İş hayatına atılmadan önce, kişilerin mesleğini tanıması amacı yapılan çalışmaya staj adı verilmekte. İçeriğimizde staj nedir? Nasıl yapılır? sorularının cevaplarını vermekteyiz.
Çoğunlukla lise ve üniversite eğitiminin son yılında alanı tanımak ve iş hayatı hakkında fikir edinmek için atılan adıma staj denir. Staj, kişinin iş sahibi olmadan işi tanımasına fırsat tanıyan kariyer basamağıdır. Bu nedenle pek çok meslekte staj basamağı bulunmaktadır.
Stajını tamamlamış herkes iş hayatına daha emin adımlarla girecektir çünkü yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler staj sayesinde çok daha rahat öğrenilmektedir.
Her ne kadar üniversite, yüksek lisans, doktora gibi eğitimin yüksek kademelerinde ilerleseniz de iş sahasına girdiğinizde ne kadar acemi olduğunuzu fark edeceksiniz. Yeni işe başlamış ve henüz hiçbir konu hakkında fikri olmayan bireyler iş hayatlarının en az 2 yılını sorunlu geçirmekteler. Bu sorunu daha başlamadan aşmanın ilk yolu ise stajdır.
İçerik
Fransızca kökenli staj sözcüğü, meslek hayatına atılmadan önce kişinin uygulama eğitimi almasına verilen addır. Kişi, mesleğinde para kazanmaya başlamadan hemen önce staj yaparsa bunun faydasını iş hayatı boyunca görecektir. Her şeyden önce meslek bilgisi artacak, çalışmak zorunda olduğu kurumları daha yakından tanıyacaktır.
Eğitim hayatınız boyunca aldığınız bilgiler yalnızca teoriden ibarettir. Meslekte göreve başladığınızda okuldan çok daha farkı olduğunu görebilirsiniz. Kendinize olan güveninizin zedelenmemesi adına staj oldukça etkili bir tekniktir. Çalışmaya başladığınızda staj yaptığınız için pek çok şeyi bilerek başlayacak, rekabet ortamında rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız.
Staj, yapılacak olan alana ve kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Eğer lise dönemi stajlarınız varsa bu durumda okuduğunuz okul önemlidir. Sağlık meslek lisesi öğrencilerinden biriyseniz haftanın 2-3 günü staj için hastaneye gidersiniz. Meslek lisesi öğrencisiyseniz okulun olmadığı tatil dönemlerinde atölyelere yönlendirilirsiniz.
Üniversite son sınıf öğrencisiyseniz bu durumda okuduğunuz alan oldukça önemlidir. Eğer öğretmenlik okuyorsanız son sınıfta stajyer olursunuz. Mezun olup mesleğinize başladıktan sonra da bir süre stajyer öğretmen olarak devam edersiniz. Bunun dışında hukuk fakültesi öğrencisi ya da tıp fakültesi öğrencisiyseniz staj zamanlarınız değişkenlik gösterecektir. Eğitim hayatının son yıllarında yapılması uygun görülen staj, kimi kurumlarda 2.sınıftan başlatılırken kimilerinde mezun olduktan sonra zorunlu tutulmaktadır.
Okul hayatınızda üniversite sürecine geldiyseniz bu durumda okulunuzun anlaşmış olduğu kurumlarda staj yapacaksınız demektir. Çalıştığınız alanda kısa bir süre misafir olacak daha sonra siz de diğer çalışanlar gibi öğrenmeniz gerekeni öğreneceksiniz. Staj yaparken çalıştığınız kurumun kurallarına bağlı kalmanız önemlidir. Stajda sergilediğiniz tavırlarınızdan başarıya kadar her detay mezun olduktan sonra iş bulmanız üzerinde oldukça etkili olacaktır.
Eğer okuldan mezun olmuş daha sonra staj yapmak istemişseniz bu durumda kuruma başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kurumun stajyer başvurusunu doldurduktan sonra alındığınıza dair mail ya da telefon alabilirsiniz. Başladığınızda stajyer pozisyonunda cüzi bir miktar ücret karşılığında size söylenen işleri yürütebilirsiniz.
Staj yapmak isteyen kişiler her şeyden önce alanlarında tanıdıkları kişilere başvuruda bulunmalılar. Tanıdığınız kişilerin iş yerlerinde stajyer olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer tanıdığınız bir yer yoksa bu durumda kendi şehrinizin yerel gazetesini gözden geçirmelisiniz. Yerel gazetelerde stajyer ilanlarına denk gelme ihtimaliniz çok yüksektir. Sonrasında genel gazetelere de bakmanızda fayda vardır.
Staj yapmak için yer ararken başvuracağınız bir diğer araç internettir. Stajyer ilanlarının en yoğun olduğu noktalar internette bir araya toplanmıştır.
Staja başlamadan önce staj yapacağınız kurumu iyice araştırmalısınız. Piyasada nasıl tanındığı, özgeçmişinizde yer aldığında nasıl bir etki bırakacağı önemlidir. Şirketi araştırıp sizin için en doğru olanı seçtikten sonra işe başladığınız ilk gün özenerek gidin. İlk izlenim oldukça önemlidir. Hakkınızda güzel fikir edinmek için sizi incelemeleri ihtimaldir. Ortama ve kuruma yakışacak tarzda hazırlanarak orada bulunun.
Staj yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey iş arkadaşlarınızı tanımanızdır. Çevrenizi tanımdan şahsınız hakkında fazla bilgi vermemeye özen gösterin. Özellikle rekabetin yoğun olarak hissedildiği özel sektörde en sık yapılan hatalardan biri, staj arkadaşlarına gereğinden fazla güvenmektir. Bunun dışında size verilen basit işleri asla önemsiz kabul etmeyin. Verilen en ufak işi dahi özenerek tamamlayın. Emin olun dikkat çekmenize, bir adım öne geçmenize yardımı olacaktır.
Staja başlamadan önce kendinizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazırlayın. Ne kadar hazır hissederseniz işinizde o kadar başarılı olacağınızı unutmayın. Staj öncesi gerekli araştırmaları yaptıktan sonra kurumun çalışma saatlerine hâkim olun. Asla geç kalmamaya özen gösterin.
Yapacağınız makyajdan kullanacağınız parfüme kadar her şeye özenin. Ağır ve çok iddialı makyaj renklerinden kaçının. Özellikle ruj seçerken pastel tonları kullanmaya özen gösterin. İş yerinde stajyer de olsanız giyim kurallarına saygı gösterin. Gayri resmi ya da dağınık bir görünüm oluşturmayın. Temiz ve bakımlı görünmeniz staj için yeterli olacaktır.
Stajda yapmamanız gereken ilk şey yerinizi unutmanızdır. Eğer stajyer olarak sınırlarınızı korumazsanız kısa sürede işinize son verilir ve referans şansınızı kaybedebilirsiniz. İş yerinde çalışanlarla kendinizi asla bir tutmayın. Size verilen işler ilk zamanlarda ayak işi gibi gelecektir. Bu şekilde hissetseniz dahi asla şikâyet etmeyin. Devamlı sızlanan ve halinden şikâyetçi olan stajyerler kalıcı olamaz.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise iş saatleri içinde yalnızca işle ilgilenmeniz gerektiğidir. Bu nedenle çalışma saatleri içinde telefonunuzun devamlı elinizde olmamasına özen gösterin.