İş Güvenliği Nedir? Amacı Ve Önemi

İş Güvenliği Nedir? Amacı Ve Önemi

İş güvenliği nedir, amacı ve önemi hakkında neler öğrenilmeli iyi bilinmelidir. İş güvenliği konusunda her geçen gün daha kapsamlı projeler ve düzenlemeler getirilmektedir. Bu bağlamda çalışanın güvenliğini korumak, can sağlığını sürekli olarak muhafaza etmek esas alınmaktadır. Aksi halde ihmallere dayalı can kayıpları oldukça fazla olmaktadır.

İş güvenliği, ticaretten sanayiye hizmet sektöründen tarıma kadar tüm alanlarda çalışan işçilerin sağlığını muhafaza etmek anlamına gelmektedir. Bu özellikleri sayesinde işçilerin iş yapma esnasında herhangi bir kaza geçirmelerinin önüne geçilmekte, yaşanacak sorunlarda hakları aranmaktadır.

İş Güvenliği Nedir?

İşçilerin, çalışma anında güvenliklerini sağlayabilmek, başlarına gelebilecek olumsuzlukları önleyebilmek amacıyla uygun çalışma ortamının hazırlanmasına iş güvenliği ismi verilmektedir.

İş güvenliği önemi oldukça büyük, hayati risk taşıyan bir durumdur. Dolayısıyla kişilerin iş güvenliğini sağlayabilmek, işverenler tarafından zorunluluk taşımaktadır.

İş güvenliği neticesinde kişilerin çalışma koşulları uygun olduğu için kendilerini korumaları daha kolay olmakta, işlerini daha sağlıklı şekilde yürütmeleri sağlanmaktadır. Başarılı olabilmek adına iş güvenliği detaylarının bilinmesi ve harfiyen uygulanması büyük önem taşımaktadır.

İş Güvenliğinin Önemi 

İş güvenliğinin önemi nedir kısaca bilmek dahi kişilerin hayatını kurtarmaya yetecektir. Bir işveren olarak firmanızın bünyesinde çalışan elemanlarınızın nasıl çalıştıklarını bilmek zorundasınız.

Yüksek yerlere çıkan, kaygan zeminde dolaşan, tehlikeli araçlar kullanan elemanlar başta olmak üzere tüm çalışanların çalışma ortamlarına hâkim olmak mecburiyetindesiniz.

Çalışanlarınızın çalışma ortamında daha verimli sonuç elde etmesini isterseniz can güvenliklerini sağlamalısınız. Düşecekleri, ölecekler, yaralanacakları, ufak tefek kazalarla dahi maddi manevi zarara uğrayacakları ortamlarda çalışmalarına izin vermemelisiniz. Aksi halde iş güvenliğini sağlayamadığınız için hem çalışanınızın hayatına mal olabilir hem de işinizden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

İş Güvenliğinin Amacı

  • İş güvenliğinin amacı çalışanların yaralanma ya da ölme korkusu olmadan çalışmalarına yardımcı olmaktır.
  • İş güvenliği şartları yerine getirildiğinde kişinin işini çok daha başarılı yapması sağlanmaktadır.
  • Çalışma koşullarını olumsuz etkilerden uzak tutmak, iş güvenliğinin bir başka amacıdır.
  • İş güvenliği ortamı sağlandığında iş ve işçi arasındaki uyum çok daha güçlü olmaktadır.
  • İş yerlerindeki tüm riski en aza indirmek yalnızca iş güvenliğinin yapabileceği bir durumdur.
  • İşçinin psikolojik ve fizyolojik olarak daha sağlıklı hissetmesini sağlamak da iş güvenliğinin amacıdır.

İş Güvenliği Nasıl Sağlanır?

İş güvenliğini sağlayabilmek için bazı teçhizatlara ve ortama sahip olmak gerekmektedir. Küçük bir ofiste çalışan bir işçi ile inşaat işçisinin iş güvenliği aynı kriterlere sahip değildir. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak çalıştıkları ortamlarda, iş güvenliğini sağlamak için uygun planlamalar yapılmalıdır.

İş güvenliği için öncelikle ortamın bakımının yapılması gerekmektedir. Tehlikeli herhangi bir unsurun bulunmadığından emin olunmalı ve kişilerin kaza yaşamasının önüne geçilmelidir. İş güvenliğini sağlamak için ortamın yeterli temizliğinin yapılması da oldukça önemlidir.

İş yerinin yeterince temiz ve düzenli olmasının, o iş yerinde çalışan işçinin psikolojik ve fizyolojik sağlığını diri tuttuğu görülmektedir. İşin verimini arttıran bu durum aynı zamanda işçinin iş güvenliğini de koruma altına almaktadır.

İş Güvenliği İş Yerinde Nasıl Sağlanır?

  • İş yerinde iş güvenliğini sağlayabilmenin ilk yolu çalışılan takım, makine ve tezgâhların kurallara uygun şekilde kullanılmasıdır. Kurallara uygun adım atılması, makinelerin bilinçli kullanılmasına yardımcı olacak, sorunların önüne geçecektir.
  • Kaygan zemin üzerinde çalışılmamasına özen gösterilmeli, iş yerinde ıslak, yağlı, tehlikeli bir ortam bulundurulmamalıdır.
  • İş yerinde yaralanmalara neden olabilecek tüm kazalar için önemli araçlar bulunmalıdır.
  • İş yerinde yemek yenen yerde tehlikeli olabilecek kavun, karpuz, muz gibi kaygan besinler yendikten hemen sonra toplanmalıdır.
  • Çalışma ürünleri ile besin ürünlerinin yerleri ayrılmalıdır. Tehlikeli olabilecek karıştırmalar bu sayede engellenmiş olunacaktır.
  • Bilhassa gıda malzemelerinin üretildiği iş yerlerinde fare, böcek gibi zararlı haşerat ilaçlamalarına dikkat edilmelidir.

İş Güvenliği İş Yerinde Kimler Tarafından Sağlanır?

İş güvenliğinin sağlanması her şeyden önce işverenin sorumluluğundadır. İşveren olarak gerektiği gibi hazır bir ortam yaratmazsanız işçilerinizin sağlıklı şekilde çalışabilmesini engellersiniz. Bunun için ilk sorumluluğun yasal olarak da sizde olduğunu asla unutmamalısınız.

Elinizden geldiğince kurallara uygun bir iş ortamı sunmalı ve çalışanlarınızın yaralanmalara, kazalara karşı korunmasına yardımcı olmalısınız.

İş güvenliğinin yerine getirilmesini sağlayan bir başka kişi ise iş güvenliği uzmanıdır. Her iş yerinde iş güvenliği uzmanının olması, işyerindeki beklenmedik sorunları en aza indirecektir.

İş güvenliği uzmanı olarak büyük firmalarda iş yapan kişiler, oluşabilecek kazaların önüne geçmekte ve işçi güvenliğini muhafaza etmektedir.

İş güvenliği uzmanı olmak için bu alanda açılan özel kursları bitirmek ve İSG sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Bu iki aşamanın sonunda işyeri güvenlik uzmanı olup çalışanların güvenliklerini korumanız mümkün olacaktır.

İşyeri Güvenliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İş yeri güvenliği dikkate alınmazsa çalışanların can güvenliği hiçe sayılmış olunacaktır. Buna bağlı olarak iş yerinin iş potansiyeli de ciddi bir kayba uğrayacaktır.
  • İş yeri güvenliği için dikkat edilmesi gereken ilk unsur, ortamın ışıklandırmasının yeterli olmasıdır. Aydınlatmanın yetersiz olması halinde kazalar çok sık yaşanmaktadır.
  • Havasız ve kirli bir ortamın olması, iş güvenliği bakımından sakıncalı bulunmaktadır.
  • Dikkat edilmesi gereken bir başka unsur mola sürelerinin çok az olmasıdır. İşçilerin yorgun çalışması ciddi dikkatsizliklere sebep olmaktadır.
  • Ağır iş şartları, iş saatlerinin çok uzun tutulması ve kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadan çalıştırılması da iş güvenliği bünyesine dâhildir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM