olmasıdır. Temizliklerinizden önce yüzüklerinizi hemen çıkarmalısınız. Bu şekilde takının ömrünü uzatmış olursunuz.
Kolyelerin sararmasına engel olmak içinse deodorant kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir. İçinde asit bulunan deodorantlar, takı üzerinde kaplı olan rodyumu eritebilmektedir.
Takılarınızı kullanmadığınız zamanlarda havasız bir kabın içine koymaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde sararma sorununu ertelemiş olursunuz.
Beyaz altın ile sarı altının temel farkı içlerinde bulunan alaşımlardır. Sarı altın saf altın olduğu için içinde herhangi bir metal bulunmaz. Beyaz altın ise rengini alabilmesi için farklı metallere ihtiyaç duyar. Özellikle nikel en sık kullanılan metal olarak bilinir. Tüm bunların dışında sarı altın şekil aldıktan sonra herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz, beyaz altın ise şekil aldıktan sonra rodyum kaplama ile tamamen gümüş rengini alır.
Sarı altın ile beyaz altının değerleri aynıdır. 24 ayar sarı altın ile beyaz altın arasında herhangi bir farklılık yoktur. Bunun yanında beyaz altının 24 ayarının üzerine farklı metallerin karıştırılması durumu söz konusudur. Ayrıca şekil alabilmesi için bir miktar bakır ve çinko ilave edilmesi de önemlidir. Kuyumcuya gittiğinizde sarı altın ile beyaz altının farklı olmasının temel nedeni ise karıştırılan nikel oranıdır. Eğer kuyumcunuzun beyaz altın aldığı yerde nikel yüksek oranda kullanılıyorsa bu durumda altınınızın değeri muhakkak düşecektir.