DUS Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

DUS Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

Tıp alanında uzmanlık elde etmek için yapılan TUS’un bir benzeri de diş hekimliği için yapılmaktadır. Adaylar diş hekimliği alanında uzman olabilmek için DUS’a girmek zorundadır. Diş hekimliği fakültesinde uzmanlık eğitimi alacak daha sonra belli bir alanda ilerleyecek olan adaylar, DUS ile bunu gerçekleştirmektedir.

Adayları kendi alanlarında objektif bir eleme yöntemiyle belirleyebilmek adına diş hekimi uzmanlığı sınavı ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Sık sık TUS ile kıyaslanan sınav, onun kadar zor ve emek gerektiren sınavlardan biri olarak bilinmektedir. Üstelik giren pek çok adaydan oldukça az bir kısmı uzmanlık eğitimini almaya hak kazanmaktadır. Dolayısıyla DUS için hazırlanmaya niyetli olan adayların uzun süreli bir maratona hazır olmaları gerekmektedir. Disiplinli bir çalışma ile rahatlıkla sonuç alınabilecektir.

DUS Nedir?

DUS, diş hekimliği uzmanlık sınavı olarak açılmaktadır. ÖSYM tarafından belli dönemlerde yapılan sınav, diş hekimliğinin herhangi bir alanında uzman olmak isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Zorlu ve bir o kadar da çalışma gerektiren DUS’ta başarı elde ettikten sonra adaylar diş hekimliği fakültelerinde uzmanlık eğitimi almaktadır. Daha sonra eğitim aldıkları alanda çalışmaya başlayabilmektedir.

DUS Ne İşe Yarar?

Ağız, çene ve yüz cerrahisi, ortodonti, ağız-çene ve yüz radyolojisi, pedodonti, protetik diş tedavisi gibi pek çok diş hekimliği alanı bulunmaktadır. Bu alanlarda uzman olabilmek içinse kişilerin önce diş hekimliği fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Mezun olduktan sonra tamamen kendi rızalarına bağlı olarak DUS’a girmektedirler.

DUS’a giren adaylar yeterli puanı almaları durumunda uzman diş hekimi eğitimi almaya başlamaktadırlar. Uzman diş hekimliği sınavı, adayların geleceklerine yön vermeleri açısından önemlidir. Yalnızca diş hekimi olmayıp farklı alanlarda uzmanlaşmak isteyen bireyler bu sınavla, büyük bir fırsat yakalayabilmektedir.

DUS’a Kimler Girebilir?

Diş hekimliği uzmanlığı sınavına girebilmek için temek şart, Türkiye’de diş hekimliği yapabilme yetkiniz olmasıdır. Erkek adayların sınav başvurusu yapabilmeleri için askerlikle herhangi bir ilişiklerinin bulunmamış olması gerekmektedir. Bunun yanında bedensel ve ruhsal açıdan çalışabilir durumda olmak esastır.

DUS’a girmek isteyen adaylar, o yıl itibariyle okul hayatı ile ilişiklerini kesmiş olmalıdır. Son sınıf öğrencisi olup sınava girmek isterlerse bu durumda sınav günü mezun olmaları gerekmektedir. Sınava girecek olan adaylar, diş hekimliği yapmaya başladıktan sonra da başvuruda bulunabilirler.

DUS’ta Hangi Alandan Soru Sorulmaktadır?

DUS’ta adaylar için diş hekimliği alanından sorular sorulmaktadır. Alınan eğitimin dışına çıkılmamakta fakültede öğrenilen her detaya yer verilebilmektedir. Bu bağlamda DUS’a girmek isteyen adayların sınava girmeden önce aldıkları tüm eğitimi gözden geçirmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla DUS için zorlayıcı bir sınav demek doğru olacaktır.

Adaylara diş hekimliği temel bilimler testi başta olmak üzere diş hekimliği klinik testiyle beraber iki ayrı test uygulanacaktır. Bu iki ayrı test ile kişiler hem teoride hem de pratikte öğrendiklerini ortaya koyacaktır.

DUS’ta Kaç Soru Sorulmaktadır?

DUS’ta adaylara sorulan iki ayrı alanın soru dağılımları farklılık göstermektedir. Diş hekimliği temel bilimler testi başlığı altında 40 adet soru sorulmaktadır. Bunun yanında adayları diş hekimliği klinik testi de beklemektedir. Bu alanda sorulan test soruları ise 80 adettir. Toplamda 120 soru ile muhatap olan adaylar, tek oturumda bu sorulara cevap verecektir.

TUS ile sıklıkla karıştırılan DUS’ta, sınav ayrı iki oturumda gerçekleşmemektedir. Sınava ilk kez giren pek çok kişinin yanlış bildiği bu durum, adayların zor durumda kalmasına neden olmaktadır. 120 sorunun 120’si de tek bir oturumda çözülmelidir.

DUS Kaç Saat Sürmektedir?

Diş hekimliği uzmanlığı sınavında, adayları 120 adet soru beklemektedir. Adaylar her soru başına 1.25 saniye zaman harcayabilmektedir. Toplamda 150 dakika süren sınav 2,5 saattir. Bu süre içerisinde, zamanın olabildiğince dikkatli kullanılması önemlidir. Özellikle klinik alan soruları, adayların zorlanmasına ve gereğinden fazla zaman harcamasına neden olabilmektedir.

DUS’ta Yabancı Dil Zorunluluğu Var mı?

Diş hekimliği uzmanlık eğitimi almak isteyen adayların DUS ile barajı aşmaları gerekmektedir. DUS’a girmeden önce ise atılması gereken bir başka adım daha vardır. Adaylar yabancı dil sınavına girmeli ve gereken puanı almalıdır. Bu süreçte önemli olan puan aralığı 50 ve üzeridir. Adaylar dil konusunda yeterliliklerini ispat etmeleri durumunda DUS’ta istedikleri puanı almak için çalışabilirler.

DUS’ta Yabancı Dil Yeterliliği Hangi Sınavla Verilmektedir?

DUS’a girmeden önce yabancı dil yeterliliğini vermek isteyen adaylar KPDS ya da ÜDS’yi geçmelidir. İkisinden herhangi birini seçip daha sonra 50 üzeri puan alırsanız yabancı dil yeterliliğinizi ispat etmiş olursunuz.

DUS için yabancı dil yeterliliği İngilizce, Almanca ve Fransızca alanlarında verilebilmektedir. Hangi dile hâkimseniz o dil üzerinden eğitim alabilirsiniz.

Yabancı dil muafiyetini sağlamak isteyen adaylar, sınava girdikten sonra geçerlilik süresini unutmamalıdır. Yabancı dil sınavları 5 yıl geçerliliğini koruyan sınavlardır. Bu nedenle aday, bu 5 yıl içinde DUS’a girebilir.

DUS’ta Hangi Koşullarda Puan Kesintisi Yapılmaktadır?

DUS’a girmek isteyen adayların hangi koşullarda puan kaybı yaşayacaklarını bilmeleri gerekmektedir. Mesleki bilgi puanı olarak adlandırılan bu puan, başta uzmanlık eğitimine devam ettiği halde yeniden sınava giren adaylardan kesilecektir. Bunun yanında uzmanlık eğitimine devam ettiği halde istifa edip yeniden sınava giren adaylardan da kesinti yapılacaktır.

Adaylar DUS’a girmeden önce bir sınav süresi beklemelidir. İstifa etmelerinin hemen arkasından yeniden sınava girmeleri durumunda puan kesintisi yapılmaktadır.

DUS’a daha önce girmiş ancak herhangi bir alana yerleştirildiği halde eğitime başlamamış olan adaylar da puan kaybına uğrayacaktır.

DUS’a Girdikten Sonra Şartların Taşınmaması Durumunda Ne Olur?

DUS’a giren adayların şartları taşımadığı daha sonra fark edilirse sınavının iptal edilmesi durumu söz konusudur. Uzmanlık eğitimi almak isteyen adaylar, sınavda başarılı olsalar dahi şartları uygun olmadığı için sınavları iptal edilecektir. Aynı durum eğitim esnasında da geçerlidir. Adaylar eğitim almaya başladıktan sonra şartlardan bir kısmına uygun olmamaları gibi bir durumla karşılaşırlarsa eğitimleri yarıda bıraktırılmaktadır.

DUS Hangi İllerde Yapılmaktadır?

DUS tek yönlü ve tek alanlı bir sınavdır. Bu nedenle ÖSYM’nin diğer sınavları gibi 81 ilde yapılacak kadar yaygın değildir. Sınavın yapıldığı merkez 3 il bulunmaktadır. Bu iller değişmeye uğramadan Ankara, İstanbul ve İzmir olarak seçilmektedir. Sınava katılmak isteyen adaylar çevre illerden bu üç ilden birine gelmektedir.

DUS Ne Zaman Yapılmaktadır?

Diş hekimliği uzmanlık eğitim sınavı yılda 1 kez yapılmaktadır. Tarihsel değişiklikler yapılma ihtimali bulunmakla beraber çoğunlukla Eylül ayında gerçekleştirilmektedir.

ÖSYM tarafından planlı ve programlı olarak yapılan sınav, belli bir disiplin çerçevesinde düzenlenmektedir. Türkiye geneli bir sınav olduğu için katılım oranı da yüksek olmaktadır.

DUS Ücreti Ne Kadardır?

Diş hekimliği uzmanlık eğitimi sınavına girmek isteyen adaylar, sınava ÖSYM’nin resmi sayfasından başvuruda bulunabilmektedir. Başvurular esnasında onay alabilmek için sınav ücretinin yatırılması gerekmektedir.

Ücreti bankalar aracılığıyla ya da kredi kartıyla ödemek mümkündür. DUS’a tek seferde katılacak olan bireyler 110 TL sınav parası 3 TL başvuru parası ödemelidir. Ödemelerini yaptıktan sonra sistem tarafından başvuru onaylanacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM