Ortodontist nedir? Nasıl olunur? Maaşları ne kadar? gibi sorulara cevap vermiş olduğumuz içeriğimizde ortodontistlikle ilgili aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Diş ve çene yapısındaki sorunlarla yakından ilgilenen uzman kişilere ortodondist denmektedir. Ortodonti bilimini icra eden kişiler diş hekimliği Fakültesinden mezun oldukları takdirde bu alanda hizmet verebilmektedirler. Ortodonti uzmanları hastalarının sadece diş ve çene yapılarındaki düzensizlikleri düzeltmekle kalmayıp, oldukça uzun bir tedavi sürecinde psikolojileri ile de yakından ilgilenmektedir.
İnsanların dış görünüşünü etkileyen en önemlisi insan yüzünde en dikkat çeken diş sağlığı konusunda hassas davranmaları gereken ortodontistler son derece önemli ve zor bir görevde yer almaktadırlar. Ortodontist olarak hizmet vermek isteyen diş hekimliği mezunları özel muayenehanelerini açarak uzmanlıkları doğrultusunda hizmet vermeye başlamaktadırlar. Oldukça yaygın bir meslek olarak diş hekimlerinin pek çoğu sadece bu alanda hizmet vermeyi tercih etmektedir.
İçerik
Doğuştan ya da sonradan meydana gelen diş ve çene sorunları genel olarak ortodonti biliminin temelini oluşturmaktadır. Buna göre de ortodontistler bu tür sorunların teşhisinden tedavisine kadar olan süreçte hasta ile yakından ilgilenen kişidir. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan ağız ve çene sağlığı ortodontist mesleğinin de son derece önemli bir meslek olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda diş hastalıklarının vücuttaki birçok organı etkileyici özellikte olması bu mesleği yapan uzmanların işlerini severek yapmalarını gerektirmektedir.
Zor ve oldukça geniş kapsamlı bir eğitim süreci sonrasında ortodontist olarak işe başlayan kişiler ortodonti biliminin gereklerini yerine getirmek için çabalamaktadır. Temizliğin ve hijyenin eksiksiz olduğu muayenelerde çalışmak durumunda lan bu kişiler neredeyse sıfır hata ile diş ve çene hastalıklarının teşhisi ve tedavisini gerçekleştirmektedir. Sağlığa dair yapılan hataların geri dönüşünün olmaması ortodontistlerinde eğitim süreçlerinden başlayarak mesleklerine gereken önemi vermelerine ve hastaların beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmelerini sağlamaktadır.
Diş Hekimliği Fakültesini kazanan ve okumakta olan kişiler kendilerine ait branşı seçmek için ortodonti uzmanlığı gibi alanlara yönelebilmektedir. Her yıl eğitim sisteminde birtakım değişiklikler olsa da bu meslekle ilgili bölümün okunması sonucunda ortodonti uzmanı olmak söz konusudur.
Ortodonti uzmanları hastaların fiziksel anlamda diş ve çene sağlıkları ile yakından ilgili olmalarının yanında, kişilerin sosyal hayatlarına yeniden kazandırılmaları ve muayenehaneden mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlamak içinde ortodonti uzmanı adaylarının kendilerini doğru bir şekilde yetiştirmeleri gerektirmektedir. Geleceği parlak bir meslek olarak bu alana ilgisi ve becerisi olan kişilerin mutlaka değerlendirmeleri gereken bir meslektir.
Son yıllarda gençlerin oldukça ilgi gösterdiği alanlardan biri olan ortodonti uzmanlığı hakkında pek çok şeyinde merak edilmesine yol açmaktadır. Estetik kaygı taşıyan insanlar için önemli bir uzmanlık alanı olan bu meslekte, kişilerin estetik bir bakış açısına sahip insanlar olmaları meslekteki başarılarını kaçınılmaz kılacaktır.
En başta eğitim sürecinden başlayarak bu mesleği seçen kişilerin araştırmacı bir ruha sahip olmaları ve yeniliklere açık olabilmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca meslekteki başarıyı artırma özelliğinde olan sanatsal ve kültürel faaliyetlere de ilgi mutlaka olmalıdır.
Ortodontist uzmanı olarak mezun olan kişiler kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi ağız ve diş hastaneleri ve kliniklerin de de iş bulabilme olanağına sahiptirler. Kendi muayenesini açan ortodontistlerin aylık kazancı ortalama olarak oldukça iyi düzeyde iken, hastane ve polikliniklerde çalışan uzmanların maaşları yaklaşık olarak 3000 ile 5000 TL arasında değişmektedir. Son yıllarda yetişen gençlerde estetik kaygının artması ve doğuştan diş ve çene bozukluklarının artmış durumda olması ortodontist mesleğinin de oldukça popüler bir meslek olmasına yol açmıştır.