Derin uyku için ne yapmalı konusu uyku sorunu olan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Uyku bölünmesi, uykuya rahat geçememe ye da uykuyu alamama hissini çok hissediyorsanız uyku probleminiz var demektir.
Uyku sorunlarını aşabilmek için iyi uyku için ne yemeli ne içmeli, zaman nasıl değerlendirilmeli bilinmelidir. Uyku ilaçlarından bitki çaylarına kadar tüm yöntemleri doğru şekilde uygulamak, derin uyku için yeterli olacaktır. Aksi halde derin uyku problemi bir süre sonra metabolizmanızı olumsuz yönde etkileyecektir.
İçerik
Uyuyabilmek için ne yapmalı sorusunun ilk cevabı zamanı doğru şekilde kullanmaktır. Kişi zamanı kullanmayı öğrendiği takdirde uykusunu da doğru şekilde kontrol altına alabilmektedir.
Derin uyku için metabolizmanın belirlediği saatlerde uyumaya geçilmelidir. Saat 10 ile sabah 7 arasında vücut, ihtiyacı olan uykuyu almak için hazırdır. Siz uyku saati olarak gece 3 sabah 8 arasını belirlerseniz bir süre sonra derin bir uyku çekemez sık sık uyku problemi yaşamaya başlarsınız.
Geç saatlerde yatan pek çok kişi uyku tutmuyor ne yapmalıyım endişesi taşır. Doğru saatlerde yatağa girdiğinizde derin uykuya geçmenize yardım edecek aracıları kullanabilirsiniz. Müzik, ilaç, atıştırmalık, uyku arkadaşı ve ortam bunlardan yalnızca birkaçıdır.
Uykusuzluğa iyi gelen içecekler, vücudun gevşemesi üzerinde etkili olan içeceklerdir. Özellikle kasların rahatlamasını mümkün kılan bu içecekler ile uykuya geçiş süreci çok önemlidir.
Bitki çayları, vücudun uyumaya hazırlanmasına yardımcı olmaktadır. Sonrasında ise uykuya geçmeyi kolaylaştırmakta ve uyku esnasında vücudun rahatlamasını sağlamaktadır. Bu özellikleri sayesinde kişinin uykusunun daha derin olmasına yardım etmektedir.
Gece rahat uyumak için ne içilir sorusunun cevabı ise papatya çayı, adaçayı ve melisa çayıdır. Her 3 bitki de stres azaltıcı, tedavi edici özelliğe sahiptir.
Uykusunda sıçrayarak uyanan veyahut henüz kalkma saati gelmeden uykusundan uyanan kişiler, stres altındaki kişilerdir. Gün içinde siz farkında olsanız da olmasanız da stres negatif enerji yüklenmenize neden olabilir. Edindiğiniz negatif enerji, gün boyu sizinle olur ve uyumanıza engel teşkil eder.
Derin bir uyku için papatya çayı içmek en sağlıklı yöntemlerden biridir çünkü papatya çayı vücudun stresinin dağılmasını sağlar. Dağılan stres bir süre sonra tüm vücuttan atılır ve kişi papatya çayının etkisi ile rahatlıkla uyuyabilir.
Uykusuzluk için kullanılabilir şeyler listesinde ilk sıralarda yer alan bir başka içecek adaçayıdır. Adaçayı özellikle ağrı nedeniyle uykusu bölünen kişilere tavsiye edilmektedir.
Farklı nedenlere dayalı olsa da zaman zaman ağrı, sancı ve hastalıklar derin uyumaya engeldir. Bu gibi durumlarda adaçayı en ideal çözümdür çünkü enfeksiyon temizleyici, ağrı kesici bir yapısı vardır.
Kişinin acı çekmeden, sancılı olmadan deliksiz bir derin uyku için demleme usulü hazırlanmış adaçayı tüketmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Birbirinden farklı pek çok nedenle uyku problemi yaşayabilirsiniz. Geceleri sorunsuz ve deliksiz bir uyku uyuyamamak, ertesi gün kendinizi çok kötü hissetmenize neden olabilir. Engel olmak ve uykuyu kaliteli hale getirmek için doktor kontrolü oldukça önemlidir.
Birkaç gün uyuyamamak, insanı kötü etkilemez ancak gün sayısındaki artış, sağlığınızın bozulması anlamına gelecektir. Bilhassa çalışma hayatındaysanız uykunuzu iyi almanız çok önemlidir. Derin uyku probleminiz varsa tüm bu nedenlere dayalı olarak doktora gitmelisiniz.
Doktorlar, derin uyku için ilaçları ile uykunuzun daha kaliteli olmasına yardımcı olacaktır. İlaçlar, uyudunuz saatlerin artmasına ve uyku bölünmesi sorunlarının son bulmasına destek çıkmaktadır.
Aşırı uyku getiren şeyler listesinde yer alan ve hemen herkesin hem fikir olduğu konulardan biri de kitap okumadır. Uykuya dalmadan önce birkaç sayfa kitap okuduğunuzda size çok fazla yardımı olduğunu fark edebilirsiniz.
Kitap okumak, odaklanma becerisini arttırmaktadır. Gece saatlerinde odaklanmaya çalışan beyin, yorulmakta ve vücudu dinlenme moduna almak istemektedir. Dolayısıyla uykuya geçiş ve derin bir uykunun başlangıcı açısından kitap okumanın faydası da bir hayli yüksektir.
Birçok kişinin sorun yaşadığı uyku hakkında rahat uyumak için ne yapmalı endişesi hissedilmektedir. Derin bir uyku uyuyabilmek için vücudun buna hazır olması çok önemlidir. Yapabileceğiniz şey ise yoga ile vücudu uykuya hazır kılmaktır.
Her gece yatağınıza girdiğinizde düşünsel boyutlarıyla beraber egzersizle uykuya hazırlanmalısınız. Önce birkaç dakika gözlerinizi kapatmalı, yatağın içine oturup zihninizi boşaltmalısınız. Boşalan zihin yastığa yatıldığında düşünmeyi bırakacaktır.
Birkaç dakika boyunca kişi kendini arındırmalı ve ertesi gün için hazır olması gerektiğini bilmelidir. Yoganın düşünsel boyutu, kişinin sakinleşmesini uykusunun daha derin olmasını sağlamaktadır.
Derin uyku süresi arttırma, kaliteli uyku ile daha sağlıklı zaman geçirme gibi istekler son derece doğaldır. Uykunun derin olmaması bir türlü istenildiği gibi derin uyunamaması sinir sisteminde yıpranmaya sebebiyet vermektedir.
Uykunun daha derin olması için uyku öncesi egzersizlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Yapılacak olan bu egzersizler daha çok germe ve gevşeme egzersizleridir.
Kişi yatağının içerisine oturup bağdaş kurmalıdır. Sonrasında iki elini uzatabildiği kadar karşıya uzatıp kollarını ve sırtını germelidir. Birkaç dakika o şekilde kaldıktan sonra sağ ve sol yönlere eğilerek aynı germe işlemi o şekilde de yapılmalıdır.
Bağdaşı açıp bacaklarını dimdik karşıya doğru uzatmalıdır. Sonrasında önce sağ sonra sol bacağını kaldırabildiği kadar kaldırmalı ve el parmak ucuyla bacaklarını gerdirmelidir. Yapılacak bu egzersiz tüm kasların rahatlamasını sağlayacaktır.
Uykuyu derinleştirmek için kişinin vücudunun buna uygun hale gelmesi önemlidir. Derin bir uyku, vücudun savunma mekanizmasından çıktığı sakin kaldığı bir uykudur. Stres, korku, kaygı ve gerginliğin bulunmadığı derin uykuyu sağlayabilmek için müzik önemli bir yardımcıdır.
Yatmadan önce sizi en çok rahatlatan müziği dinleyebilirsiniz. Su sesi, doğa sesi ya da herhangi bir metalik ses kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Uyku için düzenlenmiş olan karma ses listeleri bu konuda iyi gelecektir. Kendiniz için derin uyku listesi hazırlayıp her gece yatmadan önce dinlerseniz derin uyumanız daha kolay olacaktır.
Birçok kişi karanlığın kendisini endişelendirdiğini dile getirmektedir. Gece lambası bulundurma ya da ışık açma alışkanlığı bu endişeden kaynaklanmaktadır. Uyku öncesinde ortamda ışık bulunması, uykuya geçiş sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.
Uykuya geçiş aşamasında derince uyuyabilmek için odanızın zifiri karanlık olmasına özen göstermelisiniz. Beynin uyku saati olduğunu anlaması, vücudun kendini dinlenme moduna sokması karanlık sayesinde çok daha kolay olmaktadır.
Bir süredir aynı yatakta yatıp derin uyku sorunu yaşayan kişiler, yatağı dahi görmek istemezler. Uykunun işkence haline gelmemesi için ortam değişikliği yapmak faydalı olacaktır. Oda değiştirmek, yatağın oda içerisindeki konumunda değişiklik yapmak etkisini gösterecektir.
Özellikle cam kenarında bulunan yataklar uykuya geçiş aşamasında daha sağlıklı olmaktadır. Kişi iki duvar arasında kaldığında veyahut dolap ve duvar arasında sıkıştığında uyku kalitesi azalmaktadır.