Boşanma davası nasıl açılır sorusu, boşanmaya karar vermiş anlaşamayan çiftler tarafından çok sık sorulmaktadır. Sorunun yanıtını bilmek, prosedürü uygun şekilde yerine getirmek tüm bu sürecin kolay atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Kişiler bireysel olarak boşanma davası açabilecekleri gibi herhangi bir avukatla anlaşarak, işleri onun yürütmesine yardımcı olarak da boşanma işlemlerini başlatabilmektedirler.
Boşanmak da tıpkı evlilik gibi son derece doğal bir durumdur. Gerekli bilince erişmiş olan her birey hayatını kiminle geçirmek istediğine kendisi karar vermelidir. Bu karar sonucunda gerek çift olarak gerekse bireysel olarak boşanma kararları alınabilmektedir. Bu karar için prosedürleri bilerek adım atmak, boşanmanın evrak üzerinde hızlı gerçekleşmesine yardımcı olacaktır.
İçerik
Avukatsız boşanma davası, kişilerin kendilerinin açmış oldukları davalardır. Herhangi bir avukat bedeli ödemeden, taraflar karşılıklı olarak anlaştıklarında avukatsız başvuruda bulunabilme hakkına sahiptirler.
Çoğu zaman anlaşmalı boşanmalarda avukatsız işlem yapılmaktadır ancak sorunlu olan boşanma süreçlerinde avukata ihtiyaç olabilmektedir.
Avukatınız olmadan boşanma davası açmak isterseniz yapmanız gereken boşanma dilekçesi yazıp, kimliğinizle beraber adliyeye gitmektir. Buraya başvuru yapınca davanız resmi olarak başlatılacak ve sadece kimlik, adres bilgileri yeterli olacaktır.
Avukatsız boşanma süreci oldukça kolaydır ancak daha sonra mahkemenin bu durumu kesinleştirmesi, temyizden geçmesi ve nüfus müdürlüğü gibi protokoller için de koşuşturmak gerekmektedir. Bu aşamaları, avukatlar çok daha iyi bildikleri için genellikle avukat tercih edilmektedir.
Boşanma gerekçeleri dendiğinde akla gelen ilk madde şiddetli geçimsizliktir. Tarafların birbiriyle anlaşamaması, ev ortamında huzurun bozulması sebepleriyle dava açıldığında boşanmaların olumlu sonlandığı görülmektedir.
Genel boşanma adı altında anılan bu boşanma türünde davayı açan kişinin, geçimsizliği ispat etmesi gerekmektedir.
Kişi karşısındaki kişinin anlaşmazlık çıkardığını iddia ediyorsa bunu kanıtlamak zorundadır. Bu süreci ispat edecek delili olmaması halinde davanın olumlu sonuçlanması mümkün değildir.
Bir başka boşanma davası sebebi anlaşmalı boşanmadır. Tarafların karşılıklı olarak birbirini eş olarak istemediği bu durum, son derce pratik sonuçlanmaktadır.
Çocukların kimde kalacağına karar veren, tazminat ya da nafaka konusunda anlaşan çiftler, anlaşmalı boşanma sayesinde birkaç saat içerisinde boşanmaktadır.
Boşanma davası gerekçesi olan son konu ise özel sebeplerdir. Taraflardan biri cana kast sebebiyle karşı tarafa dava açabilmektedir. Bunun yanında şiddet de önemli bir dava sebebidir.
Özellikle darp raporunuz ya da daha önce aldığınız uzaklaştırma emriniz varsa boşanma davasında elinizin güçleneceğinden emin olabilirsiniz.
Özel sebeplerden bir diğeri de zinadır. Eşinizin sizi aldattığını ispat ederseniz kolayca boşanabilir talep ettiğiniz nafakayı da tazminatı da alabilirsiniz.
Özel sebeplere dayalı olarak boşanma davası açmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir başka veri akıl hastalığıdır. Eşinizin akıl hastalığı olduğunu rapor alarak ispat ederseniz boşanmanız tek celsede gerçekleşecektir.
Boşanma davası açtıktan sonra hâkim ilk adımda durum değerlendirmesi yapmakta ve delil toparlanmasını istemektedir. Bu toparlanma sonrasında deliller gözden geçirilmektedir.
Hâkim delil inceledikten sonra davayı kabul etme ya da reddetme hakkına sahiptir. Davanın kabulü durumunda ilk duruşma gerçekleştirilmekte ve taraflar dinlenmektedir.
Neden boşanılmak istendiğinden çocukların durumuna kadar pek çok konu konuşulmaktadır. Bu süreçte hâkim aynı zamanda evliliğin yakın şahidi olan çevredekileri de dinlemektedir. Kusurlu tarafı tespit etmek için bu hamle son derece önemlidir.
Davanın duruşmalar içinde görülmesi halinde tarafların boşanmasına ya da boşanmanın reddine karar verilmektedir.
Boşanma davasının reddedilmesi durumu sürecin en başında gerçekleşebilmektedir. Hâkim delilleri yetersiz gördüğünde boşanma davasını reddedebilmektedir. Bununla beraber davayı açan kişinin haksız olduğuna karar vermesi halinde de boşanmanın gerçekleşmesi mümkün olmamakta, dava reddedilmektedir.
Çift arasında geçenler, tanıkların dinlenmesi ve varsa özel sebepler gözden geçirildiğinde davayı açan haklı olursa boşanmaya onay verilmektedir. Aksi halde davanın reddi durumu söz konusu olmaktadır.
Boşanma nedeni terk edilme ise karşı tarafa ihtarname gönderilir ve kişinin geri dönmesi halinde dava reddedilmektedir. Dava reddedildiğinde boşanma durumunu sağlamak içinse 3 yıl ayrı kalmak yeterli olmaktadır.
Taraflar 3 yıl aynı ortamda olmaz ve bunu kanıtlarlarsa boşanma gerçekleşmektedir.
Boşanma davasına karar verdiğinizde başvuru yapmanız ve sonrasında tebligat ya da avukatınız aracılığıyla haber almanız gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma niyetindeyseniz ilk duruşma 2 ya da 3 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süre mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak 15 güne kadar düşebilmektedir.
Anlaşmalı olmayan süreçlerde boşanma başvurunuz hemen alınır ancak süreç 1 yıldan başlayarak 3 yıla kadar uzayabilmektedir. Mali durum tespitlerinden şahitlerin dinlenmesine kadar uzun bir süre sizi bekliyor demektir.